Świat kolejek wąskotorowych SMF
04 Październik 2023, 02:07:42 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOC W ZBIERANIU MATERIAŁÓW DOTYCZĄCYCH HISTORII NWK!!!!!  (Przeczytany 12357 razy)
HISTORYK89
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« : 06 Lipiec 2011, 23:53:59 »
0

Witam wszystkich pasjonatów, osoby związane z działalnością naszej kolejki. Pisze w sprawie jak że istotnej myślę czyli utrwalenia na piśmie dorobku związanego z działalnością, historią, przewozami NWK- stworzenie publikacji. Dlatego jeśli posiadacie jakiś informacje dotyczące osób które pełniły ważne funkcje podczas jej działalności w minionych latach(dotarłem już do wolontariuszy NKW) byli dyżurnymi w waszych miejscowościach przez które prowadzi trasa, posiadacie jakieś artykuły, zdjęcia proszę o kontakt niezwłocznie na adres: lukasfalba@o2.pl
statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #1 : 07 Lipiec 2011, 08:31:37 »
+1

Zdecyduj się czy NWK(?) czy NKW czy może NKD, może się czepiam ale jeżeli chcesz pisać coś poważniejszego to warto by było na samym początku zainteresować się nazwą kolei...

Pozdrawiam
Michał
HISTORYK89
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 07 Lipiec 2011, 10:36:07 »
0

Zdecyduj się czy NWK(?) czy NKW czy może NKD, może się czepiam ale jeżeli chcesz pisać coś poważniejszego to warto by było na samym początku zainteresować się nazwą kolei...

Pozdrawiam
Michał
tak racja trochę się zagalopowałem chodzi oczywiście Nadwiślańską Kolej Wąskotorową:)))))
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2011, 11:52:14 wysłane przez kalito » Zapisane
statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #3 : 07 Lipiec 2011, 12:18:52 »
0

Taka moja rada, szukaj materiałów o Nałęczowskiej KD, kolejach cukrowni Opole, Zagłoba, Garbów...

Pzdr
m.
HISTORYK89
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 07 Lipiec 2011, 21:38:13 »
0

Dziękuję bardzo za jakieś namiary:)
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #5 : 07 Lipiec 2011, 21:45:06 »
0

Historię NWK mogę Ci podać - jestem operatorem odpowiedzialnym przemiennika cyfrowego SR7NWK
2xm
Minister
Długość toru:: 1559 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 08 Lipiec 2011, 00:33:48 »
0

Jeśli chodzi o kolej Cukrowni Garbów, na początek polecam oczywiście nasz wątek i Głos Garbowa (dostępny tutaj).
Przejrzałem wszystkie archiwalne numery i na informacje o kolejce natknąłem się w następujących:
- 09/1995 (57)
- 10/1995 (58)
- 10/2003 (154)
- 11-12/2003 (155-156)
- 03/2004 (159)
- 01-02/2005 (169-170)
- 12/2007 (204) - w zasadzie nie ma informacji o kolejce - jest recenzja pracy doktorskiej dr R. Wójcika "Cukrownia Garbów (1907-2006)" Praca ta ukazała się drukiem w 2010:

Autor Wójcik, Robert.
Tytuł: Historia Cukrowni "Garbów"
Adres wydawniczy: Lublin, Towarzystwo Naukowe KUL [etc.], 2010.
Opis fiz.: 312 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Źródła i Monografie / Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II ;

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Jarek Franczyk
Zawiadowca
Długość toru:: 407 m

W terenie W terenie

prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...

« Odpowiedz #7 : 08 Lipiec 2011, 06:52:07 »
0

Pozdrawiam
Michał
tak racja trochę się zagalopowałem chodzi oczywiście Nadwiślańską Kolej Wąskotorową:)))))
Z pewnością miło by było, gdyby w ofercie sklepów z książkami znalazła się pozycja dotycząca naszej kolejki wzorem innych tego typu opracowań opisujących początki i historię konkretnej wąskiej drogi żelaznej.

Nie wiem na jakim poziomie zaawansowania jesteś z materiałami, ale osobiście jako pasjonat kolejki oczekiwałbym po takiej pozycji jak najwięcej informacji historycznej - zarówno opisowej z historii jak i opowieści kolejarzy czy dokumentacja fotograficzna z dawnych lat. Bardzo by było miło, gdyby znalazło się także m.in. miejsce na opis przebiegu trasy wraz ze schematami stacji, ładowni i mijanek, opisy infrastruktury, taboru...

