Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:01:57 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skany rysunków taboru  (Przeczytany 7933 razy)
Senda
Moderator
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

Mariusz Senderowski

« : 09 Marca 2013, 23:42:05 »
0

Na forumowy serwer FTP rzuciłem skany rysunków fabrycznych węglarki Wh i Wddxh z GKW. Ten drugi trochę niewyraźny, ale to pewnie któraś z rzędu światłokopia oryginału.

Pozdr.
Mariusz
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 10 Marca 2013, 18:40:24 »
+1

Jutro wieczorem poprzeglądam i powrzucam w stosowne katalogi

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #2 : 12 Marca 2013, 18:05:37 »
0

Skany są już od wczoraj dostępne w katalogu /pub/tabor/rysunki/wagony

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Senda
Moderator
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

Mariusz Senderowski

« Odpowiedz #3 : 12 Marca 2013, 18:34:48 »
+1

Skany są już od wczoraj dostępne w katalogu /pub/tabor/rysunki/wagony

Dzięki, mam nadzieję, że komuś się przyda 
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #4 : 13 Marca 2013, 17:46:12 »
0

Jasne że się przyda - całkiem niedługo nawet, bo mam komplet zdjęć tego Wddxh na tekstury, a nie mogłem znaleźć wymiarów. Mam jedno pytanie trochę nie na miejscu ;-)  Czy poza wózkami są jakieś różnice w wymiarach pomiędzy wersją 785mm a 750mm? Bo zdjęcia mam z Przeworska i z Dynowa, a moja symulatorowa traska jest raczej odwzorowaniem szeroko pojętego polskiego 750mm a nie Górnego Śląska..

dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #5 : 13 Marca 2013, 18:05:14 »
0

Sprzęgi są diametralnie różne Swoją drogą odnośnie rysunków. Czy pod Lxd2 nie powinno być napisane, że autorem jest K. Soida?

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 13 Marca 2013, 18:59:09 »
+1

Nie wypowiadam się na temat informacji o jego autorze (swoją drogą - czy wiadomo czy aby Krzysztof sam ten rysunek narysował, czy zaczerpnął go z jakiejś dokumentacji). Z punktu widzenia przepisów o prawach autorskich rysunek techniczny nie jest objęty tymi prawami - nie nosi charakteru utworu o indywidualnym charakterze. Krótko mówiąc - stosując się do odpowiednich zasad każdy narysuje taki sam rysunek.
Marcin Wojda
Nowicjusz
*
Długość toru:: 39 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 14 Marca 2013, 00:23:24 »
+1

Z punktu widzenia przepisów o prawach autorskich rysunek techniczny nie jest objęty tymi prawami - nie nosi charakteru utworu o indywidualnym charakterze. Krótko mówiąc - stosując się do odpowiednich zasad każdy narysuje taki sam rysunek.

Wydaje mi się to mało prawdopodobne, możesz podać jakieś zródło takiej interpretacji? Trochę rysunków technicznych popełniłem, i jak dla mnie każdy z nich ma swój indywidualny charakter - wystarczy porównać rysunki Lxd2 dostępne w sieci... ;-)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 14 Marca 2013, 13:41:31 »
+1

To jest ciekawy problem, bo obowiązujące prawo jest w tym względzie dość lakoniczne i nieprecyzyjne (stworzono je z myślą o ochronie utworów artystycznych). W zasadzie teoretyczny rysunek pt. "Rzut boczny brandzlatora trójprzepływowego płaskiego" wykonany według normy "PN - tysiącpińcet / dwa dziewińcet Brandzlownicwo głębinowe. Rysunek techniczny." nie będzie utworem o charakterze indywidualnym, bo norma określi co i w jaki sposób powinno się znaleźć na takim rysunku.

Pytanie jednak, na ile konkretny rysunek powstaje w oparciu o zapisy norm, a na ile jest efektem indywidualnych decyzji autora. Jeśli autor świadomie dobiera informacje i sposób ich przedstawienia, to powstaje coś co zaczyna mieć cechy "indywidualne".

Sprawa jest skomplikowana i np. w mojej branży w prawie autorskim jest mowa jedynie o ochronie projektu architektonicznego. Pytanie, czy w związku z tym mogę sobie wziąć bez pytania rysunki np. stropu czy kratownicy, którą wykonano do innego projektu "bo akurat pasuje"? Dotychczasowe orzecznictwo nie jest jednoznaczne...

Dla zainteresowanych: ARTYKUŁ

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #9 : 14 Marca 2013, 14:16:12 »
0

Są czy nie są, z czystej przyzwoitości podałbym źródło. Jak i przy Kp4, Lasie itd

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!