Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:03:14 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sezon wolontariacki 2009 rozpoczęty  (Przeczytany 17264 razy)
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« : 14 Kwietnia 2009, 22:03:08 »
0

W dniu 13 kwietnia (lany poniedziałek) postanowiliśmy ruszyć się nieco zza światecznego stołu i odwiedzić naszą ukochaną kolejkę.
Przejazd był typowo rekreacyjny. Pojazd to Dm615 kol Darka. Trasa: Opole Lubelskie - Rozalin - Głusko (tutaj pieszy odcinek specjalny do pobliskiej stacji benzynowej, jakieś 500 metrów przez las) - Karczmiska - Głusko - Rozalin - Poniatowa - Rozalin - Opole Lubelskie.

W wyprawie brali udział: Darek, ja, Tomek oraz jego dziewczyna Natalia. Dla spragnionych widoków rzut oka na widok z kabiny w trakcie jazdy. Przed nami przejazd kolejowy w miejscowości Głusko. Po prawej stronie remiza OSP w cudnym pistacjowym kolorze.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Jarek Franczyk
Zawiadowca
Długość toru:: 409 m

W terenie W terenie

prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...

« Odpowiedz #1 : 15 Kwietnia 2009, 05:53:35 »
0

Cytat: "grzegorz_sykut"
Dla spragnionych widoków rzut oka na widok z kabiny w trakcie jazdy.

:cool: cool.

Dorzucam kilka ujęć z drezyny za zgodą Grzegorza (autora fotek)  :wink:

....i rzut oka na stację końcową w Poniatowej (widok w stronę szlaku na Rozalin):

...i na koniec ujęcie stacji w Karczmiskach. Po lewej widzimy twórczość miejscowych "artystów". Mam nadzieję, że nie wybiorą za kolejne cele stojących przed lokomotywownią rumunów.

Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
X-ped
Nowicjusz
*
Długość toru:: 43 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 18 Kwietnia 2009, 10:17:31 »
0

Cytat: "Jarek Franczyk"
Mam nadzieję, że nie wybiorą za kolejne cele stojących przed lokomotywownią rumunów.
Może to głupie co napiszę ale nie dało się schować rumunów do szopy?
Pozdrawiam wolontariuszy!
tomaszpuławy
Nowicjusz
*
Długość toru:: 33 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 18 Kwietnia 2009, 17:57:54 »
0

Niestety nie z powodu braku miejsca po lewej jeszcze jest odstawiony wagon juz pomalowany przez jakis h...
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #4 : 20 Kwietnia 2009, 10:17:22 »
0

Cytat: "X-ped"
Może to głupie co napiszę ale nie dało się schować rumunów do szopy?
Gdyby się dało toby nie stały na dworze, chyba oczywiste.
Cytat: "X-ped"
Pozdrawiam wolontariuszy!
Dziękujemy i również pozdrawiamy Chichot

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #5 : 15 Lipca 2009, 12:03:04 »
0

Witajcie

Odświeże lekko wątek o pracach na NKD jako że na kolejce cały czas się coś dzieje. Na dowód link do pewnej strony. Dla wszystkich posługujących się gwarą Szekspira trochę tekstu dla pozostałych zdjęcie z prac.

http://polishrail.wordpress.com/2009/07/13/naleczow-future-rests-on-volunteers/

Miłego spoglądania.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #6 : 19 Sierpnia 2009, 15:36:31 »
0

Od najbliższego poniedziałku (24 sierpnia) będę czasowo urlopował się, między innymi na stacji w Karczmiskach. Mam w planach nieco popracować nad wyglądem stacji - głównie jeśli chodzi o walkę z roślinnością i drobne prace malarskie. Wszystkich chętnych do pomocy zapraszam i proszę o kontakt.
W Karczmiskach będę najprawdopodobniej do końca tygodnia.

Do 24 sierpnia kontakt mailowy, telefoniczny lub przez PW zaś po 24 tylko telefoniczny (793 393 346).

