whisper
Młotkowy

Długość toru:: 78 m
W terenie
|
 |
« : 27 Listopada 2007, 17:42:08 » |
0
|
Za www.skpl.kalisz.pl: Awaria na NKD - news z 27.11.2007 W dniu 21.11.2007 doszło do uszkodzenia wiaduktu kolejowego w miejscowości Rogalów. Bezpośrednią przyczyną uszkodzenia jest uderzenie w konstrukcję stalową wiaduktu przez dźwig samochodowy. Pomimo ustawienia bramek zbliżeniowych kierowca nie zachował szczególnej ostrozności. Ruch pociagów na odcinku Nałeczów - Karczmiska został wstrzymany do odwołania.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 27 Listopada 2007, 18:01:32 » |
0
|
Złe?? Kurde, darmowy remont na koszt ubezpieczalni OC samochodu :!:
|
|
|
|
|
|
|
whisper
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #2 : 27 Listopada 2007, 18:37:17 » |
0
|
Tak jest, Marcin. Dlatego właśnie zamykają jeden za drugim wiadukty w .pl. W szczególności polecam dzieje wiaduktu przy Toruniu Gł., gdzie zamknięto już 3 tory i regularnie wykrzaczają się pociągi.
Oczywiście - aby uniknąć niejasności, podkreślam - jeśli da się ściągnąć kasę z bezmózga - do dzieła. ;-)
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #3 : 27 Listopada 2007, 19:22:37 » |
0
|
Oczywiście - aby uniknąć niejasności, podkreślam - jeśli da się ściągnąć kasę z bezmózga - do dzieła. ;-) Marcin, może byś się podjął? 
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : 27 Listopada 2007, 19:25:54 » |
0
|
Zapytałem Tomka - czekam na odpowiedź. Nasza kancelaria aż się pali do takich spraw.
|
|
|
|
|
|
|
whisper
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 27 Listopada 2007, 19:43:44 » |
0
|
Grunt, to odpowiedni zapał. ;-)
W przypadku wyżej wzmiankowanego wiaduktu w Toruniu, przywaliło w niego przynajmniej ze 20 ciężarówek w przeciągu kilku lat. Gdyby gospodarze obiektu chcieli w ogóle podjąć rękawice, byłoby z kogo ściągać. Ale lepiej żebrać od miasta i ograniczać ciągle ruch...
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : 27 Listopada 2007, 19:56:48 » |
0
|
Właścicielem nieruchomości jest samorząd - to od jego dobrej woli zależy, czy podejmiemy się zadania (bowiem tylko przedstawiciel samorządu może podpisać odpowiednie pełnomocnictwa)
|
|
|
|
|
|
|
whisper
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 27 Listopada 2007, 20:11:59 » |
0
|
Zamilknę zatem. ;-)
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil
|
|
|
mateo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : 27 Listopada 2007, 20:28:20 » |
0
|
Oby uszkodzenie wiaduktu na NKD nie skończyło się tak jak na Jarocińskiej KD.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #9 : 27 Listopada 2007, 22:03:59 » |
0
|
Oby uszkodzenie wiaduktu na NKD nie skończyło się tak jak na Jarocińskiej KD. możesz co mi o tym napisać??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 27 Listopada 2007, 23:27:54 » |
0
|
He... he właśnie podomny temat chciałem poruszyć... podobny ale dużo lżejszy...
Otóż pod koniec września srebrne seicento skasowało "św. Andrzeja" za Rawą Maz.
Kto, co i jak powinien zrobić i czy są wogóle szanse na pozyskanie funduszy na ustawienie nowego znaku?
|
|
|
|
|
|
|
Pechu
Młotkowy

Długość toru:: 107 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 28 Listopada 2007, 07:25:11 » |
0
|
Właścicielem nieruchomości jest samorząd - to od jego dobrej woli zależy, czy podejmiemy się zadania (bowiem tylko przedstawiciel samorządu może podpisać odpowiednie pełnomocnictwa) Samorząd? Hmm-chyba jednak PKP S.A. - nic mi nie wiadomo na temat, by nieruchomości NKD były przekazane do samorządu....
|
|
|
|
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #12 : 28 Listopada 2007, 08:56:00 » |
0
|
A wlasciwie to jak ciezko zostal ten wiadukt uszkodzony? Czy mimo uszkodzen da sie po nim przejechac np. drezyna reczna?
PS. Przepraszam ze bez polskich znakow, korzystam z komputera szkolnego.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : 28 Listopada 2007, 09:24:21 » |
0
|
Hmm-chyba jednak PKP S.A. Uuu... No to "po ptokach"....... Przy samorządzie są jeszcze szanse na rozmowę, a tak 
|
|
|
|
|
|
|
marcinsemek
Młotkowy

