Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:50:12 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ostatni gasi światło  (Przeczytany 24908 razy)
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« : 26 Listopada 2007, 22:50:32 »
0

Za fpkw.pl:
26 listopada 2007
godz. 13.53

WIADOMOŚĆ Z OSTATNIEJ CHWILI!

WŁAŚNIE OTRZYMALIŚMY INFORMACJĘ ZE STAROSTWA POWIATOWEGO W STARACHOWICACH.
ZARZĄD POWIATU DECYZJĄ Z DNIA 21.11.2007 ROKU WYPOWIADA FUNDACJI UMOWĘ DZIERŻAWY KOLEI STARACHOWICKIEJ I PROWADZENIA NA NIEJ RUCHU KOLEJOWEGO Z DNIEM 1 GRUDNIA 2007 ROKU.

Dobiegł końca "nasz czas" na kolei starachowickiej. Chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy swoim zaangażowaniem, pracą i poświęceniem przyczynili się do ponownego uruchomienia tej kolei i prowadzenia na niej ruchu kolejowego w latach 2003-2007.

Paweł Szwed

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 26 Listopada 2007, 23:09:57 »
0

Wielu powinno odetchnac z ulga teraz Oto przed Wami czas Ja ze swojej strony życzę kolejce, żeby każdy kolejny dzień był lepszy od poprzedniego...

Do Pawła Sz. : Nie ma za co. Trochę rychło w czas z tymi podziękowaniami. Wydaje mi się, że jakbyś umiał dziękować ludziom na codzień (niekoniecznie słowami, czasem niemniej ważne są metody pozawerbalne, takie jak szacunek, a co za tym idzie odpowiedzialność za swoją i czyjąś pracę) za ich pracę i wysiłek, to sprawy potoczyłyby się nieco inaczej. No ale nic tam. Co było, już minęło. Teraz zajmijmy się tym, CO NADEJDZIE..., bo tylko na to mamy wpływ.

Jeszcze raz życzę kolejce lepszej przyszłości.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #2 : 26 Listopada 2007, 23:52:51 »
0

Smutne, ale niestety czasami życie daje kopa w d****ę. Wiadomo czy/kto będzie następny/ym operator/em? Jeżeli nie FPKW to co dalej z taborem należącym do fundacji? Rogów?

emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 27 Listopada 2007, 00:11:36 »
0

Są jakieś przecieki, kto teraz ma się zająć prowadzeniem ruchu na SKW ? Czy będzie jeden czy dwóch operatorów na odcinkach ?
kamicz
SGKW
*
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 27 Listopada 2007, 08:05:43 »
0

FPKW odpadło, SKPL, SGKW też się tym nie zajmą. PTMKŻ ma daleko. Módlcie się, aby niepowołane osoby tego nie dostały :Co?:

Pozdrawiam, Kamil
Górnośląskie Koleje Wąskotorowe
www.sgkw.eu
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #5 : 27 Listopada 2007, 09:17:22 »
0

Cytat: "kamicz"
Módlcie się...

Nie mieszaj w to sił wyższych... Lepiej się oprzeć na twardej rzeczywistości

A tak poważnie... Poczekajmy ciut, a na pewno się wszystko wyjaśni. Nie sądzę też, żeby dostało się to w niepowołane ręce. Powiedz mi czy Powiat kupuje lokomotywę i wagony po to, żeby je teraz oddać w ręce złomiarza? Ze strony właściciela jest więc dobra wola. Po prostu poczekajmy.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 27 Listopada 2007, 10:12:38 »
0

Cytat: "kalito"
Nie sądzę też, żeby dostało się to w niepowołane ręce. Powiedz mi czy Powiat kupuje lokomotywę i wagony po to, żeby je teraz oddać w ręce złomiarza?

