Witam wszystkich,
po intensywnej wymianie ciosów najpierw na forum, następnie w realu (remis w trzeciej rundzie

), doszliśmy z Phinkiem do wniosku, że najlepiej będzie wziąć się do roboty zamiast pisać epistoły. Proponujemy, żeby stworzyć na forum specjalny wątek (a nawet dział) w którym będzie można znaleźć:
- porady prawne
- informacje o ustawach, rozporządzeniach itd,
- porady praktyczne,
- wzory pism,
- osoby i stanowiska do których się zwracać
- opisy spraw zamkniętych wraz z ewentualną analizą (wygranych i przegranych),
- opisy spraw bieżących i spraw których zaczynamy się obawiać więc trzeba je monitorować
- przydatne linki
oraz wszelkie inne mądre rzeczy, które mogą się przydać zarówno w kwestiach wielkich tak jak rozbieranie szlaku jak i małych, np zalania przejazdu asfaltem tudzież czysto życiowych pt jak napisać oficjalną korespondencję do burmistrza, albo wystąpić o dotację.
Osobiście sądzę, że powinien to być cały dział w "Fora kolejowe" i ze względu na jego skuteczność, nie powinien być dostępny dla osób niezalogowanych (chodzi o to, żeby nasi ewentualni przeciwnicy nie mogli sobie po prostu wygoooglować naszej strategii i nas rozłożyć na łopatki zanim nawet otworzymy usta). Panowie moderatorzy, czy można prosić o jego stworzenie jeśli zgadzacię się z moją sugestią?
Liczymy więc, że Ci spośród nas którzy już jakieś kroki podejmowali (pisali do różnych instytucji, powoływali się na odpowiednie ustawy itd.) wrzucą do tego działu informacje które pomogą innym oraz przyspieszą działania.
Ja oferuję miejsce na serwerze na ewentualne pisma i inne dokumenty do pobrania (skany, fotki) oraz bieżące działania przy porządkowaniu przesyłanych informacji (tworzenie katalogu, przygotowywanie szablonów pism itd). Okazjonalnie mogę poprosić mojego prawnika o konsultację, jednak jest to specjalista w prawie autorskim więc dużą pomocą nie posłuży. Zawsze jednak...
czekamy na opnie, uwagi, pomysły itd, a przede wszystkim zapraszamy do tworzenia bazy wiedzy i doświadczenia