konrad
|
 |
« Odpowiedz #20 : 04 Czerwiec 2011, 21:40:44 » |
0
|
O potrójnej trakcji na wąskim to nie słyszałem, ale ja to tam młody jestem  Bywało coś takiego?
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
kamicz
SGKW

Długość toru:: 297 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #21 : 04 Czerwiec 2011, 21:53:00 » |
0
|
U nas Kondzik wszystko jest możliwe  Kiedyś ponoć od Karbia na Gliwicie na przodzie jeździły 2 Tw i na końcu jeszcze jeden na popychu 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kamil Górnośląskie Koleje Wąskotorowe www.sgkw.eu
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #22 : 05 Czerwiec 2011, 03:54:21 » |
0
|
Z tą potrójną trakcją to, ofkoz, podpucha, ale wygląda nieźle  To przetoki podczas przygotowań do Industriady. Tak swoją drogą polecam - Industriada, czyli święto zabytków techniki http://industriada.pl
|
|
|
|
|
|
|
Janusz
SGKW

Długość toru:: 181 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #23 : 05 Czerwiec 2011, 11:01:06 » |
0
|
Kiedyś ponoć od Karbia na Gliwicie na przodzie jeździły 2 Tw i na końcu jeszcze jeden na popychu  Nie ponoć a gdzieś pod koniec lat osiemdziesiątych (a może na począteku dziewięćdziesiątych) widywałem podwójną trakcję na Przeładowni, czyli pewnie pociągi były tak prowadzone z Karbia do Maciejkowic lub EC. Chorzów. Sprawną pracę w podwójnej trakcji na pewno uniemożliwiał brak sterowania wielokrotnego. Jak wspominano już kiedyś, na GKW istniała koncepcja wykonania takowego. Niestety za szybko jednak nastało "nowe".
|
|
|
|
785mm
|
|
|
OczeQ
|
 |
« Odpowiedz #24 : 07 Czerwiec 2011, 18:32:54 » |
0
|
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
dimekk
Młotkowy

Długość toru:: 137 m
W terenie
Dyżurny ruchu
|
 |
« Odpowiedz #25 : 07 Czerwiec 2011, 19:18:14 » |
0
|
A ja pozwolę sobie spytać: jak tam moje kolejkowe dzieło życia (kozioł)? Bardzo proszę aby po pomalowaniu i przymocowaniu podkładu ktoś był tak miły i udokumentował to zdjęciowo. Niestety na kolejce będę mógł się zjawić najprawdopodobniej dopiero w sobotę w godzinach wieczornych, a wcześniej to mnie ciekawość zeżre (no i trochę żal, bo to co najprzyjemniejsze i dające widoczny efekt nie będzie udziałem rąk moich (w przeciwieństwie do żmudnego i niewidocznego na pierwszy rzut oka machania szczotką drucianą)). 
|
|
|
|
Panta rhei a nad tym most 
|
|
|
ICkonduktor
|
 |
« Odpowiedz #26 : 18 Czerwiec 2011, 20:49:28 » |
0
|
Dzisiaj w związku z tym, że pogoda negatywnie działała na moją chęć do pracy i bolała mnie ręka od godziny 12 rozmontowałem aparat blokowy i zacząłem go czyścic. Po 15 przyjechał Patryk. Jednak też chęci az takich nie miał do pracy. Po pewnym czasie zainspirowały nas wagony FAUR. Zaczęliśmy je przygotowywać do standardu EuroCity . Zaczęliśmy od pozamiatania i umycia pierwszy raz podłogi. Graty z kibelków przerzuciliśmy do przedziału grzewczego. Wietrzyliśmy tez cały skład. Zaczęliśmy tez myc okna. W piątek dokończymy mycie okien, i mamy zamiar umyć kibelki trochę. Jest tez pomysł wodowania, ale wątpię, ze wypali. 1. Pragnę zgłosic, ze zostałą znaleziona kamizelka SEKCJI DROGOWEJ, odbiór w wagonie 2. Zgłaszam awarię drzwi wejściowych bocznych lewych do wagonu faur, tego z obrazkami, wejście od strony brankarda - drzwi za mocno się zamknęły i się otworzyć ich nie da
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2011, 21:03:11 wysłane przez ICkonduktor »
|
|
PKP INTERCITY S. A.
|
|
|
dimekk
Młotkowy

