Świat kolejek wąskotorowych SMF
10 Września 2024, 18:58:56 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lata 90te  (Przeczytany 21427 razy)
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« : 29 Grudnia 2007, 23:11:22 »
0

Witajcie!
Od dawna interesuje mnie historia Starachowickiej Wąskotorówki (głównie linii St-ce - Iłża), czysta ciekawość Ostatnio zainteresowałem się ostatnimi latami funkcjonowania SKW pod sztandarem PKP. Na ten temat w internecie informacji jest naprawdę niewiele. Tutaj jest właściwie wszystko o taborze w tamtych latach, ale mam jedną uwagę. O ile mnie pamięć nie myli, tego samego dnia (około 95/96 roku) kiedy na wagonie normalnotorowym wylądował jeden bxhpi, na inny została załadowana lokomotywa typu "traktor" (?) (kształtem przypominała Wls75, ale była mniejsza, pomalowana farbą podkładową lub ew. była to wyblakła barwa czerwona). Ciekawi mnie, co to za typ loka i gdzie potem trafił. Kiedyś w jednym z postów AXEL wspomniał o drezynie PKP na SKW - jej losy to, tak myślę, również temat wart poruszenia. Dawniej na stacji towarowej istniał też budynek - do dzisiaj nie wiem do czego służył i jakim prawem został zburzony, tak samo jak budka dróżnika i zapory starego typu z mechanizmem ręcznym przy ul. Iłżeckiej. Chodziły także słuchy że w latach '90 przez jeden sezon ruch prowadził prywatny przewoźnik ("grupa zapaleńców" - jak to określiła jedna z lokalnych gazet). Czy ktoś zna nazwę tego operatora (SKPL? - sugeruję się ulotką która wisi w Starachowickiej hali) i tabor którym prowadzili ruch? Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoją wiedzą (zdjęcia mile widziane :-) )

Pozdrawiam
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1035 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 30 Grudnia 2007, 23:58:21 »
0

To nie był prywatny przewoźnik. Ruch turystyczny prowadziła grupa osób związana z iłżeckim Muzeum Regionalnym. Z tego co mi wiadomo to odbywało się to na zasadzie wynajmowania składu od PKP.  Wg moich informacji przewieziono wtedy ponad 10000 pasażerów. Program wycieczki oprócz przejazdu przewidywał także dyskotekę pod gołym niebem.
Kristofor_z_domu
Młotkowy
**
Długość toru:: 63 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 02 Stycznia 2008, 10:31:11 »
0

Drezyna motorowa na SKW była, widziałem ją osobiście w dniu przybycia, kiedy to "przypadkowo" spacerowałem w obrębie stacji.
Co zaś się tyczy ruchu turystycznego w latach 90 - tych to jeździły w sezonie letnim zarówno turystyczne pociągi rozkładowe (w soboty i niedziele), jak również  pociągi na zamówienie. Początkowo do dwóch klas rumuńskich doczepiano brankarda z generatorem prądotwórczym, potem radzono sobie bez dodatkowego wagonu. Program szkolny obejmował wizytę w muzeum regionalnym w Iłży, zwiedzanie zamku oraz ognisko w okolicach mijanki w Marculach. Nazwa handlowa tego pociągu brzmiała "Orient - Star - Express" i była wymalowana na boku jednego z wagonów rumuńskich:)

Kristofor_z_domu
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1035 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 02 Stycznia 2008, 12:00:43 »
0

Cytat: "PkL"
Kiedyś w jednym z postów AXEL wspomniał o drezynie PKP na SKW - jej losy to, tak myślę, również temat wart poruszenia.

Drezyna została wywieziona do Przeworska. Aktualnie jest w stanie agonalnym, nie posiada osi napędowej.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 02 Stycznia 2008, 15:57:42 »
0

Ale ma wracać do Starachowic- może na Wielki Piec jako eksponat.
rysiek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 28 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 10 Stycznia 2008, 12:39:20 »
0

Witam. Owszem drezyne pamietam bardzo dobrze choc uzywana byla tylko kilka razy, zamieszczam link do zdjecia mojego autorstwa bodajze z roku 1995 obrazujaca praktycznie taka sama wersje tylko szerokotorowa ( zdjecie zrobione pod dzisiejszym wiaduktem). A odnosnie przejazdu na ilzeckiej byla to normalna kolej rzeczy poniewaz nie mial kto go utrzymywac i zostal zdemontowany wraz z upadajacą kolejka. Pamietam dobrze te czasy poniewaz moja babka pracowala do konca naszej starej waskotorowki a dziadek wczesniej byl maszynista, a sam przez wiele lat szlejalem sie po parowozowni. pzdr
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ff5e83d992519c9.html link do fotki

Orient - Star - Express
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #6 : 10 Stycznia 2008, 12:43:26 »
0

A ja Rysiek czekam na zdjęcia, które mi obiecałeś. Niedługo w galerii pojawi się coś ciekawego drodzy Panowie!

