Świat kolejek wąskotorowych SMF
23 Kwietnia 2026, 16:40:49 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hamulce kolejowe  (Przeczytany 134953 razy)
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #120 : 26 Lipca 2012, 14:59:00 »
0

bierzesz karte po przeglądzie B-6 z clasa i masz czarno na białym napisane
Spojrzę sobie na tę kartę ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Zarzuciłeś mi mówienie nieprawdy ale nie wskazałeś gdzie ta nieprawda i jaka jest prawda.

PS nie jesteś zablokowany tylko moderowany. Zanim twój post się pojawi na forum trafia do moderatora do cenzury.
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 674 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #121 : 06 Sierpnia 2012, 12:01:22 »
0

Mam pytanie dotyczące rozdzielacza Lu.V.1
Jak wyglądał przestawiacz Równiny-Góry? Czy może była to dodatkowa tablica przestawcza na ostoi, czy może rączka bezpośrednio na kurku na zaworze. Oraz w jakiej pozycji kurek jest na Równinach a w jakiej na górach ? Czy da się to stwierdzić bez wyjmowania kurka z zaworu ?
Mile widziany był by schemat albo jakaś fotka.
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #122 : 09 Sierpnia 2012, 13:23:44 »
0

Tylko, że nastawnik nie ma pozycji jazdy i napełniania. Nim nastawiamy tylko ciśnienie w PG ( mamy dodatkową strzałkę na manometrze PG, która pokazuje jakie ciśnienie nastawimy sobie nastawnikiem) a to czy ma być jazda czy napełnianie to decyduje automatyka.

Jest i jazda i popełnianie i jak już wspomniałeś działa jak w Lxd2. O tym czy jazda czy popełnianie decyduje maszynista nastawnikiem hamulca. Natomiast po napełnieniu automatyka sama przełącza się na jazdę niezależnie od pozycji nastawnika hamulca "jazda" czy "popełnianie". Z tym nastawianiem ciśnienia to sprawdza się przy hamowaniu. Przy luzowaniu nie bardzo.

Musze to dokładniej rozwinąć bo wychodzą bzdury. Nastawnik hamulca ma 4 pozycje:
-hamowanie nagłe
-hamowanie stopniowe
-Jazda
-Popełnianie

-Hamowanie nagłe to chyba wiadomo. Pozycja samoblokująca. Przestawienie w tą pozycje otwiera zawór EP na PG. Zawór EP zamykany jest przyciskiem na pulpicie przednim.

-Hamowanie stopniowe: pozycja niestabilna (klikana) powoduje obniżanie ciśnienia w PG najpierw do 4.5 atm a każde następne klikniecie co 0.2 atm ale nie więcej niż do 3.4 atm w PG.

-Jazda: pozycja stabilna, wyjściowa. Jej zadaniem jest utrzymanie stanu zadanego przez pozycje hamowania stopniowego lub popełniania. Takie odcięcie z podtrzymaniem tylko lepsze.

-Popełnianie: pozycja klikana podobnie jak hamowanie tylko że przed kliknięciem trzeba zwolnić blokadę. Działą podobnie jak pozycja hamowania tylko że: jeśli klikamy i ustawimy ciśnienie docelowe a mamy mniej w PG niż około 4,7 atm wtedy pozycja jazda działa jak... jak pozycja "jazda". Jeśli mamy w PG więcej niż około 4.7 to pozycja popełniania też działa jak jazda. Jeśli mamy w PG mniej niż około 4.7 atm i przytrzymamy dłużej pozycje popełniania to działa ona jak pozycja popełniania na kranie St60.
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #123 : 09 Sierpnia 2012, 20:19:05 »
-4

Panowie chyba wam się tematy lekko pokiełbasiły. To jest forum o hamulcach kolejowych w taborze wąskotorowym. Gdzie są moderatorzy? Nie można tej dyskusji prowadzić w dziale "tor... "??