Skoro właściciel rozsyła po wszystkich oferty i pozytywnie w pierwszej turze odpowiada tylko złomiarz to coś na rzeczy jest no nie ??:> Chyba że G. przysłał ofertę z własnej woli Oczywiście został spławiony. Czekamy na nowego operatora a raczej na odtajnienie się

Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 27 Listopada 2007, 12:36:00 »
0

IMO - właściciel wysyłał zapytania ofertowe, gdyż do tego zobowiązują go przepisy prawa - chodzi o tzw. przejrzytość postępowania przy wyszukiwaniu operatora
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 27 Listopada 2007, 13:00:58 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Za fpkw.pl:
WŁAŚNIE OTRZYMALIŚMY INFORMACJĘ...

No proszę jaka szybka aktualizacja  :razz:

Ciekawi mnie tylko czy to tylko takie "widzimisie" Powiatu, czy były oprócz sukcesów, porażki jak niewywiązanie się z podpisanych przez obie strony umów? Tu wg mnie jest clou programu.

Z sukcesu uruchomienia i funkcjonowania cieszyły się obie strony, to i gorycz porażki obustronna. Bo co o to za przyjemność szukania kogoś  lepszego od operatora na uruchomionej kolejce W POLSCE? To oczywiście piszę odrzucając wszelkie wazeliniarstwo i czepialstwo, a przyjmując urzędnicze postawy i wąskie realia.

Miejmy nadzieję, że to co będzie dalej nie będzie gorszej jakości, a trzeba przyznać nie będzie to łatwe zadanie, lecz IMHO nie niewykonalne.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 27 Listopada 2007, 13:11:08 »
0

Cytat: "emibe"
Ciekawi mnie tylko czy to tylko takie "widzimisie" Powiatu, czy były oprócz sukcesów, porażki jak niewywiązanie się z podpisanych przez obie strony umów? Tu wg mnie jest clou programu.

Nie zastanawiałbym sie już nad tym, znów będzie licytacja kto co i dlaczego. W wartościach bezwzględnych kolejka przez te 4 lata zyskała. Zaniedbania były po obydwu stronach, czas o tym zapomnieć, było miło razem pracować. Czekamy teraz na nowe lepsze jutro i na tym bym się skupił. Zatem kiedy poznamy oficjalne rozstrzygnięcie poszukiwań nowego operatora ??

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 27 Listopada 2007, 13:30:05 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Zatem kiedy poznamy oficjalne rozstrzygnięcie poszukiwań nowego operatora ??

Tego to nie wiem. Informacji wartych podania do publicznej wiadomości mam tyle co Ty. Zaś zakulisowych informacji i spekulacji nie ma co ujawniać - też zapewne mamy podobną, niewielką ilość.

Ale w związku z tym, że informacja o wypowiedzeniu ujrzała światło dzienne, to właściciel będzie musiał szybciej przekazać taką informację. Nie tyle, że jest mu to "na rękę", ile został przymuszony (pośrednio przez siebie) do przekazania takiej informacji.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 27 Listopada 2007, 14:26:24 »
0

Rudy, Żuławka, Mława, Krośniewice, teraz Starachowice.

Wniosek jest taki, że bardziej opłaca sie w tym [piiiip] kraju siedzieć na dupie przed telewizorem i żłopać piwo, niż cokolwiek robić społecznie.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #12 : 27 Listopada 2007, 17:37:07 »
0

Piottr, zgrzybiały, zrzędzący wąskotorowy starzec  :lol:
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale zaczynasz znów uprawiać propagandę klęski.
Co chcesz osiągnąć, wmówić userom, że Starachowice czeka klęska, bo jedynie słuszna FPKW została poproszona o usunięcie się ze Starachowic  :shock:

Porównujesz do Rud, do Żuławki? Jak kilka dni temu oddawano do użytku nowy odcinek odtworzony za pieniądze samorządu, jakoś Twego posta nie widziałem. Jakieś wybiórcze spojrzenie, Piottrze, hę ?? Klapki z oczu zdjąć poproszę  :cool:
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 27 Listopada 2007, 20:36:51 »
0

