Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 13:39:40 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 17   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Filmy  (Przeczytany 207008 razy)
taboret1
Nowicjusz
*
Długość toru:: 10 m

W terenie W terenie

« : 16 Maja 2005, 11:42:12 »
0

Gdzie mogę znalezc krótkie (długie tez moga byc...) filmy, w których występuja pociagi waskotorowe?
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 16 Maja 2005, 12:27:43 »
0

Taki film najlepiej zrobić samemu. Wtedy jest największa satysfakcja z posiadania takiego filmu. Zapraszam z kamerą na wąskie tory Chichot
romek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 16 Maja 2005, 13:13:57 »
0

http://www.kalito.martel.pl/filmy.htm
 Chichot

picie alkoholu z umiarem nie zaszkodzi nawet w duzych ilościach.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #3 : 16 Maja 2005, 18:54:41 »
0

Cytat: "Przemek"
Taki film najlepiej zrobić samemu. Wtedy jest największa satysfakcja z posiadania takiego filmu. Zapraszam z kamerą na wąskie tory Chichot

Romek jest można powiedzieć wykwalifikowanym filmowcem wąskotorowym Nie musisz go zapraszać Chichot

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
taboret1
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 16 Maja 2005, 21:39:05 »
0

Cytat: "romek"

Zapomniałem napisac, ze te oczywiście juz widziałem

Cytat: "Przemek"

Masz rację. Chętnie bym się gdzieś wybrał, aczkolwiek nie mam gdzie, a jak miałbym gdzie to nie mam kiedy Smutny

Cytat: "kalito"
Romek jest można powiedzieć wykwalifikowanym filmowcem wąskotorowym Nie musisz go zapraszać Chichot

Nie rozumiem...
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 16 Maja 2005, 23:01:38 »
0

Cytat: "kalito"

Panie admin, czytaj pan uważnie posty.  :twisted:

A Z SILNIKIEM DIESLA TO 400!!
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #6 : 16 Maja 2005, 23:55:28 »
0

AAA fakt. Mea culpa. Myślałem, że pierwszy post był napisany przez Romka Chichot:D:D  Spoko  Spoko  Spoko

Pozdrawiam
Kalito
taboret1
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 18 Maja 2005, 22:19:16 »
0

Juz coś znalazłem, na stronie o "Ciuchci Express Ponidzie" (kto wymyślił taka nazwę??!!) Jest tam trochę filmów, niektóre widziałem wcześniej. Problem w tym, ze strasznie wolno idzie ich sciaganie.

Aha, oczywiście filmy z tej strony (SKW) juz dawno sciagnalem. 3 mi nie działaja Smutny BTW to z jednego z nich moglibyscie wyciac wulgaryzmy

Mam pytanko, czy na filmie "pług2" pług ten prawie uległ wykolejeniu? Często takie coś się zdaza? (ten huk na zwrotnicu tuz po ruszeniu...)
krzysiek20
Gość
« Odpowiedz #8 : 03 Czerwca 2005, 16:37:51 »
0

kiedyś za komuny krećili film w czrnej białostockiej jest tam pokazane jak HF ciagnie drzewo przez zdaje sie ze film wogle opowiada o gosćiu co pracował w kolejkach leśnych ale ie pamietam dokładnie
Bxhpi
Nowicjusz
*
Długość toru:: 45 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 23 Czerwca 2005, 20:56:32 »
0

W latach 1996-1997 TVP1 emitowała kiedyś co miesiąć felieton "Kolejki", który prowadził Dr. Rabski. Były to krótkie, 15-minutowe filmiki. Wyemitowano ich 12.
1) Kolejki na pomorzu
2)Kolejki słupskie ("Wielcy nieobecni", o dawnych wąskotorówkach na tych ziemiach),
3)"Ełckie wędrowanie"-wiadomo o czym,
4)Kolejka w bieszczadach,
5)Kolejka  mławska i rogowska, a ijeszcze sochaczewska (wypowiadał się Pokropiński) i grójecka (te dwie ostatnie epizodalnie),
6)"Pyrlandia" (Środa, Śmigiel, Gniezno, Kalisz, kolejka dziecęca w Poznaniu),
7)"gdański ekspres"
8)Krośniewice,
Pochrzaniłem troszkę ten zestaw, pisałem o 12, ale nie pamiętam dokładnie czy napewno te KD gościły w takim pożądku w tych felietonach, wiem że ostatni, 12) "Mniejsi i więksi bracia" były opisem ogólnym o róznych wąskich torach, jakby "spięcie klamrą" tych wszystkich emisji. Były to bardzo fajne programy, każdy przedstawiał krótką historię i stan obecny (9 lat temu wiele jeszcze funkcjonowało, więc to już historyczny materiał). Były to dość "rzetele" informacje, ale omawiane tak by podać te fakty zwykłemy laickiemu widzowi. Mimo to prawdziwy miłośnik wąskotorówek powinien to obejrzeć. Ja mam wszystkie odcinki zgrane na VHS (miałem 17 lat jak to emitowali). Pierwszy niestety nagrał się bez głosu. Tyle może z o filmach
To mój pierwszy post. Cieszę się że takie forum w końcu powstało. Jestem miłośnikiem wąkotorówek. Dobrze znam GKW oczywiście, zwiedziłem ponadto średzką (2000, ostatni letni okres eksploatacj), gnieźnieńską i koszalińską kolejkę. Jestem też pasjonatem (ale już mniejszym) tramwajów.
Pozdro dla wszystkich forumowiczów. Wiążę z wami nadzieje poszerzenia wiadomości w tym temacie, sam zaoferuje wiedzą jeśłi będę mógł.
 Spoko

