Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:11:26 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sami o sobie , czyli kolejne przypadki na MKD  (Przeczytany 35218 razy)
obserwator
Mechanik
Długość toru:: 239 m

W terenie W terenie

« : 17 Maja 2010, 19:53:38 »
0

Polecam prasówkę z pl.misc.kolej w sprawie Mławskiej wąskotorówki. Ciekawe są szczególnie dwa wyrwane z tekstu stwierdzenia :
http://groups.google.pl/group/pl.misc.kolej/browse_thread/thread/eef47b84eed2c604?hl=pl#

1)
Lokomotywa Lxd2 i wagony zostały zabrane z Mławy i jeździły w roku 2008 i
2009 w okolicach Przasnysza bo tak kazał swoim murzynom ( którym byłem i ja )
LOTPM, Mława jest dla nich be pies ją trącał, nie jest im potrzebna. Sprawa
jest poważna i trudna do opisania - o kolejkę po odejściu skpl-u toczą się
wielkie polityczne wojny jak w piaskownicy pomiędzy urzędnikami Krasne,
Przasnysz, Mława, etc - miasto Mława
2)
błędem a raczej totalną katastrofą okazało się nie założenie przez
pracujący dla tej kolei wolontariat jakiegoś własnego tworu ( stowarzyszenie
lub coś w tym rodzaju - tak radził zrobić SKPL i niestety okazało się że miał
absolutną rację ) tylko włączenie się w struktury LOT-u po namowach LOT-u i
piotra gajkowskiego. Gajkowski wraz ze swoimi zapaleńcami zostali sprowadzeni
do roli murzyna bez prawa jakiegokolwiek głosu
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 17 Maja 2010, 20:47:29 »
0

Cytat: "obserwator"
Polecam prasówkę z pl.misc.kolej w sprawie Mławskiej wąskotorówki. Ciekawe są szczególnie dwa wyrwane z tekstu stwierdzenia :
http://groups.google.pl/group/pl.misc.kolej/browse_thread/thread/eef47b84eed2c604?hl=pl#

I kto to napisał Chichot. Ten sam Łowca co nienawidził SKPL :-D

Pozdr.<br />CAr.<br />
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2 : 17 Maja 2010, 21:01:13 »
0

He, to wyboldowanie Stefana Karola Piotra i Lidii... :roll: jak ja to lubię.
Nie ważne...

Z informacji z innych źródeł płynie podobna pieśń - kolejka jako wabik na kasiorę dla LOT'u. I nic więcej...

Osobiście uważam, że Mława skończy w najlepszym razie jako ścieżka rowerowa.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #3 : 17 Maja 2010, 21:11:33 »
0

Niejaki Łowca dał się kiedyś podpuścić... robił różne rzeczy, lecz z tego jak obserwuje jego działania w okresie ostatniego roku, to mogę powiedzieć śmiało - To nie ten Łowca co kiedyś.

Teraz doświadczony różnymi przykrymi przeżyciami, inaczej dostrzega wiele spraw, więc inaczej mówi, inaczej czyni niż kiedyś.

Szkoda, że teraz często odrzucany przez innych ponosi "koszty" nie tylko swoich błędów z przed lat.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 17 Maja 2010, 23:55:54 »
0

A no tak bywa...
http://750mm.pl/viewtopic.php?t=1670  :wink:

Z perspektywy czasu inaczej to wszystko wygląda, ludzie dorastają, obraz się krystalizuje. A i tak nie ma białego ani czarnego.

W każdym razie, "nie tacy" jak Łowca vel kolejkadojazdowamarecka tu powracali, i myślę, że dla dobra ciasnego toru mógłby się tu zarejestrować.
obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 18 Maja 2010, 09:42:01 »
0

aby zamknąć sprawę swojej nieomylnosci w przeszłosci wystarczy napisać - PRZEPRASZAM
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 18 Maja 2010, 16:06:40 »
0

Panowie...

Co do grupy "murzynów" o której wspomniał obserwator to muszę powiedzieć wprost.
Byłem jednym z nich- może czasem też coś tam palnąłem, komuś coś napisałem, uraziłem
( tu przepraszam) ale MKD zawdzięczam to co najważniejsze dla mnie- Rodzinę.
Pisząc wprost- poznałem tam swoją Żonę :grin: i mamy 2kę "wykolejonych" brzdąców choć ten młodszy ma ledwie 2miesiące już staramy się by też był MK  :mrgreen:

Pozdrawiam

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Phinek
Gość
« Odpowiedz #7 : 18 Maja 2010, 18:39:07 »
0

A ja dlatego coraz bardziej jestem zwolennikiem, aby "modernizacja" forum odbyła się na zasadzie przeniesienia wszystkiego do archiwum* oraz wystartowaniem na nowo.