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2016 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #7 : 10 Stycznia 2008, 12:56:34 »
+1

Ehhh... łza się w oku kręci. Całe moje dzieciństwo to Starachowice i tory zarówno wąskie i normalne. Setki godzin tam spędziłem, pamiętam Lyd1, potem rumuny... drezyne jak śmigała z brygadą torową, tą samą brygadę jak wymieniała podkłady na betonowe w okolicach Leśnej, pamiętam przejazd na Iłżeckiej jak jeszcze działał, pamiętam wykolejonego brankarda na trójkącie... szkoda że wtedy nie było aparatów cyfrowych...
rysiek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 11 Stycznia 2008, 11:17:14 »
0

Heh spokojnie niedlugo poskanuje wszystkie fotki i przesle. Narazie wrzuce jeszcze jedno zdjatko mojego skromnego autorstwa  :mrgreen: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05001f152eb3b6f3.html i nie bede zdjecia komentowal bo sie chyba porycze  :sad:

Orient - Star - Express
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #9 : 11 Stycznia 2008, 13:20:35 »
0

Faktycznie wyglądało to wspaniale. Ten boczny tor jest teraz w nienajleprzej kondycji, nawet podsypki na nim juz nie widac bo chwasty pozarastały całą bocznice.  Być może nowy operator doprowadzi torowisko do przyzwoitości i na szlak powrucą rumuny, w co naprawde wierze i wiem ze to jest wykonalne  :wink:

POZDRAWIAM !!!
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1977 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 11 Stycznia 2008, 13:45:08 »
0

A jakimż to cudotwórcą bądź bogatym koncernem jest ten mityczny "nowy operator"? Może ktoś wreszcie by uchylił rąbka tajemnicy?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #11 : 11 Stycznia 2008, 13:56:06 »
0

Kto by to nie był,  wracam na Starachowickie tory  :mrgreen:  . Czeka mnie tam wiele pracy

POZDRAWIAM !!!
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 17 Stycznia 2008, 00:30:45 »
0

Panie Tomku, jest Pan
Cytat: "Piottr_tt"
cudotwórcą
! :-)
Prosząc o zdjęcia nie spodziewałem się że ktoś będzie je wogóle miał. Dziękuję i proszę o więcej. Dla mnie lata 90-te na SKW mają swój wyjątkowy niepowtarzalny urok :-)

Pozdrawiam
rysiek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 18 Stycznia 2008, 09:42:35 »
0

Witam. Panowie prosze jeszcze o cierpliwosc, mam ogromne problemy z komputerem i musze isc do znajomego zesknowac reszte fot  w tym jedno z Pxem :grin: , niebawem pojawia sie na forum. pzdr

Orient - Star - Express
rysiek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 16 Lutego 2009, 00:28:42 »
0

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a1cf221eb256fcc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ef74eb3b5219cc1.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/686b2e6e0d36689d.html co do tego zdjecia nie mam pewnosci czy to starachowice , jest duza mozliwosc ze to Jedrzejow

pzdr

Orient - Star - Express
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 16 Lutego 2009, 02:20:44 »
0

Świetne zdjęcia - dzięki po raz kolejny.
Z tego co pamiętam, klasa która stała na platformie przy trójkącie została podczas postoju zdewastowana - straciła sporo szyb.
Na widok Lxd serce się kraje - teraz widok z rampy czołowej wygląda tak: ->Widok z rampy .
Ten parowóz to Pxu 1771. Podejrzewam że to Jędrzejów - sugeruję się kominkiem na dachu. W starachowickiej lokomotywowni jest na 5 stanowisku. Chyba że lokomotywownia była przebudowywana, a ja o tym nie wiem.

Pozdrawiam
rysiek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 16 Lutego 2009, 11:51:28 »
0

Rzeczywiscie Lxd ucierpial niezle wtedy, jacys debile nawet wlamali sie do srodka i zdemolowali caly pulpit, choc gorszy los spotkal lydke ktora jako jedyna zostala w parowozowni po akcji przezucenia sprzetu do Jedrzejowa. Ponoc pocieli ja palnikiem  :sad:

Orient - Star - Express
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 23 Lutego 2009, 22:58:15 »
0

Cytat: "rysiek"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/686b2e6e0d36689d.html co do tego zdjecia nie mam pewnosci czy to starachowice , jest duza mozliwosc ze to Jedrzejow

pzdr

Zapytałem o to zdjęcie Naczelnika Choroszyńskiego:

To jest Jędrzejów za halą napraw parowozów. Jeszcze wtedy była tam taka suwnica, którą przewożono parowozy do poszczególnych bram, bo był tam wtedy tylko jeden tor. Dopiero później ułożono tory i rozjazdy do wszystkich bram.

rysiek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 23 Lutego 2009, 23:17:39 »
0

Wielkie dzieki za idendyfikacje zdjecia ktore przelezalo w domowym albumie kupe czasu. Jednak pozostal slad po pracy dziadka w Jedrzejowie. pzdr

Orient - Star - Express
rysiek
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 21 Marca 2009, 09:03:26 »
0

Heh cisza na tej czesci forum wiec przynajmniej fote wrzuce ktora wygrzebalem ostatnio co prawda lata nie 90 ale linia starachowicka :wink:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/068599175732b7f7.html

Orient - Star - Express
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!