Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 18:21:53 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wykorzystanie kolejki waskotorowej przez wojsko  (Przeczytany 12700 razy)
michu1978
Czytelnik

Długość toru:: 6 m

W terenie W terenie

« : 14 Października 2008, 23:13:56 »
0

witam
chcałem się dowiedziec czy wojsko nadal uzywa do swoich potrzeb kolejki.jesli tak to czy tez poza terenem portu czy tylko w porcie.interesuja mnie tez gdzie wojsko jescze ma swoje czynne bzay na połwyspie oczywiscie poza portem.interesuje mnie czy maja jescze jakies swoje jednostki poukrywane po lasach i czy moza sobie spokojnie wchodzic na te tereny wojskowe. oraz czy te magazyny co maja to sa jescze pilnowane czy juz nie .
poprostu intresuje mnie tajmnica wojskowa na helu.bo  qw przyszłym roku sie wybieram nan pare dni nan hel i chciałem sobie pozwiedzac te tereny.bo jak oglądałem zdjecia tutaj na forum to widziałem sporo zdjec robionych przy jakis terenach wojskowych i przy bramach wejsciowych na ich tereny. własnie mnie interesuje zy przy tych bramach sa gdzies jescze czynne strózówki wojskowe czy juz tylko swieca pustakami i niema tam juz nikogo i spokojnie sobie mozna ogladac ten teren
prosze o jakies wsakzówki ewntualnie jaks dobra odpowiedz :wink:  :wink:
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 14 Października 2008, 23:31:57 »
0

Przede wszystkim poczytaj lekturę postów dotyczących Helu na forum. Jest wszystko, a nawet więcej niż w pozostałej części internetu  :grin:

Co gdzie jest na końcu półwyspu, a zarazem początku Polski znajdziesz tu:
http://www.odk.pl/fortyfikacje-polwyspu-helskiego-mapa-turystyczna,4741.html

Pod koniec tej strony:
http://www.helmuzeum.pl/index.php?go=wydawnictwa
zobaczysz jak wygląda mapa.

I na koniec. Staraj się pisać poprawnie i przejrzyście.
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #2 : 15 Października 2008, 09:03:19 »
0

A ja dodam kilka zdań, których być może brakło w innych postach: wojsko nie zamierza rezygnować, wręcz przeciwnie - szykuje się duży remont taboru i torowiska. Nie ma innej alternatywy magazynowania cudeniek, jakie zalegają na Helu w magazynach, i nie ma innej drogi transportu, niż kolejką wąskotorową.

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 15 Października 2008, 09:16:36 »
0

Cytat: "Leśny Dziadek"
A ja dodam kilka zdań, których być może brakło w innych postach: wojsko nie zamierza rezygnować, wręcz przeciwnie - szykuje się duży remont taboru i torowiska. Nie ma innej alternatywy magazynowania cudeniek, jakie zalegają na Helu w magazynach, i nie ma innej drogi transportu, niż kolejką wąskotorową.

Łopanie to oni mają jakieś torowiska do remontu ? Jak jechaliśmy to ichniejsze tory wyglądały lepiej niż linia Gdynia-Hel  :mrgreen:  :mrgreen:

Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 15 Października 2008, 09:39:53 »
0

Słyszałem że w Gdyni robi się za ciasno i mają poprzerzucać trochę pływadełek z powrotem do Helu. Chodzą słuchy też o modernizacji całej bazy. Czyżby znowu Polak mądry po szkodzie?
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 15 Października 2008, 11:10:57 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"

Łopanie to oni mają jakieś torowiska do remontu ? Jak jechaliśmy to ichniejsze tory wyglądały lepiej niż linia Gdynia-Hel

Główne tory szlakowe są w jak najlepszym stanie w połowie lat 90 –tych ubiegłego wieku przeszły generalny remont. Wojsko szykuje się teraz do remonty torowiska znajdującego się na terenie stref. Tam niestety część torowiska miejscami jest w fatalnym stanie i wymaga natychmiastowego remontu .
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 15 Października 2008, 11:22:50 »
0

Najgorzej sytuacja wygląda chyba na dojazdach do schronów minowych.
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 15 Października 2008, 11:44:33 »
0

Cytat: "Gunship"
Najgorzej sytuacja wygląda chyba na dojazdach do schronów minowych.

