Świat kolejek wąskotorowych SMF
23 Kwietnia 2026, 17:39:51 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace dnia 1-2 listopada  (Przeczytany 11571 razy)
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« : 29 Października 2004, 15:17:34 »
0

Witam! Kto będzie wtedy na torach? Kiedy zbiórka? Co robimy? Proszę o odpowiedź zorientowanych. Dziękuję

PS. W końcu będę w Starachowicach

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1039 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 29 Października 2004, 15:59:05 »
0

Cytat: "kalito"
Witam! Kto będzie wtedy na torach? Kiedy zbiórka? Co robimy? Proszę o odpowiedź zorientowanych. Dziękuję

PS. W końcu będę w Starachowicach

Zaczynamy ok. 10.00. Zbiórka przy szopie. Zakres prac:
- podbijanie podkładów
- inne
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #2 : 29 Października 2004, 21:49:53 »
0

Marcin się lekko pomylił i dał zakres robót i czas na sobotę. Czekam na informacje od kierownika robót poniedziałkowych, czyli od M. Przybysza.

Pozdrawiam
Kalito
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1039 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 30 Października 2004, 21:30:03 »
0

Cytat: "kalito"
Marcin się lekko pomylił i dał zakres robót i czas na sobotę. Czekam na informacje od kierownika robót poniedziałkowych, czyli od M. Przybysza.

Mała relacja z prac sobotnich. Wymieniliśmy 7 podkładków na łuku trókąta (tym od strony szopy). Na razie podkłady zostały wymienione w okolicach łubek co spowodowało, że środkowa część szyny lekko "wisi" w powietrzu. Dlatego trzeba jeszcze koniecznie wymienić ok. 6-8 podkładów i solidnie podbić zanim puścimy loka na ten odcinek.
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 31 Października 2004, 11:03:24 »
0

A co do prac wtorkowych ... o której zbiórka pod szopą  ??

Pozdrawiam
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #5 : 31 Października 2004, 20:09:16 »
0

No to po krótce o tym, co planuję jutro:

Przychodzę do pracy około godziny 8-ej. Kto jest chętny do pomocy, ten znajdzie mnie albo w szopie albo na trójkącie. Zamierzam pociągnąć dalej robotę, którą zaczął Rogoz z chłopakami w sobotę. Będę tam do 15-16.
We wtorek pracujemy od godziny 14-tej.  

Pozwolę sobie też zacytować post Marcina Przybysza z forum sse.pl:

Cytat: "Marcin Przybysz"
Wczoraj do późnego wieczora pracowaliśmy na tzw "trójkącie" - przy peronie kolejki. Wymieniliśmy kilkanaście podkładów, podbiliśmy pozostałe, wymieniliśmy zużyte elementy metalowe.

W nocy, a raczej nad ranem, KTOŚ PODPIEPRZYŁ przytwierdzenia torowe na odcinku kilkunastu metrów!!!!! I to NA ŁUKU !!!!! Jutro miała jechać wycieczka , i kij z tym, że musieliśmy ją odwołać (no tak, skomentowali"Starachowice miasto złodziei"), ważne, że gdyby nie czujna postawa kolegi który przyjechał specjalnie z Warszawy pomóc przy pracach, jutro doszłoby do katastrofy kolejowej , i być może ktoś by zginął.

Ludzie, no co za debile żyją w naszym mieście!!! Ja "rozumiem" mieszkańców Lipia, którzy systematycznie kradną końcówkę toru, ale k. mać, nie na jeżdżonym odcinku !!!!

Sprawa zostałą dzisiaj zgłoszona na policji, i z tego co widać, policjanci zrozumieli nareszcie grozę sytuacji - przypom,nę jedno: to co się stało, kodeks karny kwalifikuje jako sprowadzenie zagrożenia katastrofą w ruchu lądowym. ZA COŚ TAKIEGO NIE DOSTAJA SIĘ ZAWIASÓW, INO IDZIE SIEDZIEĆ na minimum 5 lat.

Złodzieje, stuknijcie się w głowę, ale mocno.....

Ręce opadają.......

Szlag może trafić, ale nic się na głupotę nie poradzi :/

Pozdrawiam
Kalito
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2025 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 31 Października 2004, 20:17:44 »
0

Jest to sygnał, że kolejka musi kursować w zimie, choć raz w tygodniu. Koszty doprowadzenia do użytku infrastruktury na wiosnę mogą być wyższe niż kosty kursowania pociągów targowych, nawet jeśłi będą woziły po 2-3 osoby.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #7 : 31 Października 2004, 23:09:06 »
0

Tak na marginesie, to myślę, że trzebaby zacząć patrole torowiska od strony Iłży, gdyż złodzieje mogą się tam przenieść. Tak łatwo z zarobku nie zrezygnują, a tam teraz będzie najłatwiej kraść...

