Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:44:14 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kura znosząca złote jajka (temat wydzielony)  (Przeczytany 30545 razy)
o3r
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 03 Października 2008, 14:33:50 »
0

@Ariel i Leśny Dziadek: W Łodzi na przykład tnie się trasy tramwajowe, żeby mieć pas pod jezdnię. To urząd chce poszerzać, mieszkańcy chcą komunikacji. Na dodatek, jezdnię poszerzono bodajże w dwóch przypadkach... Więc władza też ma swój udział. A jak ktoś wucina coś, co może przynieść zyski, to chyba jednak coś jest nie tak.

@Marek.sz: Wstyd zapytać, ale o co chodzi z krową Mećką?  :oops:

Wąskotorówki mam na codzień - tramwaje 1000 mm
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 03 Października 2008, 14:46:38 »
0

Cytat: "o3r"
A jak ktoś wucina coś, co może przynieść zyski, to chyba jednak coś jest nie tak.

Coś nie tak stało się właśnie w połowie lat 1990 jak ówczesny prezes TPKWP-S udał się do ratusza raczyć jedną z nieprzychylnych kolejce urzędniczek komplementem:

Cytat: "Prezes TPKWP-S"

Mam pani wygląd i zapach krowy Mećki

Pozdr.<br />CAr.<br />
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 03 Października 2008, 15:40:12 »
0

Cytat: "Ariel Ciechański"
Cytat: "Leśny Dziadek"
Tak, tak, oczywiście, wszystko to wina tej niedobrej władzy....

Marcinie nie władzy, a Krowy Mećki...

Do tego dodałbym żydów, cyklistów, masonów i ... a nie będę pisał bo i po co.

arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 03 Października 2008, 19:37:27 »
0

Gdyby nie zaangażowanie TEGO od Mećki i nie tylko to piotrkowską kolejke można było by oglądać na zdjęciach.A tak choć w okrojonym kształcie ale zawsze coś tam było.No i jeszcze jest.
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #24 : 03 Października 2008, 19:52:22 »
0

Ciekawe ile rzeczy można oglądać już tylko na zdjęciach dzięki pocięciu Ol49 przez TPKWP-S.

.
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #25 : 03 Października 2008, 19:53:43 »
0

Cytat: "arti281"
w okrojonym kształcie

Ol49 ?

Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 03 Października 2008, 19:55:24 »
0

Gdyby nie zaangażowanie TEGO od Mećki i nie tylko to piotrkowską kolejke można było by oglądać na zdjęciach.

No więc mówię, że trudno tu o jednoznaczną ocenę - w momencie jak PKP zamknęło kolejkę, to właśnie "ojciec" krowy Mećki chodził, za tym, żeby PKP od razu jej nie rozbrało. A co potem było moje i starsze pokolenia dobrze pamiętają. No ale błędów nie robi ten, kto nic nie robi...

Pozdr.<br />CAr.<br />
arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 03 Października 2008, 20:06:27 »
0

Cytat: "Karol"
Ciekawe ile rzeczy można oglądać już tylko na zdjęciach dzięki pocięciu Ol49 przez TPKWP-S.

A co ma Ol do kolejki i jej likwidacji?Zreszta temat Ol był już poruszany w innym wątku.
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 03 Października 2008, 23:14:55 »
0

Cytat: "Leśny Dziadek"
Ale "starszego pokolenia". Młode pokolenie jak widać powyżej, da się nakarmić sloganami o "złej władzy" i przyjmuje prosty, czarno-biały punkt widzenia. Sam popełniłem swego czasu ten sam grzech: samorząd miał być siedliskiem zła wszelkiego, Wielkim Złomiarzem pełnym złych intencji....

Jeżeli chodzi o mnie to weim że są ludzie we władzach na każdym szczeblu którym na czymś zależy. Ale ich jest tak mało że nie mają żadnej siły przebicia. Dlatego biorąc pod uwagę że np. rada gminy coś przegłosuje to nawet 3-4 osoby próbujące coś zmienić nic nie wskurają.
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem ale tak jest.