A na wstępie już mi się rzuciło na oczy coś co mi nie pasuje. Mianowicie nie widzę w tytule stwierdzenia "dzieje Nadwiślańskiej Kolei Wąskotorowej" gdyż nazwa ta pojawiła się w zasadzie teraz, zupełnie niedawno. Za to w tytule widziałbym nazwę "Nałęczowska Kolej Wąskotorowa" a dopiero w książce wspominałbym o aktualnej nazwie - jako dzieje najnowsze tej kolejki. Nazwa "nałęczowska" istniała bowiem najdłużej, z tego co wiem i na tej nazwie opierałbym tytuł opracowania. Ale to tylko takie tam sugestie pasjonata wynikające z zapoznania się z innymi książkami tego typu.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2011, 07:00:09 wysłane przez Jarek Franczyk » Zapisane

Prawdziwa kolej odjechała z ostatnim parowozem...
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 972 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 08 Lipiec 2011, 23:35:00 »
0

Autor Wójcik, Robert.
Tytuł: Historia Cukrowni "Garbów"
Adres wydawniczy: Lublin, Towarzystwo Naukowe KUL [etc.], 2010.
Opis fiz.: 312 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Źródła i Monografie / Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II ;

Marku, widziałeś może ta książkę?? I czy jest coś kolejach??

Pozdr.<br />CAr.<br />
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 09 Lipiec 2011, 19:59:24 »
0

Jak na razie poprosiłem rodzinę z Lublina o pomoc w  jej zdobyciu. Według wspomnianej recenzji jest rozdział dot. transportu. Zobaczymy.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
HISTORYK89
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 10 Lipiec 2011, 10:31:06 »
0

Ja zobaczę tą książkę może nawet jutro będę ją mieć
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 972 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 10 Lipiec 2011, 15:04:03 »
0

Jak na razie poprosiłem rodzinę z Lublina o pomoc w  jej zdobyciu. Według wspomnianej recenzji jest rozdział dot. transportu. Zobaczymy.

Niestety w BN jej nie mają, a szkoda, bo jestem ciekaw czy nie wniosła by czegoś nowego do mojego doktoratu...

Pozdr.<br />CAr.<br />
dimekk
Młotkowy
**
Długość toru:: 137 m

W terenie W terenie

Dyżurny ruchu

« Odpowiedz #12 : 10 Lipiec 2011, 15:57:06 »
0

A u źródła - w wydawnictwie KUL?

Panta rhei a nad tym most
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 10 Lipiec 2011, 22:16:10 »
0

Maila zawsze można napisać. Książka wydana w zeszłym roku - na pewno jest dostępna. Do poczytania - w Lublinie jest w bibliotece KUL, jest w Miejskiej Bibliotece Publicznej (współwydawca). W piątek byłem w Lublinie, ale trochę za późno żeby biegać po księgarniach. Nie sądziłem zresztą, że to taki gorący temat . Ściśle: Książkę wydało Towarzystwo Naukowe KUL a nie Wydawnictwo KUL.

HISTORYK89
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 10 Lipiec 2011, 23:55:38 »
0

Chciałem tak przeprosić na takie nieścisłości podczas tworzenia tego postu, i mam taką prośbę jeśli są osoby które naprawdę coś wiedzą jakieś konkretne informację to bardzo proszę o kontakt:))
Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 11 Lipiec 2011, 07:06:07 »
0

Z tego co się można zorientować, to kolega nie ma kompletnie żadnych informacji o tej kolejce...

Marrr
Nowicjusz
*
Długość toru:: 44 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 11 Lipiec 2011, 18:16:04 »
0

Pewnie że publikacja by się przydała, bo to co do tej pory opublikowano wygląda bardzo skromnie.
Rzuć okiem na to - http://pl.wikipedia.org/wiki/Na%C5%82%C4%99czowska_Kolej_Dojazdowa zwracając szczególną uwagę na "Linki zewnętrzne i inne źródła". Jak widać nie jest tego wiele, tak więc w rzeczy samej czeka cię wiele grzebania w archiwach.
HISTORYK89
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 12 Lipiec 2011, 22:38:51 »
0

Pewnie że publikacja by się przydała, bo to co do tej pory opublikowano wygląda bardzo skromnie.
Rzuć okiem na to - http://pl.wikipedia.org/wiki/Na%C5%82%C4%99czowska_Kolej_Dojazdowa zwracając szczególną uwagę na "Linki zewnętrzne i inne źródła". Jak widać nie jest tego wiele, tak więc w rzeczy samej czeka cię wiele grzebania w archiwach.

no tak racja jest bardzo dużo nieścisłości
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2011, 11:18:04 wysłane przez kalito » Zapisane
HISTORYK89
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 12 Lipiec 2011, 22:43:36 »
+1

Kolej waskotorowa w Karczmiskach Małe | Duże

polecam ten link tylko się nie rozpłaczcie ale to jest ciekawe że tak jeszcze rok temu i parę miesięcy tak było na stacji w Karczmiskach:)fajny filmik:)
Jarek Franczyk
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 14 Lipiec 2011, 12:51:27 »
+1

utrwalenia na piśmie dorobku związanego z działalnością, historią, przewozami NWK- stworzenie publikacji.
Abstrahując od mętliku z nazwą kolejki jaki kolega zafundował na początku tematu (co stawia pod znakiem zapytania wartość merytoryczną planowanego opracowania), chciałbym nakierować dyskusję z ogólnie znanych filmików o kolejce na główny temat wątku i pozwolę sobie zadać koledze pytanie: kiedy ma się ta publikacja ukazać, w jakiej formie i gdzie?
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2011, 13:00:39 wysłane przez Jarek Franczyk » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!