Długość toru:: 137 m
W terenie
Dyżurny ruchu
|
 |
« Odpowiedz #27 : 18 Czerwiec 2011, 21:48:54 » |
0
|
A ja już tradycyjnie zajmowałem się rewitalizowaniem kozła - w końcu Baran jestem  Deszcz dwa razy próbował mnie przepędzić ale nie dałem się.  Po dzisiejszym dniu nareszcie na pierwszy rzut oka widać jakiś postęp - jak dobrze pójdzie to jeszcze jeden weekend i fertig Krótka relacja:  Stan wyjściowy.  W trakcie. I tu zagadka - która strona jest już zrobiona?   No i skończone. Docelowo chcę pociągnąć to jeszcze drugą warstwą ale już teraz prezentuje się chyba najlepiej od nowości  PS. Mam nadzieję, że nasza dzisiejsza lotna ekipa również się pochwali swoimi dokonaniami 
|
|
|
|
Panta rhei a nad tym most 
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #28 : 19 Czerwiec 2011, 05:39:22 » |
0
|
Która strona jest zrobiona? Lewa patrząc w kierunku szopy (czyli stojąc plecami do nastawni dysponującej).
|
|
|
|
|
|
|
Bartosz Uryga
|
 |
« Odpowiedz #29 : 20 Czerwiec 2011, 00:21:27 » |
0
|
Dzisiaj w związku z tym, że pogoda negatywnie działała na moją chęć do pracy i bolała mnie ręka od godziny 12 rozmontowałem aparat blokowy i zacząłem go czyścic. Po 15 przyjechał Patryk. Jednak też chęci az takich nie miał do pracy. Po pewnym czasie zainspirowały nas wagony FAUR. Zaczęliśmy je przygotowywać do standardu EuroCity . Zaczęliśmy od pozamiatania i umycia pierwszy raz podłogi. Graty z kibelków przerzuciliśmy do przedziału grzewczego. Wietrzyliśmy tez cały skład. Zaczęliśmy tez myc okna. W piątek dokończymy mycie okien, i mamy zamiar umyć kibelki trochę. Jest tez pomysł wodowania, ale wątpię, ze wypali. 1. Pragnę zgłosic, ze zostałą znaleziona kamizelka SEKCJI DROGOWEJ, odbiór w wagonie 2. Zgłaszam awarię drzwi wejściowych bocznych lewych do wagonu faur, tego z obrazkami, wejście od strony brankarda - drzwi za mocno się zamknęły i się otworzyć ich nie da
Panowie, więcej powagi. WIELKIE USZANOWANIE i podziękowanie za dobrą i potrzebną robotę, ale nie musimy zamęczać Userów 750mm szczegółami typu przerzuciliśmy graty i wywietrzyliśmy wagony. Wystarczy napisać, że sprzątaliście skład  Inaczej nikt nie będzie czytać tego, co tu napiszecie Wy i inni Wolontariusze, bo uzna, że jest nudne lub zbyt infantylne. ----------------- Niestety sobotnia inspekcja odciętego odcinka okazała się wielką klapą z uwagi na to, że WMc odmówiła współpracy. Kilkugodzinne próby zmuszenia tego złomu do odpalenia nie dały rezultatu. Wykonano więc tylko wycinkę drzewek w skrajni w rejonie po Miasteczko Zalew.
|
|
|
|
|
|
|
RezerwA
Młotkowy