Pitter
Czytelnik

Długość toru:: 6 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 04 Października 2008, 08:19:29 »
0

Zgadzam się z tobą tompalec. Tak właśnie jest.
Poza tym przed wyborami też były obietnice, zapewnienia, że kolejka będzie i w ogóle.
A po wyborach zdziwienie: "kto? co? ja??? ja o niczym nie wiem!"
Jeszcze o PKD:
Z tego co się orientuję Sulejów też za bardzo nie chciał kolejki. Według mnie tamtejsi decydenci mogli to rozważyć. Blisko budynku dworca w Sulejowie jest doskonały punkt widokowy na Opactwo Cystersów na Podklasztorzu (można było odbudowywać stary wapiennik jako punkt widokowy), a skoro P-ków nie chciał kolejki to czemu nie przełożyć tory starą drogą do odkrywki i dalej do Białej wzdłuż brzegu Pilicy (park krajobrazowy, ośrodki wczasowe całoroczne, miejsca do plażowania, grzyby w lasach, pozostałości "linii pilicy", ...).
Myślę, że było to możliwe. Uważam, że problem w tym, że to wymga decyzji lokalnych władz i kosztuje oraz zajęłoby kilka lat, podczas gdy kadencja samorządu trwa lat cztery  :mrgreen:  (to tak w nawiązaniu do wypowiedzi tompalca)
tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 04 Października 2008, 14:38:22 »
0

Co Ty piszesz?  :razz:  Wojska w pierwszej wojnie światowej budowały linie w kilka tygodni. Wystarczy wywołać konflikt zbrojny i już nowe linie powstaną jak grzyby po deszczu :twisted:

o3r
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 04 Października 2008, 15:10:45 »
0

To już chyba wolę likwidację kolejki, niż patrzeć, jak mi miasto znowu na Litzmannstadt przemianują :lol:

Wąskotorówki mam na codzień - tramwaje 1000 mm
Pitter
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 04 Października 2008, 17:59:19 »
0

Cytat: "tompalec"
Co Ty piszesz?  :razz:  Wojska w pierwszej wojnie światowej budowały linie w kilka tygodni. Wystarczy wywołać konflikt zbrojny i już nowe linie powstaną jak grzyby po deszczu :twisted:

ciekawe spostrzeżenie  :roll:
dla wąskotorówek czasy pokoju i demokracji (= przetargi, procedury, decyzje, etc.)  są gorsze niż czasy wojny  :cry:
PKW
Nowicjusz
*
Długość toru:: 26 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 04 Października 2008, 18:02:35 »
0

Szanowni koledzy MK.
Nie ma juz o czym dyskutować czy były krowy Mećki czy też moze " barany i oszołomy" nie jest to istotne.
Zbyszek Molenda chciał dobrze dla kolejki, a że miał swój styl bycia i komentowania niektórych poczynań władzy piotrkowskiej w taki a nie inny sposób to jego sprawa.
Plan zagospodarownia przestrzennego sprzed 1990 roku nie uwzględniał kolejki. Ona już wtedy zaczynała chorować.
Zdiagozowano, że należy podjąć sie jej leczenia. I tak się stało. tylko Towarzystwo było biedne i nie posiadało odpowiednich funduszy. Zaś Ci co mogli uleczyć kolejkę nie zrobili tego.
Lepiej wybudować na Rynku Trybunalskim "murek" by miały co psy obszczywać. A murek kosztował sporo. tego nie wiem ile dokładnie. Ale z takiego murku utzrymać by mozna było kolejkę przez najbliższe 10 lub 20 lat. tego jestem pewien.
Myslę że szkoda klikać.
Teraz nadszedl czas utrapienia płaczu i zgrzytania zębów.
Pozdrawiam Likwidator Towarzystwa
Proszę o zakończenie tego tematu.
Pitter
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 04 Października 2008, 19:21:04 »
0

Murek? tyle:
http://www.piotrkow.pl/_portal/news/122285813948e3559bdc1a6/Rynek_pi%C4%99knieje_(01.10.2008).html

Z mojej strony EOT
tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 04 Października 2008, 22:31:47 »
0

Wiecie. To tak jak w każdym większym mieście. Dbają o centrum, tam się skupia całeżycie miasta. A Obrzeża miasta, kogo to obchodzi. Tam mają być ,fabryki, magazyny i bloki.

arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 05 Października 2008, 08:24:27 »
0

Cytat: "tompalec"
Wiecie. To tak jak w każdym większym mieście. Dbają o centrum, tam się skupia całeżycie miasta. A Obrzeża miasta, kogo to obchodzi. Tam mają być ,fabryki, magazyny i bloki.

