Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 14:42:16 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Macie pomysł na odmienne malowanie Lxd2?  (Przeczytany 177929 razy)
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« : 19 Marca 2013, 20:57:57 »
+4

Jak w temacie. Zamierzam odmalować lokomotywę L45H. Czy będzie to 454, czy 465 tego jeszcze nie wiem. Ale jedno jest pewne. Chcę jedną z maszyn pomalować odmiennie niż się zwyczajowo przyjęło (ciemna czerwień, żółty bądź pomarańczowy pas, srebrne lamówki). Oczywiście wózki zostawiamy czarne, a dach szary, ale pudło niech będzie inne. Co nie znaczy że zaraz lakier metalik walniemy.
Onegdaj kombinowaliśmy aby grzmotnąć całość na czarno, zaś pas i fałkę zrobić tradycyjne - żółty z srebrną kreską. Teraz zastanawiam się czy nie pójść w linie pasa nie-proste aby złagodzić kanciastą sylwetkę. Z drugiej strony to wypadało by kolorystycznie harmonizować choć trochę z klasami rumuńskimi. Macie pomysły - to dawajcie! Najlepiej jeszcze z jakąś wizualizacją.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #1 : 19 Marca 2013, 21:06:53 »
0

Czarny z żółtym to mi się od zawsze marzył... maluj waść :>

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
sarna
Zawiadowca
Długość toru:: 320 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 19 Marca 2013, 21:09:34 »
0

Moim zdaniem fajnie by wyglądała pomalowana w zieleń z pomarańczowym pasem, przypominałaby SM31   ale lidki już są w tych kolorach więc pewnie szukasz czegoś ciekawszego

Jeśli ma pasować do klas rumuńskich to w grę wchodzi tylko biały i czerwony, nic szczególnego więc proponuję żeby pomalować loka a jak przyjdzie czas na odnowienie wagonów to wtedy dopasować je do Lxd2

Może niebieski z pomarańczowym pasem, albo na odwrót? Te 2 kolory pasują do siebie najlepiej, a pomiędzy kolorami wąski czarny pasek
Łukasz
SGKW
*
Długość toru:: 209 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 19 Marca 2013, 21:16:47 »
+1

Ja bym widział na piaseczyńskim Faurze zieloną barwę! Dawniej próbowano wprowadzić ten kolor na Lxd2-299 czy 308, ale obie skończyły już swój żywot i tym samym nie mamy zielonej Lxd2 w Polsce. Poglądowo maszyny na Sargańskiej Osmicy mają zielone malowanie i chyba całkiem im do twarzy 
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 19 Marca 2013, 21:25:49 »
0

Czarna z żółtym pasem i srebrną lamówką - jak dla mnie bomba! Trochę amerykaszański klimat będzie

A zieloną z pomarańczowym pasem to pamiętam z Piotrkowa gdy byłem tam w ostatnim roku funkcjonowania kolei. I, szczerze mówiąc, nie zrobiła na mnie rewelacyjnego wrażenia.
sarna
Zawiadowca
Długość toru:: 320 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 19 Marca 2013, 21:33:51 »
0

Gdzieś na forum była fotoszopka czarny+żółty, a klasy rumuńskie by można żółty+czarny zrobić żeby nie było zbyt ciemno
102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #6 : 19 Marca 2013, 21:34:08 »
-1

To ja proponuję coś w stylu schematu z kolejki pionierskiej w Budapeszcie.
A może elementy kubizmu, jak na okrętach wojennych?

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #7 : 19 Marca 2013, 21:35:04 »
0

Tak, na mnie też nie zrobiła zieleń wrażenia. Z drugiej strony przepięknie prezentuje się "klasyczne" niebieskie malowanie po naprawach w Rumunii w początku lat '80 - na cześć Kolegów z Rogowa nazwałem je wzór 309. Tylko że... no takie malowanie już jest. Chciałbym, szczerze pisząc, "dać czadu" nie tyle samym kolorami, co pomysłem na ich połączenie. I zależy mi na akcencie pewnej dynamiki - czegoś co będzie współgrało ze słupem dymu, hukiem wentylatora przedziału chłodnic i wyjącymi turbinami silników gonionych na najwyższych obrotach. Jednocześnie nie chciałbym ruszać klas rumuńskich.

