Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 10:42:50 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wystawa makiet modułowychw Sosnowcu  (Przeczytany 9157 razy)
Rav
Nowicjusz
*
Długość toru:: 28 m

W terenie W terenie

« : 18 Marca 2012, 10:49:40 »
+1

Zapraszam do wglądu na autorski film z pokazu dioram kolejowych w Sosnowcu A.D. 2012

Wystawa kolejowych dioram modułowych HD Małe | Duże

Film autorski stanowiący równocześnie relację i impresję filmową z tej już corocznej imprezy.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2012, 11:04:44 wysłane przez Rav » Zapisane
Kaczor
Mechanik
Długość toru:: 168 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 19 Marca 2012, 20:14:14 »
0

Za rok być może pojawi się kawałek wąskiego szlaku w TTe

Kolejka
Mechanik
Długość toru:: 227 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 23 Marca 2012, 16:35:09 »
0

Też odwiedziłem 5 zlot "modularzy" w Sosnowcu razem z bratem. Ja filmowałem, a brat robił zdjęcia. Oto filmy:
V ZloTT modularzy - Sosnowiec 18.03.2012r. (1/2) Małe | Duże

V ZloTT modularzy - Sosnowiec 18.03.2012r. (2/2) Małe | Duże

A zdjęcia są na mojej stronie: http://transportwtychach.tw53.webd.pl/
Może w przyszłym roku też włączę swój fragment TT-tkowego szlaku (ale normalnego, a jak się sprężę z budową stacji, to będzie też kawałek wąskiego)

Zapraszam na moje strony internetowe:
- www.gkw.tw53.webd.pl
- www.transport.tychy.glt.pl
Oraz kanał na YT: www.youtube.com/user/OKz32
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 24 Marca 2012, 19:11:13 »
0

Zrób ten kawałek przejezdny. W niekreślonej przyszłości może będzie można połączyć z wąskim szlakiem...

Rav
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 24 Marca 2012, 19:56:42 »
0

Też odwiedziłem 5 zlot "modularzy" w Sosnowcu razem z bratem. Ja filmowałem,

tak na niemodelarski temat to straszne ręka ci drga przy filmowaniu 
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 25 Marca 2012, 14:59:16 »
0

Tam był problem nawet ze statywami - podłoga się uginała

Fisz
Młotkowy
**
Długość toru:: 99 m

W terenie W terenie

Drunken Engineer

« Odpowiedz #6 : 25 Marca 2012, 15:29:20 »
0

Ten zlot mnie minął, niestety. Pamiętam poprzedni, kiedy równo z nim odbywało się spotkanie modelarskie H0 w sali przedmiotowej, jak siedzieliśmy przy TT-tce to potem lokomotywki w H0 wydawały się przy nich wręcz ogromne. TT to jednak za drobna jak dla mnie skala.

Powiedzcie mi, w tym roku też tak często zdarzały się przerwy w jazdach, wykolejenia i rozrywanie składów..? Bo mam wrażenie że to taki urok tej skali.. Za lekkie toto i delikatne. Smutny
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 25 Marca 2012, 19:16:53 »
0

Z pozycji maszynisty nie wyglądało to tak źle Sporadycznie były problemy na niektórych rozjazdach (ale tom.in. wina debiutującej stacji) A co do skali - w H0 przy takiej samej długości szlaku odległości między stacjami byłyby się już karykaturalne. W 1:87 bez większej sali ani rusz.

Rav
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 25 Marca 2012, 19:58:17 »
0

też sie zastanawiałem dlaczego wybór padł na skalę TT. Prawdopodobnie to optymalna "wielkość", kompromis między wielkością modeli a ich dokładnością wykonania... sam posiadam kilka modeli w gablotce w H0 i prezentują się świetnie jako modele statycznie ale jak wielkie musiało by być pomieszczenie by zaprezentować taki sam układ jak na tej wystawie? prawie dwa razy większe 

no nie wytrzymałem i muszę sie pochwalić swoją mini kolekcją mini pociągów  Chichot

Fisz
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Drunken Engineer

« Odpowiedz #9 : 25 Marca 2012, 20:46:15 »
0

W zagłębiowskim stowarzyszeniu niemal wszyscy bawią się w H0, dwóch odszczepieńców (ja i Przemek) próbuje działać w wąskotorówce. U mnie baaaardzo powoli bo warunki kiepskie, ale coś tam prze do przodu. Poskładam sobie w końcu chociaż tortową stacyjkę do rozłożenia na podłodze to stanę się najszczęśliwszym człowiekiem na świecie.

TT jest świetną skalą, ale przebija cenowo H0 Smutny a to już niedobrze. Nawet, jeśli oszczędzę miejsce, koniec końców nie będzie mnie na nią stać. W H0 już coś tam mam i działam w tym kierunku. Modułowo zdecydowanie wąski tor, ma jednak skubany swój urok nawet w 1:87.

Przynajmniej moje subiektywne zdanie - TT-tkowcy nie są tak konserwatywnie nastawieni do sprawy, potrafią pójść na ustępstwa. W społeczności H0 już o to ciężko.
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 25 Marca 2012, 21:50:12 »
0

Ja się "wkąpałem" w wąską TeTetkę - to dopiero "rzeźba" Moduły w planach a na razie zbieram tabor (a raczej buduję go niemal od podstaw...) O ile TT normalnotorowe to w większości czysta fantazja to moje wąskie chciałbym zrobić w klimatach ś.p. Mławskiej bądź Nasielskiej kolejki.

Fisz
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Drunken Engineer

« Odpowiedz #11 : 25 Marca 2012, 22:21:05 »
0

U mnie wąski tor w H0e to klimat rodem z archiwalnych zdjęć górnośląskiej wąskotorówki. Stąd też molestuję posiadaczy Soidy bądź podobnych o konkrety.. Chichot
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!