A, wracając do tematu: , to co może zastąpić olej syntetyczny ?! Olej od frytek ?!. Skoro widziałem, jak olejem tym były smarowane zwrotnice, to może i panewki w loku (np. Lyd2), się da ?!
Lokomotyw w życiu nie smaruje sie olejem syntetycznym. W zależności od tego co się smaruje używa się różnych olejów. Generalnie do panewek osiowych i wiązarowych używa się/powinno się używać oleju osiowego - jest to olej o podwyższonej temperaturze zapłonu (czytaj jak sie panewka będzie przycierać to i tak się zapali tylko że później

). Bardzo wiele kolejek stosuje zmiast oleju osiowego poprostu zwykły olej silnikowy SUPEROL CC :twisted: I do takiego parowozu to naprawde jest aż za dobry olej:) Głowy sobie nie dam uciąć jak olej idzie do prasy smarnej ale bodajże maszynowy - więc tutaj również jeżeli wlejemy superol lub osiówkę wszystko będzie raczej OK. Przekładnia to w zależności od jej typu olej do przekładni mechanicznych HIPOL lub do przekladni hydraulicznych BOXOL lub HYDROL
Teraz podam ceny
Olej osiowy - ok 5zł/l
Superol CC - ok 5,5 - 6 zł (w hurcie taniej)
Więc widzicie, że zdziwiłem się nieco ceną oleju 20 zł z litra. Jednak myślę ze kolega px48 poprostu wykonał zaokrąglenie w górę stąd te rozbieżności.
P.S Lxd2 nie ma "panewek" (łożysk ślizgowych) tylko "łożyska" (łożyska toczne) a one są smarowane smarem stałym (ŁT-4 potoznie zwanz tawotem lub towotem).