Marcinie, może jestem stary i zgrzybiały, niemniej sens mojej żałosnej wypowiedzi zawiera się głównie w tym, że ktoś coś robi, wkłada w to swój czas wolny, pieniądze i pracę, a potem ktoś na gotowe mu mówi wyp****.... Tylko tyle, żadna tam propaganda klęski.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #14 : 27 Listopada 2007, 20:46:17 »
0

No, tak, tak.
To widać jednak, żeś dawno w Star nie był
fidzio
Gość
« Odpowiedz #15 : 27 Listopada 2007, 20:59:16 »
0

Miałem nie zabierać głosu.... Marcinie uważam, że również posiadasz klapki na oczach - popatrz na twoje argumenty : mówisz że za pieniądze samorządu zrobiono odcinek toru. Dobrze ale co jest w tym niezwykłego? Co jest niezwykłego w tym że właściciel inwestuje w swoją właność? Według Was Fundacja powinna inwestowac w nieswoje torowisko? I tak zainwestowała ogromne pieniądze - myśle, że jest to precedens na skalę krajową, że Paweł poświecił praktycznie 4 lata swojego życia i kilkadziesiąt tysięcy złotych na uruchomienie kolejki na której rozbiórkę w tej chwili poszukiwałby chetnych ZN. Powiem brzydko - niezdrowo podniecacie się działalnością powiatu który uważam, że mimo wszystko mniej zainwestował w kolejkę niż Fundacja. Bo budowa mijanki i odbudowa 700 metrów toru to w praktyce jedyne wydatki samorządu na tę kolejkę. Fundacja doprowadziła własnymi kosztami i siłami torowisko do stanu używalności, wykonała (siłami wolontariuszy!!) odkrzaczenie szlaku, kosztowne roboty ziemne, wykonała wagony letnie również za własne środki sprowadziła czynną lokomotywę i w tej chwili próbuje się zdewaluować te dokonania. Jeżeli ktoś ma wątpliwości do co tego co zrobiono w starachowicach niech obejrzy po prostu zdjecia sprzed uruchomienia kolejki. Każdemu proponuje się dwa razy zastanowić niż bezsensownie klepać propagandowe teksty ludzi jakby granatem od pługa oderwanych których niezbyt wykształceni mieszkancy wsi wybrali do władzy. I jescze jedno tu nie chodzi o fakt wymówienia a o jej styl - zresztą nie ma co się spodziwać, wszak "czym skorpuka za młodu nasiąkła...". Dziękuje z mojej strony EOT

P.S Do nieobiektywnych moderatorów - i tak wiem że mój tekst zostanie (skasowany zmoderowany - niepotrzebne skreślić) ale mimo iz próbujecie naginać aby to forum prezentowało jedynie słuszne Wasze poglądy ludzie myślący wyciągną z tego określone wnioski. Być może wsród nich będą pasjonaci kolejek którzy chcieli uruchomić jedną z nieczynnych lini na terenie kraju... przykład Starachowic sprawi że trzy razy się zastanowią nim wydadzą prywatne pieniądze na relalizację swojej pasji. A wszyzstko przez oszołomstwo narodu polskiego...
DD
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 27 Listopada 2007, 21:19:01 »
0

Nie zastanawiałbym sie już nad tym, znów będzie licytacja kto co i dlaczego. W wartościach bezwzględnych kolejka przez te 4 lata zyskała. Zaniedbania były po obydwu stronach, czas o tym zapomnieć, było miło razem pracować. Czekamy teraz na nowe lepsze jutro i na tym bym się skupił. Zatem kiedy poznamy oficjalne rozstrzygnięcie poszukiwań nowego operatora ??

