Synek ( zwracan sie do H.P. ) ,
zebys Ty wiedzial - jaki ja lubie klimat

Mnie nie wychowywano na ,,Harryn Potter'ze'' ani na innej science fiction !!! Czy czytales kiedys ,,Jak hartowala sie stal '' K.Paustowskiego

,,Kak zakalalas' stal' '' pa russki . Przeczytaj , warto . Jak mialem 20 lat przyjmowalem razem z kolega ( tak , mielismy obowiazek wzajemnego patrzenia na rece Kolegi :oops: ) w CHZ ,,Skorimpex'', dziennie min.trzech Jap'sow z Nichimena , z Mitsubishi i czort pamieta z jakich firm jeszcze . I wtedy moglem wsiasc do pociagu ,,bylejakiego,, z rana , pojechac sto czy dwiescie kilometrow i na noc wrocic do domu . A potem ,,jedynie sluszny system'' tak nam Polske
roz...achtungBanditen...
lil , ze sproboj powtorzyc moj voyage w ten sam sposob . Postaw sie na miejscu ludzikow z wiosek i miast malogabarytowych , ktorzy chcieliby choc na moment , w weekend wydostac sie do wielkiego swiata - czytaj powiatu . Pojechac rano , odwiedzic szwagra i wieczorem wrocic (zakladam ,ze nie maja albo nie moga kierowac ,,blachosmrodem'' ) Ni hu hu .
Ja tez kiedys bylem idealista , moi znajomi twierdza ,ze nadal nim jestem . Nie , ja juz wyroslem z tego . Zaloz prywatna , wlasna firme i bez RP-kolesiow ja poprowadz. Przez 10 lat nie odbijesz sie od dna , o ile fiskus Cie wczesniej nie unicestwi . Fiskus albo jakie UTK itp.
Kolega Tomasz S. wyrosl z naszego ruchu i wie ,,z czym to sie je'' . Nie sadz ,ze nie chcialby by te wszystkie nasze kolejki , zarowno te SKPL-wskie , jak i pozostale byly na tzw. mikado . Lsniace, pachnace i z HiTech , by tory byly idealne , loki i wagony wypieszczone i ...moglbym wyliczac w nieskonczonosc . Pracuje juz kilka lat i nie moze przeskoczyc tego
zaczarowanego progu , by mogl oplacic wszystkich pracownikow ( mowie o optymalnej ilosci ) , by zlikwidowac chociazby trawsko i krzaczory na szlakach i co najwazniejsze by zapewnic Firmie choc taka ilosc kasy ... by starczylo na wklad wlasny do grantow unijnych . By nie musial zebrac o to , co mu sie nalezy ( np. doplaty do biletow ulgowych czy byle datki od samorzadow ) . I nie moze tym ludkom i ich dzieciom zapewnic tego komfortu - wydostania sie z zapyzialych miejscowosci na chwileczke .
Jesli jestes zdolniejszy , lepszy ... zastap Go , sproboj swych sil ! Napewno odda Ci to cudo , ten slodki biznes !!! I przez caly czas pamietaj ,ze to nie Tomek ,,kolej na glowie postawil'' .
Sadze jednak - czego Ci nie zycze - ze za kilka lat Ci przejdzie Twoj idealizm . A moze w stolicy bedziesz mial wiecej szczescia.

Anglicy maja lepiej , aczkolwiek tez nie idealnie . Oni przejmowali koleje znacznie wczesniej i nie takie zapuszczone . Tam nie ma takiej ,,troski'' o zabytki i ...parszywego zlomiarstwa.
Pozdrawiam .
I wybacz ten ,,familiaryzm'' na poczatku. Roznica wieku po prostu mna kierowala.
Andrzej Marek Matusiak / ok333