Świat kolejek wąskotorowych SMF
19 Kwietnia 2026, 23:44:35 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wls-180 na szlaku  (Przeczytany 45926 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #40 : 05 Czerwca 2007, 14:40:34 »
0

Bo to typowy garaż-blaszak - stawia się takie bez pozwolenia na budowę i podobnych ceregieli. Koszt +- l200 złotych polskich, "budowa" trwa 3 godziny.

Nie wybrzydzać, cieszyć się, że Iłża będzie jeździć
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #41 : 05 Czerwca 2007, 16:25:31 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"

... kiedyś...
fidzio
Gość
« Odpowiedz #42 : 05 Czerwca 2007, 16:57:03 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Na szlaku miedzy błazinami a pastwiskami stanu toru nie jest nawet wstanie zbadać toromistrz bo podkłady są zarośniete trawskiem :neutral:

Cyba dawno nie byliscie w Iłży... tor jest koszony przez pracownikow interwencyjnych. Nasz toromistrz mierzył i badał ten tor i stwierdzil ze to najlepszy odcinek na SKW
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 05 Czerwca 2007, 19:38:16 »
0

Bo to typowy garaż-blaszak - stawia się takie bez pozwolenia na budowę i podobnych ceregieli. Koszt +- l200 złotych polskich, "budowa" trwa 3 godziny.

Po czym schowasz się w nim razem ze zgrzewką browaru, na kaprala miejsca już zabraknie Rozumiem że potrzebne byłyby kwity pt. pozwolenie na budowę żeby stawiać coś większego więc nikt nie ma na to siły czasu i pieniędzy (wiem,na własnej skórze przeżywam, niby standartowy dom wg. kupionego projektu z uznanej pracowni architektonicznej a trwa to już 3 miesiące i kosztuje kupę kapusty) ale co za problem postawić 3-4 takie garaże obok siebie i potem przebić ścianki działowe ? Co po tym że uda sie schować loka jak w wagonie zaraz ktoś rozpali ognisko ?

emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 05 Czerwca 2007, 21:20:13 »
0

Cytat: "fidzio"
tor jest koszony przez pracownikow interwencyjnych. Nasz toromistrz mierzył i badał ten tor i stwierdzil ze to najlepszy odcinek na SKW

Ekhm... Dzisiejsze zdjęcie szlaku z przejazdu w Błazinach w stronę Iłży. IMO koszenie bez pryskania to można o kant dupy potłuc.
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 05 Czerwca 2007, 23:41:01 »
0

Jest wyjcie ! Zaczac profesjonalnbie  ... uprawiac ziola !  Przez pare lat zrobicie kase  i szlak ( tory ) bedzie dopilnowany . :smile:

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #46 : 05 Czerwca 2007, 23:57:44 »
0

Ja mam zdiecie na kompie sfocone na przejeździe w błazinach w kierunku marcul zrobione ze 3 tyg temu. Tam kosa nie pomoże dlatedo ze tory pokrywa warstwa ziemi z gęstą siecią korzeni traw. Szyny tam można znaleźdż tylko z wykrywaczem metali. Bez koparki nawet nie ma co podchodzić do robót :neutral: .
Jak można ocenić torowisko gdzie ziemia leży na równo z główką szyny a nawet i wyżej :shock:
Oczywiście jak bede w Iłży to sięgne za narzędzia i rozkopie conieco. Szlak od błazin do pastwisk proponuje zostawić dla sprzetu ciężkiego, a siły pojedyńczych osób proponuje przenieśc na stację Iłża bo tam jest naprawde kupa roboty. Stacja z tego co widziałem ostatnio jest totalnie nie przygotowana do jakiegokolwiek ruchu :sad:  :roll:

POZDRAWIAM !!!
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 06 Czerwca 2007, 01:06:43 »
0

Zamiast kosiarzy zatrudnic owce Chichot
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 06 Czerwca 2007, 01:35:10 »
0

...bo nie ma to jak ekonomiczne rozwiązania.
A tak i jedno się naje i drugie skorzysta

Filozofia sztuką życia...!
fidzio
Gość
« Odpowiedz #49 : 06 Czerwca 2007, 13:29:58 »
0

Rczeczywiscie od czasu koszenia przed majowym weekendem torowisko zaroslo. Ale bylo sprawdzane bezprośrednio po koszeniu i proszę nie pisać takich rzeczy, że tory są przykryte ziemią! Zapraszam na wycieczkę do Iłzy i jeżeli ktoś mi wskaże takie miejsce gdzie tory są przykryte więcej jak 5-cio centymetrowa wartstwa ziemi (rezerwa na przejazdy / odcinki regularnie zasypywane) to dostanie odemnie orenżadę (jedną za każdą miejsce )

