Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 00:50:17 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Spółka samorządowa przejmuje majątek Krośniewickiej KD  (Przeczytany 41575 razy)
Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 25 Listopada 2010, 23:55:39 »
+1

[...] ale przecież da się zrobić coś takiego jak w Rogowie, taką mam nadzieję .
A czy mógłbyś nieco uściślić co dokładnie podoba Ci się w Rogowie, a co chciałbyś ujrzeć też i w Krośniewicach?? Skansen taboru cukrowniczego, atrakcyjną ofertę skierowaną do niemal wszystkich grup turystów, może dobre miejsce na warsztaty zajęciowe z okoliczną młodzieżą w ramach jakichś projektów unijnych??
Generalnie Krośniewice mają tego pecha, że pozostają na uboczu, z dala od dużych miast, z raczej kiepskim skomunikowaniem tak z Łodzią jak i z Warszawą... (choć co do drugiego to chodzi raczej nie o jakość a o czas dojazdu do celu)
adam
Zbanowany
Mechanik
Długość toru:: 180 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 27 Listopada 2010, 00:45:03 »
0

witam wszystkich - to co ,że są z boku , to urzędnicy . A raczej ci którym na tym nie zależy ,aby tego nie było  ,albo było ,ale cos w rodzaju zimnego skansenu. Byłem jak zwyke w Krośniewicach , oczywiście po krótkiej rozmowie z osobą ,która wyciagała Lok.Lxd2 wagon  Mbxd1-168 (osoby  wiedzą o kogo chodzi) z jego gadki wyszło to ,może nie dosłownie  , ale taki "wuj" jak stowarzyszenie i ja to powinnismy dać se spokój , lepiej jakby to zaorali. Słuchajcie - to klepie były kolejarz , maszynista , który  pracuje w gminie . Chyba coś mu na główkę spadło. Bo szkoła zawsze będzie, a kolejka podziękujcie gminie  i innym kolejarzom.  Teraz to tak wygląda jakby sami kolejarze między sobą się sprzeczali  , co kiedy i gdzie wywiózł , a może sprzedał  i się nie podzielił.  Głupio mi się zrobiło , odechciało mi się robić w ogóle , choć i tak po pracowałem  , ponieważ tynkowałem ściany , jeszcze pogoda pozwoliła. Wiadomość dla włascicieli wagonu: przeszukałem   wszelakie zakamarki montowni , nawet w lokomotywowni , tam gdzie miałem dostęp , bo do autobusów wstepu nie mam - wcięło - szkoda i przykro mi ,że na kolejce krośniewickiej też lubią coś zachachmęcić .Sam sie ostatnio przekonałem na własnej skórze .Jakiś pajac otworzył czymś kłódkę z szafki BHP i rąbnął co lepsze środki czystości, a także płyny  nie wszyskie do mycia brudnych silników. Co o tym myśleć?  To zrobiła osoba majaca klucz do parowozowni , a mają je wszyscy kolejarze i gmina ale 2 osoby  - nie złapałem za rękę to mogę się najwyżej pocałować.
