Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 07:29:40 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Krośniewice -Ozorków  (Przeczytany 48593 razy)
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #20 : 30 Sierpnia 2005, 15:26:20 »
0

A może zorientowali się, że kolejka ruszy i chcą to uniemożliwić by kraść dalej w przyszłość bezkarnie - kradziez z linii nieczynnej to mała szkodliwość społeczna, a jak adwokat poskarży się ze łzami na bezrobocie to całkiem puszczą.
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #21 : 30 Sierpnia 2005, 22:35:35 »
0

Złodziejem szyn w okolicy Sierpowa okazał się Piotr J. z Aleksandrowa Łódzkiego. Znamy jego adres i numer dowodu (wszystko dzięki Antoniemu Chamczykowi, w kontaktach międzyludzkich i uzyskaniu informacji to mistrz nad mistrzami). Nie podaję szczegółów bo ktoś w aktcie desperacji mógłby dokonać samosądu.
Co ciekawe człowiek ten jest znany na komendzie w Ozorkowie bo w przeszłości dokonawał już kilku podobnych kradzieży.

pozdrawiam Paweł

P.S.
Dziś się dowiedziałem, że na rogowskiej pociąg dojechał do Białej Rawskiej a podrodze przejechał przez nowy przejazd na obwodnicy prowadzącej do gierkówki.
Zombi
Mechanik
Długość toru:: 198 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 07 Września 2005, 15:02:52 »
0

WItam!
Jestem z Łęczycy i caly czas czekam z niecierpliwoscia na uruchomienie tej lini, bede starał sie pomoc jak tylko moge wczoraj napisalem maila o wspolrace i caly czas czekam. Moge z checia pomoc przy oczyszczaniu szlaku.
Na stronie www.koleje.wask.pl widnieje info o imprezie na tym szalku:
15.10.2005 — Krośniewicka Kolej Dojazdowa

Trasa: Krośniewice - Łęczyca - Ozorków (tylko w przypadku udrożnienia szlaku) - Krośniewice
Tabor: Lyd1+brankard+3Aw
Koszt: 50 zł
Organizator: Stowarzyszenie Kolejowych Przewozów Lokalnych

Wybiera sie ktos jak dojdzie do skutku
POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE!

Krzysiek
Mechanik
Długość toru:: 150 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 07 Września 2005, 15:38:29 »
0

Jakiś niecodzienny skład masz w sygnaturce... ;-)(http://mf.net.pl/images/signatures/89314953543161141f15b1.jpg)

Pozdrawiam
Krzysiek
Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 07 Września 2005, 15:47:01 »
0

hehehehh niespotykany Chichot Lxd2 haha z jakim taborem Chichot
Aha jeszcze jedno male zapytanie czy na odcinku Ozorkow - Krosniewice bedzie działac tylko polaczenie osobowe czy tez jakies towary tez

Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 07 Września 2005, 16:16:53 »
0

Super Otrzymałem tel od P. Pawła i w nast tygo bedziemy rozkuwać asfalt w Łęczycy i nawiazujemy wspolpace ja postaram sie jeszcze zwerbowac moze kogos ale nie gwaratuje. Pozdrawiam!

Paweł P
Gość
« Odpowiedz #26 : 09 Września 2005, 19:50:16 »
0

Witam.

Ponieważ ekipa z Krośniewic jest zajęta pracami na odcinku do Brześcia i chwała im za to, postanowiliśmy, dla zapewnienia terminu imprezy na tym odcinku w październiku, wykonać prace samodzielnie. Organizujemy drezynę roboczą na przyszły tydzień. Chcemy rozkuć przejazd na ul. Belwederskiej i naprawić szyny w okolicy zalewu w Łęczycy. Oczywiście jak będzie można pojedziemy dalej, najlepiej do Sierpowa.

Pozdrawiam Paweł
Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 10 Września 2005, 08:51:46 »
0

bedzie ciezko ale damy rade, duzo roboty bedzie

Paweł P
Gość
« Odpowiedz #28 : 14 Września 2005, 18:25:28 »
0

Witajcie drodz ciasnotorowi.

Jest problem z tą naszą Łęczycą. Ekipa krośniewicka ma roboty po pachy. Wahają się do Brześcia z wagonikami i nie mają czasu na dodatkowe zajęcia. Rozkucie Belwederskiej to "trudne" zadanie, szyny zalane na grubość kilku centymetrów.  Mam nadzieję, że wkrótce będą mieli trochę wolnego. Sami nie damy rady rozkuć przejazdu.
Tym samym oddala się moment dotarcia, po 4 latach przerwy, pierwszego pojazdu silnikowego do Ozorkowa (dwa-trzy lata temu jeździł w okolicach Ozora swoją drezyną rowerową kolega Jarek Sobczyk, ale później zarosło i już się nie dało).  
Ten dzień nastąpi, a my nie możemy się doczekać.

Pozdrawiam Paweł
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #29 : 14 Września 2005, 18:56:47 »
0

Cytat: "Paweł P"
Rozkucie Belwederskiej to "trudne" zadanie, szyny zalane na grubość kilku centymetrów.  Mam nadzieję, że wkrótce będą mieli trochę wolnego. Sami nie damy rady rozkuć przejazdu.

