Świat kolejek wąskotorowych SMF
14 Marca 2025, 18:21:20 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ceny drezyn  (Przeczytany 47131 razy)
lisiogonek
Zawiadowca
Długość toru:: 305 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 01 Września 2010, 22:59:29 »
0

(...)czy jesteś gotów wziąć odpowiedzialność za zbudowany pojazd - w razie wypadku padnie pytanie kto skonstruował to cudo(...)

Pomijam tu aspekty formalno-prawne - ale najczęściej wożę swoje dzieci - i wierz mi że nie pozwoliłbym im wsiąść na pojazd który może rozpaść się w trakcie jazdy. Pojazd przed jazdami torowymi przechodził ciężkie próby - tylko po to - abym sam miał pewność że wytrzymałość konstrukcji ma granice daleko poza typowymi, zwykłymi obciążeniami. Nawet ostatnia wyprawa na Zakłady Przemysłowe (za DK10) wykazała wytrzymałość ramy i kluczowych elementów nośnych. A to była jazda po "kolejowych wertepach" taka, że silnik naprawdę dostał w kość. Podejrzewam że doświadczeni drezyniarze znają takie "kolejowe wertepy" z autopsji...

TWKP : LKM 26004 - już pod parą!
Phinek
Gość
« Odpowiedz #21 : 01 Września 2010, 22:59:47 »
0

... jeżeli ten człowiek który ją sprzedaje wystawia f-vat napewno zrobił ją sam...

to znaczy, że diler w salonie samochodowym też sam wykonuje nowe samochody... ba w komisach też sprzedają własnoręcznie zrobione samochody (i to do tego od razu używane)...

Proponuję zapoznanie się z prawami rynku i sensem podatku VAT.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 01 Września 2010, 23:24:02 »
0

Uważam że taką drezyne dało by się spokojnie zrobic do 4- 5 tys(ceny materiału i jego robocizna) i wcale nie z częśći ze szrotu , jeżeli ten człowiek który ją sprzedaje wystawia f-vat napewno zrobił ją sam i watpie żeby poniósł większe koszty
A jakieś wyliczenia?

Analizując to, co napisał Lisiogonek można przyjąć:
Pracownik dostaje pensję 2 500 brutto. Po przeliczeniu wychodzi, że za godzinę bierze ok. 15 PLN. Mnożymy przez 500 i wychodzi... 7500. Oczywiście wprawny rzemieślnik zrobi to znacznie szybciej, czyli wyjdzie jakieś 4 000. Do tego materiały, elementy, które trzeba zamówić na zewnątrz - niech będzie 2 000. Wychodzi 6 000. Teraz od 10 000 odliczamy VAT (skoro jesteśmy poważnymi biznesmenami) oraz działkę Alledrogo (w sumie ok. 2 000) i wychodzi 2 000 zysku... z którego trzeba jeszcze trochę odliczyć na księgowość, papier do drukarki, rachunki za prąd itd. 

Jeszcze jedna kwestia - facet może aukcję traktować jako formę wyceny. Rzucił cenę, jaka w pełni by go satysfakcjonowała, a jak nie sprzeda, to może trafi się ktoś, kto stwierdzi, że za 8 000 by wziął. Wtedy po akcji opchnie taniej i tyle.

Ze swojej branży dodam, że porównując oferty przetargowe, ceny mogą się wahać np. w przedziale 40 000 (śmiesznie niska - chyba roboty nie mają i chcą chociaż straty ograniczyć) - 120 000 (cena warszawska).
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2010, 23:29:13 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Phinek
Gość
« Odpowiedz #23 : 01 Września 2010, 23:32:09 »
0

No to ja znowu swoje 3gr...

...Po przeliczeniu wychodzi, że za godzinę bierze ok. 15 PLN. ... Oczywiście wprawny rzemieślnik zrobi to znacznie szybciej, czyli wyjdzie ...