Wracajac do kolejki , czytałem program Pani Burmistrz - WIELKIE ZERO na temat kolejki krośniewickiej , kompletnie nic.  Przynajmniej teraz nie kłamie ,że będzie wszystko OK , będzie ruch , kolejka uratowana. A to ,że kolejka podlega pod ZN w Warszawie , to nie znaczy ,że przetrwa. swego czasu ZN nie pamiętam pod który należała kolejka sompolińska , to nawet nie wiedzieli co sie na stacji dzieje , tak byli zainteresowani. A jedynym plusem minimalnym jest to ,że na 3 kanale stoją autobusy ,ale bardziej nie dobrym bo powinien tam stać tabor .To przynajmniej ktoś tam zagląda codziennie , nawet w soboty i niedziele bo mają wyjazdy. Gdyby tak nie było to miejscowe mendy  , ponieważ co nie które powychodziły z pierdla , a wiadomo ,że wiedzą co tam jest. Miesiąc , może dwa i było by po wyposzarzeniu  i wszyskim co metalowe. Ochrona wróciła , wiem tyle ,że OGN podpisał znów z gminą , albo tym marszałkowem  jakos tak nie spójnie to wszystko wygląda -  umowę wstepną do końca marca 2011r. A dlaczego do  marca  ,a nie dłużej , porąbane to wszystko.  Ktoś z szanownych forumowiczów pisał ,czemu drezyną nie jedzi się na jazdy kontrolne? - ja odpowiem gmina sie tłumaczy brakiem odbioru toru dla ruchu. a wcześniej OGN W-wa czy gmina posiada dokumentację przejezdności  w/w szlaku  , z tego co wiem nie. Po mojemu to teraz grupa toromistrzów , chyba będzie musiała pójść w obchodowe do Brześcia , Lubrańca , Izbicy , Ozorkowa . A wiadomo ,że tabor też powinien mieć dopuszczenie do ruchu , drezyna jeszcze posiada  i cześć innych pojazdów także  . Gmina to całość , ale są osoby nawet byli kolejarze , którzy zle podpowiadają urzędasom  , po co z problemem walczyć  , nie jezdzić , problem się rozwiąże , a Urząd Marszałkowski    jeżeli będzie chciał jedzić to po kompletnej inii a nie rozkradzionej .Po co maja dokładać  ,że oprócz przewozów , remontu wielu budynków , to jeszcze do zaniedbałej linii . Tylko za to marszłkowo powinno za jaja złapać  tych którzy tak zrobili , aby było zle. A nie wielkim kosztem ropy i jazd patrolowych  ,można by było   w miarę mozliwości  utrzymać w przejezdności  szlak. Tak na 100% to kolejka po mojemu ma jeszcze 60% na TAK ,że  będzie jezdziła , a 40% na NIE  ,że nie  będzie jezdziła . W połowie roku  , może na sierpień  uznam  ,jak nic sie nie będzie działo , że na 40% TAk  , bo pózniej reaktywować trupa w realiach braku chęci tych co obiecywali wiele są znikome. Pozdrawiam. dobranoc.

