Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #40 : 28 Lipca 2015, 11:21:28 » |
+1
|
No i jak na każdej budowie są opóźnienia ( takie to polskie  ) ale: -szczyty budynku postawione ( ok, na samych brzegach jeszcze są braki... będą uzupełnione przy kryciu dachem  ) - krokwie już położone... I tu rozważania natury "co by tu" czas zacząć- jaki kłaść dach ( blacha zawijana / papa ) oraz jaki w końcu fundament zrobić ( wylewka betonowa i na to podwalina / kamień ciosany, cegła, podwalina - wg djęcia )- a jak już się zdecyduję, to jak to wykonać. Na kolejkach w Polsce chyba częściej spotkać można było dachy kryte papą - jak się mylę to proszę o info- więc szczerze mówiąc to do tego bym się skłaniał... Pozdrawiam z MMz
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #41 : 28 Lipca 2015, 18:06:22 » |
0
|
Myślę, że blacha wyglądałaby ciekawiej (zwłaszcza spatynowana). Jednak z tą papą nie jest zły pomysł. Można ją łatwo imitować papierem ściernym.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #42 : 28 Lipca 2015, 19:45:03 » |
0
|
Właśnie ku tej opcji się skłaniam- zastosować papier ścierny, czarny ( wodny tj jakaś 320...)- z powodu dość prozaicznego czyli lenistwa  Z resztą na "sławojce" ten sam papier dość nieźle wygląda... A co do blachy, miałem też pomysł, by zastosować odpowiednio pocięty i podgięty papier np xero'wy i pomalować lub pomysł typu "hardcore"... blacha z puszek po piwie. Jest cienka, łatwo się by to formowało i ( ostatnio modne określenie  ) eko  Tylko jakie taki arkusz blachy miał wymiary (orientacyjne)...?
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #44 : 29 Lipca 2015, 18:19:17 » |
0
|
Dzięki za namiary  wychodzi na to, że mam temat do przemyśleń. Pozdrawiam ...
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #45 : 19 Września 2015, 14:10:35 » |
+1
|
Pomału, mozolnie i ...(szkoda gadać ), ale jakoś do przodu praca się posuwa. Przybyły: -fundament (będzie pokryty roztworem wikol+woda+cement) -podłoga na tarasie/werandzie (barwa docelowa, materiał- mata /serwetka bambusowa ) -fragment konstrukcji zadaszenia... Pozostało do zrobienia: -pomalować ściany -wstawić okna i drzwi -zadaszyć budynek ( nadal się zastanawiam "blacha" czy papa) -wnętrze  -oświetlenie pomieszczeń  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #46 : 19 Września 2015, 14:18:30 » |
0
|
Najwięcej zabawy będziesz miał przy framugach.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #47 : 20 Września 2015, 14:42:25 » |
0
|
W sumie to framugi framugami, ale jeszcze oszklić okna ... To będzie zabawa  Pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #48 : 21 Września 2015, 16:20:43 » |
0
|
Ja używam takiej folii na dokumenty. Nie wiem, jak to się nazywa.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #49 : 22 Września 2015, 08:59:32 » |
0
|
W planie mam zastosowanie opakowania z plexi - coś tam kiedyś kupiłem i zostało jako materiał na szyby - jakieś 0,1mm. Sam ciekaw jestem jak wyjdzie, bo najgorszy moment to klejenie szyby i framugi. Tu sporo można spaprać... Myślałem o kleju polimerowym z dragona- przynajmniej nie zmatowi szyb.
