Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 04:14:38 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przejazdy na MKD  (Przeczytany 54679 razy)
MK-waskotorowiec
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« : 19 Marca 2009, 15:43:43 »
0

Interesuje mnie, czy odbywają się jakieś przejazdy na tej kolejce. Słyszałem, że jest ona przywracana do użytku i że jechała na mikołaja. Wiadomo już coś na temat sezonu wakacyjnego?
PS. Witam na forum.
gagarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 77 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 19 Marca 2009, 20:32:54 »
0

Witam Cię!!!
Z założenia pociągi mogą się pojawić i w tym roku, kiedy to jeszcze nie wiadomo, nie od nas to zależy. Jak na razie mamy brak środków finansowych i dużo roboty żeby cokolwiek wyjechało. Szczerze powiedziawszy nie ma czym jeździć. Powoli przywracamy do jazdy tabor, bo poprzedni operator raczej pozostawił go w nie zadowalającym stanie. Ostatnio pojawiły się tuż za Mławą małe ubytki w torze. Nie wspomnę o zarośniętym szlaku.  Ale bądźmy dobrej myśli.
mangan
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 02 Maja 2009, 15:34:39 »
0

A co się dzieje w Mławie bo ich strona nie działa?
Phinek
Gość
« Odpowiedz #3 : 05 Maja 2009, 01:47:01 »
0

Doszły mnie słuchy, że w ten weekend mają ruszyć kursy mławskiej wąskotorówki... czy ktoś może to potwierdzić i jeżeli to możliwe jakiś rozkład zawiesić.
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 05 Maja 2009, 22:06:39 »
0

Ciekawa informacja:) Widzę że wolontariusz MKD dowiaduje się o tym przejeździe z internetu:) Według rozmowy telefonicznej z naszym naczelnikiem wczorajszego dnia, niewiadomo kiedy pojedzie pociąg, pewnie kiedy Wls-ka będzie w pełni sprawna tzn. będzie mogła wyjechać i wrócić.... Jak coś będzie jechało ogólno-dostępnego to na pewno taka informacja się pojawi
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 08 Maja 2009, 23:03:36 »
0

Z czego się dziś dowiedziałem od trzecich źródeł, to ma być jutro pociąg. Godzina wyjazdu przawdopodobnie z Przasnysza 12 powrót 17. Ale potwierdzić nic nie mogę
Phinek
Gość
« Odpowiedz #6 : 09 Maja 2009, 01:47:28 »
0

A jak wasza Lydka - gotowa do drogi... I czy Rumun jest w razie czego gotów ją wesprzeć?

Wiem że Konrad się do was wybiera i się zastanawiam, czy się chłopak przejedzie kolejką, czy też "się przejedzie"  :wink:
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 09 Maja 2009, 18:29:17 »
0

Lydka według "jedynego doktora" w Polsce jest sprawna i gotowa do drogi, gorzej trochę ze szlakiem, miejscami się jedzie przez gęsty las;), a rumun (293) niby sprawny, ale lubi pokazać swoje południowe humory. Drobnymi krokami prowadzone są prace przy 323, mamy nadzieję że w tym roku jeszcze uda się go odpalić.
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 10 Maja 2009, 22:04:51 »
0

Wywołali mnie do tablicy... no to się przejechałem, interpretujcie to jak chcecie, wycieczka całkiem ciekawa, można rzec że z przygodami, pod górkę było ciężko wjechać, na szczęście po pewnym czasie rumun nas wsparł, po sygnale akustycznym rozpoczęło się popychanie i udało się pokonać górkę, jeszcze raz wielkie gratulacje dla maszynisty rumuna, to była piękna jazda potem atmosfera była gorąca i wszyscy szczęśliwie wrócili do Przasnysza Co więcej? teren lokomotywowni w Mławie jest bardzo ładny i polecam wszystkim przejechanie się i obejrzenie stacji, warto

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 10 Maja 2009, 22:39:07 »
0

Ten przejazd był na trasie Mława - Przasnysz??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 11 Maja 2009, 09:46:13 »
0

Nie, był to przejazd na trasie Przasnysz-Górki-Czernice

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
olgutek
Młotkowy
**
Długość toru:: 80 m

W terenie W terenie

RKW

« Odpowiedz #11 : 11 Maja 2009, 14:33:04 »
0

Witam,
Przesyłam kilka swoich zdjęć z wycieczki
Pozdrawiam
http://picasaweb.google.pl/olgutek/MAwa90509#

„ Co mężczyzna przez rok obmyślił, kobieta w jednym dniu obali”.

