Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 22:10:33 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leczenie zlomiarzy...  (Przeczytany 20635 razy)
flugzeug30
Gość
« : 12 Listopada 2007, 00:39:59 »
0

A nie daloby sie odzwyczaic od alkoholizmu  zlomiarzy...?! A moze nawet ich zatrudnic, np. do pilnowania terenu...?! Tylko postawic jasne warunki: zapije, ukradnie cokolwiek- won!.

http://www.parpa.pl

http://www.barka.org.pl

http://www.efs.gov.pl

http://www.parp.gov.pl
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 12 Listopada 2007, 10:29:52 »
0

To najpierw wyłap potencjalnych złomiarzy.
I namów ich do leczenia.
Życzę powodzenia...
;-)

Filozofia sztuką życia...!
flugzeug30
Gość
« Odpowiedz #2 : 12 Listopada 2007, 14:23:52 »
0

No, fakt. To musiałaby być gruntowna zmiana ustroju. . Praca dla każdego (nawet, jak ten ktoś ją olewa "czy się stoi, czy się leży, dwa tysiące  się należy...) i stałe zajęcie, żeby się ludzie nie menelili. Czyli Gierku, wróć...(nie żartem).
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 12 Listopada 2007, 14:34:59 »
0

Zmiana ustroju niepotrzebna. Wystarczy wprowadzić obowiązek pracy w więzieniach....

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
flugzeug30
Gość
« Odpowiedz #4 : 12 Listopada 2007, 14:47:14 »
0

Takiej np. w warsztacie stolarskim, pralni czy na szwalni ?!. Bo "zewnętrzni" pracodawcy zdecydowanie niechętnie zatrudniają skazanych.
Takie coś jest, ???ale tylko w lżejszych ZK Co?.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 12 Listopada 2007, 16:20:38 »
0

Nie, np. w kamieniołomach i przy budowie dróg i linii kolejowych. Jak myślicie, kto w USA wybudował taką imponującą sieć dróg...?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 12 Listopada 2007, 16:29:44 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Zmiana ustroju niepotrzebna. Wystarczy wprowadzić obowiązek pracy w więzieniach....

Podobno to nie przystoi cywilizowanej demokracji Chichot

prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 12 Listopada 2007, 16:40:55 »
0

O! Odnośnie ostatnio poruszanej tematyki - skazańców można by zatrudnić, oczywiście w czynie społecznym, do prac przy szlakach kolejowych - zarówno tych szerokich jak i wąskich

Filozofia sztuką życia...!
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 12 Listopada 2007, 16:49:31 »
0

Cytat: "prof_klos"
O! Odnośnie ostatnio poruszanej tematyki - skazańców można by zatrudnić, oczywiście w czynie społecznym, do prac przy szlakach kolejowych - zarówno tych szerokich jak i wąskich

Na zasadzie wolontariatu taki mechanizm już na wąskich działa.

brok
Zawiadowca
Długość toru:: 424 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 12 Listopada 2007, 17:06:32 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Cytat: "prof_klos"

Na zasadzie wolontariatu taki mechanizm już na wąskich działa.

No ale chyba w niewielkim stopniu, a jest to świetny pomysł, skazaniec będący obciążeniem budżetu państwa, czyli nas wszystkich, mógłby wykonać coś pożytecznego na rzecz poszczególnych sekcji. Naszczęście nie byłem nigdy " po drugiej stronie" i mam nadzieję, że nigdy tam nie trafię, ale podobno nie ma nic gorszego w życiu człowieka, niż siedzieć zamkniętym w celi, a tak więźniowie pracując np. przy oczyszczaniu szlaku mieliby jakąś rozrywkę . (wiem, wiem zaraz ktoś napisze, że takich więźniów trzeba pilnować a to kosztuje itd.).

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 12 Listopada 2007, 17:13:09 »
0

Cytat: "brok"
No ale chyba w niewielkim stopniu, a jest to świetny pomysł, skazaniec będący obciążeniem budżetu państwa, czyli nas wszystkich, mógłby wykonać coś pożytecznego na rzecz poszczególnych sekcji. Naszczęście nie byłem nigdy " po drugiej stronie" i mam nadzieję, że nigdy tam nie trafię, ale podobno nie ma nic gorszego w życiu człowieka, niż siedzieć zamkniętym w celi, a tak więźniowie pracując np. przy oczyszczaniu szlaku mieliby jakąś rozrywkę . (wiem, wiem zaraz ktoś napisze, że takich więźniów trzeba pilnować a to kosztuje itd.).

