agneskate
|
 |
« Odpowiedz #20 : 11 Maja 2011, 22:07:15 » |
+4
|
Axel, a mnie ciekawi kto dał Ci tak dużo plusów (na początek), że miałeś ich ponad 200...a teraz - jakby mocno mniej. Myślę, że wprowadzenie oceny postów jednak okazało się nie do końca pomysłem trafionym. Jedni chcieli "swoich" wywyższyć, a innych (obcych) "pogrążyć", a jedni stawiali ocenę na przekór wszystkim. A tak ogólnie to wydaje mi się, że większość użytkowników na tym forum już ma swoją wyrobioną opinię o innych userach i to nie na podstawie postów tu napisanych tylko w relacjach czysto ludzkich...
|
|
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2011, 22:34:39 wysłane przez agneskate »
|
|
Pozdrawiam Aga
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #21 : 11 Maja 2011, 23:31:48 » |
+5
|
Zasada przyznawania puntów była z zasady prosta. Uważam post za interesujący - daje mu +1. Uważam post za rażąco nietaktowny, naiwny, głupi - daje mu -1 W każdym innym przypadku zostawiam, wszak każdy ma prawo do swojego zdania. Niestety nie do każdego ta wersja przemawia, wolą bawić się w podjazdowe wojenki, dali mi minusa, to ja im dam -10. Jak Wam ciśnienie skacze to idźcie na spacer, grzyby, ryby czy nad rzekę. Poczytajcie książkę, posłuchajcie muzyki. Kolejki to hobby a nie jedyna słuszna droga życiowa.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #22 : 12 Maja 2011, 08:09:02 » |
0
|
Axel, a mnie ciekawi kto dał Ci tak dużo plusów (na początek), że miałeś ich ponad 200...a teraz - jakby mocno mniej.  Jak już pisałem powyżej - chętnie i ja się tego dowiem. Ciekawa rzecz się stała. Plusów było Bóg raczy wiedzieć skąd ponad 200. Nagle gdy za post o imprezie posypało się około 10 na minus ich ogólna ilość spadła do siedemdziesięciu kilku !!! Jakby nie wiedzieć czemu jeden miał oznaczać +10 na ogólnym rozrachunku i tak samo jeden na minus oznaczał -10. A swoją drogą nadal podtrzymuje zdanie wypowiedziane przez Grześka że większość ocen rodziła się z lubie/nie lubie usera jak z sensowności wypowiedzi. Potrzebne to jak srajtaśma w pasztetowej...
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #23 : 12 Maja 2011, 09:58:58 » |
0
|
A swoją drogą nadal podtrzymuje zdanie wypowiedziane przez Grześka że większość ocen rodziła się z lubie/nie lubie usera jak z sensowności wypowiedzi. Co zresztą widać choćby po ocenie Twoich wypowiedzi. Bez względu czy napiszesz złośliwego posta czy zwyczajnie wyrazisz swoje zdanie dostajesz minusy. Czy autor tych ocen pragnie się dowartościować? A może chce domową metodą wyrównać rachunek Axela, żeby nie miał tych +200 bo kłuje w oczy. Ludzie, kręci Was dalej taka piaskownica? Bajkopisarstwo z nutką historii ma zawsze dużo lepszy odbiór niż tłumaczenie hobbystom smutnych praw ekonomii wolnorynkowej.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #24 : 22 Lipca 2012, 18:23:31 » |
0
|
Lekko zaktualizowałem pierwszy post, zmieniłem screeny, bo stare wraz z galerią niegdyś szlag trafił. Do tego drobna zmiana mająca zapobiec wyszarzaniu postów minusowanych przez osobiste animozje a nie przez zawartość merytoryczną postu (lub często jej brak) - post ukrywa się bądź koloruje się na szaro przy całkowitej ocenie -8, a nie tak jak dotychczas -4.
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #25 : 22 Lipca 2012, 18:49:29 » |
+2
|
Jako ten, który ostatnio wciąż minusy zbiera, gdyż twierdzi że kolej to poważna rozgrywka dla zawodowców a nie piaskownica dla dzieciaków, oraz w związku z tym że jest wieczór i mi się nudzi zapytam: a jakież są obecnie na tym zacnym forum kryteria przyznawania owych "plusów" i "minusów" postom? Bo jeśli jest to związane z reputacją osoby piszącej, to zaznaczam, że w niektórych środowiskach miłośników kolejowych mam ją ogólnie złą.
Tak naprawdę sprawdza się moje stwierdzenie z poprzedniej strony że nie merytoryka, a światopogląd jest często oceniany. No cóż, może ma to jakiś głębszy sens którego nie jestem w stanie ogarnąć?...
