Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:34:42 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Monitorowanie torowiska  (Przeczytany 18350 razy)
Michał13
Gość
« Odpowiedz #20 : 29 Października 2007, 18:00:13 »
0

Monitoring w Starachowicach na trójkącie  :lol:  a kto monitoruje śmietnik? Panowie najpierw trzeba zadbać troszkę o teren przyległy bo wstyd tamtędy jeździć z ludźmi!!!!! A dopiero można myśleć o jakiejś małej kamerce.

Przepraszam ale taka prawda.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #21 : 29 Października 2007, 18:05:39 »
0

Przepraszam ale taka prawda.

Nie masz za co przepraszać, mnie na przykład też irytują pomysły znawców-entuzjastów...

Na sześć postawionych przeze mnie pytań nie padła ani jedna odpowiedź.
tomek242
Młotkowy
**
Długość toru:: 56 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 29 Października 2007, 19:57:50 »
0

Przepraszam ale nie uważam sie za "znawce entuzjastę". Rzuciłem raczej wolny wniosek do dyskusji, na przyszłośc. No a teraz poczekajmy na fotki kol Rogoza.  :grin:

SKW
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #23 : 29 Października 2007, 20:03:50 »
0

Przepraszam, wrzuciłem Cię do jednego wora z innymi, ale już wyciągam - za to, że nie upierałeś się przy swoim. A post Michała, wyjątkowo celny, ot co....
tomek242
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 29 Października 2007, 20:09:00 »
0

P.S. W sprawie pytań. A po co Ci w ogóle monitor i człowiek do dyżurów, skoro są odpowiednie rejestratory z HDD i nikt nie musi przy tym siedziec. Co najwyżej co jakiś czas przejżec zawartości dysków nawet przez siec Internet.
Kto podejmie się negocjacji z PKP czy kimś tam jeszcze w sprawie instalacji sprzętu. Otóż nie mam pojęcia, ale podobno FPKW jako taki organ chyba ma możliwośc ogłaszania przetargów, poszukiwania sponsorów itp?? Nie wiem może i sie nie znam, ale tak chyba powinno to funkcjonowac. I chyba nawet odpowiedziałem na dwa postawione pytania.
Inna sprawa, że może faktycznie przesadziłem z pomysłem monitoringu - przyznaję, ale tak czy siak jeśli kolejka będzie się rozwijała, to prędzej czy później stanie sie to koniecznością.

SKW
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 30 Października 2007, 01:08:41 »
0

Po pierwsze: tak jak tu już ustalono, są ważniejsze priorytety - a jeśli nawet , to są inne ciekawsze pomysły, które możnaby zrealizować (Piottr wspominał o lampie na czujnik przy szopie).

Po drugie: Kamerowanie dla samego kamerowania trójkąta i zakładania specjalnie instalacji na tak obecnie zagospodarowany teren jest rzeczywiście rozrzutnością ponad miarę - a mimo wszystko Michał 13 strzelił sobie w nogę swoją uwagą.

Po trzecie: przypomnę, choć to dla niektórych nowość, o kamerach już dawno, dawno temu sobie mówiliśmy (luźne to były pomysły), począwszy od zakładania atrap, po dogadanie się z pkpem, zainwestowanie w kamerę i podciągnięciem kabla do przejazdu (kamery).
Było to jeszcze przed modernizacją rogatek, a budka dróżnika miała stać na trójkącie.

Po czwarte: tomek242, pomysł będzie zawsze pomysłem - jak uważasz że warto działać - to proszę bardzo. Odwiedź powiat, nastawnię (dadzą Ci namiar gdzie uderzyć z pomysłem), pogadaj z prezesem FPKW, a jak się uda (a nawet jeśli nie) będziemy Ci wdzięczni.

A na koniec: zasadniczo zeszliśmy z tematu - więc jak ktoś jeszcze będzie chciał dyskutować, niech zakłada nowy wątek.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 30 Października 2007, 09:24:18 »
0

Cytat: "emibe"
(Piottr wspominał o lampie na czujnik przy szopie).

