Prowadzenie lokomotywy to moje marzenie od dawna...
Tylko czy się da zdobyć owe uprawnienia mając 15 LAT :?:
Da się. Przepisy nic nie mówią o wieku. Musisz spełnic tylko taki warunek:
Musisz mieć wykształcenie średnie!!
Jeśli w wieku 15 lat masz takie wykształcenie i jesteś technikiem albo mechanikiem to możesz się starać o uprawnienia.
A co ma bezpieczeństwo wspólnego z zatrudnieniem?
Ubezpieczenie pracownika od wypadków!!
Nie rozumiemy natomiast, czemu chcesz to regulować ustawowo.
Nie chce. Takie są przepisy.
myślę, że w wielu przypadkach (linie wąskotorowe, przemysłowe etc.) dla wielu lokomotyw/szynobusów wystarczałby jeden mechanik który w razie potrzeby docierałby na miejsce zdarzenia np. na motocyklu albo drezynie ratunkowej, i w takim przypadku kwalifikacje mechanika maszynowego dla wszystkich kierujących pojazdami nie byłyby potrzebne.
Źle myślę?
Dobrze myślisz i tak właśnie jest. Ale w przypadku poważnych awarii, które się nie zdarzają bo przecież mechanik dba o stan techniczny pojazdów. :wink:
Przepisy o kwalifikacjach maszynisty pochodzą z czasów kiedy kierowca samochodowy musiał mieć taką samą wiedzę jak mechanik. Na egzaminie na prawo jazdy kiedyś pytano z budowy i działania samochodów. W samochodach zmieniło się to że servis jest teraz co 5 metrów. W przypadku pociągów nie ma co kawałek servisu a każdy postój na szlaku to to strata pieniędzy i dezorganizacja ruchu. Też jestem zdania że przynajmniej na wąskie tory powinny być łagodniejsze przepisy.