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #26 : 22 Lipca 2012, 19:04:30 » |
0
|
a jakież są obecnie na tym zacnym forum kryteria przyznawania owych "plusów" i "minusów" postom? Wybacz drogi Kucyku, ale to pytanie chyba nie było zbyt przemyślane. Mam regulamin wystawiania owych 'plusów' i 'minusów' napisać? Jeśli się zobowiążesz do stania na straży jego przestrzegania, będziesz codziennie przeczesywał mysql'a w poszukiwaniu tożsamości osób wystawiających plusy i minusy (są anonimowe), to proszę bardzo - napiszę taki regulamin. Bo jeśli jest to związane z reputacją osoby piszącej, to zaznaczam, że w niektórych środowiskach miłośników kolejowych mam ją ogólnie złą. Admini forum wezmą to pod uwagę pod warunkiem dostarczenia od odpowiednich organów stosownego zaświadczenia potwierdzającego deklarowany przez Ciebie stan rzeczy. W przeciwnym razie mało nas to interesuje kto kogo lubi, a kto kogo nie. Tak naprawdę sprawdza się moje stwierdzenie z poprzedniej strony że nie merytoryka, a światopogląd jest często oceniany.
Czasami też poziom kultury piszącego.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #27 : 22 Lipca 2012, 19:08:58 » |
0
|
...zwłaszcza gdy ów "poziom kultury" oceniany jest przez pryzmat własnych słabości. 
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #28 : 22 Lipca 2012, 19:10:44 » |
0
|
Dorzuć jeszcze stosowny cytat z Kazika, żeby mi bardziej unaocznił pointę powyższej wypowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #29 : 22 Lipca 2012, 19:23:21 » |
0
|
Plusy i minusy to oceny subiektywne wstawiane przez użytkowników TZF. Najwyraźniej subiektywnie niekoniecznie im treść (a osobiście sądzę, że raczej forma) Twoich postów niekoniecznie podoba.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #30 : 22 Lipca 2012, 19:59:17 » |
+2
|
Dorzuć jeszcze stosowny cytat z Kazika, żeby mi bardziej unaocznił pointę Ależ oczywiście: Każdy kij ma dwa końce Ale co, gdy znajdziesz kończący trzecim końcem? Wtedy duma podniesiona, na kamień założona Ten kamień poleci w to miejsce, gdzie wróg kona.Trzeba pamiętać że reputacja to broń obosieczna. Świadczy również o reputodajcy, choć jest on anonimowy na tym zacnym forum, który klikając +/_ może siebie, bądź grupę z którą się utożsamia, niepotrzebnie postrzelić z nienabitej procy która ponoć raz do roku sama strzela. Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi. 
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #31 : 22 Lipca 2012, 20:26:52 » |
+1
|
Kucyk a co chcesz udowodnić, hę? Bo jakoś nie wiem. Czy znowu sobie klepiesz aby poćwiczyć wykonanie różnych figur retorycznych?
edyta, żeby już skończyć wątek.
W moim mniemaniu jak się coś głupiego zrobi czy powie to zazwyczaj słowo przepraszam wystarczy. Bez robienia bezcelowej dyskusji to bardziej winny a kto mniej. Umiejętność przyznania się do pewnego błędu i zań przeproszenia jest wyrazem dojrzałości człowieka. I to zazwyczaj zamyka dyskusję jeśli sprawa nie dotyczy spraw grubszych, gdzie jeszcze wypada naprawić szkody itd. W momencie jednak gdy ktoś uczepi się swojej "godności" i "racji" i brnie w temat coraz głębiej i głębiej tylko po to, żeby nie nadpsuć swojej oceny we własnych oczach (która notabene i tak jest już nadpsuta, czemu wyraz dają kolejne zabiegi aby ją ratować a także reakcja na ocenę zewnętrzną czynu/słowa), to ja przestaję mieć do takiego jegomościa szacunek.
Dojrzały, niezakompleksiony człowiek robi tak: sprawiłem komuś przykrość - przepraszam - żyję dalej i staram się nie powtórzyć przykrości. Ot tyle. Nie filozofuję rozległymi epistołami czy przykrość była zasłużona, czy to w ogóle była przykrość i czy przypadkiem inni też może są winni. Po co takie zabiegi jak nie dla ratowania swojej niskiej samooceny? Nie potrafię znaleźć innego wytłumaczenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2012, 20:41:16 wysłane przez kalito »
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #32 : 22 Lipca 2012, 20:42:32 » |
+1
|
Chcę udowodnić to, co nie tylko tu życie zweryfikowało. Owa reputacja nie służy podniesieniu poziomu merytoryki forum będąc często bronią we wojenkach - jeśli nie posiadam argumentów przeciw, to daję "-" interlokutorowi. Oczywiście, i mi, jak również innym Kolegom niegrzecznie piszącym, oberwało się nie raz słusznie za ton, jednakże były to sporadyczne przypadki. Najczęściej "głosowania" odbywały się w wątku o GKW, co jakoś dziwnie pachnie. Dlatego jakoś nie widzę sensu owych "strzałek" chyba, że... były by imienne. Hehehe, nie łatwo jest krytykować jednym kliknięciem będąc widocznym. 
