Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 13:27:56 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Poloneza czas . . . przerobić  (Przeczytany 49422 razy)
OLO
Czytelnik

Długość toru:: 1 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 14 Marca 2005, 23:31:05 »
0

Witajcie
Temat przeróbki samochodu aby mógł jeździć po torach jest mi bardzo bliski. Myślę o tym odkąd zamknięto linie kolejową obok mojej działki. Jako że mam zajoba na punkcie wszystkiego co po torach jeździ to chciałem sobie tam pośmigać własnym pojazdem. Najprostszym rozwiazaniem byłby mój polonez z kołami a'la warszawa z Sochaczewa. Macie mozę jakieś pomysły skąd takie wytrzasnąć? Ktoś pisał o wytwórni drezyn i rowerów??? Może macie jakiś namiar na firmę/człowieka?  Bede wdzieczny za pomoc w realizacji marzeń.

FSO Auto Klub
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 15 Marca 2005, 00:03:40 »
0

Cytat: "kalito"

No właśnie po to tutaj o pewnych sprawach gadamy, żeby pewne rzeczy nie wychodziły w praktyce.
Ogólnie można powiedzieć: "Marcinie P.! Zrób sobie byle jak lawetę, a w praktyce wyjdzie co jest nie tak"

Do czegoś takiego trzeba wziąśc kogość posiadającego fachową wiedzę w charakterze konsulatanta. Osoba taka zweryfikuje w obliczeniach nasze pomysły.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 15 Marca 2005, 08:32:16 »
0

Cytat: "Rogoz"
Do czegoś takiego trzeba wziąśc kogość posiadającego fachową wiedzę w charakterze konsulatanta. Osoba taka zweryfikuje w obliczeniach nasze pomysły.

Czyli mówiąc krótko, trzeba projekt pokazać praktykującemu inżynierowi pojazdów szynowych na przykład. Tak się składa, że wśród naszych Kolegów jest taki człowiek, ale nie ma internetu. Spróbuję go złapać telefonicznie.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #43 : 15 Marca 2005, 09:17:57 »
0

Wczoraj rozmawiałem ze specem od trabantów - ma jakieś 2 w częściach i temat jazdy po torach bardzo mu się spodobał - obiecał przeglądnąć wszelkie dokumentację i na pewno coś wymyśli wczoraj nawet czytał ten wątek
ja jednak wrócę do wózka akumulatorowego - bardziej ekologiczny i nie trzeba bać się o butle z gazem czy bak... tylko wtedy zamiast akcyzy będziemy fundować ZEORKopodobnym marmury za opłatę przesyłową Oni chyba ten prąd noszą w wiaderkach...
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #44 : 15 Marca 2005, 12:45:53 »
0

Cytat: "Rogoz"

Zdaje się, że Polo miał ostatnio PKM, więc w ramach treningu mógłby coś policzyć

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #45 : 15 Marca 2005, 14:41:36 »
0

A ja tam piszę się na zaadaptowanie wózka torowego (tego nieużywanego) na małą drezynę z napedem od malucha.

Ponawiam prośbę o migomat.

Gdyby był takowy przez choćby kilka dni mógłbym choc podstawy drezyny wykrzesać. Pospawać wcześniej przygotowane elementy tak by nie trzeba było ich wozić i płacić za obróbkę.

Silnik od Malucha jest bardzo wdzięcznym elementem napędowym a jedynym problemem jest to, że napędzana oś ma on przed sobą czyli musialby albo znajdować się za przednia i ją napędzać albo za tylnia.

Z moich wyliczen i rysunków wynika że wózek po ok. 70 cm przedłużeniu świetnie spełniłby rolę drezyny.

Polecam film ze strony http://ww2.tvp.pl/780,20050221180576.strona o drezynie na "maluchu" na tor 1435mm

Nasz maszynista podarował nam na ten cel swojego Malucha więc nie widzę przeszkód by choc spróbować.

Mogę liczyc na jakąś pomoc Szanownych Kolegów?
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #46 : 15 Marca 2005, 15:11:33 »
0

Cytat: "AXEL"
Ponawiam prośbę o migomat.

A cóże to?

Mogę liczyc na jakąś pomoc Szanownych Kolegów?

Pewnie, że tak, ale powiedz na czym miałaby polegać? Jak towarzycho będzie w święta w Starachowicach, to można powalczyć z tym zagadnieniem.

Pozdrawiam
Kalito
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #47 : 15 Marca 2005, 15:33:26 »
0

No to, że pisałem juz o tym i pozostało bez odzewu. Sprawa jest naprawdę na wyciagniecie reki.
 A migomat to automat spawalniczy uzywany m.in. przez blacharzy samochodowych spawający w osłonie CO2, a automat dlatego bo elektrodą jest drut spawalniczy (stal miedziowana) rozwijający się automatycznie z wewnetrznego bebna i sprawujący również funkcje spoiwa.