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 22 Sierpnia 2009, 13:42:46 »
0

Deklaruję, że wspomogę w pracach w tygodniu.

grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #8 : 24 Sierpnia 2009, 13:25:14 »
0

Program wyjazdu przedstawia się następująco:

Od poniedziałkowego wieczoru tj ok 20.00 czasu lokalnego instalujemy się w Karczmiskach na stacji tak aby od samego rana we wtorek móc ruszyć z robotą. Wtorek jest to dzień przeznaczony na walkę z roślinnością na terenie stacji. Będzie to głównie koszenie trawy, oraz wszelkiego badylstwa co można wykosić za pomocą kosy spalinowej. Pierwszym celem naszych prac będzie tor główny, opryskany odpowiednio miesiąc temu przez kolejarzy. Teraz czas rozprawić się z tym co pozostało, czyli sterczącymi kikutami chwastów.
Jeżeli czas pozwoli zamierzam wstępnie zabrać się również za większe okazy stacjonujące w torach odstawczych

W tak zwanym międzyczasie szykuje się także malowanko. Dostępne kolory to: biały, czerwony i czarny. Na pierwszy rzut pójdą znaki na stacji oraz odświeżone zostaną barierki i inne drobne detale stacyjne.

Prawdopodobnie w środe dołączy do nas piła spalinowa i wtedy będzie można pokazać tym większym roślinkom, że nie ma dla nich miejsca na stacji.

W zależności od postępu prac na samej stacji od czwartek i piątek są dniami przeznaczonymi na małe ruszenie w teren. W planach jest robota na szlaku w kierunku polanki (czyli szlak na Wilków). Głównie koszenie zielska, odkopywanie przejazdów, ewentualne malowanie słupków i oznaczeń.

Nadal czekany na chętnych pomocników. Liczymy bardzo na grupę "lubelską" oraz na nieujawnionych jeszcze zbyt licznie mieszkańców bliższej lub dalszej okolicy. Dla przyjeżdzających na dłużej możemy zaproponować nocleg w warunkach turystycznych.

PS. Wyjazd poza wspomnianą wcześniej pracą ma charakter wypoczynkowy. Jest to mój sposób na spędzenie urlopu i odpoczynek od pracy zawodowej. Nie mamy wobec tego ścisłych rygorów wykonania pracy, itd.

Liczę na to, że miłośnicy wąskiego toru nie zawiodą.
Na wszystkich chętnych do przyjazdu oraz chcących zasięgnąć dodatkowych informacji czekam pod numerem telefonu: 793 393 346.
Netu póki co na kolejce nie mamy. A może to i lepiej

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 24 Sierpnia 2009, 20:44:18 »
0

Od poniedziałkowego wieczoru tj ok 20.00 czasu lokalnego instalujemy się w Karczmiskach na stacji tak aby od samego rana we wtorek móc ruszyć z robotą.
(...)
Wyjazd poza wspomnianą wcześniej pracą ma charakter wypoczynkowy. Jest to mój sposób na spędzenie urlopu i odpoczynek od pracy zawodowej.

Z tego co wiem, będziesz tam cały tydzień. Pozazdrościć wolnego czasu spędzonego na torach...  No i brawo za poświęcenie  

Netu póki co na kolejce nie mamy. A może to i lepiej

:lol: z pewnością. Złodziej czasu...

Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 28 Sierpnia 2009, 09:02:15 »
0

... Wyjazd poza wspomnianą wcześniej pracą ma charakter wypoczynkowy...

Zresztą co tu dużo gadać na temat tych prac... zapodam kilka fotek  :wink: :

Malowanie wrót:

Pobielony murek, krawężniki, inne detale:

Rzut okiem na zaplecze lokomotywowni:

Palenie gałęzi usuniętych z terenu równi stacyjnej:

Rzut okiem na stojącą na stacji Lxd2-348:

...I na koniec niemiły akcent. Wcześniej pisałem o tych obawach...

Chodzi o to, że jakimś "miłośnikom" spodobały się tabliczki od wspomnianej lokomotywy.
Druga jej strona wygląda więc teraz tak...  :cry: :

MK-waskotorowiec
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 28 Sierpnia 2009, 13:13:12 »
0

Będzie w tym roku jakiś przejazd?
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 28 Sierpnia 2009, 13:30:32 »
0

Cytat: "MK-waskotorowiec"

Wybaczcie złośliwość, ale to jest "właściwe pytanie na właściwym miejscu". Przejażdżki, fotki... Zresztą wiecie co chciałem napisać...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 28 Sierpnia 2009, 21:06:48 »
0

Cytat: "Ariel Ciechański"
Cytat: "MK-waskotorowiec"

Wybaczcie złośliwość, ale to jest "właściwe pytanie na właściwym miejscu". Przejażdżki, fotki... Zresztą wiecie co chciałem napisać...

