Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 23:46:45 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 140 141 [142] 143 144 ... 215   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wieczny Konkurs  (Przeczytany 1758290 razy)
aronek
Zawiadowca
Długość toru:: 310 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2820 : 04 Grudnia 2013, 08:57:56 »
0

mi wczoraj znudziło się "jeżdżenie" po geoportalu Smutny
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2821 : 04 Grudnia 2013, 11:10:05 »
0

W pytaniu nie może być za dużo szczegółów bo by za łatwo było
Wszystkie nie są prawidłowe...
Stacja w Środzie ma podobny układ ale łuki są za daleko i zbyt łagodne. Padła odpowiedz/odpowiedzi z tej kolejki na której jest ta stacja.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
dimekk
Młotkowy
**
Długość toru:: 137 m

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #2822 : 04 Grudnia 2013, 13:19:03 »
+3

W pytaniu nie może być za dużo szczegółów bo by za łatwo było
Wszystkie nie są prawidłowe...
Stacja w Środzie ma podobny układ ale łuki są za daleko i zbyt łagodne. Padła odpowiedz/odpowiedzi z tej kolejki na której jest ta stacja.
Właśnie, że wszystkie są prawidłowe (a co za tym idzie - właściwe). Pierwotne pytanie brzmiało "Przed którą stacją można postawić taki (...) znak?" Wskazane zostały odpowiedzi, które spełniały kryteria i pierwsza je spełniające powinna wygrać. To, że "poeta miał co innego na myśli" nie ma tutaj znaczenia skoro pytanie zostało niewłaściwie zadane/niedoprecyzowane.

Na tak zadane pytanie łapie się mnóstwo stacji w Polsce, mi jako pierwsze na myśl przychodzą Bytom Karb wąsk. (wjazd od Suchej Góry), Radzionków wąsk. (wjazd od Nakła Śl), Biskupice wąsk. (wjazd od Gliwic) czy wspomniany wyżej Buchacz (wjazd od trójkąta Wiktor). Trzy ostatnie łapią się pod nieistnienie i spełniają inne kryteria (nie mówiąc już o pierwotnych - podpowiedzi mają służyć ułatwieniu, gdy nikt nie jest w stanie podać prawidłowej odpowiedzi, a nie, gdy prawidłowa odpowiedź nie pasuje pytającemu!). Podobnie było z pytaniem na której kolei wąskotorowej stosowane są przekaźniki. Jako pierwsza padła prawidłowa odpowiedź - GKW - jednak autorowi również "nie o to chodziło". Trochę to traci sens.

Panta rhei a nad tym most
aronek
Zawiadowca
Długość toru:: 310 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2823 : 04 Grudnia 2013, 20:58:58 »
0

andrzej. zlituj się i daj jeszcze jakąś podpowiedź. przeleciałem na geoportalu linie z w/w stacjami i nic nie rzuciło się w oczy Smutny
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2824 : 04 Grudnia 2013, 21:17:30 »
0

Witam.A może Pinczów?

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2825 : 04 Grudnia 2013, 23:07:22 »
+3

Panowie, to przestaje być śmieszne. Jak słusznie zauważył Dimekk - drugi raz jest taka sytuacja, że pytanie zostało sformułowane nieprecyzyjnie, przez co możliwa była więcej niż jedna prawidłowa odpowiedź (jak choćby z tymi przekaźnikami), odpowiedź prawidłowa została udzielona, a autor pytania jej nie uznał bo "nie o to mu chodziło". Użytkownicy tego forum nie posiadają (o ile wiem) zdolności czytania w myślach autora pytania. Wiążące jest to, co napisano w pytaniu, a nie to, co autor miał na myśli. Jeśli autor nie potrafi w sposób jednoznaczny i precyzyjny sformułować pytania, to jego problem i niech potem się nie wykręca sianem jeśli ktoś udzieli odpowiedzi niepasującej do tego co "autor miał na myśli". To nie jest test maturalny, gdzie uznaje się tylko odpowiedzi pasujące do nieznanego bliżej "klucza". W tym pytaniu znów występuje taka sytuacja. Pół tuzina stacji GKW pasuje, nawet jeśli byśmy się czepiali dodanego już w trakcie kryterium "nieistnienia". Uważam, że albo uznajemy pierwszą prawidłową odpowiedź, albo takie pytania usuwamy jako nieprawidłowo postawione. Howgh!
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2826 : 04 Grudnia 2013, 23:24:58 »
0

Chodziło o stacje Kocmyrzów wąsk http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=579315.263340772,252523.49178748997,580151.982090772,252898.49178748997&variant=KATASTER Spodziewałem się ze może być kilka stacji o podobnym podejściu ale nie myślałem że będzie tyle zamieszania...