Pisząc, że zaniedbania były po obydwu stronach mijasz się z prawdą. Oczekuję, że podasz do publicznej wiadomości jakie zaniedbania wystąpiły po stronie powiatu? Oczekuję, że wskażesz jakich obowiazków wynikających z zawartej umowy powiat nie wykonał?. Ja doskonale znam tą umowę i wiem, że nie potrafisz uzasadnić swoich słów. Mam więc nadzieję, że przeprosisz i kłamstwo sprostujesz.
Doceniam wkład pracy i osiągnięcia FPKW oraz Pawła Szweda. Myślę jednak, że zakres koniecznych do wykonania prac na kolei Starachowice - Iłża wykracza poza możliwości fundacji czy innej podobnej organizacji. Podmioty tego rodzaju nie zapewnią środków niezbędnych na wkład własny przy ubieganiu się o środki na odbudowę czy nawet na większy remont torowiska. Do takich wniosków doszliśmy wspólnie z Zarządem Fundacji dużo wcześniej. Wtedy wydawało się jeszcze, że utrzymanie i naprawy odcinka do Lipia są w zasięgu FPKW.
Rzecz chyba nie w tym by doprowadzić do awantury wokól kolejki. Przecież widać wyraźnie, że od kilku lat samorządy biorą na siebie najcięższe zadania. Pozyskiwany i remontowany jest tabor. Odbudowano kawał torowiska.  I oby tak dalej.  
Ważne jest to, że kolejka nie zostanie zlikwidowana i rozebrana.

Dariusz Dąbrowski
fidzio
Gość
« Odpowiedz #17 : 27 Listopada 2007, 21:25:12 »
0

Zmieniłem treść tego posta. Miał być EOT i jest. Przepraszam za zamieszanie a moderatora proszę o usunięcie tej wiadomośći
DD
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 27 Listopada 2007, 21:33:39 »
0

Cytat: "fidzio"
Zastanawiam się jakie ma uprawnienia do reprezentowania powiatu użytkownik o nazwie DD? Skoro reprezentuje na forum powiat niech się przedstawi z imienia i nazwiska jutro zadzwonie do starostwa i zapytam się co taki Pan ma wspólnego ze Starostwem Powiatowym w Starachowicach

Od dłuższego czasu widzę, że użytkownik FIDZIO ma problemy ze zrozumieniem tekstów, które czyta. Nigdzie nie napisałem, że reprezentuję powiat. Piszę zaś bo dokładnie znam umowy, ustalenia i zobowiązania stron. Przez trzy lata jako członek zarządu powiatu zajmowałem się sprawami kolejki. Myślę, że dla wielu nie jest tajemnicą moje nazwisko dlatego użyłem inicjałów. Dla użytkownika FIDZIO (żeby się nie pomylił jak już zadzwoni do starostwa) nazywam się Dariusz Dąbrowski.

Dariusz Dąbrowski
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 27 Listopada 2007, 22:52:03 »
0

Miało nie być ruchanek, widzę że niektórzy ich pragną zatem proszę bardzo.
Cytat: "DD"

Pisząc, że zaniedbania były po obydwu stronach mijasz się z prawdą. Oczekuję, że podasz do publicznej wiadomości jakie zaniedbania wystąpiły po stronie powiatu? Oczekuję, że wskażesz jakich obowiazków wynikających z zawartej umowy powiat nie wykonał?. Ja doskonale znam tą umowę i wiem, że nie potrafisz uzasadnić swoich słów. Mam więc nadzieję, że przeprosisz i kłamstwo sprostujesz.

Odezwał sie obrońca świętości powiatu.
Zaczęło sie jeszcze nim wbito pierwszą łopatę, umowę p.Kasperskiemu przedłużyli kosmici czy powiat ?Przejazd Wls180+letniak (WŁASNOŚĆ FPKW !!) był uzgadniany z operatorem ?? Pożyczka mienia FPKW była z kimkolwiek uzgadniana ? NIE !! Kradzież z fotograficznymi dowodami panowie... ?? Poszperam w pamięci, porozmawiam z Pawłem Szwedem znajdę więcej. Tylko co da nam to obrzucanie się błotem ?
Zaniedbania to nie tylko niewywiązywanie się z umowy. Osobiście w żaden sposób nie odczułem wsparcia powiatu dla wolontariuszy. Przyjeżdżałem za własne pieniądze, pracowałem własnymi narzędziami, jeżeli nocowałem to każdy nocleg odpracowałem na rzecz WP. Tak jest, a jak być powinno (wiem ze to tylko marzenia) ?? (popatrzcie na Hel...)
To nie są zaniedbania ?

