Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 02:57:05 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Śmieszne ale prawdziwe.  (Przeczytany 348450 razy)
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #580 : 21 Stycznia 2021, 20:11:25 »
0

Nigdy nie rozumiałem brytyjskiej szkoły budowy parowozów. To znaczy rozumiem, że skrajnia ciasna, ale ten ich konserwatyzm...

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #581 : 21 Stycznia 2021, 21:28:49 »
0

By to lepiej zwizualizować zaprezentuję filmik jak to wygląda w praktyce - proszę obejrzeć całą minutę z poniższego materiału, aby zrozumieć o czym pisałem:
ILE WĘGLA SIĘ ZMIEŚCI DO PALENISKA?
Nieźle na-e-rdolił towaru, nie?   Pozdrawiam wieczorowo!
Im powinni robić dźwiczki od góry paleniska.
A tak na poważnie. Jaki jest cel tej blaszanej przesłony zamykanej od dołu w dźwiczkach?
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #582 : 21 Stycznia 2021, 22:52:30 »
0

Zdławienie strumienia powietrza wpływającego przez światło drzwiczek. I druga rzecz - ograniczenie promieniowania cieplnego.

Przysłona ta jest bardzo wygodną w użyciu, bo obsługuje się ją krawędzią łopaty. Łup - w górę, łup - w dół! Dodatkowo umożliwia palaczowi sypanie cały czas - choć osobiście myślę, iż konstruktor nie przewidział że tak owa blacha będzie użytkowaną.

Wszystko jednak skupia się na tym iż powietrze górą podawane dobrze robi dla pracy kotła, choć polskie przepisy są zupełnie odmiennego zdania. No, ale prawidła w Polsce głoszą też że, odmiennie niż na Wyspach, zasadniczo jeździ się po prawym i sprawiedliwym torze.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #583 : 04 Kwietnia 2021, 16:26:36 »
+21

Siadł sobie Stary Kolejarz nad brzegiem Zgłowiączki i zarzucił wędkę. Jak to w takich sytuacjach bywa po chwili złowił Złotą Rybkę.
- Wypuść mnie Stary Kolejarzu - tradycyjnie wygłasza mowę Rybka - A spełnię jedno twoje życzenie (ograniczenie ilości życzeń w związku z pandemią).
- Wiesz co, Rybko, jestem starym kolejarzem który tu przepracował na wąskim torze całe życie, chcę abyś odbudowała linię z Ozorkowa przez Krośniewice, Boniewo, Przystronie, Sompolno do Aleksandrowa.
- No co ty Kolejarzu! Nie dam rady takiej pracy wykonać choćbym 100 lat się trudziła, to jest poza moimi możliwościami. Myśl co innego mogę ci dać!
- No to są u nas na tej kolejce różne stowarzyszenia miłośników które kłócą się wzajemnie, choć chcą tego samego - odbudowy kolejki. Chciałbym poznać, co zrobić aby wspólnie razem zaczęli działać...
Złota Rybka popatrzyła na Starego Kolejarza zdegustowanym wzrokiem, westchnęła i zaczęła:
- A ta linia to ma być jedno-, czy dwutorowa?...

dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #584 : 04 Kwietnia 2021, 19:29:22 »
+1

Smutne... Ale jakie prawdziwe

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #585 : 09 Kwietnia 2021, 17:59:55 »
+14

Szok Co!? Aż tylu osobom się dowcip spodobał? No to mam jeszcze jeden...

Na przeciwległych brzegach Zgłowiączki siedziało dwóch wędkarzy. Obaj byli miłośnikami usiłującymi ratować kolej wąskotorową. Nagle u jednego spławik zanurzył się i po chwili w podbieraku błyskała Złota Rybka.
- Wypuść mnie wędkarzu, a spełnię twoje jedno życzenie (ograniczenie liczby życzeń w związku z pandemią COVID).
- Ogrodź naszą stację takim murem, żeby żadne chamy nam nie przeszkadzały.
Rybka się zgodziła i wędkarz ją wypuścił.
Po chwili u drugiego, tego z przeciwnego brzegu, jest branie. Ku zdziwieniu znów w podbieraku jest Złota Rybka! I to ta sama!
- Wypuść mnie... itd.
- A jak wysoki jest ten mur z życzenia kolegi?
- Całe 3 metry!
- A jest szczelny?
- No, jasne! Mysz się nie przeciśnie!
- Lej gnojówki do pełna!

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #586 : 21 Czerwca 2021, 00:42:04 »
+2

Może jakiś magik przerobi na wąskie?
Tw53 Rudy
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

WMD Rudy > WMD Bytom Karb Wąsk.

