Większej bzdury nie słyszałem. Proszę nie siać fermentu. Bardzo niedokładnie pan przeczytał ten projekt.
Pozdrawiam
FB
Szanowny Panie Filipie,
przeczytałem ten projekt (w większości dość pobieżnie, lecz jeśli chodzi o świadectwo i licencję maszynisty z wielką uwagą - wręcz niedowierzaniem o możliwości przywrócenia tejże kwestii na kolei wąskotorowych) i dostatecznie dużo z niego zrozumiałem. W związku z tym postanowiłem napisać o swoich wątpliwościach na forum.
Lecz, z Pana wypowiedzi ewidentnie wynika, że jestem fermenciarzem. I z tym się nie zgadzam. Dlatego, przedstawiam obecnie istniejące przepisy i propozycję zawartą w zmianie do ustawy (w formie wycinków).
Obecna forma:
2. Z obowiązku uzyskania autoryzacji bezpieczeństwa zwolnieni są:
1) zarządcy:
a) których linie kolejowe są funkcjonalnie oddzielone od reszty systemu kolei i są:
– przeznaczone do prowadzenia pasażerskich przewozów aglomeracyjnych i wojewódzkich przewozów pasażerskich w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym transporcie zbiorowym lub
– wpisane do rejestru zabytków lub do inwentarza muzealiów,
b) których linie turystyczne są eksploatowane w celach wykonywania przewozów rekreacyjno-wypoczynkowych i okolicznościowych, w tym kolei wąskotorowych,
c) których linie wąskotorowe są eksploatowane w celu przewozu rzeczy;
2) zarządcy infrastruktury kolejowej, która jest wyłącznie użytkowana przez właścicieli do prowadzenia własnych przewozów towarowych (zarządcy prywatnej infrastruktury kolejowej).
5. Z obowiązku uzyskania licencji maszynisty i świadectwa maszynisty zwolnieni są prowadzący pociągi lub pojazdy kolejowe po liniach kolejowych, o których mowa w ust. 2 pkt 1, pojazdy kolejowe wyłącznie w obrębie bocznicy kolejowej, a także pojazdy kolejowe specjalne, które nie są przeznaczone do samodzielnej jazdy po czynnych torach kolejowych.
Proponowana forma:
1. Warunkiem prowadzenia ruchu kolejowego na linii kolejowej jest posiadanie przez jej zarządcę autoryzacji bezpieczeństwa.
2. Warunku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do:
1) linii metra;
2) linii kolejowych:
a) wąskotorowych,
b) funkcjonalnie oddzielonych od reszty systemu kolei:
- przeznaczonych do prowadzenia pasażerskich przewozów
aglomeracyjnych lub wojewódzkich przewozów pasażerskich w
rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o publicznym
transporcie zbiorowym lub
- wpisanych do rejestru zabytków lub do inwentarza muzealiów,
c) eksploatowanych wyłącznie w celach wykonywania przewozów rekreacyjnowypoczynkowych
i okolicznościowych,
d) które są wyłącznie użytkowane przez właścicieli do prowadzenia własnych
przewozów towarowych.
10. Z obowiązku uzyskania licencji maszynisty i świadectwa maszynisty zwolnieni
są prowadzący pociągi lub pojazdy kolejowe po liniach kolejowych, o których mowa w
ust. 2 pkt 1, pojazdy kolejowe wyłącznie w obrębie bocznicy kolejowej, a także pojazdy
kolejowe specjalne, które nie są przeznaczone do samodzielnej jazdy po czynnych
torach kolejowych.
Czy dalej Pan uważa, że sieję ferment?
Jednocześnie pragnę zauważyć, że tabelka z projektu jest tylko i wyłącznie załącznikiem do uzasadnienia. I w niej jest zawarte, że linie funkcjonalnie oddzielone - przewóz osób, linie muzealne będą musiały posiadać licencję przewoźnika i licencję maszynisty. Zaś, koleje wąskotorowe i koleje turystyczne już nie będą miały tych obostrzeń. Lecz, ta tabelka nie będzie aktem prawnym, tylko zapisy w/w.
Pozdrawiam