Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:24:37 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ostatni gasi światło  (Przeczytany 24895 razy)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 27 Listopada 2007, 23:29:53 »
0

Bartek, trzeba było kończyć temat na wewnętrznym.

Proponuję się "letko" uspokoić. Jak chcecie dyskutować to rzeczowo, bez emocji, prawie że "urzędowo" i poparte faktami (dowodami w formie skanów i fotografii).
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 27 Listopada 2007, 23:33:22 »
0

Cytat: "emibe"
Bartek, trzeba było kończyć temat na wewnętrznym.

Proponuję się "letko" uspokoić. Jak chcecie dyskutować to rzeczowo, bez emocji, prawie że "urzędowo" i poparte faktami (dowodami w formie skanów i fotografii).

"Oni zaczęli myśmy skończyli" (12 groszy © Kazimierz Staszewski grupa KULT)

Skoro tu padają oskarżenia o kłamstwa to i tu sie do nich odnoszę. Odniosłem się i proponowałbym przesiadkę fragmentu wątku do przedziału "Sprawy wewnętrzne" co Wy admini na to ?? To co przytoczyłem, wszystko jest poparte dowodami. :cool:

a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 27 Listopada 2007, 23:35:21 »
0

CZY MOŻNA PROSIĆ O TROCHĘ SPOKOJNĄ DYSKUSJĘ?!!
Z Warszawy to może inaczej widać. Ciekawe że sam zainteresowany nic nie mówi, natomiast zabierają głos "obrońcy". Może "panel dyskusyjny" w salonce na WP?
Phinek
Gość
« Odpowiedz #23 : 27 Listopada 2007, 23:38:36 »
0

Aby nie rozwijać wzajemnych zarzutów... trochę zmienie koloryt dyskusji.

Prosze teraz każdego uważnego czytelnika na zastanowienie się nad fenomenem... mieszkań komunalnych. Dlaczego w większości przypadków wyglądają jak rudery?
Mi się osobiście wydaje że dlatego, że mało kto inwestuje w nie swoją własność, a jeżeli to robi to tylko w niezbędnym zakresie.

Idziemy dalej... dlaczego ludzie mieszkają w mieszkaniach komunalnych? Bo ich nie stać na kupno własnego, nie mają wkładu własnego na mieszkanie spółdzielcze itp...

A teraz wracamy na wąskie tory...

Proszę każdego uważnego na przekonwertowanie tego we własnym zakresie.

Moje zapytanie brzmi:
- Co należało by zrobić, aby poprawić stan kolejek?

Może ktoś ma pomysł lepszy od mojego, ale wg. mnie to jedynie pewna stabilizacja może doprowadzić do uzdrowienia sytuacji. Mozna to wykonać poprzez dłuższą umowę dzierżawy lub poprzez zawiązanie szerokiej współpracy samorządowo-operatorskiej.

Liczę na konstruktywne wypowiedzi zwłaszcza pana DD, który z racji samorządowych doświadczeń ma szanse posiadać stosowną wiedzę, nam małym żuczkom nieznaną.
emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 27 Listopada 2007, 23:39:00 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"

Skoro tu padają oskarżenia o kłamstwa to i tu sie do nich odnoszę.

Czy widziałeś i CZYTAŁEŚ umowy (nie jedną) FPKW z Powiatem, że takie stanowisko tu prezentujesz? Tak lub nie.
Wypunktuj obie strony. Może być na wewnętrznym.

Jestem zdania by nie przenosić dyskusji tylko się uspokoić i pić nawarzone w tym wątku piwo.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 27 Listopada 2007, 23:48:50 »
0

Cytat: "a cygan"
CZY MOŻNA PROSIĆ O TROCHĘ SPOKOJNĄ DYSKUSJĘ?!!
Z Warszawy to może inaczej widać. Ciekawe że sam zainteresowany nic nie mówi, natomiast zabierają głos "obrońcy". Może "panel dyskusyjny" w salonce na WP?

A nie jest spokojna ? Kto pierwszy zaczął używać słów typu kłamstwo ? Co ma inaczej z Warszawy wyglądać ? Bo chyba nie powiesz mi ze któryś z moich argumentów. Zainteresowanym jestem także ja, SKW to owoc także mojej ciężkiej pracy i nie życzę sobie absolutnie żeby ktokolwiek deprecjonował zasługi organizacji pod której szyldem działałem twierdząc ze druga strona jest czysta bo tak nie jest.