W lato czy jeszcze na wiosne mogę wziąć tydzień wolnego i powalczyć z drezyną. Konstrukcujnie nie jest to żaden problem bo malucha znam na wylot (miałem ich 6 ) a postawienie zespołu napedowego na tory to tylko kwestia niewielkiego nakladu pracy. Jednak potrzebne są do tego na bank co najmniej 2 osoby.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 15 Marca 2005, 16:31:29 »
0

Ja się piszę na wakcje (lipiec) do pomocy. Planuje małe tournee (Starachowice+Pionki) Chichot  Chichot

kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #49 : 15 Marca 2005, 16:33:38 »
0

Jednak potrzebne są do tego na bank co najmniej 2 osoby.

W okresie od wielkiego czwartku do lanego poniedziałku jestem do dyspozycji, chyba, że będzie konieczność wykonania pilniejszych robót w tym okresie.

Pozdrawiam
Kalito
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #50 : 15 Marca 2005, 16:52:11 »
0

Nie wiem czy damy rade załatwić do tego czasu migomat.
Ja dysponuję innymi narzędziami jak wiertarki, piły, szlifierki itp. z racji wykonywanej pracy natomiast to wszystko "psu na budę" bez możliwości pospawania przedłużenia wózka.

Z resztą jak narazie wygląda na to że w okolicach świąt wraca zima......
polo
Młotkowy
**
Długość toru:: 145 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 15 Marca 2005, 17:53:58 »
0

ale niestety poplynalem na nim
znaczy w pelcy......

moze zrobic kosztorys z grubsza :

2 osie z kólkami 500- 600 zł  ( tyle kosztuje wozek torowy )
profile stalowe 20 -30 zł/m  ( zalezy jakie i jakie grube )
łozyska średnio 30 -50 zl/szt
rolki - no cen nie znam trzeba obaczys ile kosztuja jakis grube rury

już lepiej spróbujcie kupić od Przeworskiej Wmc....

Nie Lubię Fotografów Kolejowych
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #52 : 15 Marca 2005, 18:44:25 »
0

Jasne...

A za trasnsport (ok. 1500 minimum) plus załadunek i rozładunek kto zapłaci... ??

Nasza drezyna Nas będzie kosztowała troche pracy i nieco cierpliwosci...

Wózek torowy z kółkami mamy, trochę kątownika się znajdzie na przedłuzenie wózka, łożyska tylko potrzebne są do zamocowania końców półosi w ramie wózka bo naped będzie przekazywany za posrednictwem łańcucha...

Te łozyska wyjąć mozna z piasty "Malucha", jak z resztą wiele innych rzeczy zapożyczymy z tegoż pojazdu... np. zawieszenie silnika, fotele, sterowanie silnika... itp. itd...
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #53 : 15 Marca 2005, 20:57:10 »
0

Polo miał raczej na myśli pieska/lawetę pod poloneza

A zapytam z ciekawości. Czy ten maluch dla nas, to to czerwone cudo stojące pod szopą? :>

Pozdrawiam
Kalito
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #54 : 15 Marca 2005, 21:15:30 »
0

Tak. Autko podobno w pełni sprawne, do końca jeździło...
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #55 : 15 Marca 2005, 21:46:20 »
0

No to widzę, że park pojazdów nam się rozrasta Byłem dziś u mojego mechanika, ale nie mam sił, żeby teraz pisać, jutro więcej. Miigomat na 74 % mogę załatwić (cóś takiego, ale wersji dla majsterkowiczów - słaba moc) powinnno leżeć u mnie na strychu, więc będzie dostę;pne cały tydzień po świętach

Pozdraw
]MP
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #56 : 15 Marca 2005, 22:30:08 »
0

Marcin, jeżeli jest to mogomat, czyli automat spawa;niczy w osłonie CO2 to DAWAJ CHŁOPIE... ja tym śmigam jak Józek WLs-ka
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #57 : 15 Marca 2005, 23:03:59 »
0

takie pytanko, czym się różni "MIGOMAT" od "MIGOMAG"?? Poza nazwą oczywiście. Czy ma to jeszcze inne ciekawe nazwy?

Co do Auto-Drezyny to chyba szukacie nie tych rozwiązań co trzeba ale co mnie to obchodzi...
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #58 : 15 Marca 2005, 23:38:41 »
0

Cytat: "Przemek"
takie pytanko, czym się różni "MIGOMAT" od "MIGOMAG"?? Poza nazwą oczywiście. Czy ma to jeszcze inne ciekawe nazwy?

Poza tym jest to jeszcze MIG MAG a skróty te biorą się od systemu spawania tj. MIG lub TIG w zależności od spoiwa i osłony tzn. gazu.

Cytat: "Przemek"
Co do Auto-Drezyny to chyba szukacie nie tych rozwiązań co trzeba ale co mnie to obchodzi...

Pozwolisz, że sami zdecydujemy, z resztą przecież cię to nie obchodzi więc po kiego... z resztą. Szkoda słów.

Skoro masz lepszy pomysł wszyscy z zaciekawieniem rysującym się na twarzach i z miną karpia nadstawiamy uszy... o wszechwiedzący
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #59 : 16 Marca 2005, 12:32:00 »
0

Nie ma rzeczy niemożliwych do przerobienia na wąski tor:

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!