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #33 : 22 Lipca 2012, 20:43:21 » |
0
|
Patrz wyżej. W między czasie edytowałem. Z mojej strony eot, nie mam nic więcej do powiedzenia ^^
|
|
|
|
|
|
|
agneskate
|
 |
« Odpowiedz #34 : 22 Lipca 2012, 20:56:48 » |
+1
|
Od siebie dodam, że dla mnie ocena postu (od strony moderatora) nie jest wyrazem reputacji osoby która post napisała. Dla mnie to jest dalszy ciąg "bitewki" pomiędzy "miłośnikami" różnych kolejek: "Ten pisze o nas źle to dam mu minus", "a ten pisze prawdę o nas to też dam mu minus". "O, kolega się wypowiedział i zamieścił zdjęcia to dam mu plus." itp. Oczywiście są wyjątki i widać to od razu (ilość minusów oraz komentarze). Jest po prostu rodzaj urozmaicenia forum, niż jakaś reputacja. 
|
|
|
|
Pozdrawiam Aga
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #35 : 22 Lipca 2012, 21:03:15 » |
0
|
Oczywiście, że nie jest wyrazem reputacji. Jest wyrazem jakości konkretnego postu. I tyle. Prosta sprawa. I próg jest teraz tak ustawiony, że post staje się szary gdy faktycznie coś jest na rzeczy, a nie wtedy gdy piszącego nie lubi parę osób.
Jak już napisałem wyżej. Jak ktoś ma problem z tymi ocenami to najwyraźniej ma problem ze sobą. Nie podoba się to nie patrzyć na ocenę i tyle. Dla jednego będzie to jakiś wskaźnik, dla innego nie będzie. O co tyle gadania?
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #36 : 23 Lipca 2012, 02:10:13 » |
+1
|
Was naprawdę jarają te plusiki i minusiki ? Przecież tak się w gimnazjum an fotka.pl robiło ...
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #37 : 23 Lipca 2012, 07:43:23 » |
0
|
Miałeś konto na fotka.pl?? hyhy
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
 |
« Odpowiedz #38 : 23 Lipca 2012, 09:35:12 » |
+5
|
A ja daję plusa za każdym razem, gdy z danego postu dowiaduję się czegoś nowego. Nie jestem praktykiem wąskotorowym (stety niestety, zawodowo przyszło mi zajmować się taborem 1435mm...), a wiedzę pozostaje chłonąć z wszelkich dostępnych źródeł. Każde forum na dowolny temat, choćby i kolekcjonerów ołówków służy przede wszystkim zbieraniu w jednym miejscu wiedzy. I obojętnie, czy będzie to zestaw doświadczeń na temat prowadzenia firmy "dowolna KD" w po PKP-owskim systemie kapitalistycznym, czy też skan rozkładu jazdy sprzed 50 lat, czy temat o naprawianiu czegoś pozornie już nie do naprawienia. Bardzo dużym plusem naszego forum są posty pisane przez długoletnich praktyków. Piszą je ludzie którzy nieraz i nie dwa rozmontowywali Rumuna czy Wls-kę na przysłowiowe części pierwsze. Będzie to tutaj wisieć jeszcze długo,a nigdy nie wiadomo komu i jaka wiedza się przyda, ale wiadomo gdzie szukać.. Głupi przykład z mojego podwórka: Nie sądzę żeby Marcin Przybysz przypuszczał że temat o remoncie kapitalnym Wls40 po latach przysłuży się do budowy modelu do symulatora  Drobiazg,ale pomocny. Nawet naprzemienne posty o organizowaniu i odwoływaniu imprez też tu czemuś służą -> choćby jako przykład negatywny, nie wszyscy wszystko od razu muszą wiedzieć i nie od razu Kraków. Nawet publiczne pranie brudów też może czemuś w przyszłości się przysłużyć - choćby i uczeniu się na cudzych błędach. Natomiast minus leci za personalne wycieczki. Niektóre były naprawdę żenujące, argumenty ad personam dowodzą niestety wyłącznie braku argumentów merytorycznych.. Ale i to też tylko wtedy, gdy dyskusja ewidentnie zabrnie w muł.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2012, 10:00:55 wysłane przez Brood.K »
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #39 : 01 Sierpnia 2012, 23:11:46 » |
0
|
Przeczytałem kilkadziesiąt postów i czasem zaskakujące jest to, że jednak pomimo iż dwóch różnych userów ma podobne zdanie ich reputacja postów różni się jak w lustrze. Ani to w żaden sposób obiektywne ani do niczego nie potrzebne. Pozwala jedynie niektórym pozbawionym pewnych części ciała ale za to obficie zaopatrzonym w kompleksy poprawić na ułamek sekundy sobie humor.
Zgodnie z pewnym wierszem z "Dnia świra" - "Dopier.. sąsiadowi.
|
|
|
|
|
|
|
|