A Panu ok333 proponuje mniej wdychać SKPL-owskich spalin z lokomotyw opalanych paliwem uzyskiwanym ze smażenia pączków bo jak widać może to miec brzemienne sktutki odczuwalne opiniach wygłaszanych przez "wąchającego"
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #50 : 06 Czerwca 2007, 14:19:29 »
0

Zapraszam na wycieczkę do Iłzy i jeżeli ktoś mi wskaże takie miejsce gdzie tory są przykryte więcej jak 5-cio centymetrowa wartstwa ziemi (rezerwa na przejazdy / odcinki regularnie zasypywane) to dostanie odemnie orenżadę (jedną za każdą miejsce )

Uważasz więc, że pokrycie ziemią do 5 cm nie przeszkadza w prowadzeniu ruchu?? Jak sprawdzono stan torowiska w miejscach gdzie podkłady są schowane pod warstwą ziemi? W zasadzie cały odcinek wzdłuż 9tki tak wygląda - wszystko w ziemi, z ziemi wystaje główka szyny...
fidzio
Gość
« Odpowiedz #51 : 06 Czerwca 2007, 14:32:34 »
0

Uważasz więc, że pokrycie ziemią do 5 cm nie przeszkadza w prowadzeniu ruchu??

Przeszkadza ale sam przyznasz że likwidacja takiego "pokrycia" nie zajmuje wiecej jak kilka minut łopatą.

Jak sprawdzono stan torowiska w miejscach gdzie podkłady są schowane pod warstwą ziemi? W zasadzie cały odcinek wzdłuż 9tki tak wygląda - wszystko w ziemi, z ziemi wystaje główka szyny...

Nie wiem nie było mnie przy kontroli toru. Wiem natomiast że maszynista twierdzi że pare lat przed rozwaleniem się kolejki szlak tam był robiony i że do końca był w nienagnannym stanie.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #52 : 06 Czerwca 2007, 14:53:51 »
0

Przeszkadza ale sam przyznasz że likwidacja takiego "pokrycia" nie zajmuje wiecej jak kilka minut łopatą.

Tak, kilka minut na każdy metr z kilkuset metrów, ale nie w tym rzecz, bo to jest wykonalne rękami choćby bezrobotnych. Inny problem, że  wtedy właśnie odsłoni się prawdziwe oblicze podkładów....

Nie wiem nie było mnie przy kontroli toru. Wiem natomiast że maszynista twierdzi że pare lat przed rozwaleniem się kolejki szlak tam był robiony i że do końca był w nienagnannym stanie.

Być to był, ale to było kilkanaście (jak nie dziesiąt) lat temu. Widziałeś jak wygląda stan torowiska w obrębie stacji Iłża? Obawiam się, że podkłady przykryte kilkanaście lat ziemią miały więcej powodów do zmurszenia (nieustająca wilgoć), niż te na "odkrytym" odcinku Starachowickim. Od cazsu do czasu jeżdżę na trasie do Radomia, i widzę, że rzeczywiście skoszono trawę, wycięto krzaczki. Ale nikt nie ruszył zalegającej ziemi, nikt nie sprawdził stanu podkładów. Mam pytanie do lepiej niż ja obeznanych - istnieje jakiś dokument, protokół oględzin przez toromistrza, na podstawie którego można stwierdzić, jak faktycznie odcinek do Iłży wygląda?
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #53 : 06 Czerwca 2007, 17:21:52 »
0

Odsłonięcie samej główki szyny to praca na krótką mete ponieważ na polach szczególnie w okresie jesiennym i wiosennym jest bardzo dużo gołej ziemi która po przez wiatr jest przenoszona wraz z nasionami na tory. Efekt jest taki ze co roku trzeba robic wszystko odnowa. Usuniecie ziemi i korzeni z miedzytorzana głebokość min 10 cm odroczy ponowne prace na dłuuuugo :wink: ( pod warunkiem że szlak bedzie co roku pryskany) :mrgreen:

POZDRAWIAM !!!
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #54 : 07 Czerwca 2007, 12:37:03 »
0

Ceregiele są, bo trzeba zgłosić do urzędu.