Najbardziej podobna stacja z podanych odpowiedzi to Środa Wielkopolska i dlatego proponuje aby jej autor zadawał kolejne pytanie.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2827 : 04 Grudnia 2013, 23:26:34 »
+3

niech potem się nie wykręca sianem
No, zważ że ten autor może tak postępować...  

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #2828 : 05 Grudnia 2013, 09:01:14 »
0

Andrzeju. Pytanie powinno brzmieć: Przed jaką nieistniejącą stacją na sieci JKD można było (nie można by - to wskazuje że istnieje) postawić taki znak. BTW w Kocmyrzowie faktycznie było ciasno.
A ponieważ reszta kolegów też udzieliła poprawnej odpowiedz, więc niech zadecyduje prawo dżungli

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2829 : 05 Grudnia 2013, 12:55:12 »
0

eee... Wtedy padł by argument, że nie można było postawić, bo to znak drogowy nie przewidziany w przepisach sygnalizacji na KW. Ewentualnie można było by w przeszłości, gdyby linia kolejowa była drogą i było tu przedszkole w przyszłości...

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2013, 12:59:38 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #2830 : 05 Grudnia 2013, 13:14:41 »
0

Wracajmy do meritum. Ma ktoś jakieś pytanie?

Romet 100 '83 "Henio"
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2831 : 05 Grudnia 2013, 13:24:40 »
0

Ja mam! I nawet znów znakach drogowych!

Jesienią 1987 roku odbyła się pierwsza w Polsce impreza dla świrusów kolejowych o nazwie "Nostalgia za parą". Pociąg prowadzony parowozem jechał z Gniezna across the sea do Koła.

Na jaką oryginalną przeszkodę uniemożliwiającą jazdę natrafił pociąg podczas jazdy?

janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2832 : 05 Grudnia 2013, 13:33:39 »
0

Łatwe - gdyż byłem na tej imprezie.

Wywrócony, kryty wagon normalnotorowy.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2833 : 05 Grudnia 2013, 15:32:13 »
0

Tak, to prawidłowa odpowiedź prosta dla tych co byli. Dla tych, co ich jeszcze bocian nie zaczynał szukać w kapuście, to mogła być trudna zagadka. Z transportera fiknął wcześniej wagon i spał sobie na boku w skrajni. Ale polak potrafi - majstrowie odkręcili mocowania, zdemontowali osie i pociąg jakoś się zmieścił.
To jeszcze powiedz Janeczku, jeśli pamiętasz, dlaczego pytanie miało związek ze znakami drogowymi i zapodawaj swoje.

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #2834 : 05 Grudnia 2013, 15:38:54 »
0

Był gdzieś z tej akcji film w sieci.
dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #2835 : 05 Grudnia 2013, 16:05:20 »
0

Tak, to prawidłowa odpowiedź prosta dla tych co byli. Dla tych, co ich jeszcze bocian nie zaczynał szukać w kapuście, to mogła być trudna zagadka. Z transportera fiknął wcześniej wagon i spał sobie na boku w skrajni. Ale polak potrafi - majstrowie odkręcili mocowania, zdemontowali osie i pociąg jakoś się zmieścił.
To jeszcze powiedz Janeczku, jeśli pamiętasz, dlaczego pytanie miało związek ze znakami drogowymi i zapodawaj swoje.

Czytać wystarczy Był cykl artykułów w ŚK z opisem zdarzenia

Romet 100 '83 "Henio"
janeczek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2836 : 05 Grudnia 2013, 16:08:13 »
0

zdemontowali osie i pociąg jakoś się zmieścił.

Ze znakiem - to nie pamiętam dokładnie ale w tamtym miejscu tor przechodził przez jezdnię. Byłem na tej imprezie, filmu nie widziałem ale gdzieś w sieci znalazłem zdjęcie z tego wydarzenia, gdzie widać moja facjatę.
Szkoda, że napisałeś o tym wymontowaniu zestawu / ja pamiętam jeden/ byłby temat do następnego pytania .... ale też będzie .... ale za to b. trudne.
Pytanie Nr 1001. Co jeszcze zrobiono aby pociąg jakoś się zmieścił?

PS. Pozwoliłem sobie na nadanie numeru pytania. Ponieważ Forum jest 750 mm to i następne pytania powinny zaczynać się od 1001. Porządek musi być!

PS -II- Teraz zauważyłem jeszcze jeden wpis dotyczący tego wydarzenia i opisania tego w ŚK - pozostaje mi życzyć - Przyjemnej lektury. 
dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #2837 : 05 Grudnia 2013, 16:09:33 »
0

Uwieszono się na jednej stronie wagonu żeby się przechylił. Tak mi majaczy coś

Romet 100 '83 "Henio"
janeczek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2838 : 05 Grudnia 2013, 16:11:51 »
0

A, którego?
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #2839 : 05 Grudnia 2013, 16:14:14 »
0

Tego co jechał po wąskim
Strony: 1 ... 140 141 [142] 143 144 ... 215   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!