« Odpowiedz #587 : 22 Czerwca 2021, 13:55:53 »
+2

Skoro admin prosi, to musiałem wykonać taką przeróbkę  

https://youtu.be/fdOsg56PEu8
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2021, 14:01:34 wysłane przez Tw53 Rudy » Zapisane

Wąski tor pod parą !
|13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
Trabant
Dyrektor
Długość toru:: 547 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #588 : 22 Czerwca 2021, 19:22:10 »
+1

Czy to twój kanał?

PRÓŻ / ŁAD
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #589 : 22 Czerwca 2021, 20:00:07 »
0

Czy to twój kanał?

Tak to mój kanał. Nawet wrzuciłem na niego trochę kolei, a tak to śmieszne filmiki.

Wąski tor pod parą !
Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #590 : 15 Lipca 2021, 10:44:45 »
0

Transport zaopatrzenia na front pod Verdun 1916r. Zaopatrzenie w płynie % 

Wąski tor pod parą !
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #591 : 18 Lipca 2021, 18:24:39 »
+5

Miałem dać ten artykuł a prasówce dla Piaseczna, ale ze względu na treść zamieszczę go tu. Jak portal PiasecznoNews donosi:

Uciążliwa wąskotorówka. Nie mogę spać przez niedokończony remont torów

PIASECZNO Pani Janina jest mieszkanką Gołkowa, a jej dom znajduje się w niewielkiej odległości od torów kolejki wąskotorowej. – W ubiegłym roku zaczął się remont torowiska, które nie zostało jednak obsypane ziemią – mówi. – Podczas przejazdu pociągu powoduje to duże drgania i hałas. Bardzo mi to przeszkadza i rozstraja mnie nerwowo

Nasza czytelniczka podkreśla, że mieszka przy torach wąskotorówki od 40 lat.
– Do przejazdu pociągów już się przyzwyczaiłam i do ubiegłego roku wszystko było w porządku – opowiada. – Niestety, moje życie zmieniło się w koszmar wraz z remontem torowiska. Kolejarze najpierw usunęli znajdującą się między podkładami ziemię, a potem zapomnieli ją uzupełnić. Efekt jest taki, że przejazd pociągu generuje o wiele większe uciążliwości niż wcześniej.
Michał Duraj, wiceprezes obsługującego turystyczne przejazdy zabytkowego pociągu Piaseczyńsko-Grójeckiego Towarzystwa Kolei Wąskotorowej przyznaje, że w ubiegłym roku prowadzony był w Gołkowie remont torowiska.
– Wymienialiśmy tam stare podkłady – wyjaśnia. – Po ich wymianie trzeba było trochę poczekać na ustabilizowanie się toru. Część podkładów obsypaliśmy ziemią, ale nie wszystkie. Nie zdążyliśmy tego zrobić, bo skupiliśmy się teraz na wykaszaniu rowów odwadniających, znajdujących się wzdłuż trasy przejazdu kolejki. Musimy o nie dbać w pierwszej kolejności, bo odprowadzają wodę także z okolicznych ulic.
Michał Duraj podkreśla, że jest mało prawdopodobne, aby pociąg wąskotorowy na wspomnianym odcinku generował tak duży hałas i drgania, jak twierdzi nasza czytelniczka. – Jeździmy teraz tylko dwa razy w tygodniu – dodaje. – Ale oczywiście jak zakończymy wykaszanie rowów, zasypiemy ziemią te podkłady.

Tomasz Wojciuk

Kto nie jest zorientowany temu podpowiem, iż w zasadzie pociągi koło posiadłości Pani Janiny w tygodniu jeżdżą trzy razy: raz w środy, bądź czwartki o godzinie 10 (tam) i 13 (powrót), a w weekendy: w sobotę 14 i 17 zaś w niedzielę 11, 14. Dużo kobita potrzebuje snu jak widać.

Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #592 : 19 Lipca 2021, 03:32:08 »
+8

Na pewnej kolei w innej części Polski miejsce miała następująca historia. Dnia pewnego damulka, właścielka domu stojącego w pobliżu toru, wysłała kolejną absurdalną skargę na kolej. Tym razem przeszkadzało jej to, że z opierającego się o jej płot krzyża świętego Andrzeja na kwiatki rdza jej się sypie. Serio. Ostatecznie sprawa opierającego się o płot znaku oparała się o geodetę, który wykazał, że damulka swego czasu nie oprała się pokusie przesunięcia płotu kosztem terenu kolejowego....
Jacek Fink-Finowicki
Młotkowy
**
Długość toru:: 59 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #593 : 20 Lipca 2021, 07:27:42 »
0

[...] obsypane ziemią [...]