Zarząd Kujawskich Kolei Dojazdowych w Krośniewicach
obserwator
Mechanik
Długość toru:: 239 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 27 Listopada 2010, 14:42:07 »
0

No to do rzeczy :

1- Gmina ma kolejkę w dupie , wychodzi że chodziło o gruntu a park rozrywki na kolejce to tylko alibi
2. Marszałkowo - nic nie zrobi bo nie ma chęci i nie wie jak oraz koszty ich przerosły

podsumowanie - RATUJMY co się da bo wszystkiego już wiadomo się nie uratuje

Jest sposób na podgrzanie dupska Pani Burmistrz , wystarczy przeczytać zapisy umowy oraz art.39 Ustawy O Komercjalizacji I Pry.....PKP
Zamiast wylewać żale zgłoś do Prokuratury podejrzenie o popełnieniu przestępstwa przez Panią Burmistrz , a JEST za co !!!

Jak chcesz działać napisz priv.

OBSERWATOR - poplecznik SKPL

adam
Zbanowany
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 27 Listopada 2010, 19:27:57 »
0

Szanowny Obserwatorze , może i to jest dobry pomysł. Ale pomysl teraz inaczej Ciebie na tej kolejce nie ma  , ja na nią przyjeżdżam miesiac w miesiąc ,albo 2 razy w miesiącu do zrobienia sobie przyjemności , czyli tynkowania ścian , koszenia trawy ogólnie do prac technicznych na stacji , wiec nie chcę mieć wrogów , ani tych za... i   ani tych przeciw......  .  Robię swoje , czekam do końca marca co będzie dalej, a potem albo będę działał dalej jak zazwyczaj  ,aby nadal chcieć tam przyjeżdżać i coś porobic , albo dać se spokój i nie wiem , bo to nie łatwo dać se spokój po prawie 12 latach . Nie raz mi się wydaję i to co raz bardziej ,że wiadomo burmistrz w miasteczku to jak prezydent. A tak własnie mi sie zdaje , że burmistrzowa to jakby z tyłu , a rządzą ci co  -- może dużo mogą.  Wiadomo ,że burmistrzowa może chcieć to czy tamto , podpisać coś   ,ale to rada gminy i te nieroby  radni , tam czy gdzie indziej jak coś uchwalają to  mósi być wiekszość za niż przeciw.  A co do kłotni to ja akurat każdego wysłucham czy to będzie ktoś z gminy , czy każdy z kolejarzy  i wtedy razem powinno sie podejmować decyzję takie ,aby służyły kolejce ,a zarazem jej mieszkańcom.  Tylko wyobraż sobie ,że były wielokrotne spotkania w gminie dotyczące w/w kolejki  i  My swoje , gmina jako cały oraganizm wysłuchała , ale oczywiście oni swoje.  Sam pomyśl nie raz ile byś miał siły jezdzić gdzieś np , na jakąś kolejkę X gdzie masz od cholery kolegów , przyjaciół , znajomych , robisz to co lubisz , pasjonuje Cię to , jakoś godzisz z wykonywaną pracą zawodową , z gminy Cię szanują za to co robisz , ale nie wszyscy , a nie raz wpada ci w ucho jak dobry znajomy znajomego sąsiad sąsiada  klepie na Twój temat  bzdury  ,bo sam nic nie robi aby  w tej sprawie ci pomóc , moze coś podpowiedzieć . I cieszył by sie gdybyś zabrał swoje rzeczy , moze działa na polecenie , prośbę kogoś - zniecheć tego frajera lub tych idiotów.  Ja tak nie raz mam. Na razie się nie poddaję  ,bo to może i głupio , ale ile razy możesz mieć podkładane kłody pod nogi , albo znów je przeskoczysz ,albo wreszcie sie przewrócisz .  Zobaczymy.      
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2010, 19:32:24 wysłane przez adam » Zapisane

obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 02 Grudnia 2010, 09:45:27 »
0

Czy ktoś może otwierdzić informację jakoby UMIG Krosniewice przekazał majątek KKD z powrotem do zasobów NZ ?
Podobno wszystko to nie znajduje się na teremnie UMIG Krośniewice Pani Burmistrz zwróciła do NZ.
adam
Zbanowany
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 03 Grudnia 2010, 07:45:24 »
0

Szanowny obserwatorze - to nie tak do końca. Yyy  przecież umowa gminy na urzyczenie kolejki kończyła się w czerwcu. OGN to przejął i tyle ale potem jak pisałem wczesniej podpisano nową umowę do marca i dziwne ,że do marca. To tyle , mieli robić od poniedziałku juz 5 bezsensowną inwentaryzację  , ale śnieżek był szybszy więc odczekują. Po drugie gdyby było nadal ZN to z rozmowy z nimi , z kanału trzeciego autobusy wont , inne pomieszczenia ex kolejowe  - zajmowane przez gmine na czas kiedy podlega to ZN z nich też wont , a ciagnik , trzymają , dawna tzw .lodówka  , była wagonownia. Do ZN wróciło tylko teren  , budynki  itd  ,ale tabor jest własnością gminy nie został użyczony na cele transportowe , jest to chyba jedyna na prędce pisana umowa. Poczekamy niech sie rozsiedzą w fotelach znów - 2011 r okaże czy będzie łaskawy.

SMG
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 03 Grudnia 2010, 10:20:33 »
0

Nie wiem czy to dobra wiadomość ale zmienił się marszałek województwa łódzkiego- od wczoraj tą funkcję pełni Witold Stępień. Może to coś by zmieniło ... , co do kształtu kolejki to wyobrażam sobie coś na kształt Rogowa- w sensie turystycznym wyłącznie :/, przejazdy na trasie Ostrowy-Ozorków.
obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 03 Grudnia 2010, 11:08:41 »
0

Drogi ADAMIE , albo ja piszę nieściśle albo TY czytaj ze zrozumieniem !