A nawiasem mówiąc 1 bar nie równa się jednej atmosferze.
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2012, 20:27:35 wysłane przez E583.002 » Zapisane

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #124 : 18 Sierpnia 2012, 14:34:53 »
0

1 bar = 1,0197at = 0,98692 atm Bo jednej atmosfery też nie mamy.

Nie zgadzam się że temat się pokiełbasił bo:
1.Nie ma w tytule wątku nic o torze wąskim
2. Trzeba kształcić się w szerokim zakresie. Jeżeli masz wagon normalnotorowy na transporterze to masz już o nim nic nie wiedzieć bo to nie jest tabor wąskotorowy ?

Mi się wydaje że Lu.V.1 był w taborze wąskotorowym dlatego ponawiam moje pytanie o sposób nastawiania "gór" i "równin" w tym rozdzielaczu.
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #125 : 19 Sierpnia 2012, 17:24:09 »
0

No tak w sumie Class 66 jest niezwykle częstym gościem na transporterach. Forum jest wąskotorowe jeżeli przedpiścy tego nie rozumieją to nie mam więcej pytań, a rozdzielacz LuV1 jest opisany w pierwszej lepszej książce o hamulcach.

MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #126 : 19 Sierpnia 2012, 19:35:36 »
0

Classa pominiemy.
A książkę z opisem Lu.V.1 mam. Ale tam niema interesującej mnie informacji. A mianowicie w jakim położeniu kurka przestawczego jest pozycja G a w jakim R ? Jak to poznać ? Czy są jakieś znaki na samym kurku ? Jak dowiedzieć się bez wybebeszania zaworu ?
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #127 : 19 Sierpnia 2012, 20:01:27 »
0

O ile się orientuję (przy LuV1 nie robiłem akurat,a XR1 z którym miałem  częsciej do czynienia nie ma tego kurka) to po położeniu nie da się tego poznać (na zaworze brak jakichlokwiek znaków). Natomiast jeżeli posiada się wagon to można to ustalić empirycznie na górach czasy luzowanie są dłuższe niż na równinach.

MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #128 : 19 Sierpnia 2012, 20:48:32 »
0

No właśnie luzowanie jest teraz długie jak słonia nos. Ale nie wiem czy to od ustawienia na góry czy może gdzieś coś się zatkało. Bo tak to zawór hamuje elegancko i powietrze w cylindrze trzyma bez problemu dwa dni. Dlatego nie chciał bym go ruszać jeżeli jest dobry.
E583.002
Dyrektor

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #129 : 19 Sierpnia 2012, 20:58:57 »
0

Jest jeszcze nastawienie G-P, w położeniu G i góry to luzowanie może trwać nawet do 30 s. W razie czego spróbowac ustawić na "P". Generalnie w LuV1 jak i LuXR1 luzowanie odbywa się przez dyszę w zaworze rozrządczym która lubi być zabrudzona i upaćkana farbą - warto sprawdzić to miejsce skąd ucieka powietrze Może zawór nieco jest przytarty można go zdjąć i spróbować (bez rozbierania) zobaczyć jak suwak pracuje czy się nie przycina - spróbować przesmarować.

hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #130 : 22 Marca 2013, 22:46:10 »
0

Na temat orlikona mogę poradzić.
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #131 : 23 Marca 2013, 20:09:38 »
0

O to fajnie bo ja tak szkole się zaocznie o hamulcach i jednej rzeczy nie mogę się dowiedzieć.
Czym różnią się zawory ESt3c, ESt3d, Est3e i ESt3f ?
Ja tylko tyle się dowiedziałem że to kolejne wersie rozwojowe i różnią się tam konstrukcją odluźniacza przyśpieszacza fali itp. mozę wiesz coś więcej ?
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #132 : 24 Marca 2013, 13:34:43 »
0