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 19 Marca 2013, 21:45:27 »
+1

465 niedawno była malowana wiec wypadało by pomalować 454.
Czarny?? Jakoś dziwnie to by wyglądało. Może jednak kolor nadziej na lepsze czasy ??
http://www.kolejewask.transport.pwr.wroc.pl/images/BANER2.jpg
Chciałbym, szczerze pisząc, "dać czadu" nie tyle samym kolorami, co pomysłem na ich połączenie. I zależy mi na akcencie pewnej dynamiki - czegoś co będzie współgrało ze słupem dymu, hukiem wentylatora przedziału chłodnic i wyjącymi turbinami silników gonionych na najwyższych obrotach. Jednocześnie nie chciałbym ruszać klas rumuńskich.

Może zgłosić sie do programu "poturbowani" i Chip Foose zrobi jedyną i niepowtarzalną lokomotywę na świecie Chichot
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2013, 21:49:52 wysłane przez andrzej2110 » Zapisane

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #9 : 19 Marca 2013, 21:55:42 »
+1

He, właśnie dlatego że 465 niedawno była malowana wypadało by pomalować gdyż jest pomalowana nie tylko w wąsy śp. Krzysztofa Putry, ale malatura została wykonana farbą do dachów która jest miękka i łapie syf.
Jeszcze myślałem o upodobnieniu wizerunku z malowaniem klas (od dołu pasy czerwony szeroki i wąskie beż i czerwień), jednakże z zastosowaniem na beżowym tle góry ok. 50% powierzchni dynamicznie pochylonego wzoru w kolorze czerwonym. Może stylizowanego napisu PGTKW, choć nie do końca lubię takie emblematy.

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 19 Marca 2013, 22:02:50 »
0

Jak byś miał juz upodabniać do klas to należało by pomalować w taki sam schemat ale na lokomotywie będzie dużo białego z racji braku okien (poza budką maszynisty oczywiście Chichot). To nie Mbxd2 wiec zawsze będzie się odróżniać.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 19 Marca 2013, 22:08:47 »
0

ale na lokomotywie będzie dużo białego ......
O to toto!!!. Wzorem kolei austriackich, która na elektrowozie wymalowała peena  na rumunie wymaluj rozpędzonego Vulcana Tyn6-3636.  Byłby to taki mały powrót tej serii na kolej grójecką. 
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #12 : 19 Marca 2013, 22:15:06 »
0

Uuuu... Janeczek. Na Ciebie zawsze można liczyć... To jest pomysł!
Duże tło beżowe do dyspozycji, i na nim czerwona, mocno stylizowana sylwetka Tyn6.

Cordylus
Zawiadowca
Długość toru:: 334 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 19 Marca 2013, 22:15:24 »
+3

Mi by się marzyło przywrócenie tego schematu. To w końcu zapomniany kawałek historii i możnaby było go do życia przywrócić.

Prezentuje się też bardzo fajnie. Właśnie jako taka ciężka, hucząca maszyna!
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #14 : 19 Marca 2013, 22:38:13 »
0

Zdecydowanie na fioletowo z czarnym pasem. Ocznaczenie oczywiście różowe 92 51 5 810 454-7 czcionką Ikarus Vulture ze specjalną dedykacją...
Wądzio
Zawiadowca
Długość toru:: 301 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 19 Marca 2013, 23:27:26 »
+2

Moim zdaniem fajnie by wyglądała pomalowana w zieleń z pomarańczowym pasem,

Ja również za, na PKP były chyba 2 tak pomalowane lokomotywy Lxd2: jedna chyba z Rogowa, skasowana pod koniec XX wieku a druga z Piotrkowa...
Brecht
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็

« Odpowiedz #16 : 20 Marca 2013, 13:45:11 »
+2

Gdzieś na forum była fotoszopka czarny+żółty, a klasy rumuńskie by można żółty+czarny zrobić żeby nie było zbyt ciemno

Fotoszopka mojej produkcji, chyba o to chodziło:

janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 20 Marca 2013, 14:29:37 »
0

Tak - a w górnym reflektorze jeszcze bym umieścił trójramienną gwiazdeczkę, z powodzeniem by udawał .... Mercedesa. 
Jacek 83218
Mechanik
Długość toru:: 251 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 20 Marca 2013, 18:15:50 »
0

A może po prostu, niebieska z szerokim białym pasem ograniczonym czerwonymi paskami.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #19 : 20 Marca 2013, 19:22:45 »
0

Jacku, jak już pisałem wyżej malowanie wz. 309 mamy w Rogowie. Myślę o czymś nie związanym z tradycją, ale przenoszącym się w czasy współczesne. Ot rzucam takie wyzwanie dla ludzi o otwartych umysłach: co proponujecie, jak byście to widzieli, jaki jest Wasz pomysł.

Strony: [1] 2 3 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!