WIĆUŚ
|
 |
« : 27 Września 2009, 11:38:14 » |
0
|
witam Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od urodzenia interesuję się modelarstwem kolejowym w skali 0 lub I, a także TT. Od niedawna postanowiłem budować sobie sam tabor. Mój pierwszy model to fikcyjny wagon osobowy bxhpi (niedługo wkleję zdjęcia). Jako drugi model chciałem zbudować dwuosiowy wagon fh z kolei pomorskich. http://www.thorhauer-eisdorf.de/pommernmodule/Bilder_Pommernmodule/Pogorcelica_Fh_1_0601.JPGźródło Ulrich Thorhauer Szukam wszelkich zdjęć oraz planów tego wagonu. Plany obojętnie jakiego brankardu na wózkach też wezmę.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #1 : 27 Września 2009, 11:55:30 » |
0
|
Pokaż jakiś swój model ;-)
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #2 : 27 Września 2009, 12:24:21 » |
0
|
Ja robiłem kiedyś Fh (właściwie zatrzymal sie w takim stanie, że powinno by samo F) na podstawie planów z tej samej strony co podlinkowałeś zdjęcie. Mój wygląda teraz tak (skala 1:25) - jest trochę niedopracowany i mało szczegółowy, ale to pierwszy którego sam rysowałem: 
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #3 : 27 Września 2009, 12:28:58 » |
0
|
Pokaż jakiś swój model ;-) To może potrwać, Ale zobaczę co da się zrobić. Moje modele to wagony i lokomotywy produkcji chińskich firm zabawkarskich :mrgreen: , a także ruskie modele (lokomotywa ruston platforma węglarka). Torowisko to wyrób ruski (czerwone, długie) a także niemieckie FALLER (ostre łuki, krótkie, czarne). Często muszę przekłówać nowe wagony z 43mm na 32mm Wyroby fallera są u mnie mało popularne bo można je tylko kupić na ebay.de :sad:
|
|
|
|
|
|
|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #4 : 06 Października 2009, 15:09:17 » |
0
|
Jeden z moich rustonów przechodzi właśnie NG. Polega ona na zbudowaniu od zera układu napędowego, wymiany fabrycznego przełącznika dźwigienkowego na coś na miarę XXI wieku, pomalowaniu ostoi farbą w spray-u nie zalewającą detali, ogólnej rekonstrukcji wszystkiego co potrzebne do jazdy.
Zdjęcia już niebawem :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #5 : 06 Października 2009, 21:28:46 » |
0
|
Moje modele to wagony i lokomotywy produkcji chińskich firm zabawkarskich Znaczy że Ty nie jesteś modelarz*), tylko kolekcjoner**). Było tak od razu... bo myślałem że tu zabłyśniesz jakimiś fajnymi produkcjami. *) modelarz to ktoś, kto wykonuje modele **) kolekcjonerem jest każdy, kto z zamyslem zbiera fabryczne kolejki elektryczne
|
|
|
|
|
|
|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #6 : 07 Października 2009, 19:34:21 » |
0
|
hola!!! hola!!! Wagony i lokomotywy produkcji chińskich firm zabawkarskich to mniejszość tego co posiadam. Na stanie wagonów ''zrób to sam" mam już jednego ziehla , wagon z kolejki Puszczy Knyszyńskiej w przeliczeniu na tor 750mm. Teraz buduję letniaki czyli modele węglarek 60w przebudowane na letniaki (w oryginale nie było takich) i brankard z Gryfic. Po skończeniu w.w. wagonów zabiorę się za MBxd2 oraz rumuńską doczepę. Dużo później pojawi się Lxd2. Wszystko w skali 1:32 :mrgreen: Wszystkie modele opiszę gdy dodam zdjęcia.
