Ja wiem że studiujesz na SGGW. :wink:
Ja nic nie chcę mówić ale będąć ostatnio na rozpoczęciu jako przedstawiciel studentów gratulowałem nowoprzyjętym studentom na wydział leśny a wśród nich był... Paweł Niewczas :mrgreen:
Podkład leżący 10 cm pod ziemią nie jest wcale całkowicie odcięty od dopływu tlenu.
Zgadzam się w 100% tutaj z tobą
Ta ilość tlenu plus duża wilgoć podkładu wpełni wystarcza do powstania procesu gnilnego czy niech wam bedzie butwienia. Po to buduje sie rowy i kanały by tą wodę odprowadzały :neutral:
Tak przy czym chodzi o to że podkład który jest zakopay w ziemi i odsłonięty będzie gnił szybciej niż całkowicie przysypany. Kwestia tego że podkłady w ziemii gniją jest jakby bezdyskusyjna. A no i wlasnie procesy gnilne są beztlenowe

piątka dla ogona z biologii

Podkład zanurzony w wodzie nie można porównywać do podkładu leżącego w ziemi :!:
No jasne. Drewno składowane w wodzie (Wiśle) przez 200 lat jest teraz bardzo cennym surowcem meblarskim np....
Grzesiu teoria teorią ale praktyka bywa czasami całkiem inna i z tym 0% racji dla mnie to bym polemizował z Tobą :wink:
Z tego zdaje sobie sprawę :cool:
No i mały OT
A co do toromistrzów na PKP - w sumie to im się nie dziwie bo taka odpowiedzialność za pieniądze które oni zarabiają to mi by się nie chciało ze schroniska ruszyć. Średniolepszy toromistrz w PLK zarabia 1200-1400 zł netto (po 25 latach pracy) więc oceńcie sami... Wiem Ogon, że kochasz robotę przy torach ale ja na twoim miejscu siedem razy bym się zastanowił przed podjęciem pracy w charakterze robotnika torowego, praca lekka nie jest a zarobki w porywach osiągają 1100 PLN. Tak jak Ci kiedyś mówiłem dobrze do roboty jest pójść do PNI BN Żytkowice, jakbys sie namyślił to znasz mój numer telefonu