Pilnować owszem trzeba ale niespecjalnie bo trafiający skazani do prac poza ZK to zazwyczaj osoby tuż przed zwolnieniem oraz posiadające wyroki za przestępstwa typu niezapłacone alimenty czy jazda po spożyciu. Problemem jest niska ilość chętnych do pracy, która z definicji wolontariatu jest bezpłatna.

Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #11 : 12 Listopada 2007, 17:16:33 »
0

Cytat: "brok"
wiem, wiem zaraz ktoś napisze, że takich więźniów trzeba pilnować a to kosztuje itd.).
Postawić po amerykańsku dwóch uzbrojonych strażników i niech strzelają do każdego który będzie próbował uciec.

.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #12 : 12 Listopada 2007, 17:35:03 »
0

Tia... przypiąć ich do szyn dać kilof i niech dłubią - a potem czekać na pozwy z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.... demokracja Panowie, demokracja... Co innego gdyby lżej skazanym za dzien pracy odejmować dzień odsiadki - paliliby się jak jeden do roboty !!!
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 12 Listopada 2007, 18:57:59 »
0

Cytat: "AXEL"
Co innego gdyby lżej skazanym za dzien pracy odejmować dzień odsiadki - paliliby się jak jeden do roboty !!!

Skracasz karę dość niskim kosztem dla skazanego, nie do końca to resocjalizujące podejście. Ja bym obowiązek przepracowania X godzin na cele społeczne uczynił jednym z warunków ubiegania sie o przedterminowe zwolnienie. Skoro pacjent ma wrócić na łono społeczeństwa to niech na to zasłuży.

flugzeug30
Gość
« Odpowiedz #14 : 12 Listopada 2007, 22:04:36 »
0

To oni woleliby chyba zmienianie pieluch starym ludziom w DPS-ach niz machanie rydlem i kilofem np. przy rekonstrukcji toru na kolejce. Chyba, ze to ostatnie byloby puntowane wyzej  :smile: .
badziol
SGKW
*
Długość toru:: 112 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 17 Listopada 2007, 19:52:49 »
0

Pozostaje jeszcze kwestia przepisów.

Znam przypadek, kiedy kilku skazanych za niewielkie występki miało odśnieżać drogę dojazdową do więzienia. Odśnieżali, odśnieżali i cieszyli się, że nie muszą siedzieć cały czas w celi, tylko mogą się trochę rozerwać. Nagle ktoś(nie wiem kto) stwierdził, że jest o jednego strażnika za mało i chłopaki musieli zmykać do cel, choć wcale nie mieli zamiaru uciekać.

Pozdrawiam :smile:

Wąskie jest piękne:)
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #16 : 18 Listopada 2007, 00:15:11 »
0

Jeden strażnik ze strzelbą by całkowicie ystarczył. Tylko cała europa jest zakładnikiem wspomnianej fundacji "pokrzywdzonych" i innych organizacji obrońców "pokrzywdzonych" i homoseksualnych zboczeńców. Teraz już nawet prezydenta wolno obrażać bo w razie procesu dostanie się darmowego obrońcę z Finlandii.

.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 18 Listopada 2007, 11:32:09 »
0

założyć łańcuchy na nogi i przywiązać do wózka jadącego po torach i nie będzie potrzeba żadnego strażnika Chichot
przy drogach tak samo tylko do jakiegoś samochodu i nie potrzeba dużo osób do pilnowania.  Za próbę ucieczki wysokie kary.
Gdyby tak było to by był wszędzie porządek a nie bałagan i chwasty.
A czy nie dało by się jakoś zatrudnić ludzi którzy chcą odbyć służbę zastępczo?? wtedy koszty ponosi (chyba) urząd pracy.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #18 : 18 Listopada 2007, 11:47:06 »
0

Cytat: "Karol"
homoseksualnych zboczeńców
Będę się czepiał i dam ostrzeżenie.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #19 : 18 Listopada 2007, 15:27:08 »
0

Cytat: "Karol"
Tylko cała europa jest zakładnikiem wspomnianej fundacji "pokrzywdzonych" i innych organizacji obrońców "pokrzywdzonych" i homoseksualnych zboczeńców.

I to właśnie dzięki temu Europa jest zawsze 30 lat przed nami. Europa idzie do przodu, podczas gdy my 90% naszej energii zużywamy na rozprawianie kto jest lepszy, a kto gorszy. Ostrzeżenie Marcin już dał, ja tylko dodam od siebie: nie życzę sobie tego typu tekstów na tym forum. Mnie nie interesuje kto jest gejem, murzynem, katolikiem, niewierzącym, ruskiem czy chińczykiem. Tej natury problemy rozwiązuj sobie gdzie indziej.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!