A jeśli narobiło się zamieszanie to przepraszam. :sad:
|
|
|
|
|
|
|
Alois Pietrucha
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 07 Października 2009, 21:04:39 » |
0
|
Panie Kolego, pan chyba modeli nie widział.. Przepraszam za krytykę ale to zdecydowany początek modelarskiej drogi, która jest kręta i zawiła... Pozdrowienia z nad morza:)
|
|
|
|
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście - Mój zakład pracy. The best:) Nienawidzę Arriva PCC SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
|
|
|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #8 : 03 Lutego 2010, 16:26:42 » |
0
|
Mam pytanie. Czy ktoś posiada w swoich zbiorach plany wagonu Bxhpi A208p (chyba tak to się pisze), lub ewentualnie wie w jakiej książce można je znaleźć. Google nie odpowiadają na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #9 : 03 Lutego 2010, 16:55:29 » |
0
|
W latach 80-tych wydano grubą książkę w szarej tekturowej okładce na temat budowy i eksploatacji wagonów silnikowych oznaczonych na PKP jako Mbxd2 i doczep oznaczonych jako Bxhpi produkcji zakładów FAUR w Bukareszcie. Konstrukcja tych pojazdów jest do siebie stosunkowo podobna. W książce tej zawarto zarówno szczegóły dotyczące budowy tych pojazdów jak również warunków ich eksploatacji a także podstawowych napraw. Książki te z tego co pamiętam (nawet po kilka egzemplarzy) były dostępne na różnych szczeblach kolejkowych pracowników związanych z obsługą i eksploatacją tego taboru (czyli warsztaty, wagonownia itd). Wiele z tych egzemplarzy trafiło w ręce prywatne, sam mam taki egzemplarz kupiony na Allegro. Proponuje tam szukać wspomnianej pozycji, albo bezpośrednio wśród miłośników posiadających wspomnianą pozycję i gotowi są ją udostępnić. Dokładnego tytułu niestety nie pamiętam, ale jest tam na pewno coś o eksploatacji i utrzymaniu wagonów ... czy jakoś tak 
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 03 Lutego 2010, 20:14:04 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:42:18 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #11 : 04 Lutego 2010, 10:58:48 » |
0
|
A ja troche z innej beczki posiada ktoś może plany makiet kolejki H0? Bym był wdzieczny (za rady szukania w necie dziękuje :razz: )
|
|
|
|
|
|
|
Hal9
|
 |
« Odpowiedz #12 : 04 Lutego 2010, 16:25:48 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #13 : 04 Lutego 2010, 18:53:14 » |
0
|
Też taką publikacyjkę posiadam 
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #14 : 04 Lutego 2010, 19:24:31 » |
0
|
A ma ktoś coś innego o podobnej tematyce?
|
|
|
|
|
|
|
track-and-train
Młotkowy

Długość toru:: 111 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 07 Lutego 2010, 09:40:54 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #16 : 07 Lutego 2010, 09:54:18 » |
0
|
Oki dzięki za informacje!Gorąco pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #17 : 20 Lutego 2010, 19:56:28 » |
0
|
Witam! To znowu Ja, ten co zbiera nieskalowe chińskie śmieci :mrgreen:
Zacząłem budowę wmcety z Piaseczna. Nie, nie zgadliście będzie skalowa, pod warunkiem że plany z ŚK są dokładne :grin: Do rzeczy: Czy ktoś posiada (tym razem nie plany :mrgreen: ) zdjęcia uwieczniające szczegóły. Chodzi mi głównie o pulpit sterowniczy, mocowanie zestawów kołowych (łożyska, resory, itp) oraz kosmiczne urządzenie zastępujące układ chłodzenia. Będzie mi miło gdy w moje zniszczone modelarstwem ręce wpadną zdjęcia z elementami wyróżniającymi ten właśnie egzemplarz drezyny z pośród innych (jeśli ów elementy istnieją). Ewentualnie ktoś nieobojętny mógłby podejść i sam cyknąć koronowski wynalazek. Docelowo mam zamiar zbudowania kilku egzemplarzy drezyn, na razie ćwiczę. Wszystko w skali 1:32. Zdjęcia<spię>... ach, zdjęcia... Zdjęcia będą w tygodniu, gdy kupię wszystkie kable i inne śmieci w ogóle Mi nie potrzebne. Acha, jeszcze kartę pamięci :lol:
|
|
|
|
|
|
|
Jsz
|
 |
« Odpowiedz #18 : 21 Lutego 2010, 03:55:45 » |
0
|
Kolego ja tam cię popieram,a wiesz dla czego? Bo wyznaję zasadę"krytykujesz coś,to zrób lepiej,to wtedy porozmawiamy". Pozdrawiam i życzę sukcesów w dziedzinie modelarstwa kolejowego!
|
|
|
|
Jakub Szadkowski
|
|
|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #19 : 13 Czerwca 2010, 09:57:52 » |
0
|
Witam Tak, wiem nie powinienem już pisać żadnych postów w tym temacie bo tego nikt nie czyta. Jeśli już ktoś coś przeczyta to uznaje że lepiej być przeciwko takiej osobie co bawi się w 32milimetry w małym mieszkaniu.Oczywiście są osoby popierające moje działania, ale jest ich bardzo mało. DOSYĆ TEGO!!! Ludzie opamiętajcie się! Co z tego że zbieram nie skalowe śmieci. Co z tego że moje modele są nie skalowe. Najważniejsze jest to że już nie długo stanę się 5. osobą w kraju posiadającą kolej ogrodową!!! Trzeba do tego dodać iż jestem drugą osobą w kraju tworzącą w skali 1. Nie wiem czy zdjęcia warto dodawać bo tutaj każdy... ...szkoda gadać.
|
|
|
|
|
|
|
|