Miało nie być ruchanek, widzę że niektórzy ich pragną zatem proszę bardzo.
Pisząc, że zaniedbania były po obydwu stronach mijasz się z prawdą. Oczekuję, że podasz do publicznej wiadomości jakie zaniedbania wystąpiły po stronie powiatu? Oczekuję, że wskażesz jakich obowiazków wynikających z zawartej umowy powiat nie wykonał?. Ja doskonale znam tą umowę i wiem, że nie potrafisz uzasadnić swoich słów. Mam więc nadzieję, że przeprosisz i kłamstwo sprostujesz.
Odezwał sie obrońca świętości powiatu.
Zaczęło sie jeszcze nim wbito pierwszą łopatę, umowę p.Kasperskiemu przedłużyli kosmici czy powiat ?Przejazd Wls180+letniak (WŁASNOŚĆ FPKW !!) był uzgadniany z operatorem ?? Pożyczka mienia FPKW była z kimkolwiek uzgadniana ? NIE !! Kradzież z fotograficznymi dowodami panowie... ?? Poszperam w pamięci, porozmawiam z Pawłem Szwedem znajdę więcej. Tylko co da nam to obrzucanie się błotem ?
Zaniedbania to nie tylko niewywiązywanie się z umowy. Osobiście w żaden sposób nie odczułem wsparcia powiatu dla wolontariuszy. Przyjeżdżałem za własne pieniądze, pracowałem własnymi narzędziami, jeżeli nocowałem to każdy nocleg odpracowałem na rzecz WP. Tak jest, a jak być powinno (wiem ze to tylko marzenia) ?? (popatrzcie na Hel...)
To nie są zaniedbania ?
Doceniam wkład pracy i osiągnięcia FPKW oraz Pawła Szweda.
Widać.
Myślę jednak, że zakres koniecznych do wykonania prac na kolei Starachowice - Iłża wykracza poza możliwości fundacji czy innej podobnej organizacji. Podmioty tego rodzaju nie zapewnią środków niezbędnych na wkład własny przy ubieganiu się o środki na odbudowę czy nawet na większy remont torowiska. Do takich wniosków doszliśmy wspólnie z Zarządem Fundacji dużo wcześniej.
Jakto "wykracza" ? W normalnym układzie to jest działka właściciela, trudno żebym pakował kasę w coś co nie jest moje, nie przynosi mi zysku a w dodatku co roku są kwasy z umową na życie.
Wtedy wydawało się jeszcze, że utrzymanie i naprawy odcinka do Lipia są w zasięgu FPKW.
Naprawy ? Do jakiego stanu te naprawy ze ja sie zapytam ? Doskonale wszyscy wiedzą że tam potrzebny jest remont kapitalny (pesymiści mówią, że co 2-4 a optymiści co 8 podkład jest do wymiany) który przez swój zakres powinien być wykonany przez Powiat (patrz cytat wyżej). To o czym my tu rozmawiamy ?
Rzecz chyba nie w tym by doprowadzić do awantury wokól kolejki.
Mądra refleksja szkoda tylko że na końcu a nie an początku. Miał Pan do mnie zarzuty, napisał na publicznym forum po czym zaczął sie dym (i będzie dalej dymiło choć pisałem żeby nie dymić), można było napisać na PW...
Przecież widać wyraźnie, że od kilku lat samorządy biorą na siebie najcięższe zadania. Pozyskiwany i remontowany jest tabor. Odbudowano kawał torowiska. I oby tak dalej. Ważne jest to, że kolejka nie zostanie zlikwidowana i rozebrana.
Trudno żeby we własność powiatu inwestował ktoś inny niż powiat nieprawdaż ? Torowisko super, tabor też (haha ciekawe kto pokryje stratę finansową wynikającą z użycia ciężkiego taboru ?mam strzelać ? powiat ??

). Nie podniecałbym sie ze powiat taki dobry, działania powiatu to są naturalne i w pełni normalne działania każdego samorządu troszczącego sie o własne dziedzictwo kulturowe, turystykę i rozwój. Niestety żyje w takim chorym kraju że te działania i tak sa uznawana ze szczyt szczytów choć to norma winna być. Szacun panowie ze dostrzegliście coś takiego jak kolejka. Nie zgwałćcie tego.
PS. Gdybyśmy trzymali sie umów wszyscy to z kolejki G by było. Fakt niezaprzeczalny jest taki że to FPKW dzięki wolontariuszom ocaliła tą kolejkę i to FPKW jest matką sukcesu. Czekam także na podanie konkretnych działań powiatu mających na celu przyczynienie sie do sukcesu odcinka Starachowickiego (albo jestem ślepy albo ich brak). O iłżeckim zapominamy, tam FPKW nie działała.
PS2. To nie jest tak ze FPKW dobra a Powiat be. Każdy coś ma na sumieniu, nie warto licytować sie kto i ile ma. Jest decyzja każdy ją szanuje. A ja dobrze życzę SKW na dalszej drodze życia.
Sugestia do moderatorów: Jako ze zapowiada sie na kolejne pranie brudów może warto pomyśleć o przenosinach niektórych postów na forum wewnętrzne, wszyscy zainteresowani mają dostęp a nie będziemy resztek dobrych pozorów publicznie psuć. Mamy konkretne zarzuty, warto podyskutować dalej.