Świat kolejek wąskotorowych SMF
08 Października 2024, 08:44:03 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyrzyska wąskotorówka ma przeciwników !  (Przeczytany 28559 razy)
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 12 Września 2015, 02:29:27 »
+13

Ja tych bzdur nie czytam już i tyle Pozdrawiam
Robimy swoje...

A ja sądzę, że owe "bzdury" powienieneś poczytać. Ze zrozumieniem, a nie ze złością. Idalizm i zapał to cenne sprawy, ale są walutą całkowicie niewymienialną. Niewymienialną na argumenty użyteczne w rozmowie z władzami, niewymienialną na stal, impregnowane drewno, czy maszyny. Sprawnie funkcjonująca i bezpieczna (zarówno dla użytkowników, jak i przed zakusami niekoniecznie najmądrzejszych samorzadowców) kolej to nie tylko solidne torowiska, ale też solidne papierzyska. Papierzyska to argument, to dupochron. Bez dupochronu niespodziewany kop w dupala powoduje ból tegoż dupala, wielkie, okrągłe, zachodzące łzami oczy oraz pełne goryczy i rozczarowania, skierowane do nie wiadomo kogo pytanie: "ale dlaczego??? Przecież tak ciężko pracowaliśmy, tyleśmy zrobili, dlaczego??? To niesprawiedliwe...". Solidny dupochron kopala w dupala amortyzuje, a przy dobrym wietrze może też posłużyć do przyłożenia w zęby. Zęby ostrzone na kolejowe grunty, wagony, budynki, czy w końcu złom, którym potencjalnie każda kolej jest.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2015, 02:34:01 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 786 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 12 Września 2015, 15:55:04 »
+3

Święte słowa Pawle, święte słowa...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4304 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #22 : 12 Września 2015, 19:04:14 »
+5

Po konsultacjach z Kolegą ze Stowarzyszenia muszę posypać swą głowę popiołem - ów przejazd jest w ogóle niezwiązany z majątkiem WKP przekazanym powiatowi i znajduje się na nieużywanym od 100 lat fragmencie linii co do której nie ma obecnie żadnych planów na przywrócenie ruchu. Sama działka jest nadal we władaniu PKP i powiat (a zatem i TWKP) nie ma nic do niej.
Powyższe nie zmienia mego zdania w kwestii że podstawą rozwoju jest solidna pozycja operatora dającą status strategicznego partnera, z którym właściciel musi się liczyć.

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
RadekO
Młotkowy
**
Długość toru:: 114 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 18 Września 2015, 08:03:49 »
0

Nareszcie a Lisiogonek chciał mi dać Ciebie do tel, ale byłem zbyt zajęty

Piszę poprawnie po polsku
Wyrzyska Kolejka Powiatowa
Pozdrawiam RADEK
robbo2k
Nowicjusz
*
Długość toru:: 19 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 18 Września 2015, 12:54:07 »
+4

Kluczem do sukcesu jest .... majątek. Pracowanie na cudzym kończy się prędzej czy później katastrofą.   Ponieważ stowarzyszenia nie mają własności szlaków kolejowych,  to muszą zadbać o majątek ruchomy i umowy wieloletnie z powiatem  czy innym właścicielem na użyczenie szlaku.  Wkładanie pracy w cudze tory i cudzy tabor to droga ... do katastrofy.  Zmieni się starosta i wykopie stowarzyszenie z niczym.

Jak się kończy praca na "cudzym"  widzieliśmy choćby w Piasecznie był parowóz ni ma parowozu.

To samo ze szlakiem,  właściciel może wszystko (chyba ze jest w rejestrze zabytków to najwyżej może pozwolić rozkraść i wypisać z potem z rejestru).  Tylko wieloletnie umowy operatorskie lub użyczenia  mają sens.

aronek
Zawiadowca
Długość toru:: 310 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 22 Września 2015, 12:16:43 »
+3

To nie jest czarno-białe.
trudno byłoby funkcjonować dbając tylko o swoje. Niekiedy jest to również katastrofa wizerunkowa, bo nie każdy musi rozumieć, że te wszystkie wagony, wyglądające jak wraki, to nie jest własność operatora. I wychodzi że ludziom na niczym nie zależy.
jeśli nie zadbasz o tory, to może skończyć się tym że będziesz wyjeżdżać za bramę budynki, 10 metrów i wracamy.
dbanie o kamery, oświetlenie, drzwi, okna, to z kolei bezpośrednio Twój interes, aby nie wynieśli Twojego majątku. Nie wstawisz szyby to ukradną wiertarkę będącą własnością operatora, a nie właściciela torów.
To wszystko to naczynia połączone. Odcienie szarości. I nie zawsze musi to być katastrofa.

no i trochę wychodzi na to, że jeśli wywalisz starego operatora, to nowy, zanim uzyska papiery, będzie miał przynajmniej jeden sezon w funkcjonowaniu. A jeśli zrobisz 1 czy 2 sezony przerwy, to pozycję w regionie, kolejki jako atrakcyjnej formy spędzenia popołudnia, czy też jako atrakcji turystycznej, lub środka transportu, będziesz odbudowywać prawie od zera.

Wywalenie z jakiejkolwiek kolejki (może z wyjątkiem parkowych) może być tylko wynikiem zawiści właściciela-samorządu. Taki pies ogrodnika, sam wszystko rozwali, ale innym nie da.
I znajdzie się parę przykładów w których działania samorządu zmierzają do zaorania kolejki którą na swoim terenie mają. I wtedy nawet dbanie tylko o swój sprzęt nie uchroni przed katastrofą.
RadekO
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 22 Września 2015, 17:40:50 »
-3

Można zamknąć jakoś ten temat? Prośba do admina...

Pozdrawiam RADEK
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 22 Września 2015, 19:54:36 »
+4

Można zamknąć jakoś ten temat? Prośba do admina...

Jakie uzasadnienie???

Pozdr.<br />CAr.<br />
RadekO
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 22 Września 2015, 22:15:37 »
-5

Tak  myślę, że kompletnie nie ma sensu dyskusji na ten temat, ponieważ cała dyskusja zeszłą na jakieś dziwne "tory". Przeciwnicy są i będą, czy to na Wyrzyskiej czy na innej. Wg. mnie jest to bezsensowne i tyle.

Pozdrawiam RADEK
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!