Z tego co słyszałem najgorsza sytuacja jest na strefie nr 3. tam szyny się trzymają dzięki darni.
michu1978
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 15 Października 2008, 12:01:40 »
0

a czy może ktoś z was ma jakąś zrobioną mapkę z terenami wojskowymi gdzie oni mają swoje czynne magazyny, oraz gdzie jeszcze stacjonują czyli mają swoje jednostki na terenie półwyspu pomijać oczywiście port w Helu oraz do których miejsc dojeżdża kolejka. oraz mnie interesuje gdzie spokojnie sobie można wejść na ich tereny i pozwiedzać.
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 15 Października 2008, 12:05:06 »
0

Polecimy Ci opracowanie - mapę naszych kolegów "Fortyfikacje Półwyspu Helskiego" wydawnictwa INFORT. Owoc wieloletniej pracy i wielu km wychodzonych po półwyspie
Jeżeli dobrze kojarzę w tym roku została zaktualizowana. Do nabycia w większości punktów w Helu, a także min. w księgarni "Odkrywcy".
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 15 Października 2008, 13:11:17 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Jak jechaliśmy to ichniejsze tory wyglądały lepiej niż linia Gdynia-Hel

Ejże, bo się Pan Leszek obrazi

Sięgnąłeś ciekawej tematyki... Właśnie na forum "pod egidą" zamieściłem temat reklamujący nasze prace. I nastąpiło zderzenie. Zderzenie naszego podejścia (wolontariat udrażniający nieczynne torowiska, byle tylko na ósmy kilometr dojechać ryzykując wykolejenie  w środku lasu), z realiami punktowych napraw kosmiczną technologią w wykonaniu pana Leszka właśnie.
Uświadomiło mi to, jak wiele z naszych prac, nam wydających się normą codziennego dnia  na wąskim torze, specjalistom od "normalnej" kolei wydaje się jakąś straszną patologią.
Wątek na forum "pod egidą" kryje się pod tym linkiem , a mnie najbardziej rozwalił post:

Mam pytanie: jak się ma się Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 10 września 1998 r. W sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe i ich usytuowanie, do tego co budowane jest na Helu? Chodzi mi zwłaszcza o jeden paragraf:
Cytat:
§ 22. 1. Szyny w płaszczyźnie pionowej powinny być układane w pochyleniu skierowanym do osi toru o wartościach:

1) 1:40 - w torach na podkładach betonowych i drewnianych z szynami typu UIC 60,

2) 1:20 - w torach na podkładach betonowych i drewnianych z szynami typu S 49 i innymi.

Co ma to wszystko powyżej napisane do Helu i jego militarnej kolejki? Ano to, że przeszła sobie torami komisja wojskowa, popatrzyła, pomierzyła, zastosowała przepisy, i wyszło jej na to, że do wymiany jest kilka tysięcy podkładów. Dlatego, że wykolejenie takie jak na pewnej kolejce rok temu (dwa transportery myk z nasypu, cukier chlust z wagonów na drogę) gdyby wydarzyło się na Helu mogłoby spowodować hmmm.... pewną terytorialną niespójność, jak nie przymierzając we wrześniu 1939... Taka głowica torpedy to swoją moc ma

Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 15 Października 2008, 13:12:46 »
0

Cytat: "michu1978"
gdzie spokojnie sobie można wejść na ich tereny

Nigdzie. Sławek próbował - potem opisywał przygody w pewnym ulotnym periodyku .

Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 15 Października 2008, 13:23:31 »
0

Właśnie byłem ciekaw czy ktoś próbował zrobić "razwiet" na strefach , nie wspominając tutaj o dokumentacji fotograficznej.
Mnie osobiście pogonili w roku 2005 z przed północnej bramy na schronach minowych. Wartownik już otwierał bramę lecz jakimś cudem byłem szybszy o te kilka kg niż teraz.
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 15 Października 2008, 14:31:37 »
0

Eee, gonić poza obręb posterunku (regulamin służby wartowniczej określa to do metra) prawa nie mają. Ryzykowałeś "jedynie" posłanie w Twoim kierunku serii  :mrgreen:

michu1978
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 15 Października 2008, 23:22:14 »
0

InTereują mnie właśnie takie historie co teraz były opisane przez  wasz Związane z wojskiem na HELU. Oraz interesuje mnie gdzie oni maja te swoje magazyny co są jeszcze pilnowane.oraz gdzie jeszcze stacjonuje ta jednostka wojskowa w lasach od strony morza bo tam ponoć jest.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!