* - do ników można by wówczas np. dodać przedrostek "a_" zaś każdy miałby szansę na "wyzerowanie konta", zaś niektórzy mogliby powrócić do dawno usuniętych/zablokowanych/.. kont. Wówczas "Leśny Dziadek" znów mógłby się "Marcinem Przybyszem" okazać, zaś "adam" (wagonownia, zzk... i co tam jeszcze było) mógłby być po prostu sobą... itd.
obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 18 Maja 2010, 20:10:55 »
0

Z perspektywy czasu inaczej to wszystko wygląda, ludzie dorastają, obraz się krystalizuje. A i tak nie ma białego ani czarnego.

Prawda, szkoda że po tylu złożonych w imię rozumu ofiarach. NIE MOŻNA POWIEDZIEĆ BYŁU MINEŁO - ale Ci którzy uprawiali demagogię i zobaczyli że się mylili muszą zostać strażnikami rozsądku.

Ale wracając do sedna , sprawa MKD jest zabagniona od dawna, polityczne awantury wokół kolejki - nie co ja piszę , wokół gruntów kolejkowych nie sprzyjają żadnym rozsądnym spojrzeniem w przyszłość.
MKD charakteryzuje się pewnymi niesprzyjającymi przypadkami :

1) kolejkę przejął NAJSŁABSZY pod względem ekonomicznym i charyzmatycznym samorząd gminy Krasne
2) kolejka ma bardzo atrakcyjne grunty na terenie miasta Mława
3) opiekun kolejki Pan Piotr Gajkowski - mówiąc oględnie jest osobą kontrowersyjną ( NIE oskarżam , a oceniam )
4) dla lokalnej społeczności kolejka NIE ISTNIEJE

tyle.
tonsor
Zbanowany
Nowicjusz
*
Długość toru:: 40 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 19 Maja 2010, 20:11:23 »
0

Witam, mam pewne zastrzeżenia do pewnych osób, ale nazwiska pominę. Sprawa tu dotyczy pocięcia na złom lokomotywy Lxd2-xxx, podobno PKP, filmik z tego zdarzenia istnieje z grudnia tamtego roku. Pragnę wspomnieć, że jej cena wynosi około 250 tysięcy złotych. Silnik z tej lokomotywy zabrała grupa SKPL, co jest dla Nas porażką, bo u nich ten silnik pracuje, pan  Gajkowski na to pozwolił, a także oddał im części: cylindry, kolektory 12 sztuk dla SKPL, wstyd mi, że nie mogę nic zrobić, choć chcę pomóc, a nie zepsuć jak inni twierdzą, panowie posiadam dokumenty podpisane przez gminę Krasne dotyczące spisu majątku Mławskiej KD, brak jest 20 transporterów, których cena wynosi po 40 tysięcy, 2 lokomotyw, młota, kutruff i innych elementów. Niektóre rzeczy nie zostały spisane, ale da się udowodnić ich obecność na kolejce. Panowie to jest grubsza afera.Według moich wstępnych obliczeń, straty wynoszą około 1,5 milionów złotych.

audienda et altera pars
Phinek
Gość
« Odpowiedz #10 : 19 Maja 2010, 20:22:24 »
0

Cytat: "tonsor"
...Pragnę wspomnieć, że jej cena wynosi około 250 tysięcy złotych...

Chyba tuż po NG?

Tak na serio to wartość lokomotyw obecnie stacjonujących na wąskim torze w większości przypadków wynika z prostego przelicznika:
Masa * cena złomu

Sorry, ale wiem ile trzeba włożyć pracy i kasy w doprowadzenie lokomotywy do ruchu i jak dla mnie cena dobrego rumuna to ok. 100 tysięcy, zaś dawca jest wart najwyżej 30 tysięcy.

Proponuję więc zejść na ziemię i zastanowić się nad:
- faktyczną wartością
- dokładnością kwitologii
- przepływem praw do różnych detali

Zaraz się okaże, że na kolejkach będziemy musieli się czuć jak lokatorzy przedwojennej kamienicy, którzy żyją w ciągłym stresie, czy aby jakiś Icek nie przyjdzie z teczką papierów potwierdzających, że jego dziad posiadał onegdaj tą posesję. (Choć istnieje uzasadnione podejrzenie, że na początku lat 40 sprzedał ją za worek ziemniaków).
gagarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 77 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 19 Maja 2010, 20:45:37 »
0

Kolego tonsor, nie wyciągaj brudów tych które ciążą na kolejce od chwili kiedy to opuściło ją PKP. Bo do tego wszystkiego jeszcze powinieneś dopisać parę innych ciekawych rzeczy, m. in. chłodnice, kompletów 5. A jeśli sądzisz że coś jest nie tak zgodnie z prawem, to powinieneś o tym donieść jak najszybciej prokuraturze, a nie mówić takie rzeczy na tym forum. No chyba że się boisz prokuratora...
obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 19 Maja 2010, 20:46:50 »
0

.Według moich wstępnych obliczeń, straty wynoszą około 1,5 milionów złotych.