Moje pytanie brzmiało czy to prawda co mówią wiewiórki z PKP że jaśnie panująca nam Pani Burmistrz Barbara Julianna Herman przekazała majątek KKD znajdujący się pozagranicami Gminy Krosniewice do zasobów PKP ?

Ludzie związani z PKP NZ opowiadaja takie rzeczy i dlatego pytam , nie mówili że oddała coś więcej niż to co leży w innych gminach.

adam
Zbanowany
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 03 Grudnia 2010, 14:42:23 »
0

No widzisz jakoś tak....... , więc UM Krosniewice , to co u siebie to nadal znów ma ,a z rezztą musiała tak zrobić biednej bogatej gminy nie stac na utrzymanie całości a reszta , jeżeli gminy będą zainteresowane  , to przejmują swe odcinki linii , np Boniewo  - bud.stacji plus torowisko i to co w swoim rejonie. I tak samo inne gminy , jeżeli nie to mogą się zrzec na rzecz innej gminy. Chyba ,że ta gmina uzna to juz za za  duże obciążenie  to zrobia tyle co np Dobrym Kujawskim.  To jest jak z odsnieżaniem - odsnieżasz swój chodnik przed domem na ulicy na szerokośc swojej posiadłości , możesz w tym pomóc sąsiadowi bo jest już stary , ale z jednej strony nie mósisz niech mu straż mijska wlepi mandat za nie odnsnieżanie swojego odcinka.

obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 03 Grudnia 2010, 17:56:44 »
0

Ja jednak zostaję przy swoim - PISZ TAK ABY ZROZUMIEĆ CO PISZESZ

ale do rzeczy :

- czyli potwierdzasz to ze majątek trafił do NZ  ?

Twój komentarz do zaistniałej sytuacji był zbędny , tak jak nasza wiara że na kolejce będzie coś więcej niż Ozorków - Krośniewice i zamieniony w  burdelo-cyrk kompleks kolejowy w Krośniewicach.

NIESTETY SPEŁNIAJĄ SIĘ moje słowa , tu nie chodzi o kolejkę tu chodzi o grunty.

KONIEC.
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 424 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 11 Grudnia 2010, 10:24:24 »
0

[...] No tak problem w tym, że nie widzę, aby Urząd Marszałkowski zrobił coś po za zwołaniem  samorządowców w celu podpisania listu intencyjnego...
[...] Chodź pewnie jest to jakiś sposób, nękać, nękać i jeszcze raz nękać, tych których w ostatnią niedziele wybraliśmy...

Generalnie z naszymi działaniami wstrzymaliśmy się właśnie do czasu wyborów.
Wybory już za nami, Marszałek Fisiak zostaje na stanowisku na kolejną kadencję, więc jesteśmy w trakcie ustalania terminu wspólnego spotkania z samorządowcami z łódzkiego marszałkowa.
Na chwilę obecną nie wiemy co się dokładnie dzieje tam na górze, ale miejmy nadzieję że po tym spotkaniu planowanym jeszcze w grudniu 2010, będę mógł napisać coś bardziej konkretnego na temat KrKD...

Tak trochę na marginesie, ale wokół ewentualnego projektu rewitalizacji KrKD za unijne środki, pod skrzydłami Urzędu Marszałkowskiego.
Najnowszy przykład jak działają władze samorządowe w Łodzi:
Urząd Marszałkowski w Łodzi odrzucił z powodu niespełnienia warunków formalnych wniosek o dofinansowanie modernizacji czterech składów EN57, który napisali... jego urzędnicy (!). Pozostawię to bez komentarza...
I jeszcze przykład z tego roku z odwiecznym kłopotem z uzbieraniem wkładu własnego po projektów, przez który Łódzki Tramwaj Regionalny jeździ tylko po Łodzi, a teraz nie będzie kolejnej partii nowych wagonów:
http://www.buslodz.pl/newtramlodz/ciekawostki-i-informacje/8-ciekawostki-i-informacje/67-2010-nowe-tramwaje-w-lodzi

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!