Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:15:48 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koniec rozkładowych pociągów z parowozami w Wolsztynie  (Przeczytany 33291 razy)
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 15 Czerwca 2015, 22:20:01 »
0

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,18120296,Lokomotywy_wroca_na_tory__Parowozownia_w_Wolsztynie.html#BoxLokPozImg

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 01 Kwietnia 2016, 19:54:20 »
+4

Co ci Angole z Wolsztyna wyprawiają, to ja nie...
Najpierw u siebie przemalowali Latającego Szkota, a teraz dorwali się do Pt47-65. Fajnie, że Petucha wraca do ruchu. Wiem, że porządna naprawa główna musi kosztować. Rozumiem też, że sponsorzy chcą się promować. No ale to już chyba lekka przesada  Niezdecydowany.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
szy_mat
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 02 Kwietnia 2016, 11:15:03 »
0

O matko... Wygląda to tragicznie, ale jak takie kolory i logo sponsora mają uchronić ostatnią normalnotorową parowozownie to jestem w stanie to zaakceptować. Kiedyś jadąc Turkolem na Podsudeckiej spotkałem kilku starszych Anglików którzy byli wręcz zachwyceni Wolsztynem, więc może coś w tym jest.

A to ostatnie zdjęcie z relacji, to naprawdę w Polsce zrobione? Bo łudząco przypomina sławny "tunel" na Ukrainie. I ten semafor...
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 02 Kwietnia 2016, 17:12:28 »
+1

Dobra, ja wiem, że w naszym radosnym kraju Prima Aprilis trwa okrągły rok, ale na TZF porządek musi być. Zarówno malowanie Latającego Szkota, jak i Pt47-65 to oczywiście żart. Flying Scotsman w barwach Virgin Trains to tegoroczny psikus National Railway Museum.
Natomiast Petucha faktycznie została kilka dni temu sfotografowana w Krakowie w "czerwonym malowaniu", choć na szczęście nie jest to żaden eksperyment estetyczny1, a zwykła farba podkładowa (trochę podciągnąłem kolor). Faktem jest natomiast, że przeszła bardzo gruntowną naprawę główną. W rzeczywistości wygląda teraz tak, docelowo ma być chyba oliwkowa.

1 Choć trzeba przyznać, że z czarnym podwoziem i porządnym wiśniowym czy ceglasto czerwonym lakierem wyglądałaby zacnie.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2016, 17:20:18 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #24 : 30 Grudnia 2016, 21:16:00 »
+5

Wiem, że każda pliszka swój ogonek chwalić powinna, jednak dla przekory chcę pokazać coś parowozowego z kraju który uważamy za śmieszny, zacofany i prymitywny.

Panowie, zobaczcie jak w Chinach Wolsztyn jest realizowany. No, można się krzywić że parowozy zaniedbane zewnętrznie, bo o oryginalnym malowaniu trudno w ogóle pisać, ale... które maszyny w naszym kraju są tak szczelne, tak dobrze wyregulowane i tak eksploatowane - i to nawet gdy jadą tendrem na przód, i to nawet gdy spychają skład!?

Ja Wam wszystkim (i sobie w szczególności) życzę, aby w tym nadchodzącym 2017 roku móc choć raz na ojczystej ziemi, która ryż konsumuje z serwowany bud blaszanych, zobaczyć podobną scenę w wykonaniu jakiejś naszej Ol czy Pt. Bo normalnotorowe parowozowe popierdywanie w wąskotorówkowym tempie znamy aż za dobrze.

https://youtu.be/BlcLwlhgHO4?t=1m23s

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Juras XR4Ti
Młotkowy
**
Długość toru:: 103 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 02 Stycznia 2017, 12:29:19 »
0

No i postęp. Już starymi oponami nie palą... A lampa końca składu fajna.
MichałŁ
Dyrektor
Długość toru:: 673 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 02 Stycznia 2017, 16:07:48 »
0

Lampa jak lampa. Nie ma to jak parowy towarowy push pull
https://www.youtube.com/watch?v=3SiJCbe-oBo
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!