Chciałbym poruszyć temat linii kolejowej (?) wąskotorowej która znajdowała się w Poznaniu. Kilka lat temu jadąc rowerem po jezdni zauważyłem przełom w ulicy oraz brak krawężnika z jednej strony - tak jakby ktoś zaasfaltował tory kolejowe. I rzeczywiście, pod cienką warstwą ziemi po jednej ze stron odkryłem szyny, a na jezdni widać dokładnie ślady pęknięć w miejscu gdzie idą szyny. Niedawno wybrałem się w to miejsce z aparatem (wątpiłem czy szyny jeszcze tam są, bo jezdnia była "łatana"), szyny były, niestety pobocze zarosło już tyle, że trzeba by tam pojechać z saperką. Przy okazji odkryłem, że szyny wychodzą na powierzchnię po drugiej stronie ulicy, kilka metrów od jezdni (ktoś nawet je pomalował).
Oto zdjęcia:

Niestety źródła historyczne nic nie mówią na temat wąskotorówki w tym rejonie, granice działek na mapach geodezyjnych nie wskazują na jakiś wydzielony pas dla linii kolejowej. Dosłownie obok biegła jeszcze niedawno linia normalnotorowa (prawie prostopadle do torów wąskotorówki i z 2-3 metry niżej, w wykopie - widać na zdjęciach że niektóre drzewa rosną "niżej").
Położenie miejsca to:
http://maps.google.pl/?ll=52.392092,16.970359&spn=0.000203,0.000603&t=h&z=21&vpsrc=6Czy ktoś może wie, co to była za linia, ewentualnie w okolicach jakich tematów lub lat można by znaleźć jakieś informacje ?
Pozdrawiam