A tu może dojść do sytuacji:

7. Właściwy organ może nałożyć, w drodze decyzji, o której mowa w ust. 5, obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie określonego obiektu lub robót budowlanych objętych obowiązkiem zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli ich realizacja może naruszać ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub spowodować:
  1)   zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia;
  2)   pogorszenie stanu środowiska lub stanu zachowania zabytków;

Przy czym urzędnik tu decyduje.

Poza tym, mam nadzieję, że blaszak będzie pomalowany na oliwkę, coby się nie rzucał tak w oczy i zlał z tłem (do czasu wybudowania lepszego zaplecza za pieniądze z eurofunduszy).

A propos znalazłem w Prawie Budowlanym
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
6)   budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 20 m2, służących jako zaplecze do bieżącego utrzymania linii kolejowych, położonych na terenach stanowiących własność Skarbu Państwa i będących we władaniu zarządu kolei;

Szkoda że ten punkt nie kończy się na przecinku. Choć w przypadku linii wpisanych do rejestru obowiązują dodatkowe przepisy.

-----------------------------

Cyba dawno nie byliscie w Iłży... tor jest koszony przez pracownikow interwencyjnych. Nasz toromistrz mierzył i badał ten tor i stwierdzil ze to najlepszy odcinek na SKW

Podałeś wprowadzającą w błąd (po Tobie bym się tego nie spodziewał w przeciwieństwie do M13) informację. I to jest fakt.

Rczeczywiscie od czasu koszenia przed majowym weekendem torowisko zaroslo. Ale bylo sprawdzane bezprośrednio po koszeniu i proszę nie pisać takich rzeczy, że tory są przykryte ziemią! Zapraszam na wycieczkę do Iłzy i jeżeli ktoś mi wskaże takie miejsce gdzie tory są przykryte więcej jak 5-cio centymetrowa wartstwa ziemi (rezerwa na przejazdy / odcinki regularnie zasypywane) to dostanie odemnie orenżadę (jedną za każdą miejsce )

A Panu ok333 proponuje mniej wdychać SKPL-owskich spalin z lokomotyw opalanych paliwem uzyskiwanym ze smażenia pączków bo jak widać może to miec brzemienne sktutki odczuwalne opiniach wygłaszanych przez "wąchającego"

No masz, rzeczywiście zarosło i przysypało. Ktoś wracał 9-ką, nasypał ziemi i zasiał trawsko.  :twisted: Trochę byś się opamiętał, sam od czasu do czasu żartujesz (nie widzisz emota?). Bo z Twoich ostatnich postów widać, że się ostatnio nawdychałeś spalin prawdziwego paliwa z FPKW-owskich lokomotyw.

Uważasz więc, że pokrycie ziemią do 5 cm nie przeszkadza w prowadzeniu ruchu??

O, to jednak jest "przykrycie"

Proponuję trzymać się tematu. A to sprowadza się do wstrzymania pisania kiedy 180-tka wyjedzie na szlak. To, jaki skład i gdzie miał wyruszyć dyskutowane było od czasu kiedy się wlska pojawiła w Starachowicach (albo i wcześniej).
bartekmpl
Nowicjusz
*
Długość toru:: 20 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #55 : 24 Lipca 2007, 17:42:35 »
0

[ Jak tam sprawuje sie wls180??Podobno remont miała,tuleje nowe nabite,obrzeża wytoczone,wymiana silnika itp

bartek
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #56 : 24 Lipca 2007, 19:57:51 »
0

Po 2 kursach (słownie dwa) jeździ choć ma zakaz wyjazdu na szlak ze względu na zły stan torowiska.
fidzio
Gość
« Odpowiedz #57 : 24 Lipca 2007, 23:16:57 »
0

ma zakaz wyjazdu na szlak ze względu na zły stan torowiska.

Dodatkowo ostatnie oględziny wykazały szereg nieprawidłowości które w obecnej chwili nie pozwalają na jeżdzenie nią (nawet gdyby szlak został poprawiony)
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #58 : 25 Lipca 2007, 14:05:48 »
0

szereg nieprawidłowości  

a konkretnie to: ... ?
fidzio
Gość
« Odpowiedz #59 : 25 Lipca 2007, 22:14:44 »
0

szereg nieprawidłowości  

a konkretnie to: ... ?

Cytat: "AXEL"

Tabor, dopuszczenia, rewizje, przeglądy, stan szlaku i wiele, wiele innych rzeczy sciśle związanych z prowadzeniem ruchu to wyłącznie sprawa operatora i nic do tego wolontariuszom.
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!