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #50 : 22 Września 2015, 16:35:59 » |
0
|
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #51 : 22 Września 2015, 23:13:01 » |
+1
|
Trabant, dzięki za podpowiedz co do materiału  Co do dalszych prac- weranda zrobiona ( konstrukcja dachu, balustrada, ...i przymiarka do zainstalowania lampy z żarówką rtęciową(?)) Efekty poniżej... przypominam, iż elewacja, krokwie i balustrada były kiedyś dnem skrzynki na owoce  Pozdrawiam z MMz
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #52 : 15 Października 2015, 14:05:42 » |
+1
|
No i hura...  Okna i drzwi wstawione. Stolarka okienna sklecona z kartonu ( wydruk z pliku dwg) opakowania po czymś tam ( gruba folia/ cienkie plexi - ciort wie jak to klasyfikować) klej polimerowy z dragona. Malowanie farbą o składzie "wikol" + pigment z castoramy... Drzwi karton + farba ( skład jak powyżej) Pozostało tylko jeszcze: fundament, dach i komin, wykończenie stolarki na werandzie... oraz wnętrze ( tu na razie mam za dużo pomysłów  ) Foto w załączeniu. Pozdrawiam z MMz
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #53 : 15 Października 2015, 19:57:36 » |
0
|
Jak to wikol + pigmenty? Mógłbyś przybliżyć te materiały? Aaa, mogę prosić o lepsze zdjęcia okien?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #54 : 15 Października 2015, 21:11:01 » |
+2
|
Co do materiału i okien tak na szybo cyknięte zdjęcia... Składniki farby na zdjęciu- mieszanka w proporcjach losowych jeśli chodzi o barwę... Pigment jakiego użyłem to zwykły pigment do farb ściennych jak widać... Okna były robione "taśmowo" wg jednego wzorca- uroki rysowania w programie do grafiki wektorowej i drukarki...
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #55 : 15 Października 2015, 22:23:04 » |
0
|
Ja tego nie rozumiem. Wymieszałeś klej do drewna z pigmentami do ścian. Git. Ale jak tym malowałeś ściany w modelu? Musiałeś to chyba jeszcze rozrobić z wodą. Przecież wikol to gęste gluty. Sam go używam i owszem, czasem rozcieńczam w wodzie żeby lepiej penetrował.
Nie chciałeś pokusić się o jakiś detal, typu uchylony oberluft? W takiej skali byłoby łatwiej.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #56 : 15 Października 2015, 22:32:53 » |
0
|
Co do roztworu, oczywiście był rozcieńczony (jakieś 1:1), trochę więcej jak do standardowego szutrowania toru. Z lufcikiem, cóż... nie wpadło mi to do głowy. Może trochę przez obecną pogodę 
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
 |
« Odpowiedz #57 : 15 Października 2015, 22:39:41 » |
0
|
Kapuję. Masz nieszablonowe techniki. Ja używam tylko Humbroli i jest to u mnie chyba jedyny typowo modelarski materiał. Ale on trochę waniajet, przez co utknąłem z robotą.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #58 : 16 Października 2015, 21:29:50 » |
0
|
Szczerze mówiąc to orżę jak mogę... Niestety puki co, po prostu eksperymentuję z różnymi materiałami. Dom z zewnątrz malowałem rozwodnionym do granic możliwości roztworem pigmentem piaskowym, okna jakąś mieszanką, której proporcji nie pamiętam. Ogólnie rzecz mówiąc jakieś efekty to dało. Zastanawiam się, bo zostało mi trochę farby ( magnat- aksamitny agat), po wykończeniu mieszkania sprzed kilku lat, a tym malowałem szopę i całkiem to wygląda, więc chyba zastosuje to do malowania wnętrza domu.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam z MMz 
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
 |
« Odpowiedz #59 : 16 Października 2015, 22:17:08 » |
0
|
Patrzę tak na te dechy i nie wydaje Ci się że są za bardzo włochate . Faktura ich trochę jak na tą skalę jest zbyt mięsista . Spróbuj je trochę pomalować caponem a po wyschnięciu przeszlifuj drobnym papierem . Nie przejmuj się też tym, że po takim zabiegu drewienka nieco zmechacą się ale po oszlifowaniu uzyskasz gładkość jak na takie dechy przystało . Ogólnie jest fajnie i na pewno w terenie na makiecie dobrze będzie wyglądać.
|
|
|
|
|
|
|
|