W latach 1996-1997 TVP1 emitowała kiedyś co miesiąć felieton "Kolejki", który prowadził Dr. Rabski. Były to krótkie, 15-minutowe filmiki. Wyemitowano ich 12.
1) Kolejki na pomorzu
2)Kolejki słupskie ("Wielcy nieobecni", o dawnych wąskotorówkach na tych ziemiach),
3)"Ełckie wędrowanie"-wiadomo o czym,
4)Kolejka w bieszczadach,
5)Kolejka mławska i rogowska, a ijeszcze sochaczewska (wypowiadał się Pokropiński) i grójecka (te dwie ostatnie epizodalnie),
6)"Pyrlandia" (Środa, Śmigiel, Gniezno, Kalisz, kolejka dziecęca w Poznaniu),
7)"gdański ekspres"
8)Krośniewice,
Pochrzaniłem troszkę ten zestaw, pisałem o 12, ale nie pamiętam dokładnie czy napewno te KD gościły w takim pożądku w tych felietonach, wiem że ostatni, 12) "Mniejsi i więksi bracia" były opisem ogólnym o róznych wąskich torach, jakby "spięcie klamrą" tych wszystkich emisji. Były to bardzo fajne programy, każdy przedstawiał krótką historię i stan obecny (9 lat temu wiele jeszcze funkcjonowało, więc to już historyczny materiał). Były to dość "rzetele" informacje, ale omawiane tak by podać te fakty zwykłemy laickiemu widzowi. Mimo to prawdziwy miłośnik wąskotorówek powinien to obejrzeć. Ja mam wszystkie odcinki zgrane na VHS (miałem 17 lat jak to emitowali). Pierwszy niestety nagrał się bez głosu. Tyle może z o filmach
To mój pierwszy post. Cieszę się że takie forum w końcu powstało. Jestem miłośnikiem wąkotorówek. Dobrze znam GKW oczywiście, zwiedziłem ponadto średzką (2000, ostatni letni okres eksploatacj), gnieźnieńską i koszalińską kolejkę. Jestem też pasjonatem (ale już mniejszym) tramwajów.
Pozdro dla wszystkich forumowiczów. Wiążę z wami nadzieje poszerzenia wiadomości w tym temacie, sam zaoferuje wiedzą jeśłi będę mógł.