dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #40 : 18 Lipca 2013, 12:43:20 » |
+1
|
A jest już komu i co wozić? Bo jeszcze miesiąc temu nie było ani co, ani tym bardziej komu
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
JanPeter
Młotkowy
Długość toru:: 98 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #41 : 18 Lipca 2013, 14:59:03 » |
-2
|
- z powodu awarii rozjazdu należącego do PLK na stacji w Opatówku nie można wjechać na stronę wąskotorową stacji i stąd całkowite zamarcie ruchu
A czy z tego powodu SKPL nie może żądać od PLK odszkodowania za poniesione straty wynikające z braku przewozów? Druga sprawa czy przez rok czasu nie można było tego naprawić?? Andrzej, na pewno robią co mogą. Co jak co, ale SKPL na pewno wie co robić, z tym że nie mogą o wszystkim dla własnego dobra pisać na forum .
|
|
|
|
Piotr Janeczko
|
|
|
MultiKolei
Czytelnik
Długość toru:: 3 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #42 : 01 Listopada 2013, 15:00:46 » |
0
|
FanPage: Grupa SKPL // shortlines.pl W sobotę 7 grudnia 2013 zapraszamy Was na "Mikołajki z Kaliską KD". Startujemy o godzinie 10:00 ze Zbierska i udajemy się do Opatówka składem zestawionym z lokomotywy Lxd2 i wagonu Bxhpi. Powrót do Zbierska planujemy na okolice godziny 16. Oczywiście po drodze przewidujemy fotostopy. Koszt uczestnictwa to 50 zł od osoby. Na chwilę obecną nie przewidujemy żadnych przedpłat. Gdyby w tej kwestii miało się coś jednak zmienić, skontaktujemy się ze wszystkimi chętnymi. Z uwagi na kameralny skład pociągu liczba miejsc jest ograniczona. O udziale w przejeździe decydować będzie kolejność zgłoszeń nadsyłanych na adres mikolajki@shortlines.pl. W treści zgłoszenia należy podać swoje imię i nazwisko. W przypadku jednorazowego zgłoszenia większej liczby chętnych, prosimy podać kompletną listę osób. Dodatkowo mamy dla Was konkurs z nagrodą. Wśród osób, które lubią lub dopiero polubią nasz fanpage i udostępnią ten wpis na swoim profilu rozlosujemy 3 osoby, które otrzymają od nas upominek. Dodatkowo jedna osoba ze szczęśliwej trójki będzie mogła uczestniczyć w mikołajkowym przejeździe bezpłatnie. Zapraszamy do zabawy. Może szczęście uśmiechnie się właśnie do Ciebie?
|
|
|
|
|
|
|
MultiKolei
Czytelnik
Długość toru:: 3 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #43 : 05 Grudnia 2013, 19:56:11 » |
+4
|
Fan Page: Liczyliśmy, że oficjalnego przecięcia wstęgi dokonamy przy okazji imprezy mikołajkowej. Niestety jak już wiadomo pociąg specjalny było trzeba odwołać. Nie ma więc co czekać. Dziś uchylamy rąbka tajemnicy i przedstawiamy Wam wygląd naszej siedziby po zakończonym niedawno remoncie
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2013, 22:09:04 wysłane przez kalito »
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #44 : 13 Kwietnia 2014, 22:08:42 » |
0
|
W ostatnim czasie, zainteresował mnie odstający ogonek lini z Żelazkowa do Russowa. Wujek Google niestety nie ma go w swoich zasobach. Torowisko jeśli chodzi o szyny długi odcinek jest kompletne wraz z układem zwrotniczym. Zawadzają tu jedynie drzewa i krzaki. Odcinek to żelazków Czartki. Dalej nie udało mi się na chwilę obecną dojechać. Staram się w czasie wolnym zwiedzić jeszcze i sfotografować to co pozostało. Czy mógłby mi ktoś udzielic informacji na temat tego odstającego ogonka dawnej lini na Kalisz?
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #45 : 13 Kwietnia 2014, 23:40:29 » |
0
|
Oczywiście nie mogę się wypowiadać, jak się sprawy mają obecnie, ale swego czasu odcinek ten był wykorzystywany od czasu do czasu gdy uruchamiano pociągi turystyczne. Był kompletny i przejezdny. O ile nikt niczego nie ukradł, to pewnie nadal taki jest.
|
|
|
|
|
|
|
mlodek
Nowicjusz
Długość toru:: 18 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #46 : 14 Kwietnia 2014, 23:11:19 » |
+1
|
Witam,
Niestety odcinek ten nie jest już przejezdny, między Borkowem (a w zasadzie na jego obrzeżach) a Czartkami tory rozebrane przy okazji modernizacji drogi. Obok drogi wykopany dość obszerny rów i nad nim wiszą same szyny. Ponadto na odcinku Borków - Russów kilka przerwań na wjeździe na pola. Nie wiem jak wygląda odcinek Borków - Żelazków.
