Arczi
|
 |
« : 11 Listopada 2006, 01:01:40 » |
0
|
Poszukuje informacji o lokomotywkach poruszajacych sie po torach 600 mm seri GLS. Jesli bylby ktos skłonny udzielic mi jakichs informacji byłbym ogromnie wdzieczny.
|
|
|
|
|
|
|
kamicz
SGKW

Długość toru:: 298 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 17 Listopada 2006, 20:23:47 » |
0
|
W przyszłym tygodniu będę miał "Instrukcję Obsługi GLS-30". Napisz co chcesz wiedzieć, mogę zeskanować lub przepisać :wink: Takie pytanie, do którego roku produkowali te loki :?:  
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil Górnośląskie Koleje Wąskotorowe www.sgkw.eu
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #2 : 18 Listopada 2006, 01:02:40 » |
0
|
Interesuje mnie wszyskto na temat lej lokomoywki.Wspułpracuje z Muzeum Obrony Wybrzeza na Helu i za pare dni muzeum bedzie posadac w swoich zbiorach taka sprawna lokomotywke i poprostu chcemy wiedziec jak ja obsługiwac,konserwowac i oczywiscie poznac jej bubowe.Bede bardzo wdzieczny za wszystkie informacje.
|
|
|
|
|
|
|
kamicz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 18 Listopada 2006, 09:19:05 » |
0
|
A z jakiego zakładu :?: Ile jeszcze takich zostało lokomotyw :?:
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #4 : 18 Listopada 2006, 10:03:52 » |
0
|
Niestety nie potrafie powiedziec ile takich lokomotyw jeszcze zostało.Ta lokomotywka ktora bedziemy mieli pochodzi z starej cegielni ze wsi Rzucewo niedaleko Pucka.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 18 Listopada 2006, 14:56:17 » |
0
|
Niestety nie potrafie powiedziec ile takich lokomotyw jeszcze zostało. Szacuje, ze co najmniej 10-25 sztuk, m.in w cegielniach Siedliska i Pisanica k Ełku, Kotla, w Czarnej Białostockiej itd. Jedna muzealna jest w Muzeum Górnictwa Węglowego na szybie Królowa Luiza w Zabrzu
|
|
|
|
|
|
|
CX MANIAK
|
 |
« Odpowiedz #6 : 19 Listopada 2006, 21:03:13 » |
0
|
Witam. Mała aktualizacja. Ta Gls-30 z Pisanicy koło Ełku od około tygodnia znajduje się w Płocicznie, wraz ze "sznurkiem" 5 koleb. :mrgreen: Pozdrawiam Tadeusz
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #7 : 19 Listopada 2006, 22:03:12 » |
0
|
Gls-30 z Pisanicy koło Ełku od około tygodnia znajduje się w Płocicznie Fajnie, że to maleństwo zostało uratowane :-) A co z cegielnią? Bankrut?
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : 20 Listopada 2006, 10:16:16 » |
0
|
To ja jeszcze dorzucę GLS'kę z cegielni w Chwalimierzu. Byłem dziś rano, takie fajne "pyk, pyk pyk" dobiegało spod cegielni - ma się dobrze, jest na chodzie, cegielnia wraca do życia - tory "które miałem na myśli", okazały się się świeżo przywracane do stanu używalności.
MP
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #9 : 20 Listopada 2006, 12:41:09 » |
0
|
To ja jeszcze dorzucę GLS'kę z cegielni w Chwalimierzu. Byłem dziś rano, takie fajne "pyk, pyk pyk" dobiegało spod cegielni - ma się dobrze, jest na chodzie, cegielnia wraca do życia - tory "które miałem na myśli", okazały się się świeżo przywracane do stanu używalności.
3 lata temu podobne pykało w cegielni tuż przy stacji w Chotyłowie. Pozdr. CAr.
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
CX MANIAK
|
 |
« Odpowiedz #10 : 20 Listopada 2006, 17:36:58 » |
0
|
Fajnie, że to maleństwo zostało uratowane :-) A co z cegielnią? Bankrut? Witam! Z tego co mi wiadomo, zmienił się właściel cegielni, i zrezygnował z transportu szynowego gliny na rzecz drogowego. (jak to zwykle bywa) Pozdrawiam Tadeusz. :grin:
|
|
|
|
|
|
|
kamicz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 27 Listopada 2006, 17:41:36 » |
0
|
Niestety nie mam teraz czasu wyskoczyć po instrukcję :neutral: Może w skobtę wyskoczę do cegielni :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #12 : 13 Grudnia 2006, 00:21:23 » |
0
|
Czy już cos wiadomo w sprawie instrukcji ?
|
|
|
|
|
|
|
kamicz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #13 : 15 Grudnia 2006, 01:02:38 » |
0
|
Witam. Wiem, ze miala byc po tygodniu ale teraz nie mam mnie w Polsce, nie wiem czy przed swietami bebe mial instrukcje :oops: Sory ya polskie znki ale w Niemczech nie ma ich. :lol:
|
|
|
|
|
|
|
Silgrin4D
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15 Grudnia 2006, 11:37:28 » |
0
|
Sorry za pytanie trochę "z księżyca", ale bynajmniej nie jest to ot. Może warto byłoby zrzucić naszą wiedzę i spisać (w tym wątku albo w nowym) wszystkie jeszcze działające cegielniane węskotorówki w Polsce? Solidnie brakuje mi takiego "kompendium". Kto był, gdzie widział (na chodzie albo chociaż nie rozebrane tory)? W Necie dość dobrze reprezentowane są kolejki ogólnodostępne i niektóre leśne, ale cegielnianych, poza niekompletnym www.wask.pl, jak na lekarstwo.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #15 : 16 Grudnia 2006, 19:37:30 » |
0
|
Może warto byłoby zrzucić naszą wiedzę i spisać (w tym wątku albo w nowym) wszystkie jeszcze działające cegielniane węskotorówki w Polsce? [...] poza niekompletnym www.wask.plA może po prostu warto uzupełnić wiedzę o kolejkach cegielnianych na wask.pl - tamtejszy Admin jest jednym z nas i nie gryzie 
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #16 : 08 Kwietnia 2007, 23:47:57 » |
0
|
Chciałbym troszke odświeżyć temat.Czy ktoś z forumowiczow potrafi odszyfrować lub wie co oznacza skrót GLS.Prożba wydaje się troche banalna więc prosze o wyrozumiałość.
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #17 : 09 Kwietnia 2007, 00:18:40 » |
0
|
Chciałbym troszke odświeżyć temat.Czy ktoś z forumowiczow potrafi odszyfrować lub wie co oznacza skrót GLS.Prożba wydaje się troche banalna więc prosze o wyrozumiałość. O ile się nie myle to Gospodarcza Lokomotywa Spalinowa.
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #18 : 09 Kwietnia 2007, 00:23:17 » |
0
|
Dziekuje za informacje.
|
|
|
|
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #19 : 09 Kwietnia 2007, 00:46:12 » |
0
|
Dziekuje za informacje. Nie daję gwarancji, że w 100% poprawną...
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
|