Długość toru:: 108 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #30 : 20 Czerwiec 2011, 08:50:38 » |
0
|
...sie macie ludzie...  dodam tylko ze jeszcze był pieszy przegląd szlaku,wramach "ruch to zdrowie",i omowianie jak ubytek toru załatac.
|
|
|
|
|
|
|
ICkonduktor
|
 |
« Odpowiedz #31 : 24 Czerwiec 2011, 21:02:57 » |
+2
|
Dzisiaj ekipa automatyków (Ja, Patryk i po trochu Dawid) dalej kładła korytka pędniowe. Była też mała niespodzianka ale najlepiej wyraża ją te filmiki
PS KADEGORYCZNIE ZABRANIA SIĘ PRZEKŁADANIA ROZJAZDU NUMER 10!!! PROSZĘ O ZAŁOŻENIE SPONY IGLICOWEJ
|
|
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2011, 23:07:35 wysłane przez Paweł Niemczuk »
|
|
PKP INTERCITY S. A.
|
|
|
ICkonduktor
|
 |
« Odpowiedz #32 : 05 Lipiec 2011, 20:16:55 » |
0
|
Ostatnio cus cicho w watku, ale to nie znaczy ze nic sie nie dzieje. Od poniedzialku sekcja automatyki BKw (ja, Patryk) z pomoca (od dzisiaj) automatyka sekcji Bytom Karb dziala przy pedniach. Narazie prace zrobione: 1. Zomontowanie zwrotni grupowej pod nastawnia 2. Wkopanie bramki pedniowej ( druga jutro) 3. Powyciaganie urwanych pedni i zwuezienie jaj na teren WMD 4. Podwieszenie naprezaczy 5. Uporzadkowanie i zwiezienie na nastawnie krazkow, zabezpieczen itp 6. Uruchomienie napedu rozjazdu 8 Chyba wszystko ZABRANIA SIE WOLONTARIUSZOM PRZEKLADANIA ROZJAZDOW!!!
|
|
|
|
PKP INTERCITY S. A.
|
|
|
OczeQ
|
 |
« Odpowiedz #33 : 10 Lipiec 2011, 21:22:40 » |
+1
|
W nawiązaniu do http://750mm.pl/index.php?topic=2820.msg48656#msg48656krótko, bo siły więcej nie mam: wczoraj: (Przepraszam, ale nie masz pozwolenia na wejście do galerii) dzisiaj: (Przepraszam, ale nie masz pozwolenia na wejście do galerii) a teraz piwo i spać 
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
Bartosz Uryga
|
 |
« Odpowiedz #34 : 11 Lipiec 2011, 00:11:15 » |
0
|
Został jeszcze 1 przejazd do roboty...
|
|
|
|
|
|
|
OczeQ
|
 |
« Odpowiedz #35 : 25 Sierpień 2011, 14:28:09 » |
+1
|
wiem, ze spóźniona relacja (bo z czerwca jeszcze), ale efekt dopiero dzisiaj zobaczyłem:
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2011, 14:32:24 wysłane przez OczeQ »
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #36 : 25 Sierpień 2011, 17:22:35 » |
0
|
Witam! No to ładne prace  Jeśli się nie mylę, to Kol.OczeQ dostał w łeb "chochlą"vel "nalewajką". No i dobrze. Jak jest "ranny" to gdzie się pcha z łapami. Fajny filmik,tylko te oznaczenia wagonów... Nie można było przerobić na oryginalne? U nas w Jędrzejowie do dnia dzisiejszego jeździ tabor z logo PKP, po ostaniej wizycie miłośników z Niemiec (2009) i nikomu to nie przeszkadza. Pełen szacun! A żeby nie było za słodko: Ta Lyd-ka z tyłu..... fu.  Pozdrawiam . Bogdan
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2011, 17:36:21 wysłane przez Bogdan_KRK »
|
|
"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
|
|
|
OczeQ
|
 |
« Odpowiedz #37 : 25 Sierpień 2011, 17:51:56 » |
0
|
Witam! No to ładne prace  Jeśli się nie mylę, to Kol.OczeQ dostał w łeb "chochlą"vel "nalewajką". No i dobrze. Jak jest "ranny" to gdzie się pcha z łapami. nie, to nie ja  Fajny filmik,tylko te oznaczenia wagonów... Nie można było przerobić na oryginalne? U nas w Jędrzejowie do dnia dzisiejszego jeździ tabor z logo PKP, po ostaniej wizycie miłośników z Niemiec (2009) i nikomu to nie przeszkadza. Pełen szacun!
99,8% społeczeństwa i tak tego nie widzi; Ekipa filmowa nie miała takich wymagań/zastrzeżeń więc nic nie było zmieniane  A żeby nie było za słodko: Ta Lyd-ka z tyłu..... fu.  Pozdrawiam . Bogdan Trzeba to było czymś ruszyć... czerwony rumun z tyłu rzucałby się w oczy jeszcze bardziej.
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #38 : 25 Sierpień 2011, 18:00:29 » |
0
|
No to bardzo przepraszam za to posądzenie. Ale jak się człowiek kręci w środowisku MiK-olskim,to twarze mogą się mylić. A co do Lyd-ki. Oczywiście się nie czepiam, bo dla laika wszystko jest super! Pozdrawiam. Bogdan.
|
|
|
|
"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
|
|
|
RezerwA
Młotkowy

Długość toru:: 108 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #39 : 26 Sierpień 2011, 21:34:49 » |
0
|
 super ze parowozik kopcił,a odgłos gwizdka tez był super. fajna promocja,w lokalnej telewizji mogli by puszczac klipa.
|
|
|
|
|
|
|
|