Pytanie jest jak najbardziej na miejscu, jednak właściwym miejscem (odbiorcą) do jego zadania jest operator i właściciel. Jeśli czytają forum....
Jeśli chodzi o mnie, to ja tam tylko - jak to się mówi - "sprzątam" (czyt. wolontariat) i nie czuję się kompetentny udzielić na nie odpowiedzi...  :Co?:

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 28 Sierpnia 2009, 21:11:55 »
0

Ale skoro tam jesteś osobiście to czy nie możesz się zapytać czy był by możliwy przejazd dla MK??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 28 Sierpnia 2009, 21:23:38 »
0

Cytat: "andrzej2110"
Ale skoro tam jesteś osobiście to czy nie możesz się zapytać czy był by możliwy przejazd dla MK??

Idąc za przykładem kolegi Ariela Ciechańskiego - nie chcę być złośliwy - ale...
Cytat: "SP32ST88"

Informacji o kursowaniu kolejki udziela
Starostwo Powiatowe w Opolu Lubelskim.
Tel. 0-81 827 22 60

cytat z wątku: http://750mm.pl/viewtopic.php?t=2422&start=15

statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #16 : 28 Sierpnia 2009, 21:52:56 »
0

Witam

Aby uciąć wszelkie niedomówienia i spekulacje, na dzień dzisiejszy przejazd jakiegokolwiek pociągu na sieci NKD nie jest możliwy, zarówno ze względów technicznych jak i formalnych. Jeżeli w tym roku ma ruszyć pociąg musi zostać spełnionych kilka ważnych warunków a te wymagają jeszcze trochę czasu. Jeśli tylko będziemy planować ogólnodostępny przejazd, wszyscy zostaną o tym poinformowani ze stosownym wyprzedzeniem. Jako, że jestem jednak optymistą, raczej twardo chodzącym po ziemi i znającym sytuację panującą obecnie na kolejce, na pierwsze stricte turystyczne pociągi liczyłbym dopiero w przyszłym sezonie turystycznym 2010. Niczego na hop-siup i łapu capu.

Pozdrawiam
Michał
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #17 : 30 Sierpnia 2009, 19:26:37 »
0

Zgadzam się ze Statkiem, zachowajmy odpowiednią kolejność działań. Ze swojej strony natomiast serdecznie dziękuję tym którzy przybyli w ostatnim tygodniu na stację w Karczmiskach abv mi pomóc w pracach.

Byli to: Statek, Tomek (tomaszpulawy), Jarek, Sylwek z Zagłoby (kaczor) oraz kolega z Lublina który odwiedził mnie w ostatnim dniu pobytu.

Dziękuję również kol. Łowcy za udostępnienie wykaszarki.

Podsumowując mój pobyt - fajnie się dzieje, że są chętni, gotowi przyjechać do pomocy na kolejke. Smutne że jest ich niestety mało (szczególnie w porównaniu do postów i liczby odwiedzin wątków dotyczących NKD na forum).

Kolejka potrzebuje, szczególnie teraz konstruktywnego wsparcia, rąk do pracy oraz spokoju.

W trakcie mojego pobytu kolejke odwiedzali także turyści, przejeżdzający przez Karczmiska, zaciekawieni widokiem stacji. (trafiali się również zagraniczni ) Myślę, że pozytywnie na wizerunek kolejki wpłyneła poprawa wyglądu stacji, będącej w końcu pewnym symbolem kolejki.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #18 : 02 Września 2009, 14:19:58 »
0

Na najbliższą środę tj 9 wrześnie zaplanowano dalsze prace na odcinku - stacja Karczmiska. W planach wycinanie krzaków i drzew w dawno nieużytkowanych już torach odstawczych. Na chwilę obecną zapowiedziało się już kilka osób, będzie sprzęt tnący, teraz czekamy także na odpowiedz miłośników wąskiego toru. Każdy komu bliski jest los NKD i może pojawić się i pomóc w pracach będzie mile widziany.

Start ok godziny 13.00 na stacji w Karczmiskach przy torach odstawczych, na wysokości wieży wodnej. Serdecznie zapraszamy.

W razie jakichkolwiek pytań postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!