Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 15:30:56 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co SKW w sezonie 2007...  (Przeczytany 24441 razy)
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« : 31 Marca 2007, 01:11:32 »
0

Witajcie!

Macie jakies informacje na temat uruchomienia SKW w tym roku?
Strona fundacji milczy, wiec pomyslalem, ze moze tutaj ktos sie orientuje co do planow FPKW odnosnie uruchomienia przejazdow....
Co z przejazdami drezyna na Turnieju Rycerskim w Ilzy?

pozdrawiam

------------------
do Administratorow / Moderatorow
Przykro mi, ale nie mam obecnie mozliwosci uzywania polskich znaczkow
fidzio
Gość
« Odpowiedz #1 : 31 Marca 2007, 06:17:19 »
0

Mysle ze najlepszym sposobem na zaspokojenie twojej ciekawosci jest telefon do fundacji , tam na pewno dowiesz sie wszystkiego
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #2 : 31 Marca 2007, 21:35:33 »
0

Ta, dowiesz sie...

Proponuje telefon do powiatu. Nie jestem kompetentny do udzielania informacji.
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 31 Marca 2007, 21:39:20 »
0

A czy taka informacja nie powinna byc dostepna na oficjalnej stronie operatora ?
fidzio
Gość
« Odpowiedz #4 : 01 Kwietnia 2007, 13:40:37 »
0

No wybadałem nieco teren na prośbę kolegów. Nie wiadomo czy ruszy iłża w tym roku z racji takie, ze:

- Nie ma jescze lokomotywowni
 - Sa zastrzezenia do torowiska
 - Brakuje taboru
 - Brak jest obsady kierownika poc i maszynisty
 - Z racji przekazania torów na rzecz KL Pionki, prawdopodobnie wolontariat skupi się koło   właśnie tej kolejki

Jak zwykle przyjdzie nam poczekać na to co pokaże czas

P.S Prosze nie traktować mojej wypowiedzi jak oficjalnego stanowiska Fundacji. Nie jestem zreszta do tego upowazniony.
tczewianin
Mechanik
Długość toru:: 257 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 01 Kwietnia 2007, 18:16:45 »
0

ja mogę być maszynistą. :mrgreen:  Ps: jakie macie tam lokomotywy?
Waldi7
Mechanik
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 01 Kwietnia 2007, 19:00:39 »
0

No to "krzyżyk" nad iłżecką kolejką postawiony...
Bez ruchu, nie ma torów (złomiarze), nie będzie też torowiska (przebudowa drogi nr 9) - przecież nieznane siły podejmą społecznie uzasadnioną decyzję o sprzedaży torowiska - powtórka z Żuławki na odcinku Kmiecin-Solnica - jak w banku! (żebym się chociaż raz w takim proroctwie pomylił). Niestety w kraju, w większości przypadków, jak urzędnicy mówią, że coś rozwalą - to rozwalą, jak mówią, że pomogą - to (tylko) mówią.

Swoją drogą można postawić pytanie: czy łatwiej zbudować lokomotywownię, znaleźć ludzi itd., czy odbudować brakujący fragment linii (niestety kilka kilometrów) i prowadzić ruch, chociażby jakikolwiek, żeby linię i dotychczasową pracę ludzi ocalić? Nie jestem fachowcem, ot takie pytanie laika.

Pozdrawiam serdecznie!
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #7 : 01 Kwietnia 2007, 21:38:11 »
0

Pytanie do Waldiego: dlaczego uwazasz, ze to jest wina urzednikow? :> Czas mysle zerwac z tym glupim stereotypem. Jest to niepotrzebne nakrecanie wzajemniej niecheci na linii MK-Urzedy, ktora do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 01 Kwietnia 2007, 21:41:10 »
0

Cytat: "fidzio"
No wybadałem nieco teren na prośbę kolegów. Nie wiadomo czy ruszy iłża w tym roku z racji takie, ze:

- Nie ma jescze lokomotywowni
 - Sa zastrzezenia do torowiska
 - Brakuje taboru
 - Brak jest obsady kierownika poc i maszynisty
 - Z racji przekazania torów na rzecz KL Pionki, prawdopodobnie wolontariat skupi się koło   właśnie tej kolejki

Jak zwykle przyjdzie nam poczekać na to co pokaże czas

P.S Prosze nie traktować mojej wypowiedzi jak oficjalnego stanowiska Fundacji. Nie jestem zreszta do tego upowazniony.