Demostenes
MK-waskotorowiec
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 11 Maja 2009, 15:30:58 »
0

Kiedy będą następne przejazdy na MKD? Najlepsza byłaby dłuższa trasa np. Mława - Krasne.
PS. Mile widziane wcześniejsze info.
kgrid
Młotkowy
**
Długość toru:: 125 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 16 Maja 2009, 16:29:33 »
0

Witam serdecznie!
Wycieczka była imprezą "zamkniętą" no i mocno niepewną, więc zdecydowaliśmy się nie informować szerszego grona miłośników o tym przejeździe. Tak jak tutaj kolega gagarek wspomniał, jeszcze trzeba dopracować szlak. Naszym tegorocznym marzeniem jest zorganizowanie wycieczki do Makowa Mazowieckiego. Jak będzie, się okaże. Pewnym jest że przejazdy otwarte będą organizowane. Informować będe na bieżąco tutaj jak i na stronie WWW z odpowiednim wyprzedzeniem. A na dniach mini relacja z imprezy "Pociąg do biegania" na stronie Wąskotorówka.Mława Aż szkoda że mnie tam nie było. A nasz maszynista jak zawsze odwalił dobrą robotę (jakby ktoś nie wiedział, chodzi o  maszyniste rumuna).

Jako ciekawostkę dodam, że udrożniony został nieużywany przez ponad 18 lat tor w Przasnyszu. Co widać na tym zdjęciu: http://lh4.ggpht.com/_BgYE-7VTDYc/SgbJd4GW8II/AAAAAAAAFnE/kj0jVPNjT3w/s720/IMG_1041.JPG
Pozdrawiam
Cordylus
Zawiadowca
Długość toru:: 334 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 22 Maja 2009, 10:49:17 »
0

Akurat 9 maja jechałem przez Mławę wzdłuż toru i nie widziałem żeby coś po nim jechało. Tor był mocno zarośnięty. W jakich godzinach odbył się przejazd?
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 22 Maja 2009, 13:00:55 »
0

Przejazd nie był w okolicach Mławy tylko Przasnysza.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 27 Maja 2009, 11:21:32 »
0

Cytat: "kgrid"
Jako ciekawostkę dodam, że udrożniony został nieużywany przez ponad 18 lat tor w Przasnyszu. Co widać na tym zdjęciu: http://lh4.ggpht.com/_BgYE-7VTDYc/SgbJd4GW8II/AAAAAAAAFnE/kj0jVPNjT3w/s720/IMG_1041.JPG
Pozdrawiam

To jest tor trójkąta? Jeśli tak, to od 10-11 lat. Jak jesienią 1998 roku rozkradziono zwrotnicę łączącą tory od dawnej stacji przeładunkowej z rampą tor przestał być używany a zwrotnica przed ulicą Leszno zakręcona na stałe. Na tym torze w latach 90-tych często stała drezyna ręczna.
kgrid
Młotkowy
**
Długość toru:: 125 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 27 Maja 2009, 16:45:46 »
0

Zgadza się, ale z tego co mówią miejscowi, pociąg był tam ponad 17 lat temu, także wiadomo co i jak

Ja zaś chciałbym zaprosić wszystkich chętnych do pomocy w pracach na naszej kolejce, w okolicach Przasnysza (dojazd raczej pojazdem własnym). Mamy w opracowaniu dość ciekawy plan, ale żeby go wykonać potrzeba wiele pracy. Są to przeważnie prace torowe. Wszystkich chętnych prosiłbym o kontakt na PW. Podpowiem że prace planowane są na 13/14 czerwca.

Pozdrawiam
Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 27 Maja 2009, 17:24:26 »
0

Cytat: "kgrid"
Zgadza się, ale z tego co mówią miejscowi, pociąg był tam ponad 17 lat temu, także wiadomo co i jak

Pociągami ciężko tam było wjeżdżać po likwidacji stacji przeładunkowej. Pozostawiony tor do prowizowrycznego kozła w kierunku mostu za długi nie jest. Bardziej jakaś zabawa w manewry z 1 wagonem tam była możliwa.
Odstawionego rumuna widziałem na tym torze jeszcze w 1997 roku.

BTW - skompletowaliście zwrotnicę na końcu trójkąta?
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 30 Maja 2009, 17:19:54 »
0

Cytat: "Misiek_K"
BTW - skompletowaliście zwrotnicę na końcu trójkąta?

daleka droga, jak narzazie brakuje rąk, i czasu i pieniędzy, a poza tym jest ona nam jak na razie do niczego niepotrzebna. grunt żeby były przejezdne tory główne
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!