Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 01:23:27 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Litwa wąskotorowa  (Przeczytany 13806 razy)
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« : 21 Sierpnia 2010, 19:52:51 »
+1

Tegoroczny urlop (co to za urlop, ledwo tydzień) postanowiliśmy wraz z moją lepszą połową, spędzić na Litwie. Skoro tak krótko to trzeba było sensownie zaplanować wycieczki. Oczywiście w planach tych nie mogłem nie uwzględnić jedynej zachowanej kolejki wąskotorowej. Jej szlak prowadzi obecnie (było znacznie więcej) z Poniewieży przez Onikszty do m.Rubikiai. Kolejka prowadzi tylko ruch turystyczny na dwóch krótkich odcinkach. Zaplecze techniczne kolejki znajduje się w Poniewieży, zaś centralną stacją kolejki są Onikszty, z której to stacji ruszaja pociągi w dwóch kierunkach. Na wschód do Rubikiai oraz na zachód do Troszkun (czy jakoś tak).
Ja z pewnymi problemami "załapałem" się na sobotni kurs do Rubikiai. Skład prowadziła lokomotywa serii TU2 (mają takie cztery), za nią trzy kryte wagony typu PW051 produkcji CCCP, bardzo charakterystyczne dla wszystkich wąskotorówek dawnego ZSRR. Na końcu składu wylądowały dwa letniaki, a w jednym z nich, ja.
Do Rubikiai podróż trwa ok.50minut, potem przerwa 2h (w tym czasie manewry) którą podróżni wykorzystują do pieszej wycieczki nad pobliskie jezioro. Sam szlak dość zróżnicowany, choć widokowo to na kolana mnie nie rzucił. Zaraz za Oniksztami teren mocno pofałdowany, momentami wręcz przypominający nasze Bieszczady ale widokowo, porażka. Wszystko zarośnięte wysokimi drzewami i zwykłymi chaszczami. Mniej więcej w połowie drogi teren się wypłaszcza, co wcale nie oznacza że zarośla będą mniejsze. Gdzie nigdzie tylko widać pola, pola i.... i jeszcze więcej pól 
Po powrocie do stacji Onikszty, czując silny niedosyt wrażeń wąskotorowych, pojechałem jeszcze (samochodem) do stacji w Troszkunach.

Nieco zdjęć z tej kolejki mojego autorstwa, znajdziecie tutaj:

http://picasaweb.google.com/Romas1964/KolejkaWaskotorowaPoniewiezOniksztyRubikiai#

a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 21 Sierpnia 2010, 20:47:31 »
0

Dzięki za relację, może w przyszłym roku wybiorę się ją oglądać.
Nie wiem jaki jest rozstaw (prawdopodobnie 750mm), ale warto zobaczyć jaka jest szerokość wagonów - jak w autobusie. A drezynki prawdopodobnie robione seryjnie, jechałem taką na Ukrainie.
OnlyBreslau
Mechanik
Długość toru:: 185 m

W terenie W terenie

adam.maciazek
« Odpowiedz #2 : 21 Sierpnia 2010, 23:56:25 »
0

Kiedyś ta kolejka dochodziła do Uteny(Uciany). Łączyła dwa najsłynniejsze browary na Litwie tj. Panevėžys i Utenos, ale to taki offtop. W Utenie przy wieździe do miasta stoi na "stacji" wagon wąskotorowy jako eksponat. Jest tam jeszcze wieża wodna, która ma w sobie odrazu zainstalowany żuraw, oraz wyremontowana stacja. Jak dostanę się do starego laptopa to powrzucam zdjęcia

Geros dienos

Ar kas jums patinka, o ne tai, ką jūs pasiūlymas
Romas
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 22 Sierpnia 2010, 18:06:04 »
0

Nie wiem jaki jest rozstaw (prawdopodobnie 750mm), ale warto zobaczyć jaka jest szerokość wagonów - jak w autobusie.
Rozstaw typowy czyli 750mm, ale skrajnia zdecydowanie na większą wygląda. Wagony osobowe mają układ siedzeń 2+2, widać to na moich zdjęciach.
bastionn
Mechanik
Długość toru:: 171 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 08 Września 2010, 11:19:45 »
0