Pozdrawiam
Kalito
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

:(
« Odpowiedz #8 : 01 Listopada 2004, 13:08:34 »
0

Ja sprawę ochrony postawiłbym jasno ... uzupełnić jaknajszybciej ubytki do 8.0 KM i przy dobrej pogodzie ruszać tam lokiem lub rowerkiem... a od strony Iłży ... patrole konieczne ... każda szyna jest na wagę złota ..... ale ja niestety nie mogę robić patroli od strony Iłży .... za to na trasie do Lipia ... z chęcią przetrę szlak rowerkiem ....

Pozdrawiam
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #9 : 01 Listopada 2004, 17:53:41 »
0

Witam Wszystkich.

Panowie, co do prac sobotnich.
Po tym co widziałem w sobotę na trójkącie i potem na szlaku do Leśnej chyba mogę stwierdzić iż ten zakręt niby wyremontowany przez PKP to najniebezpieczniejszy kawałek na czynnym odcinku SKW.
Co do kradzieży. Z "Marcinami" staraliśmy się zrobić jak najwięcej jednak... czasu zabrakło. Po podniesieniu toru przed wymianą podkładów wyszły wszystkie "dziury". Tj. na 10 gdzieś 8 do 9 podkładów nie trzyma szyny. Pozostawione tak torowisko lekko podniesione było łatwym łupem. Teraz na miejscu waszego mechanika za skarby świata nie wjechałbym na ten odcinek.
Za 2 tygodnie myśle że wpadnę do Was ponownie pomachać kilofem Mam nadzieje że tym razem już nie sam
PS. Na trasie Warszawa Siedlce wymieniane jest całkowicie torowisko. Jest masa drewnianych podkładów które długo mogłyby jeszcze służyć kolejce. Myślę że temat jest do załatwienia tylko... transport. Pomyślcie nad tym. W środę mam spotkanie z dyrektorem Muzeum Kolejnictwa. Może on jakoś pomoże w zdobyciu "czegokolwiek" bo tak naprawdę poza lokiem i kilkoma wagonami nie macie nic. No i jeszcze dobre chęci i nadzieje...  A to ważne !!!  Będziemy w kontakcie.
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 01 Listopada 2004, 18:14:50 »
0

Cytat: "AXEL"
W środę mam spotkanie z dyrektorem Muzeum Kolejnictwa. Może on jakoś pomoże w zdobyciu "czegokolwiek" bo tak naprawdę poza lokiem i kilkoma wagonami nie macie nic.

Na Muzeum Kolejnictwa bym raczej zdecydowanie nie liczył. To przechowalnia starych alkoholików jest, nie mająca wiele wspólnego z prawdziwym kolejnictwem i prawdziwym muzealnictwem.
Przypomnę choćby sprawę pocięcia wagonów typu opolskiego, oraz wagonu motorowego Lilpopa z kolei piaseczyńskiej. Czy przenumerowania wagonów motorowych, żeby spokojnie móc pociąć wrak drugiego MBd1 Ebermana. Na szczęście koledzy ze stalowych Szlaków do tego nie dopuścili.

Jeżeli idziesz rozmawiać z MuzKolem i uda Ci się nawiązać z nimi interakcję, to jest kilka spraw które mogłaby nam się przydać:
- oś napędna od drezyny WMc. Wzamian możemy dac oś toczną. W końcu eksponat nie musi być napędzany, a w Rogowie stoi druga sprawna drezyna ze złamaną osią napędną.
- możliwość użyczenia sprawnego wagonu motorowego
- użyczenie lub sprzedaż drezyny (mają 4 czy pięć małych drezyn)...

Pozdrawiam, Piottr
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #11 : 01 Listopada 2004, 18:17:17 »
0

Ze starych czasów znam dobrze dyrektora. może jednak uda się coś wydusić. Tylko jak zawsze problem będzie z transportem. No nic. Zobaczymy.
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 01 Listopada 2004, 18:56:15 »
0

Cytat: "AXEL"
Ze starych czasów znam dobrze dyrektora. może jednak uda się coś wydusić. Tylko jak zawsze problem będzie z transportem.

Problemu z transportem nie będzie - oś od drezyny wejdzie na przyczepkę, a jkby było co większego to kolega może pożyczyć Lublina nawet. Tylko żeby było co wozić... Pogadaj o tej osi od drezyny, bo jakby udąło się to załatwić, to do Starachowic byśmy mieli drezynę Wmc... Mogłaby nawet posłużyć jako pierwszy pojazd trakcyjny od strony Iłży...

Pozdrawiam, Piottr
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #13 : 01 Listopada 2004, 21:07:10 »
0

OK, pogadam. Tylko mam prośbę. Przyślij mi jakąś fotkę tej drezyny żebym wiedział jak się przygotować do rozmowy ...
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 01 Listopada 2004, 22:00:52 »
0

fotka drezyny
http://www.kolej.pl/~chylin/rogow/rogo4959.jpg

Pozdrawiam, Piottr
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #15 : 01 Listopada 2004, 22:57:56 »
0

OK Dzięki.
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #16 : 08 Listopada 2004, 23:55:25 »
0

Byłem w MuzKol-u, pogadałem
Odpowiedx bedzie pod koniec przyszłego tygodnia (świeta)... dam znac
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!