w naprawach taboru nie używa się tego typu określeń. Jest po prostu 12, 14, 16, 16 z przystawką itp. Do każdego innego rodzaju jest inny wagon. Do wagony np. węglarki z dźwignią próżny-ładowny przy cylindrze 16 idzie zwykła 16. I nawet na twardym biciu częściej znajdziesz 16 i numer zaworu, ale fabryczny. Zatem dla wagonu samo ważącego przy tym samym cylindrze jest 16, ale już z przystawką. Różni się tym też, że zbiornik pomocniczy w dwóch przypadkach jest inny. Ważne jest, aby dopasować dany zawór do danego wagonu. Ważący czy nie? Jaki zbiornik pomocniczy? jaki cylinder? W Orlokonach czasu luzowania itp. są jedej wartości. Sprawdza się to mniej dokładnie czyli stoper itp. lub bardziej szczegółowo Huzarem.
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #133 : 24 Marca 2013, 14:54:41 »
0

A no o tym że się dopasowuje rozdzielacze do wielkości cylindra to wiem. Szukam właśnie tych różnic konstrukcyjnych.
Slowblow
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #134 : 11 Czerwca 2013, 21:19:12 »
0

Panowie i ja muszę się zwrócić do Was o pomoc. Chodzi konkretnie o zasady nastawiania szybkości działania hamulców w transporterach Tw 6a. Jak to wygląda w praktyce, jeżeli chodzi o nastawianie hamulca na pozycję „T” lub „O” i od jakich czynników w przypadku transporterów jest to zależne, np. od ilości zestawów transporterowych w składzie, masy wagonów (próżne/ładowne) na transporterach, dołączenia do składu wagonów osobowych? I czy moglibyście w przybliżeniu podać, czy różnica w szybkości działania w zależności od nastawy była wyraźna, odczuwalna?
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #135 : 12 Czerwca 2013, 15:46:21 »
0

A jakie rozdzielacze ma to ustrojstwo ?

Dla oerlikona ESt3 wygląda to tak.
T   napełnianie 20-28s  luzowanie 52-58s
o   napełnianie 4-5s     luzowanie 16-20s

Nie wiem jest to jest na kolejach wąskotorowych ale na normalnym torze dawniej było że jeżeli skład dłuższy niż 400m to wtedy nastawa T. A teraz to jest różnie co przewoźnik to obyczaj zwykle jeżdżą na P lub na "długiej lokomotywie"

Nastawienie T/O nie ma znaczenia z stopniem załadowania wagonów a z długością składu, rodzajem rozdzielaczy,  zaworu maszynisty i przekrojem PG, czyli tym co stanowi o szybkości fali hamowania i wyczerpalności hamulca. Na normalnym torze przy powszechności rozdzielaczy Oerlikona czy Knorra KE, właściwie nie ma już potrzeby stosowania nastawienia T.
Ale jak z tym odnieść się do wąskiego toru to nie mam pojęcia.
Slowblow
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #136 : 12 Czerwca 2013, 21:02:26 »
0

Z tego co ustaliłem Tw6a mają zawory rozrządcze właśnie oerlikon ESt3. Dzięki za pomoc, bo to dla mnie cenne praktyczne informacje Można zatem przyjąć, że na transporterach jest (był) zabudowany całkiem nowoczesny zawór rozrządczy. Czy zawór ten pozwalał na stopniowe luzowanie?
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #137 : 12 Czerwca 2013, 22:06:58 »
+1

ESt3 jak najbardziej umożliwia stopniowe luzowanie.
MichałŁ
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #138 : 03 Września 2013, 21:30:32 »
0

Przepraszam że pod swoim postem, ale mam pytanie.

Jakie firmy w Polsce produkowały bądź produkują do dzisiaj aparaturę hamulcową (zawory, rozdzielacze, reduktory itp.) Oerlikona?
kanalarz
Gość
« Odpowiedz #139 : 03 Września 2013, 22:15:41 »
0

Fablok
ZNTK Radom
IPS Tabor

to tak na szybko...
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!