Doceniam wkład pracy i osiągnięcia FPKW oraz Pawła Szweda.

Widać.
Myślę jednak, że zakres koniecznych do wykonania prac na kolei Starachowice - Iłża wykracza poza możliwości fundacji czy innej podobnej organizacji. Podmioty tego rodzaju nie zapewnią środków niezbędnych na wkład własny przy ubieganiu się o środki na odbudowę czy nawet na większy remont torowiska. Do takich wniosków doszliśmy wspólnie z Zarządem Fundacji dużo wcześniej.

Jakto "wykracza" ? W normalnym układzie to jest działka właściciela, trudno żebym pakował kasę w coś co nie jest moje, nie przynosi mi zysku a w dodatku co roku są kwasy z umową na życie.
Wtedy wydawało się jeszcze, że utrzymanie i naprawy odcinka do Lipia są w zasięgu FPKW.

Naprawy ? Do jakiego stanu te naprawy ze ja sie zapytam ? Doskonale wszyscy wiedzą że tam potrzebny jest remont kapitalny (pesymiści mówią, że co 2-4 a optymiści co 8 podkład jest do wymiany) który przez swój zakres powinien być wykonany przez Powiat (patrz cytat wyżej). To o czym my tu rozmawiamy ?
Rzecz chyba nie w tym by doprowadzić do awantury wokól kolejki.

Mądra refleksja szkoda tylko że na końcu a nie an początku. Miał Pan do mnie zarzuty, napisał na publicznym forum po czym zaczął sie dym (i będzie dalej dymiło choć pisałem żeby nie dymić), można było napisać na PW...
Przecież widać wyraźnie, że od kilku lat samorządy biorą na siebie najcięższe zadania. Pozyskiwany i remontowany jest tabor. Odbudowano kawał torowiska.  I oby tak dalej. Ważne jest to, że kolejka nie zostanie zlikwidowana i rozebrana.

Trudno żeby we własność powiatu inwestował ktoś inny niż powiat nieprawdaż ? Torowisko super, tabor też (haha ciekawe kto pokryje stratę finansową wynikającą z użycia ciężkiego taboru ?mam strzelać ? powiat ?? Chichot ). Nie podniecałbym sie ze powiat taki dobry, działania powiatu to są naturalne i w pełni normalne działania każdego samorządu troszczącego sie o własne dziedzictwo kulturowe, turystykę i rozwój. Niestety żyje w takim chorym kraju że te działania i tak sa uznawana ze szczyt szczytów choć to norma winna być. Szacun panowie ze dostrzegliście coś takiego jak kolejka. Nie zgwałćcie tego.

PS. Gdybyśmy trzymali sie umów wszyscy to z kolejki G by było. Fakt niezaprzeczalny jest taki że to FPKW dzięki wolontariuszom ocaliła tą kolejkę i to FPKW jest matką sukcesu. Czekam także na podanie konkretnych działań powiatu mających na celu przyczynienie sie do sukcesu odcinka Starachowickiego (albo jestem ślepy albo ich brak). O iłżeckim zapominamy, tam FPKW nie działała.
PS2. To nie jest tak ze FPKW dobra a Powiat be. Każdy coś ma na sumieniu, nie warto licytować sie kto i ile ma. Jest decyzja każdy ją szanuje. A ja dobrze życzę SKW na dalszej drodze życia.

Sugestia do moderatorów: Jako ze zapowiada sie na kolejne pranie brudów może warto pomyśleć o przenosinach niektórych postów na forum wewnętrzne, wszyscy zainteresowani mają dostęp a nie będziemy resztek dobrych pozorów publicznie psuć. Mamy konkretne zarzuty, warto podyskutować dalej.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!