Jestem za. Zrobić coś, co byłoby dobrem wspólnym... I żeby nie skończyło się jak tabor.wask.pl
Może się dogadać i skorzystać z zasobów tabor.wask.pl ?
Pogłoski jakoby tabor.wask.pl się skończył są mocno przesadzone. On tylko mocno śpi.
Po co robić coś na nowo jaki już jest?? Autor strony nie ma na nio dalej czasu. Ale może ktoś mógłby dostać możliwość edytowania strony i wprowadzać dalsze aktualizacyjne?? Dodać spis brakujących lokomotyw. Może jakieś jeszcze zmiany.
Oczywiście wszytko zależy od autora strony czy wyrazi na to zgodę.
Jakieś dwa lata temu zastanawialiśmy się nad bardziej otwartą formułą całego serwisu wąsk.pl. Było kilka ciekawych pomysłów, np. możliwość zgłaszania modyfikacji wpisów w bazie danych wraz z ich zatwierdzaniem przez opiekunów poszczególnych sekcji serwisu. Rozważaliśmy też możliwość zakładania przez inne osoby galerii autorskich, które byłby zintegrowane z cały serwisem. Niestety do ich realizacji nie doszło, również z powodu mojego chronicznego braku wolnego czasu, rozbudowa więc została odłożona na bliżej nieokreśloną przyszłość.
No właśnie po to robić coś nowego, że łatwiej wówczas zrobić większe przemeblowania... np. ja bym kilka rzeczy zmienił... a zwłaszcza przypisał ID do sztuki taboru a nie oznaczenia, bo przy obecnej bazie danych to mamy następujący mętlik:
Z jednej strony łatwiej (brak balastu starych rozwiązań), z drugiej trudniej (opracowanie od nowa to w znacznej mierze powtórne wykonanie tej samej pracy). Przypisanie identyfikatora do egzemplarza było przez nas rozważane (tabela z historią oznaczeń egzemplarza jest w bazie do dziś, tyle że nieobsługiwana), ale zostało odrzucone w ramach uproszczenia architektury serwisu - dysponowaliśmy dość ograniczonym budżetem czasowym. Choć podejrzewam, że przy przebudowie funkcjonalności byłaby to jedna z pierwszych rzeczy, którą bym zmienił.
spodziewam się, że łatwiej zbudować nową architekturę bazy danych i przenieść same dane (po odpowiedniej obróbce) niż bawić się w jakiś interpreter danych ze starej bazy do nowych funkcji...
Z technicznego punktu widzenia to nie sama struktura bazy danych była tutaj problemem, a jej obsługa w funkcjach takich jak edycja czy wyszukiwanie danych. No ale to temat na zupełnie inne forum.
Odnośnie zgody ewentualnego wykorzystania bazy danych serwisu tabor.wask.pl do budowy innego serwisu musiałby się wypowiedzieć Paweł. Bez jego zgody import (włączając to nawet ręczne przepisanie) tych danych byłoby naruszeniem jego praw autorskich. Bo baza danych to też utwór i podlega ochronie ustawowej.
Reasumując tabor.wąsk.pl w najbliższym czasie raczej nie będzie aktualizowany, ale to nie znaczy, że tak będzie zawsze. Być może wkrótce pojawią się plany poszczególnych typów taboru. Rysunki powstają jako efekt uboczny mojej działalności modelarskiej, więc ich wykonanie jeszcze trochę potrwa. Plany Lxd2, Px48, 60W już są, 72W jest w trakcie realizacji.
Aktualizacja zawartości samej bazy danych leży wyłącznie w gestii Pawła. Z mojej strony rozbudowa funkcjonalności możliwa będzie na początku przyszłego roku, ale nie wiem, czy bez aktywnego udziału Pawła jest sens ją przeprowadzać. Osobiście będę go namawiał do "odhibernowania" taboru, jeżeli ktoś uważa podobnie, to niech męczy autora serwisu tabor.wąsk.pl śląc e-maile na jego adres.