Dla pełnej jasności panowie ( i panie ? ): moja wypowiedź nie ma na celu deprecjonowania poczynań Powiatu Starachowice, ma na celu uczciwą dyskusje i uczciwe przedstawienie sytuacji na SKW.

Cytat: "emibe"
Czy widziałeś i CZYTAŁEŚ umowy (nie jedną) FPKW z Powiatem, że takie stanowisko tu prezentujesz? Tak lub nie.

Nie. (nie mam takiego prawa zresztą)
Jakie stanowisko ?
Zaniedbania to nie tylko nie realizowanie postanowień wynikających z umowy. Obydwa podane przeze mnie przypadki mają oparcie w faktach (niezaprzeczalnych).

Phinek
Gość
« Odpowiedz #26 : 27 Listopada 2007, 23:53:45 »
0

A więc może nie dyskutujmy kto zrobił wiecej a kto mniej i czy złego czy dobrego... przecież każdy ma swoją optykę i widzi to inaczej...

Może maprawdę zastanówmy się co mozna zrobić, aby takie tematy nie wychodziły, aby współpraca samorząd-oparator wychodziła na dobre wszystkim, a przede wszystkim na dobre kolejkom.

Tu autoreklama... Czy ktoś widział mój post 3 posty wyżej?
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 27 Listopada 2007, 23:59:22 »
0

Cytat: "Phinek"
A więc może nie dyskutujmy kto zrobił wiecej a kto mniej i czy złego czy dobrego... przecież każdy ma swoją optykę i widzi to inaczej...

Może maprawdę zastanówmy się co mozna zrobić, aby takie tematy nie wychodziły, aby współpraca samorząd-oparator wychodziła na dobre wszystkim, a przede wszystkim na dobre kolejkom.

Tu autoreklama... Czy ktoś widział mój post 3 posty wyżej?

Dlatego proponuję uznać że każda ze stron ma coś na sumieniu (względnmie winnych brak, tez uczciwe i bez punktowania kto i co), podać sobie łapki i rozstać sie w pokoju. W nowym układzie miejmy nadzieję szczep nie będzie a kolejka będzie kwitła czego sobie i przyszłej załodze SKW serdecznie życzę.

Post 3 posty wyżej doskonałym porównaniem do wąskiej sytuacji jest. :smile:

emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 28 Listopada 2007, 01:10:38 »
0

Miało nie być ruchanek, widzę że niektórzy ich pragną zatem proszę bardzo.

Jurny jesteś

Zaczęło sie jeszcze nim wbito pierwszą łopatę, umowę p.Kasperskiemu przedłużyli kosmici czy powiat ?

Czy było takie zobowiązanie w umowie? Jak to wpłynęło na realizację umowy ze strony Fundacji? Mnie w pracy nie przeszkadzało, a z tego co pamiętam to ww. pan się rozliczał, pomagał (za kasę też, ale był "pod ręką"). Oczywiście jak to w relacjach międzyludzkich bywa - można i do tego się przyczepić bo mógł "bardziej".

Przejazd Wls180+letniak (WŁASNOŚĆ FPKW !!) był uzgadniany z operatorem ??
Pożyczka mienia FPKW była z kimkolwiek uzgadniana ?

Chyba z przedstawicielem operatora na Starachowice który prowadził skład?

Poszperam w pamięci, porozmawiam z Pawłem Szwedem znajdę więcej. Tylko co da nam to obrzucanie się błotem ?

Szukasz haków, a potem masz pretensje że ruchanko...

Zaniedbania to nie tylko niewywiązywanie się z umowy. Osobiście w żaden sposób nie odczułem wsparcia powiatu dla wolontariuszy. Przyjeżdżałem za własne pieniądze, pracowałem własnymi narzędziami, jeżeli nocowałem to każdy nocleg odpracowałem na rzecz WP. Tak jest, a jak być powinno (wiem ze to tylko marzenia) ?? (popatrzcie na Hel...)