To, ze Ilza nie ruszy w tym roku to ja wiem i wiem tez dlaczego, pytalem tylko o przejazdy drezyna podczas turnieju

Chodzilo mi raczej o przejazdy na trasie Starachowice - Lipie - 8km
(Sprawdzal ktos jak wyglada torowisko po zimie, czy nie bylo jakichs kradziezy?)

P.S. Dzieki za informacje
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 01 Kwietnia 2007, 22:21:11 »
0

Pytanie do "Ludzi z Iłży" - jakie są możliwości oczyszczenia torowiska do jazdy drezyną? Nie sprawdzałem do końca, ale w okolicy stacji benzynowej jest tor nieprzejezdny. Jest możliwe by zorganizować akcje oczyszczenia choć główki szyn?
Co z opryskami - czy są planowane?
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 01 Kwietnia 2007, 23:08:49 »
0

Cytat: "a cygan"
Pytanie do "Ludzi z Iłży" - jakie są możliwości oczyszczenia torowiska do jazdy drezyną? Nie sprawdzałem do końca, ale w okolicy stacji benzynowej jest tor nieprzejezdny. Jest możliwe by zorganizować akcje oczyszczenia choć główki szyn?
Co z opryskami - czy są planowane?

Techniczne mozliwosci sa, lopaty i kilofy ktore dostalismy od UMiG stoja u mnie w garazu, nie ma natomiast mozliwosci personalnych...
W zeszlym roku dotarlismy drezyna za stacje benzynowa, jednak we czterech ledwo ja tam dochalismy bo jazda to ciezko nazwac...
Tak jak juz pisalem akcje mozna zorganizowac, ale znajac spolecznosc ilzecka, nikt nie przyjdzie a ja szczerze powiedziawszy mam juz dosc samotnej pracy, ktora pozniej ktos inny przypisuje sobie.
Co do opryskow, to moze uda sie cos wynegocjowac w Urzedzie, bo mam dwoch znajomych radnych, ktorzy sa "za"
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #11 : 02 Kwietnia 2007, 06:56:30 »
0

21-22 kwietnia planuje odwiedzic iłże i ostro popracowac, oczywiscie jeżeli nie bede sam.
Tylko żeby nie było tak że oczyscimy szlak na majowy wekend a drezyny nie bedzie, bo to bedzie wtedy klapa pełną gębą.  :neutral:

POZDRAWIAM !!!
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #12 : 02 Kwietnia 2007, 08:12:03 »
0

Ja bede w Starachowicach w dniach 24-25 kwietnia (srodek tygodnia niestety). Zapewne nic sie wtedy odbywac nie bedzie, ale jesli ktos ma inne zdanie, to niech sie ujawni...

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
ilza.info
Młotkowy
**
Długość toru:: 84 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 02 Kwietnia 2007, 10:04:18 »
0

Witam!
Dawno mnie tu nie było, ale odzyskiwanie hasła nie działało tak jak trzeba, całe szczęście odezwał się Kalito i już wszystko gra
Przekazuje kilka ważnych informacji nt iłżeckiego odcinka:
Ostatnio odbyło się spotkanie prezesa FPKW z władzami Iłży, na którym to zostało uzgodnione:
1. Termin uruchomienia iłżeckiego odcinka - 1 maja 2007 (powodzenia życzę samorządowcom, którzy po raz kolejny zaufali panu Szwedowi, ale...trzymam kciuki, niech wreszcie odcinek iłżecki ruszy).
2. Tabor, który ma jeździć na odcinku iłżeckim zostanie przetrasportowany ze Starachowic (lokomotywa, wagoniki - a przepraszam, co bedzie jezdzic w Starachowicach?).
3. Na kolejkę w tym roku z Urzędu Miejskiego w Iłży przeznaczone jest 50.000 zł.
4. Opryski na tory już załatwiłem, 10 litrów na początek. Jeśli będzie potrzeba więcej - piszcie.
5. Urząd aktualnie szuka firmy, która zrobi lokomotywownię (a raczej jakiś większy garaż), z informacji uzyskanych wiem, że oferta opiewa na jakieś 7-10tyś zł.
6. Prace na iłżeckim odcinku mają prowadzić bezrobotni w ramach programu Ochrona zabytków pod okiem pracowników PKP, którzy mają być wynajęci.
7. Na dzień dzisiejszy żadnych prac nie ma i wątpie, żeby jednak się jakieś pojawiły, bo wkrótce turniej rycerski i cała masa pracowników z Urzędu będzie zajęta "odnowieniem" miasta na tą właśnie imprezę.
8. Na iłżeckim odcinku mają pracować: Pani, która mieszka w budynku stacji i Pan z Jasieńć
ca Iłżeckiego, który kiedyś był maszynistą.
Na razie to tyle informacji. Postaram się jeszcze dzisiaj czegoś więcej dowiedzieć.
aha. ostatnio patrolowałem odcinek od Pastwisk do Marcul, wszystko OK.
Pozdrawiam
Przemek Burek
ilza.info
fidzio
Gość
« Odpowiedz #14 : 02 Kwietnia 2007, 11:43:29 »
0