Pozdrawiam Paweł
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #47 : 15 Kwietnia 2014, 18:24:40 » |
0
|
http://www.lib.utexas.edu/maps/ams/western_europe/txu-oclc-6472044-nm34-1.jpgWedług tej mapy . Do Czartek odcinek jest kompletny i po wycięciu krzaków traw i zarośli jest cały. Muszę sprawdzić odcinek do Borkowa. Ewentualnie do Russowa. Czy było tez jakieś torowisko międzt miejscowością Gliny a Blizanów? Na mapie można to odczytać jako torowisko ?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #48 : 13 Maja 2014, 20:15:35 » |
+2
|
Wpis na FB Na Kaliskiej Kolei Dojazdowej trwają obecnie przygotowania do nadchodzącego sezonu turystycznego. W pierwszej kolejności renowacji poddawane są wagony wschodzące w skład wąskotorowego pociągu turystycznego, który w tym roku ma planowo kursować w podczas letnich wakacji na trasie Zbiersk - Opatówek.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #49 : 18 Maja 2014, 12:19:04 » |
+5
|
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
|
« Odpowiedz #50 : 02 Czerwca 2014, 09:01:21 » |
+2
|
Tymczasem Rynek Kolejowy donosi: Kaliska KD: W wakacje codzienny ruch pociągów SKPL zapowiada, że w wakacje Kaliska Kolej Dojazdowa znów będzie regularnie wozić pasażerów. Pilotażowo codzienne kursy wąskotorówki połączą Żelazków z Opatówkiem. Przewoźnik będzie honorował ulgi ustawowe, skomunikuje też swoje pociągi z normalnotorowymi składami Przewozów Regionalnych.
[...]– Nasz plan zakłada uruchomienie pociągów pasażerskich codziennie przez całe wakacje – powiedział nam Tomasz Strapagiel, prezes SKPL Cargo. – Początkowo zakładaliśmy uruchomienie pociągów w pełnej relacji Zbiersk – Opatówek w sile dwóch par dziennie. Ostatecznie podjęliśmy decyzję o zagęszczeniu ruchu na krótszym odcinku Opatówek – Żelazków. Na początku skupimy się na uruchomieniu większej liczby pociągów, ale na krótszym odcinku. Docelowo jednak planujemy przywrócić ruch na całej trasie od Zbierska do Opatówka – mówi.
Na razie nie jest znany szczegółowy rozkład jazdy, jaki będzie obowiązywać na tym trzynastokilometrowym fragmencie KKD. SKPL analizuje bowiem opublikowany niedawno letni grafik kursów Przewozów Regionalnych z Łodzi do Kalisza, by jak najlepiej skomunikować pociągi wąsko- i normalnotorowe na stacji stycznej. Peron kolejki SKPL znajduje się tam tuż obok peronu obsługującego składy PR.
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
mkente
Czytelnik
Długość toru:: 1 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #51 : 02 Czerwca 2014, 20:59:01 » |
+1
|
między Borkowem (a w zasadzie na jego obrzeżach) a Czartkami tory rozebrane przy okazji modernizacji drogi. Obok drogi wykopany dość obszerny rów i nad nim wiszą same szyny.
Ostatnio przejeżdżając tamtędy zrobiłem zdjęcia tego dawnego przejazdu.
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
|
« Odpowiedz #52 : 24 Czerwca 2014, 22:30:11 » |
+1
|
|
|
|
|
|
|
|
Zgroza
|
|
« Odpowiedz #53 : 06 Lipca 2014, 20:08:11 » |
+1
|
SKPL informuje na twarzoksiążce, że z powodu upałów i kradzieży elementów torowiska kursowanie od Florentyny do Opatówka jest zawieszone do odwołania. Pytanie więc - czy do Opatówka odbył się choć jeden kurs?
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #54 : 06 Lipca 2014, 20:41:31 » |
+1
|
Mamy tam ciekawy komentarz Jerzy Brzykcy: ja tam był i nici z przejazdu.
|
|
|
|
|
|
|
dino
Młotkowy
Długość toru:: 100 m
W terenie
M-sta spalinowych i elektrycznych poj. tr.
|
|
« Odpowiedz #55 : 07 Lipca 2014, 10:08:20 » |
0
|
SKPL informuje na twarzoksiążce, że z powodu upałów i kradzieży elementów torowiska kursowanie od Florentyny do Opatówka jest zawieszone do odwołania. Pytanie więc - czy do Opatówka odbył się choć jeden kurs?
Tak i to nie jeden. Z tego co wiem to lokomotywa i wagony stoją obecnie na stacji w Opatówku.
|
|
|
|
|
|
|
brok
|
|
« Odpowiedz #56 : 19 Lipca 2014, 23:55:53 » |
+1
|
Ruszają pociągi
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #57 : 28 Września 2014, 18:40:56 » |
0
|
|
|
|