Ależ cholernie rozmywasz temat... Tak najprościej. Ja sobie przypominam jak korzystaliśmy z powiatowych (wielkopiecowych) łopat a nawet szczotki, którą to precyzyjnie wyczyściliśmy zwrotnicę w 2004 roku. Bodajże, nie usunęliśmy jej na czas z szyny i rozpędzony wózek ją zmasakrował (jakoś tak to było). Pamiętam, że największe zasługi w doprowadzeniu do używalności tej zwrotnicy poczynił KLAN. Więc kolego mijasz się z prawdą, jeśli się dokładnie wczytać w Twoje słowa. I po co to?  :twisted:
Dodam, by rzetelnie dyskutować należałoby rozróżnić działania dwóch stron na okresy z przed i po renegocjacji umowy oraz wyborów samorządowych. OK. Nie wszyscy to muszą wiedzieć. Ale jak nie wiedzą to obraz jest niestety zafałszowany.

A w Rogowie zaplecze socjalne zapewnia powiat Rawski? Jak tam jest? Pytam, bo nie wiem choć się domyślam. Jak jest na innych kolejkach do których zjeżdżają wolontariusze?
Wzmiankujesz o Helu. Właściciel właścicielowi nie równy i ma inne możliwości działania,  finansowe, a przede wszystkim infrastrukturę pod opieką. Więc jest to kolejne spłycenie tematu. Masz w tym jakiś cel?

To nie są zaniedbania ?

Wg mnie nie, jeśli zestawię je z zaniedbaniami drugiej strony. Przypominam tylko, że nie znaczy to, że potępiam w czambuł to co robi Fundacja i to co zrobiła w Star. Bo samemu pod jej auspicjami zdarzało mi się machać łopatą. Byłem dumny z tego.

Teraz widać? Czy może masz jakieś kryterium kto i jak ma doceniać wkład Fundacji?

Na więcej zagadnień - tak naprawdę przyszłościowych rozpisywał się nie będę. Zarzut (mniejszy lub większy) do każdego powiatu na której jest kolejka. Wymaga, będzie wymagać. Wszyscy to wiedzieli.

Szacun panowie ze dostrzegliście coś takiego jak kolejka. Nie zgwałćcie tego.
Gdybyśmy trzymali sie umów wszyscy to z kolejki G by było.

No ale pewnych umów trzeba się trzymać, a jak coś nie wychodzi to renegocjować, jeśli strony potrafią się dogadać.

Fakt niezaprzeczalny jest taki że to FPKW dzięki wolontariuszom ocaliła tą kolejkę i to FPKW jest matką sukcesu.

Czy ktoś temu zaprzecza?

Czekam także na podanie konkretnych działań powiatu mających na celu przyczynienie sie do sukcesu odcinka Starachowickiego (albo jestem ślepy albo ich brak).

Ojcem sukcesu  :shock: ? Tego tamtego i się coś urodziło. Faktem jest że to może się Fundacja bardziej zalecała, ale z facetami tak bywa  :mrgreen:

Dodatkowo to:
Szacun panowie ze dostrzegliście coś takiego jak kolejka. Nie zgwałćcie tego.
Dostrzeżenie w polskich realiach to konkret. Większy do tego, że chce kolejkę rozwijać - przykładem jaka tam była ale była współpraca, a ostatnio plany ws. Iłży.

A dodam, że IMO dostrzegam (na szczęście), że większe zaangażowanie Powiatu jest odwrotnie proporcjonalne do zaangażowania Fundacji. Być może się mylę, być może wiesz lepiej?

-----

Dlatego proponuję uznać że każda ze stron ma coś na sumieniu

Czy mam uznawać wg Twojego uznania?  Ciekawe :mrgreen:

Nie. (nie mam takiego prawa zresztą)

Jakie prawo Ci zabrania? Może w umowie tak napisano?  :razz:

Jakie stanowisko ?

Stanowisko w którym poruszasz tematy wywiązywania się z umowy (DD właśnie się na nią powołał). Bo np ja nie wiem, czy w umowie nie było zapisane, że fundacja bierze na siebie zaopatrzenie w sprzęty ludzi działających pod jej auspicjami. Na przykład. Co nie realne? Nie wiemy, to nie dyskutujemy...

Czy uważasz, że Powiat nie miał prawa rozwiązywać umowy?