No to ja wypowiem się ponownie:)

Oczywiście zasięgnieta przeze mnie informacja "u źródeł" jakoby Iłża miała nie ruszyć w tym roku była... żartem primaaprilisowym  :mrgreen: Gratuluje poczucia humoru :twisted: i na przyszłość polecam nie stawiać zbyt pochopnie krzyżyków na kolejkach  :razz:

A teraz na poważnie - są duże przesłanki, że całość ruszy jezeli tylko uda się postawić szopę, taboru wystarczy na "obie" kolejki. Pozostaje kwestia personalna ale na pewno jest to problem mniejszej wagi. Co do prawdziwych informacji naprawde polecam kontakt z Fundacją - jeżeli ktoś uważa się tam nic nie dowie to jest jego sprawa.
ilza.info
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 02 Kwietnia 2007, 14:21:39 »
0

Mysle, ze sprawa szopy, to mniejszy problem, wiekszym jest stan torowiska, bo nawet prace czy wolontariuszy, czy pracownikow pracujacych pod nadzorem PKP nic nie dadza. W niektorych miejscach trzeba wymienic podklady, podbic torowisko, itd, itd...
Z informacji z ostatniej chwili:
przed chwilą byłem na stacji, jest ok. 10 kobiet sprzatających torowisko z liści (co prawda nie przemeczaja sie zbytnio)
jest koparka i jakis samochod ciezarowy. Dzisiaj widzialem, ze zaczaly sie poczatki sprzatania placu "Kuca".
Postaram sie pozniej zrobic fotki i umiescic na forum.
Pozdrawiam
Przemek
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #16 : 02 Kwietnia 2007, 17:07:03 »
0

Czy to oznacza koniec wynajmu Kucowi i powrót placu do właściciela ?
fidzio
Gość
« Odpowiedz #17 : 02 Kwietnia 2007, 18:03:19 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
Czy to oznacza koniec wynajmu Kucowi i powrót placu do właściciela ?

Osobiście, szczerze wątpie.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 02 Kwietnia 2007, 21:05:04 »
0

Dużo informacji, ale nadal brak odpowiedzi na pierwsze pytanie - czy na turniej będzie drezyna. Co do prac na odcinku iłżeckim do turnieju /1 maja/ - może warto zdjąć trawę z główki szyn własnymi siłami by przejechać drezyną do obecnego końca szlaku. Potem pracownicy wybiorą ziemię "tak jak potrzeba".
Tor na nowym /wyremontowanym do parkingu TIR/ odcinku wygląda ładnie, ale do niego nie da się obecnie dojechać. A do Marcul jest jeszcze brak trochę szyn.
Co do prac na tygodniu - kontakt na PW.
ilza.info
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 03 Kwietnia 2007, 16:06:47 »
0

Meldunek z dzisiaj: koparka usunela zwaly ziemi przy bramie kolo wjazdu na teren Kuca w strone Starachowic, Panie posprzataly na ile mogly stacje (ale jeszcze trzeba bedzie tam sporo zrobic), odkopany zostal tor na placu Kuca z kozlem oporowym na koncu, w strone Blazin poszlo trzech pracownikow urzedu z kosiarkami, zeby podkosic jeszcze raz to co wyroslo ostatnio.
Po swietach bedzie przesuniety plac kuca i zacznie sie budowa garazu dla lokomotywy i wagonikow a takze ma byc przedluzony szlak w strone Marcul.
Oprysk czeka na trawe, Ciagnik jest gotowy do jazdy i opryskiwania.
Wieczorem przesle Rogozowi zdjecia, zeby umiescil z dzisiaj
Pozdrowienia
Przemek
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!