Jeszcze dodam od siebie, że tuż przy stacji Onikszta (Anyksciai) jest długi most kratownicowy a kilometr dalej przejazd przez drogę krajową jest zamkniety szlabanami, tzn pomocnik otwiera przejazd dla pociągu zamykając jednoczesnie dla ruchu kołowego. Po przejechaniu składu  przywracane jest poprzednie położenie. Podczas przejazdów specjalnych w składzie jedzie wagon I klasy z miekkimi siedzeniami w układzie 1+2 i z barkiem, na bazie 3Aw. W tym roku z okazji wyjazdu inauguracyjnego na peronie grała orkiestra deta, oficjele odczytywali odczyty, personel ubrany był w strój słuzbowy a goscie zostali poczęstowani obiadem (i ja tam byłem, miód i wino piłem...).  Jeszcze 3 lata temu rocznie wyjeżdżało dosłownie kilka pociagów, obecnie w całym sezonie ruch weekendowy + przez cały rok z okazji wiekszych swiąt, pomimo skarg na brak dofinansowania (byc może sie to zmieni bo na inaugurację zostali zaproszeni przedstawiciele miejscowych władz)
robert.lxd2
Czytelnik

Długość toru:: 5 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 15 Lutego 2011, 22:42:58 »
0

Fajna fotorelacja z wycieczki,zachęcająca do odwiedzin,szkoda tylko że brak zdjęcia za nastawnikiem jazdy...czyżby nie wpuszczali do lokomotyw?
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 24 Stycznia 2014, 21:16:26 »
0

Wysłane  przez: Romas 21 Sierpień 2010, 19:52:51

..........jedynej zachowanej kolejki wąskotorowej
Kilka lat minęło od tej relacji i ciekawi mnie czy ta kolejka jeszcze kursuje?
Dodatkowo mam pytanie - nie ma na terenie Litwy kolejki dziecięcej? Na Ukrainie jest ich osiem!
Planuję przejazd tranzytem z Ukrainy ( Charkowa) do Wilna przez Mińsk, by zwiedzić takie kolejki.
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 11 Lipca 2015, 19:03:22 »
+2

Z polskim akcentem 
https://www.youtube.com/watch?v=h7QbCiRfjdk

Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 11 Lipca 2015, 19:32:35 »
-1

Witam! Dariuszu masz u mnie plus . Za taki materiał dałbym Ci nawet naciągane 3.Ale to nie ten program, i nie ta punktacja. Wagony 3 Aw ,pięknie zachowane! Gdybyś mógł jeszcze podpowiedzieć jaka jest róznica wzniesień w miejscu popełnienia tego filmu,będę wdzięczny. Jakoś pod Jasionną na ŚwkD wytyczono trasę serpentynami, a tu.. w pieriod. Chyba,że jest to wrażenie optyczne. Pozdrawiam.Bogdan

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
Romas
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 11 Lipca 2015, 19:46:05 »
0

Tylko, że to nie Litwa. To Łotwa !
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 11 Lipca 2015, 21:15:08 »
0

Wobec tego zmieniamy - Łotwa wąskotorowa  Chichot

Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 11 Lipca 2015, 22:32:24 »
-1

Witam! Ponoć słynę ze złosliwości Ale niech mnie ktoś przekona,że tzw."parcie na szkło" ewentualnie,parcie "na klawiaturę".nie ma swoich skutków ubocznych. Litwa,Łotwa, można się pomylić. Impreza dla Miłośników Kolei,a Impreza dla Mieszkańców,też mozna się pomylić(już słynna galeria na facebucu). Wiek robi swoje. Kolego Dariuszu! Na Pw.w razie potrzeby prześlę receptę na konkretne leki. Właśnie jestem po wizycie u lekarza. Pozdrawiam.Bogdan
 Po raz kolejny atak ad personam na Dariusza...

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
Romas
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 12 Lipca 2015, 06:47:20 »
0

Wobec tego zmieniamy - Łotwa wąskotorowa  Chichot

No to może kompromisowo - Kraje Nadbałtyckie wąskotorowe 
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!