własnie wróciłem z Bieszczad
kolejka ułożona do snu zimowego
czynne lokomotywy do garażu, wago ny i le sie da pod wiate
a reszta szczelnie przykryta ( letniaki )
korzystajac z pieknej pogody pojedzilem sobie drezynka ,
robiac przy okazji wizje lokalna z nieczynnej czescie torowiska
torowisko na czesci turystycznej jest OK choc znowu zauwazylem slady
OFF- ROADów , ktos sobie użadza pojezdzawki terenowym autem po torowisku ,w okolicach Balnicy , jedno kolo miedzy szyny , drugie bokiem nasypu , ktory szybko zostaje zniszczony , znowu bedzie trzeba poprawiac nasypy na łukach
ogladnalem tez trase od Woli Michowej w strone Rzepiedzi
do Smolnika jest OK , jakby sie wykosilo trawsko to mozna drezynami i innym lekkim sprzetem posmigac , dalej jest gorzej , na szczescie tory sa , ale strasznie zarosniete , trzeba by ostro walczyc , wDuszatynie zaczynaja sie krzaki i kilka malych drzewek , za Duszatynem to juz prawie las , ale tory sa !!! , w Perłukach w miejsci stacji to torowisko znalazlem tylko dlatego ze stoja znaki konca peronu , ale tory sa!!
jakie plany na przyszly rok ?
- orzez Zime remont generalny parowozu
kocioł jedzie do Piły , podwozie juz jest po przegladzie i malowaniu
- dalsze poszukiwanie wagonów ( latem przerobili 2 wagony towarowe na letniaki )
- latem uruchomiano bedzie skład z parowozem , byc moze beda jezdzily 2 składy jednoczesnie , a napewno bedzie kurs popoludniowy o 16 ( jesli beda chetni )
ja jako FKB ( fan kolejki bieszczadzkiej )
przygotowuje silnik do dezyniki motorowej
bo :
jest jedna zrobiona z wózka + silnik 125 cm WSK , słuzy ona obsłudze do prac torowych , jest troche nieestetyczna ale dziala

, wyremontowalem w niej silnik w tamtym roku i od tego czasu jest na chodzie
a bedzie jeszcze jedna:
kryta dachem brezentowym z przednia szyba i wygodnymi siedzeniami
jest "szkielet" , bez silnika z z niszczonymi siedzeniami
altualnie robie silnik do niej bedzie 250 cm z MZ i tak dobrane przelozenia zeby nie bylo za szybko ale biedzie na tyle mocha zeby mozna bylo podczepic ew jeszcze wozek
przez zime bedzie wmontowany silnik , zostanie malowanie i robienie siedzen mam nadzieje ze juz w maju bedzie mozna smigac
( z zalozena ma byc jako reprezentacyjna , do wozenia MK , VIP i moze na specjalne zamówienie )
poszukuje tez silnika od ZUka , Nysy
do zamontowania w drezynie WMC poprzedni silnik sie zatrł , obrócilo wszystkim w srodku i zdechł po rozebraniu okazało sie ze do niczego sie nie nadaje,
drezyna ta przydała by sie do ciezszych prac teraz aby ziac troche podkladów i zwiru trzeba odpalac Lyd
mam obietnice ze jak uruchomie ja mechanicznie to chłopaki z obsługie ja pomluja ladnie i odnowie wnetrze , bedzie nastepny czynny sprzet
reszta wkrótce....