ewentualnie zaorać lub ścieżki rowerowe czytaj PKD  :evil:  :evil:  :evil:

Dzis dopiero wpadła mi gazeta w ręce Dziennik Wiadomości z tego piątku.Jest tam artykół z Pożegnania oraz wypowiedz rzecznika Prezydenta Miasta.Pozwole sobie przytoczyć :
Rzecznik miasta przypomnia że była konieczna przebudowa ul.Sulejowskiej , kolejka NIE MIAŁA RACJI BYTU.- była nie rętowna z wycieczek by się nie utrzymała i nie bardzo wiadomo kto by ją miał finansować-podkreśla.Dodaje że miasta nie stać na utrzymywanie ani kolejki ani muzeum kolejnictwa.-Wszystko sprowadza się do pieniędzy a wiadomo że piorytetem jest teraz dla miasta oczyszczalnia ścieków-zaznacza pani rzecznik. Pozostawiam to bez komentarza dla czytających oraz dla tych którzy nadal twierdzą że kolejka od czasów zarządania przez Towarzystwo miała racje bytu.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 05 Października 2008, 10:47:19 »
0

kolejka NIE MIAŁA RACJI BYTU.- była nie rętowna z wycieczek by się nie utrzymała i nie bardzo wiadomo kto by ją miał finansować-podkreśla.Dodaje że miasta nie stać na utrzymywanie ani kolejki ani muzeum kolejnictwa.-Wszystko sprowadza się do pieniędzy a wiadomo że piorytetem jest teraz dla miasta oczyszczalnia ścieków-zaznacza pani rzecznik. Pozostawiam to bez komentarza dla czytających oraz dla tych którzy nadal twierdzą że kolejka od czasów zarządania przez Towarzystwo miała racje bytu.

A może wystarczyło najzwyczajniej w świecie nie przeszkadzać ? Reanimacja SKW odbyła się bez pomocy ze strony władz lokalnych (chodzi mi o powiat Starachowice, może czegoś nie pamiętam, jak było inaczej TO PROSZĘ O SPROSTOWANIE MNIE, pamiętam za to wydatny udział Iłży) a efekty widać. Słaba to wymówka zarówno dla władz lokalnych jak i towarzystwa, tylko po co cała nasza dyskusja ? Po co napinki o złotych jajkach, złych władzach i jeszcze gorszych towarzystwach ? Chyba wszyscy którzy mieli oberwać krytyką po gębie już oberwali...

tompalec
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 05 Października 2008, 12:18:45 »
0

Arti wiesz co to wszystko zależy od punktu widzenia. Jeżeli by się województwo chciało lepiej w tym rejonie turystyką zająć to na pewno połączenie Piotrkowa z Sulejowem kolejką muzealną byłoby bardzo sensownym posunięciem. Oczywiście trzeba by było postawić również na rozwój tej części. Czyli rejonu Zalewu i wzdłuż całej trasy kolejki. Myślę że na dłuższą metę to by miało sens. Ale ktoś powiedzmy 15 lat temu musiał by pomyśleć we władzach jeszcze województwa Piotrkowskiego o postawieniu na turystykę. Niestety zaczęto iść w innych kierukach. ja nie widzę niczego np. nad zalwem nowego co by przyciągnęło dużą ilośc turystów.
Trzeba się z tym pogodzić że przez ostatnie kilka lat to już było dogorywanie kolejki i już chyba nikt nie mógł jej pomóc. Po prostu Piotrków poszedł w inną strefe życia niż turystyka i na tym wszsytko poległo co związana z kolejką.

arti281
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 05 Października 2008, 12:45:27 »
0

Kto zna historie kolejki po zaprzestaniu użytkowania przez PKP wie ze była skazana na likwidacje.Chodziło o poszerzeni drogi Piotrków - Sulejów względem torowiska oraz słynna ul. Sulejowska.W tym temacie nie było sentymentów ze strony Władz od początku działania Towarzystwa na PKD. Mówiono nam wprost abyśmy odpuścili bo prędzej czy pózniej przestanie istnieć.No i przestała.Dlatego oficjalnie stwierdzam - ZŁA WŁADZA przez trzy kadencje.Jeśli nawet nie próbowail pomóc to również nie musieli przeszkadzać.Powtórze jeszcze raz Prezydent przejął grunty tylko po to aby wykorzystać je pod inwestycje i jeszcze szybciej rozebrał to co na nich było czyli torowisko
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!