Człowieku puknij się w łeb.
SKPL , SKPL , SKPL -u nie ma tam od dawna , dlaczego nikt nie zgłosił zaboru mienia na 1,5 mln zł , ludzie zbanujcie go - miało być pojednanie, a jest obsrywanie starym g....
Wiem że jest demokracja ,że jest wolność słowa - ale dlaczego nasze forum  przez czyjeś klawiaturowe urojenia ma znowu przypominać chlew.
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 19 Maja 2010, 21:02:28 »
0

250 tys złotych za rumuna.
Cenna drugiego rumuna 100 tys złotych. w Promocji gratisowo dostawa gratis. Oferty proszę kierować na adres UG Krasne
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #14 : 19 Maja 2010, 21:15:20 »
0

Witam, mam pewne zastrzeżenia do pewnych osób, ale nazwiska pominę. Sprawa tu dotyczy pocięcia na złom lokomotywy Lxd2-xxx, podobno PKP, filmik z tego zdarzenia istnieje z grudnia tamtego roku. Pragnę wspomnieć, że jej cena wynosi około 250 tysięcy złotych. Silnik z tej lokomotywy zabrała grupa SKPL, co jest dla Nas porażką, bo u nich ten silnik pracuje, pan  Gajkowski na to pozwolił, a także oddał im części: cylindry, kolektory 12 sztuk dla SKPL, wstyd mi, że nie mogę nic zrobić, choć chcę pomóc, a nie zepsuć jak inni twierdzą, panowie posiadam dokumenty podpisane przez gminę Krasne dotyczące spisu majątku Mławskiej KD, brak jest 20 transporterów, których cena wynosi po 40 tysięcy, 2 lokomotyw, młota, kutruff i innych elementów. Niektóre rzeczy nie zostały spisane, ale da się udowodnić ich obecność na kolejce. Panowie to jest grubsza afera.Według moich wstępnych obliczeń, straty wynoszą około 1,5 milionów złotych.

A co Ty pozytywnego zrobiłeś dla kolejki mławskiej? Tylko konkrety a nie ujadanie na forum. Już raz dostałeś bana.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 19 Maja 2010, 21:19:47 »
0

I nie raz dostanie jeszcze bana, nawet tego w realu.
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #16 : 19 Maja 2010, 21:25:18 »
0

Nie znam kolegi Tonsora, ale z ciekawością będę przyglądał się komu ten temat ością w gardle będzie stawał...  :cool:

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
kgrid
Młotkowy
**
Długość toru:: 125 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 19 Maja 2010, 21:30:02 »
0

Kamil, idź do Kauflandu, widziałem tam ostatnio mózgi, nowiutkie, nie używane, wymień sobie, przyda Ci się ;]

Kolejka jest spisana "na straty" nie tylko przez miejscową ludność, ale i przez 90% miłośników. Ale jak to mówią, nie jest jeszcze tak źle żeby nie mogło być lepiej, bądź gorzej...
A zapowiedzi są raczej pozytywne i...co ostatnio się rzadko zdarzało, dość rzeczowe.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #18 : 19 Maja 2010, 21:35:02 »
0

Prosze adminów na prv o IP tego kolegi a umieszczę groźbę jaką otrzymałem od pewnego półgłówka z okolic stacji MKD w sprawie mojego wagonu który tam się znajduje.

Panowie, to śmierdzi znowu. Kolejny raz roztrząsamy ten sam gnój. Mój wagon 3Aw stoi w Mławie i zastanawiam się czy zabrać go (i jakim cudem) czy pociąć na miejscu bo pewni pseudomikole nie dadzą mi mojej własności zabrać. A może oddać im go i niech jeździ kiedyś na MKD... nie chodzi tu o pieniądze za ten złom a o twarz której ci ludzie tam nie mają.
gagarek
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 19 Maja 2010, 21:49:47 »
0

Pseudo mkole... chyba jeden i ten sam mkol...., kolego Rafale, a może chcesz adres kolegi Tonsor?? A jeżeli chodzi o Twój wagon, nam on nie przeszkadza, no chyba że tubylcom, a jeżeli wyrazisz chęć go zabrać, to przecież nikt nie stanie na Twojej drodze, przecież przyjechałeś po swoją własność
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!