Górnośląskie Koleje Wąskotorowe zapraszają (785mm)
Kolejka
Mechanik
Długość toru:: 227 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 24 Czerwca 2005, 10:27:36 »
0

Ja tego programu "Kolejki" mam tylko 7 odcinków. 1 mi gdzieś przepadł (to był ten o Rogowskiej), a kilku innych nie mam bo byłem na wakacjach, a jak były to mój tata miał na rano i nie miał jak nagrać. Smutny

Zapraszam na moje strony internetowe:
- www.gkw.tw53.webd.pl
- www.transport.tychy.glt.pl
Oraz kanał na YT: www.youtube.com/user/OKz32
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #11 : 24 Czerwca 2005, 10:39:31 »
0

Na jakim nośniku masz te filmy? Jest szansa, coby to posiąść?

Pozdrawiam
Kalito
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #12 : 24 Czerwca 2005, 10:49:28 »
0

Dopisuje sie do prosby przedmowcy. Moze jest ktos kto ewentualnie przeniesie to dzielo na format cyfrowy - mysle ze osiagalne przy posiadaniu odpowiedniego sprzetu.

Pozdrawiam
Grzegorz Sykut
NKD ART. Team

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 24 Czerwca 2005, 12:11:27 »
0

Moze jest ktos kto ewentualnie przeniesie to dzielo na format cyfrowy

Jasne że jest Chichot Moge to zrobic tylko potrzebuję otrzymać kasetę VHS. Sumarycznie to chyba jest 1,45h co daje nam jakieś 3CD Chichot

Bxhpi
Nowicjusz
*
Długość toru:: 45 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 24 Czerwca 2005, 12:29:51 »
0

Na jakim nośniku masz te filmy? Jest szansa, coby to posiąść?

Dopisuje sie do prosby przedmowcy

Jasne że jest  Moge to zrobic tylko potrzebuję otrzymać kasetę VHS. Sumarycznie to chyba jest 1,45h co daje nam jakieś 3CD

No to większego problemu nie ma. Jestem w stanie zaoferować przegranie tego materiału (w stanie pozwalającym na oglądanie, ale nie jest to "cyfrowy" materiał) i wysłanie komuś z was. Dalej ktoś robi to na CD i odsyła zainteresowanym (tym również mnie   )   Czekam na adres członka klanu Paluchowskich   .Z chęcią się podzielę tym materiałem, jesteśmy przecież jedną rodziną hobbystów i musimy trzymać się razem  Spoko

Górnośląskie Koleje Wąskotorowe zapraszają (785mm)
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 24 Czerwca 2005, 12:46:41 »
0

Ja też chcę, może być na CD, może na DVD, bo kasety VHS nie mam w co włożyć. Znaczy się mam, ale to coś nie działa

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Senda
SGKW
*
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

Mariusz Senderowski

« Odpowiedz #16 : 24 Czerwca 2005, 15:34:53 »
0

W pierwszej Kolejowej Kronice Filmowej z 1963 roku są piękne ujęcia z kolejki karczewskiej, jest np. stacja wąskotorowa w Otwocku, pociag gdzieś między Otwockiem  a Karczewem (moim zdaniem na wysokosci obecnego osiedla Ługi), no sam Karczew. Całość trwa może 2 minuty ale jest na co popatrzeć. Ze staroci jest również film o ostatnich dniach kolejki radzymińskiej, teraz nie pamietam tytułu jak również z którego jest roku. Jest piękne ujęcie Px48 z kilkoma wagonami 1 Aw (chyba 8 szt.) zapchanego ludźmi wyruszającego do Radzymina.

Pozdr.
Mariusz
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 24 Czerwca 2005, 16:27:15 »
0

Czekam na adres członka klanu Paluchowskich

Adres poszedł na PW. Chichot

Nad nośnikiem i formą dystrybucji zastanowimy sie jak będę miał już kasetę VHS natomiast prosiłbym o wstępne zgłoszenia osób chcacych otrzmać takowe płytki Chichot:D

Zgłoszenia proponowałbym na PW lub e-mail celem niezaśmiecania forum Chichot

krzysiek20
Gość
« Odpowiedz #18 : 24 Czerwca 2005, 19:14:12 »
0

było by super
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #19 : 24 Czerwca 2005, 21:43:07 »
0

Pogubiłem się . To macie ten VHS czy nie? BO jak nie, to ja mam 90 % "kolejek" nagrane. Wystarczy wysłać. Wprawdzie kiedys ochotnik z pmk przegrał na wersję cyfrową, ale sprzętem na tle nieprofesjonalnm, że nie da sie oglądać.
No to komu te kasetę?

Pozdraw
]MP
Strony: [1] 2 3 ... 17   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!