Matką ziemią?
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #594 : 20 Lipca 2021, 09:57:49 »
+1

[...] obsypane ziemią [...]

Matką ziemią?

TĄ ziemią

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Jacekglm
Zawiadowca
Długość toru:: 351 m

W terenie W terenie

jacenty.wierzchowski
« Odpowiedz #595 : 20 Lipca 2021, 14:31:20 »
+1

To skoro już jesteśmy przy wstrząsach i kolei taka ciekawostka ze strony pewnego hotelu w okolicy Grójca.
Wpis traktuje o okolicznych atrakcjach.

Osoby żądne wiedzy i ciekawe otaczających nas zjawisk z pewnością zainteresuje wizyta w Centralnym Obserwatorium Geofizycznym Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk znajdujące się w odległości ok 2 km od Belska Dużego. Obiekt zlokalizowany jest na skraju rezerwatu ,,Modrzewina” z dala od linii kolejowych i terenów zurbanizowanych, aby wszelkie przeprowadzane badania nie były zakłócane. Obserwatorium prowadzi między innymi badania na temat pola magnetycznego Ziemi, zjawisk atmosferycznych czy takich źródeł energii jak Słońce.

To z dala to jakieś 500 metrów w linii prostej.

Dopiero tam mieli wesoło jak jeździły transporterowe  Chichot
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #596 : 12 Sierpnia 2021, 22:35:10 »
+1

No i mamy kolejny piasecznonews:

30 przejazdów na trasie wąskotorówki. Czy część z nich pójdzie do likwidacji?

PIASECZNO – Gmina zlikwiduje większość przejazdów na trasie kolejki wąskotorowej, w tym na ulicy Dworcowej – poinformował nas kilka dni temu jeden z czytelników. Postanowiliśmy u źródła potwierdzić te „rewelacje”

Pan Maciej poinformował nas, że likwidację przejazdów, które muszą być teraz w minimalnej odległości 3 km, wymusza ustawa.
– Dlatego znikną przejazdy w ul. Kniaziewicza, Dworcowej czy Redutowej. Naszemu miastu grozi paraliż komunikacyjny – przestrzega nasz czytelnik. O rzekomą likwidację przejazdów zapytaliśmy przedstawiciela Piaseczyńsko-Grójeckiego Towarzystwa Kolei Wąskotorowej.

– Rzeczywiście, dzisiaj nie wolno budować przejazdów w odległości mniejszej niż 3 km, ale ten przepis nie działa wstecz – mówi Michał Duraj, wiceprezes towarzystwa zarządzającego wąskotorówką. – Wynika to nie z ustawy, a rozporządzenia znowelizowanego ostatni raz w 2015 roku. PKP już od jakiegoś czasu zmniejsza liczbę przejazdów drogowych. My na odcinku 15 km mamy ich 30. Gdybyśmy dziś budowali linię, moglibyśmy zrobić najwyżej 5.

Duraj podkreśla, że informacja o zamykaniu połowy przejazdów jest kompletną bzdurą. Jak się jednak okazuje, w każdej plotce jest ziarenko prawdy. Przejazd kolejowy w ulicy Kniaziewicza rzeczywiście może zostać zlikwidowany. Nie zdecydowali jednak o tym kolejarze. Taka propozycja pojawiła się w zleconej przez gminę koncepcji przebudowy ul. Sienkiewicza. Zaproponowano, aby Kniaziewicza była „ślepa”, bo jest z niej fatalny wyjazd. Analogiczna sytuacja jest z ulicą Reymonta przy stacji gazowej.

Tomasz Wojciuk

-------------------------------- o --------------------------------

Słowo komentarza:

Trzech gości w kamizelkach odblaskowych ze szprejem i kółkiem pomiarowym którzy w poniedziałek i wtorek kontrolowali widoczność na przejazdach wystarczyło, aby takie sensacje się wzbudziły.
Ktoś coś zobaczył, dorobił sobie do tego katastroficzną ideologię i mamy taki efekt.

Aż się boję jutro rozstawić niwelator bo natrafię na artykuł o wywłaszczeniu sąsiednich działek...

J.

Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #597 : 13 Sierpnia 2021, 01:08:13 »
+8

Ja bym rozstawił i niwelator, i z aparatami wysłał ekipę 4 neonowych klaunów w asyście ponurego krawaciarza z laptopem. Niech się okoliczni zesrają, hehe
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #598 : 08 Września 2021, 21:22:04 »
+3

Tw53 Rudy
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #599 : 03 Stycznia 2022, 13:34:50 »
-4

Nowe lokomotywy PKP InterCity napędzane metanem wyglądają dziwnie znajomo 

Wąski tor pod parą !
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!