Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:05:56 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Poprawne nazwy przystanków RKW  (Przeczytany 18208 razy)
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #20 : 19 Czerwca 2009, 21:52:53 »
0

KUźwa, a jak ja mówiłem, by "przetoczyć" darowane wagoniki na tymczasowych przęsłach między "trójką" a "dwójką" na Helu (były to czasy gdy jeszcze szyn tam nie mieliśmy), to było jedno wielkie "niedasię"

Jedyne 350 metrów, a tu proszę - 10 km dziennie.....

Phinek
Gość
« Odpowiedz #21 : 19 Czerwca 2009, 21:55:37 »
0

Eeee słabo... podobno prusacy bydowali 20 km na dobę.
Może taka "słaba" średnia wynikła z konieczności budowy mostu  :wink:
DG
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 22 Stycznia 2012, 01:49:27 »
0

Z całą pewnością była kolejka konna wybudowana przez Rosjan z Białej Rawskiej do lasu konopińskiego przebiegająca mniej więcej trasą obecnej kolejki. Rozmawiałem z wieloma ludźmi którzy potwierdzali ten fakt. Pamiętał to także mój ojciec. Czy została rozebrana przez Rosjan nie wiem.
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 22 Stycznia 2012, 08:01:40 »
0

Jeżeli piszesz o Konopnicy to jest to bardzo ciekawe. Oznaczałoby że Rosjanie dotarli ze swoją linią pod samą Rawę. Czy poza relacjami miejscowej ludności są na ten temat jakieś mapy lub jakiekolwiek inne dokumenty?

DG
Czytelnik

Długość toru:: 2 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 24 Stycznia 2012, 09:31:09 »
0

Dokumentów nie mam, tylko opieram się na relacjach osób wtedy żyjących, głównie mojego ojca, ale i wielu innych osób. Była to kolejka konna. Ojciec twierdził, że konie szły obok wagonika, co potwierdzają zdjęcia z innych kolejek. Przynajmniej w okolicy wsi Kazimierzów i Podskarbice Królewskie (kolejka przejeżdża również przez Podskarbice Królewskie!) obecny przebieg jest zgodny z trasą kolejki konnej.
Co do kolejki niemieckiej to była ona wykolejona w czasie wojny, zaraz po budowie przez jednego z mieszkańców Regnowa. Za to Kazimierzów zapłacił kontrybucję. Znałem tego co to zrobił. Na łączeniu szyn wbił klin do łupania drewna. Przyznał się podobno 50 lat później.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!