Tyle samo, bo wprawny rzemieślnik poniżej 25 PLN nie chce gadać, chyba, że robi to na boku czyli dorabia do oficjalnej pensji (oczywiście gdy szef nie widzi).
Znam od środka firmę której głównym profilem jest prowadzenie prac spawalniczych.. no i co ja mogę powiedzieć - zamiast jak ktoś chce mieć dobrą robotę to niech nie idzie do liceum, tylko wybiera techników i się spawania uczy... robota jest i to za dobre pieniądze.
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 01 Września 2010, 23:37:01 »
0

Tyle samo, bo wprawny rzemieślnik poniżej 25 PLN nie chce gadać, chyba, że robi to na boku czyli dorabia do oficjalnej pensji (oczywiście gdy szef nie widzi).
Nie chciałem już się wdawać w szczegóły (i tworzyć zadań z matematyki w stylu: Początkujący zrobi to w x godzin biorąc y z godzinę. Specjalista zrobi to 3 razy szybciej, biorąc 1,85y za godzinę...). Wyszłoby, że 10 000 to super okazja i po co to komu .
Przyjąłem po prostu, że te 500 godzin to trochę taka miłośnicza dłubanina (nie obrażając oczywiście Lisiogonka ).
Czynników jest tu bardzo wiele. Pytanie min., czy producent dysponował jakąś gotową dokumentacją (przynajmniej podstawowych elementów), czy do wykonania trzeba doliczyć też projektowanie.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2010, 23:44:36 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #25 : 01 Września 2010, 23:49:28 »
0

Szanowni koledzy, nie bierzecie pod uwagę jeszcze innego aspektu. Taką drezynę trzeba najpierw zaprojektować a tylko najlepsi potrafią to zrobić w głowie tak że za pierwszym razem wyjdzie jak trzeba. Ja uczestniczyłem przy projektowaniu,budowaniu i eksploatacji 4 pojazdów i wiem co to znaczy doświadczenie w tej branży. To co kiedyś nazwałem świetną konstrukcją obecnie nazwałbym kiepskiej jakości zabawką nadającą się na złomowisko. Ta drezyna oferowana na allegro nie ma niektórych wad które miały nasze pierwsze pojazdy więc świadczy to o tym że została zaprojektowana z głową przez fachowca z doświadczeniem a to także podnosi cenę. Doliczając to do wcześniejszej wyceny okazuje się że 10000zł to wcale nie taka wygórowana cena.

grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #26 : 02 Września 2010, 00:01:07 »
0

Taka mała dygresja. Skoro we współczesnym świecie absolwent zawodówki jest w stanie podważać słuszność poglądów profesora ekonomii w dziedzinie finansów państwa to o czym my mówimy .....
Ja taką drezynę za flaszkę zbuduję, ale teraz mi się nie chce i nie męczcie mnie więcej

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Phinek
Gość
« Odpowiedz #27 : 02 Września 2010, 00:52:54 »
0

Biorąc pod uwagę poruszone tu aspekty wyciągnąć można kilka wniosków:

1 - Koszt budowy drezyny to nie tylko materiały, ale też : Projekt konstrukcyjny, technologiczny, koszt zarządzania projektem, koszty wizyt służbowych w zakładach ślusarskich (tokarz, frezer...), telefonów służbowych (do hurtowni, sklepu, tokarza...), ZUSy, VATy..., spawaczogodziny, elektrykogodziny, monterogodziny..., prądzicho do  garażu, amortyzacja narzędzi...= dużo

2 - Dlaczego mało kto zajmuje się produkcja drezyn w Polsce? Bo jak podsumuje punkt (1) to go potem "pradziwi miłośnicy" wyśmieją, że "Tak drogo"

3 - Czasem taniej jest zamówić detal u fachowca i mieć to za 2 dni niż samemu ślęczyć na tym 2 tygodnie i jeszcze spierniczyć...

2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 02 Września 2010, 01:49:49 »
0

4 - Miłośnicy potrafią poświęcić ogromne środki (setki godzin własnej, ciężkiej pracy) dla swojego hobby...
...a potem ktoś skwituje to: "Eee tam. Tu się utnie, tam pospawa, pomaluje i z głowy."
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2010, 01:55:50 wysłane przez 2xm » Zapisane

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 02 Września 2010, 17:03:51 »
0