Szukasz dziury w całym. Po prostu współpraca się zaczęła przeżywać kryzysy. I widocznie przybrała taki stan, że trzeba ją przerwać.

Z jednej strony szkoda. Z drugiej patrząc na działania Powiatu, duża szansa (granicząca z zapewnieniem) że SKW będzie jeździć, w takim stopniu jak FPKW.

Jeszcze raz: SPOKOJNIE
DD
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 28 Listopada 2007, 08:06:38 »
0

Miało nie być ruchanek, widzę że niektórzy ich pragną zatem proszę bardzo.

No i gdzie te zaniedbania? W tej wypowiedzi na ma żadnych potwierdzeń.
Umowy Kasperskiemu nigdy nie przdłużał powiat (dokumenty o tym świadczą). Powiat przejął nieruchomość wraz z najemcą ot i wszystko.
O jazdach wagonem FPKW (WLS -180 jest własnością powiatu) nie będę się wypowiadał, gdyż miało to miejsce w 2007r. i mnie przy tym nie było. Choć moim zdaniem jest to dowód, na to iż powiat sprawdzając stan techniczny lokomotywy nie zaniedbuje swoich obowiązków.
Nie istnieje żaden dokument w któym powiat zobowiązał się do świadczeń wobec wolontariuszy. Myślę, że czas najwyższy opublikować treść umów i zobowiązań, które brała na siebie FPKW bo z nich jasno wynika co i do kogo należało. Myślę, że wielu dyskutantów nie zna ich a próbuje dokonywać daleko idących ocen. Informuję więc adwersarza, iż zobowiązania dotyczące  remontów na nieruchomości będącej w dyspozycji powiatu świadomie podejmowała FPKW o czym świadczą wspomniane umowy.
Ataki zaś rozpoczął kto inny pisząc o zaniedbaniach powiatu, których nie zna a będzie o nie pytał Pawła Szweda.

Dariusz Dąbrowski
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #30 : 28 Listopada 2007, 09:36:38 »
0

Cytat: "fidzio"
 Marcinie uważam, że również posiadasz klapki na oczach - popatrz na twoje argumenty : mówisz że za pieniądze samorządu zrobiono odcinek toru. Dobrze ale co jest w tym niezwykłego? Co jest niezwykłego w tym że właściciel inwestuje w swoją właność?

A to było w kontekście posta Piottrrra, który przyrównał obecną sytuację do Rud czy Mławy, tudzież Krośniewic, gdzie samorząd życzy jak najgorzej kolejce. Tylko tyle.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #31 : 28 Listopada 2007, 09:40:15 »
0

Ludziska. Przejrzałem, bo nawet mi się tego bagna nie chce czytać. Albo ktoś zacznie rzeczowo argumentować, albo zamykam. Ten temat był wałkowany setki razy i nie widzę sensu robienia tego ponownie, zwłaszcza że oprócz sączenia jadu nie ma to innego celu. Apeluję:

Niech każdy najpierw siądzie sobie spokojnie w wygodnym fotelu i sam przed sobą zrobi rachunek sumienia. Łatwo oskarżać kogoś o błędy. Trudniej znaleźć swoje... I tu jeszcze raz powtórze uniwersalną formułkę, może slogan, ale prawdziwy: "PRAWDA ZAZWYCZAJ LEŻY GDZIEŚ PO ŚRODKU"

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #32 : 29 Listopada 2007, 11:28:27 »
0

Panowie a ja powiem tak.

Płaczecie nad rozlanym mlekiem. Stało się i koniec. FPKW na SKW to historia więc radzę zerknąć w przyszłość i zastanowić się co dalej, co możemy zrobić. Każdy wie czego Paweł nie zrobił, pod czym się podpisał a z czego się nie wywiązał. Może to i sposób upublicznić nawet obie umowy fpkw-powiat. Tylko co to zmieni w tej sytuacji? Zawsze będą plusy dodatni i plusy ujemne jak i zawsze będą zwolennicy jak i przeciwnicy jednych i drugich. Dajmy spokój przepychankom. Wiem z własnego uwierzcie mi doświadczenia że sączenie jadu i przepychanki nic dobrego nie wróżą. Czas zacząć całe szczęście nie od zera i dzięki za to FPKW. Osobiście chciałbym abyśmy wszyscy związani z SKW mogli spotkać się na pociągu specjalnym jeszcze w tym roku.
Michał13
Gość
« Odpowiedz #33 : 29 Listopada 2007, 16:46:55 »
0