Długość toru:: 130 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 28 Listopada 2007, 10:41:24 » |
0
|
Kolego Whisper, mieszkam w Toruniu i potwierdzam jedynie fakt, że pod wiadukt regularnie jakiś tir się wbije, ale żeby sie pociągi wykolejały to pierwsze słyszę.
|
|
|
|
Wąskotorowiec
|
|
|
whisper
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 28 Listopada 2007, 11:04:17 » |
0
|
Kolego Marcinie Semku, ja mieszkałem w Toruniu przez lat 25 i ciągle wiem dobrze, co się dzieje. Mam kilku znajomych w różnych spółkach PKP i wiem, że kilka tygodni temu wykoleił się ET22 z wagonem. Wiem także, że dzięki temu dużo pociągów towarowych z kierunku Torunia Wschodniego i Miasta jeździ torem od strony poludniowej. Niemniej - jest to OT.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil
|
|
|
mateo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : 28 Listopada 2007, 20:41:20 » |
0
|
możesz co mi o tym napisać?? Skończyło się to tym że po uszkodzeniu wiaduktu w Witaszycach PKP miało pretekst aby zlikwidować całą Jarocińską KD .
|
|
|
|
|
|
|
Jarek Franczyk
|
 |
« Odpowiedz #17 : 29 Listopada 2007, 06:39:16 » |
0
|
Niestety - chodzi o*:  I szczerze mówiąc obawiałem sie tego patrząc jakie samochody tamtędy jeżdżą (m.in. właśnie dźwigi), a moje czarne myśli sprawdziły się. Wreszcie jakiś "mistrz kierownicy" załatwił sprawę. Wiadukt niestety jest dosyć niski (do 2,6m) i praktycznie żaden wyższy samochód tamtędy nie powinien jeździć. A wiadomo jakie czasy... TIRy, cieżarówki.... dźwigi.... Szansą jest pokrycie kosztów przez człowieka (firmę) lub (o ile był ubezpieczony - ubezpieczyciela), ale znając życie i te całe przepisy nic z tego nie wyjdzie... To bardzo "strategiczny" punkt na linii Nałęczów-Karczmiska, z uwagi na to, że w przypadku uszkodzenia go, ruch jest praktycznie zawieszony, bo jedyna w miarę rentowna trasa to właśnie Nałęczów- Karczmiska. Gdy kolejka nie będzie wozić turystów z Nałęczowa... Ale to jest czarny scenariusz. */Fotka pochodzi ze strony http://waskotorowka.pl/menu.htm
|
|
|
|
Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
|
|
|
statek
|
 |
« Odpowiedz #18 : 29 Listopada 2007, 16:08:48 » |
0
|
Witam
Ja bym szczególnie nie rozpaczał nad tą kwestią, wielokrotnie w ten wiadukt był uszkodzony z tych samych powodów (mniej więcej raz na 1-2 lata), ostatni taki przypadek miał miejsce 2 lata temu, wiadukt naprawiono z ubezpieczenia kierowcy. Z tego co pamiętam to nie było z tym większych komplikacji.
Panowie, trochę więcej optymizmu :wink: z pewnościa wiadukt zostanie niebawem naprawiony i pociągi będą mogły jeździć.
Pozdrawiam Statek
|
|
|
|
|
|
|
Tomek SKPL
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : 29 Listopada 2007, 22:33:23 » |
0
|
Panowie jak pisze mój poprzednik - SPOKOJNIE
We wtorek zebrała się komisja wypadkowa SKPL pod kierownictwem naczelnika oraz przedstawicieli Zarządu SKPL , specjalistów od utrzymania mostów i nawierzchni.
Komisja stwierdziła POWAŻNE uszkodzenie wiaduktu - szczegóły zostaną opisane w odpowiednim protokole. Przedstawiciel firmy ubezpieczeniowej nie stawil sie na komisji.
Sprawa odszkodowania zostanie przekazana firmie wyspecjalizowanej w odzyskiwaniu należności z firm ubezpieczeniowych.
Jak narazie nie ma zagrożonego terminu przewozów turytycznych w sezonie 2008.
|
|
|
|
|
|
|
|