OIDP to wspominałem o niej już jakieś 2-3 lata temu. Do wdrożenia pomysłu w życie potrzeba jest:
- zakupić odpowiednią lampę (lampy, te mniejszej mocy spokojnie wystarczą) i kabel,
- dla niepoznaki zdemontować czujnik od lampy i wyprowadzić go na przewodzie gdzieś dalej, może na słup, w każdym razie w miejsce niepowiązane z lampą,
- zrobić i trwale zamocować do lampy siatkę ochronną przed wytłuczeniem kamieniem,
- zamocować trwale lampy w odpowiednich, trudno dostępnych miejscach (ja bym widział dwie lampy na słupie, tak, żeby jedna oświetlała wejście do lokomotywowni a druga plac gdzie stoi pług i węglarki,
- podłączyć się z lampą do opłaconego źródła prądu,
- płacić regularnie za prąd.

Obawiam się jednak, że gdybym nawet nabył dwie odpowiednie lampy, to nie byłoby komu ich zainstalować, bo sam niestety mam teraz trochę mało czasu, a jak mi się urodzi córeczka będę miał jeszcze mniej.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
tomek242
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 31 Października 2007, 20:38:48 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
(Piottr wspominał o lampie na czujnik przy szopie).

OIDP to wspominałem o niej już jakieś 2-3 lata temu. Do wdrożenia pomysłu w życie potrzeba jest:
- zakupić odpowiednią lampę (lampy, te mniejszej mocy spokojnie wystarczą) i kabel,
- dla niepoznaki zdemontować czujnik od lampy i wyprowadzić go na przewodzie gdzieś dalej, może na słup, w każdym razie w miejsce niepowiązane z lampą,
- zrobić i trwale zamocować do lampy siatkę ochronną przed wytłuczeniem kamieniem,
- zamocować trwale lampy w odpowiednich, trudno dostępnych miejscach (ja bym widział dwie lampy na słupie, tak, żeby jedna oświetlała wejście do lokomotywowni a druga plac gdzie stoi pług i węglarki,
- podłączyć się z lampą do opłaconego źródła prądu,
- płacić regularnie za prąd.

Witam. No pomysł ciekawy z tymi lampami. Z tego co widziałem to tam przy "szopie" w Starachowicach ktoś mieszka jest tam jakiś taki bloczek mały. A lokomotywownia sama z siebie zapewne też ma podłączenie do sieci energetycznej. Nie wiem czy jest sens kombinowania z wyciąganiem czujnika z daleka od lampy??
Inna sprawa, że chyba moim pomysłem wywołałem nieopatrznie (a może i nie nowy wątek) :smile: Jeśli będzie okazją w zimie do spotkania przy odkrzaczaniu jak napisał kol. Paluchowski to chętnie przedstawię swój pomysł na monitoring, żeby nikt się nie czepiał. :smile: P.S. sorki że nie piszę "ci" z kreseczką ale klawiatura mi nawala  :razz:

SKW
tomek242
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 31 Października 2007, 20:44:25 »
0

Po pierwsze: tak jak tu już ustalono, są ważniejsze priorytety - a jeśli nawet , to są inne ciekawsze pomysły, które możnaby zrealizować (Piottr wspominał o lampie na czujnik przy szopie).

Po czwarte: tomek242, pomysł będzie zawsze pomysłem - jak uważasz że warto działać - to proszę bardzo. Odwiedź powiat, nastawnię (dadzą Ci namiar gdzie uderzyć z pomysłem), pogadaj z prezesem FPKW, a jak się uda (a nawet jeśli nie) będziemy Ci wdzięczni.

Hmm rozmowa z prezesem FPKW?? czemu nie jak to mówią "kupic - nie kupic potargowac się można" Niemniej jednak jest pewien szkopół, mianowicie troche mam daleko to tego Pana, i raczej myślałem o kimś kto już tam działa od dawna i dobrze zna sytuację.
Poza tym jak to ktoś słusznie zauważył są ważniejsze priorytety i tutaj faktycznie nie będę się zapierał jak osioł przy swoim.  :razz:

P.S. Jeśli chodzi o środki zastępcze w zakresie monitoringu to również dobrym pomysłem jest, aby czasem ktoś pojechał o chociaż fotki zrobił, nie będę pisał kiedy ja się pojawię bo będzie przypomnienie od admina, żeby nie robic dziwnych planów na forum (zrobię fotki, pomogę ble ble ble). Niemniej chodzi o to, że taka dokumentacja fotograficzna jest również swojego rodzaju "monitorowaniem" stanu faktycznego torów i infrastruktury.

SKW
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!