A więc nie zostaje nic innego tylko życzyć wszystkiego dobrego na nowej drodze życia, a przede wszystkim życzę stalowych nerwów nowemu operatorowi kolejki. :lol:
tomek242
Młotkowy
**
Długość toru:: 56 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 01 Grudnia 2007, 17:18:25 »
0

Ha tylko kto tym "nowym"operatorem zostanie?? Jakies juz głosy ktoś słyszał?? Ja proponuje: zeby się skrzyknąc na ktorys weekend (wszystkich bym poznal) i moze zabrac sie za jakis sprzet do odnowienia?? Czekam na odzew i pozdrawiam serdecznie.

SKW
Michał13
Gość
« Odpowiedz #35 : 09 Grudnia 2007, 14:57:27 »
0

Widzisz odzewu od tych ludzi nie będzie jak przejrzysz forum to ja kilka razy informowałem że będą prowadzone prace na SKW i nikt nie przyjechał pomóc, :cry: widać tacy już są ludzie, :neutral:  ale jeśli chcesz popracować przy taborze to zapraszam do Pionek u nas zawsze się coś znajdzie do pracy, :wink:  a jeśli chodzi o nowego operatora to myślę że on praktycznie jest już wybrany i niektórzy koledzy z forum już coś wiedzą. :cool:
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 09 Grudnia 2007, 15:14:26 »
0

Cytat: "Michał13"
jeśli chodzi o nowego operatora to myślę że on praktycznie jest już wybrany i niektórzy koledzy z forum już coś wiedzą. :cool:

Proponuję wstrzymać się z rozmowami o nowym operatorze dopóki oficjalnie sie on nam nie objawi narazie to tylko domniemania i domysły.

tomek242
Młotkowy
**
Długość toru:: 56 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 09 Grudnia 2007, 20:08:05 »
0

Cytat: "Michał13"
Widzisz odzewu od tych ludzi nie będzie jak przejrzysz forum to ja kilka razy informowałem że będą prowadzone prace na SKW i nikt nie przyjechał pomóc, :cry: widać tacy już są ludzie, :neutral:  ale jeśli chcesz popracować przy taborze to zapraszam do Pionek u nas zawsze się coś znajdzie do pracy, :wink:  a jeśli chodzi o nowego operatora to myślę że on praktycznie jest już wybrany i niektórzy koledzy z forum już coś wiedzą. :cool:

Witam. Widzisz szanowny kolego Michale13, ja do Pionek mam delikatnie mówiąc.. kawał drogi. Do Starachowic mam bliżej i tam chciałbym pomóc jeśli sie uda skrzyknąc chłopaków. Pozdrawiam sedecznie.

SKW
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #38 : 09 Grudnia 2007, 20:15:56 »
0

Michał, za robienie zamętu w tym miejscu powinieneś dostać krechę. Wiesz dobrze że nikt z ludzi SKW nie chciał pracować z Pawłem Sz. i to było powodem zerowej współpracy z FPKW wolontariuszy Starachowickiej Kolei Wąskotorowej i braku odzewu na Twoje informacje o pracach.
I kolego nie tacy są ludzie, źli co przyjeżdżać nie chcieli tylko taki jest twój prezes co ludzi właśnie miał w d...
Co do operatora, fakt, jest wybrany i powiem Ci jedno. Podpuściłem cie w naszej niedawnej rozmowie telefonicznej czekając jak szybko wylezie to do wierzchu. Nie czekałem zbyt długo dlatego nie prowokuj. Nikt nic nie powie - a na pewno nie pierwszemu kablowi do fpkw jakim jest michał13.

Tomek, będziemy organizować niebawem spotkanie o którym osobiście powiadomię Cię na PW by zachować nasze wolontariackie SKW spotkanie od niechcianych osób.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #39 : 09 Grudnia 2007, 22:00:56 »
0

A ja proponuję zamknąć ten temat, bo nic nowego z niego nie wyniknie. Jak tylko zostanie wybrany nowy operator - proszę otworzyć nowy, tam też zaczniemy dyskutować

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!