1. Producentem jest oddział Interloku, był odcinek KolejWizji poświęcony gostkowi z Interloku który to produkuje.
2. Jako że Interlok jest firmą niemiecką to  cena niemiecka jak i planowany klient jest niemcem (dla nich to "tylko" 2500 jewro), na allegro pojawia się raczej jako darmowa promocja
3. Cena jak na taki wyrób jest zawyżona (na pierwszy rzut oka widać kilka niedoróbek czy słabych punktów projektowych). Jeśli dobrze pamietam w takiej cenie można zamówić drezynę w warsztacie robiącym drezyny dla kol Plasera, znacznie lepsze jakościowo jak i projektowo.
4. Drezyna którą buduję na dzień dzisiejszy pochłonęła 4500PLN w pieniądzu i 3800km przebiegu samochodu (licząc statystycznie 6l/100km i 4.00pln/l wychodzi kolejny tysiąc), 620 roboczogodzin (zarówno prac projektowych jak i wykonawczych; licząc po 10pln brutto/h [co za śmieszna stawka !]) a do końca jeszcze trochę dość drogich materiałowo prac, słowem cały projekt zamknie się w cenie samochodu...
5. Facet ma prawo wystawić aukcję za 10 000pln ale obiektywnie rzecz biorąc ona tyle warta nie jest, tak samo mógłbym wystawić malczana za 100 000pln twierdząc że * (*-wstawić dowolnie wybrane słowo).

lxd2bartek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 17 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 16 Listopada 2010, 16:42:21 »
0

Czy ktos z was nie ma czasem do sprzedania kól do drezynki ??
Albo drezyny na tor 750mm
Prosze o info
Hal9
Mechanik
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 16 Listopada 2010, 18:15:08 »
0

Jakiś czas temu widziałem koła w osiach i luzem oraz obsady ale na 600 mm.

Leżały na złomownicy "Jawa" koło Chmielnika woj. świętokrzyskie.
pawel.adamczyk
Mechanik
Długość toru:: 261 m

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #32 : 10 Grudnia 2010, 15:33:02 »
0

Najtaniej i najszybciej zrobić koła- wykorzystując felgi od maszyn rolniczych wraz z piastami.

ja wykorzystałem felgi od młocarni ;LUBLINIANKA;.  wraz z piastą.
Z jednej strony trzeba ściąć obrzeże szlifierką,wyrównać i całość skręcić 4-ema śrubami i jedno koło gotowe.

do połączenia 2kół użyć trzeba pręta 35mm.
Wstawić łożyska wraz z obudową,  dopasować do rozstawu toru i skręcić. Spoko

pozdrawiam                                       Mój adres E-mall.      ilkipawel79@interia.pl

oto zdjęcie ośi

*  (167.96 KB, 1280x960 - wyświetlony 1121 razy.)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2010, 15:55:37 wysłane przez pawel.adamczyk » Zapisane

UNITRA z.r.k    Diora,  Tonsil.
pawel.adamczyk
Mechanik
Długość toru:: 261 m

W terenie W terenie

Nałęczów Wąskotorówka
« Odpowiedz #33 : 10 Grudnia 2010, 16:10:03 »
0

Kompletna  oś  na  todze.

*  (232.17 KB, 1280x960 - wyświetlony 1006 razy.)

UNITRA z.r.k    Diora,  Tonsil.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2695 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 10 Grudnia 2010, 16:10:23 »
0

Te felgi nie są mocne. Nie wiem czy ci się nie pogną.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #35 : 10 Grudnia 2010, 16:34:49 »
0

Koła "Blaszaki" używane m.in. w wózkach torowych są oidp. tłoczone z blachy 6mm a i tak potrafią się wygiąć na stykach. Nie wiem z jak grubej blachy są te koła ale wyglądają na cieńsze.

andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 10 Grudnia 2010, 17:09:37 »
0

To jest bodajże 3 lub 4mm. na pewno nie więcej. Mam takie koła w rozmiarze 13 i 16 cli.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #37 : 10 Grudnia 2010, 17:59:40 »
0

ale trochę pojeździ...
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 10 Grudnia 2010, 19:09:51 »
0

Ja tak patrzyłem kiedyś na 2 koła w stertniku czy by się nadawały do drezyny. Jest to odlew tylko ma mały rant... Prawdopodobnie trzeba było by dospawać większy

konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 10 Grudnia 2010, 22:07:36 »
0

do odlewów ciężko się spawa...

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!