Spróbujcie wykorzystać gumówke - tarcza do cięcia stali wystarczy - chyba że macie dostęp do flexów używanych przy remontach dróg. Tylko uważajcie, żeby nie naciąć szyny UWAGA ! Koniecznie przyłbica !!! Kumplowi taka tarcza się rozpadła - jak kupujecie to warto wydać kilka złotych więcej na solidnie zbrojoną tarczę.
Kiedyś przeprowadzałem kabel pod alejką asfaltową i ciąłem zwyklą gumówka z hipermarketu - mimo zarzynania - cięte były też rury ok 3" w ogrodzeniu nadal działa

Powodzenia !
Jarek
Młotkowy
**
Długość toru:: 72 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 14 Września 2005, 20:44:11 »
0

czesć

jestem zdeterminowany do zmierzenia sie z tym przejazdem choćby tylko z młotkiem i przecinakiem

Jarek

rower szynowy
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #31 : 14 Września 2005, 21:45:30 »
0

Witaj Jarku.

Mam ochotę na to samo, ale po rozmowie z Tomkiem Strapagielem, doszedłem do wniosku, że bez zgody prawnika SKPL-u nie możemy nic zrobić. Ten przejazd to 3 godziny pracy z odpowiednim sprzętem. Trzeba mieć oznakowanie miejsca robót, bo ta ulica jest ruchliwa a ludzie muszą pracować w bezpiecznych warunkach. My nie mamy odpowiedniego zaplecza do takich prac.
Jestem zły na całą sytuację, bo zapowiadana impreza oddala się i trudno powiedzieć kiedy się odbędzie. Jedyne co możemy zrobić, to kontynuować dotychczasowe prace. Jeśli chcesz dołączyć, to ja jadę w sobotę od rana do Łęczycy. Jestem tam umówiony z Tomkiem Lisem. Będziemy wycinać drzewa na szlaku między działkami, później przejdziemy się szlakiem w kierunku Sierpowa i jeśli nie będzie tam nic do zrobienia, to pojedziemy do Sierpowa przyciąć to, co zdążyło odrosnąć od czerwca. Na koniec zostawiam Ozorków-chyba doszlifuję tam naszego koziołka i może przewiozę trochę tłucznia póki mam wózek.

Jak będziesz mógł daj znać.

A może ktoś jeszcze jest chętny spiłować kilka pniaczków i pomachać łopatą ?
Chętnych proszę o kontakt na numer 696 197 757

Pozdrawiam Paweł
Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 15 Września 2005, 08:30:56 »
0

ojjj a teraz ta ulica Pawle stala sie bardz ale to bardzo ruchliwa bo remonuja most na Poddebice i nie ma przejazdu i ulica belwedreska zrobili objazd  :wink: Do zobaczenia w sobote
Pozdrawiam

Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 18 Września 2005, 19:00:41 »
0

ehhh niestety wszystko sie komplikuje bo od stacji w łeczycy w strone sierpowa wszystko sie komplikuje, jest bardzo duzo pracy i potrzebujemy ludzi ktorych nam bardzo brakuje, ja staram sie sam wyruszać na szlak i sam go oczyszczac ale i tak wolno idzie. Fotki wrzauce juz niedlugo. Pozdrawiam!

to7m
Nowicjusz
*
Długość toru:: 10 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 25 Września 2005, 20:39:25 »
0

Na pewno będe na imprezce 15 października   Chichot  Chichot  niestety słyszałem że wycieczka bedzie podobno przesunięta na późniejszy termin  Smutny

PS        
Co jest z Px48 na Krośniewickiej KD ?

pozdrowienia
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #35 : 25 Września 2005, 21:24:33 »
0

Witajcie.

To prawda, że termin się przesunie. Myślę, że należy oczekiwać tej imprezy w grudniu na mikołajki. Jest problem z rozkuciem przejazdu na ul. Belwederskiej w Łęczycy (ekipa z Krośniewic jest zajęta przewozem towarów i nie mają chwili wolnej na inne sprawy a nasze Stowarzyszenie nie posiada odpowiednich środków do wykonania prac).
Ale jest inna ważna rzecz, którą mogliśmy wykonać. Z przyjemnością informuję, że po 3 miesiącach pracy (piłą ręczną i sekatorem) podejmowanej raz w tygodniu, odcinek z Sierpowa do Ozorkowa został odkrzaczony. Odcinek ten to 7 km szlaku , na którym są miejsca gdzie rosnące drzewa tworzły zwartą bryłę i wycięcie np. 500 m zajmowało 9 godzin ciągłej pracy, wykonywanej przez dwie osoby. Ostatni pociąg jechał na tym odcinku cztery lata temu. Po szlaku musi teraz przejechać drezyna i skosić zielsko, bo zarosło równie mocno jak w przypadku drzew.
Pociąg dojedzie bez problemu do Łęczycy. Po rozkuciu przejazdu w tym mieście, trzeba będzie wykopać szyny spod piachu w okolicy Borek i wyciąć drzewa do Sierpowa (wycinka dla dwóch osób to jeden - dwa dni robocze, wykopanie-kilka godzin).
Słaby punkt na szlaku to most w Sierpowie, tu trzeba wymienić podkłady bo są spruchniałe. Pozostanie jeszcze uzupełnić kilka drobnych ubytków w torowisku (ok. 40 m).

Jak widzicie , jest trochę do zrobienia ale najważniejsza była wycinka bo zarosło strasznie, ale to już historia. Jeden z ważniejszych etapów, zakończon. Następne, bardziej przyjemne przed nami.

Pozdrawiam
Paweł P
Gość
« Odpowiedz #36 : 25 Września 2005, 21:26:25 »
0

Jeszcze jedno.

Px48-1902 musi przejść rewizję kotła. Stoi w szopie.

Pozdrawiam
Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 26 Września 2005, 13:45:39 »
0

NO wczoraj ta wycinka zajela nam pare h ale w sumie pracowalismy w 2 osoby, ale najbardziej martwi nas ten przejazd na belwederskiej bo bez niego kolejka nie dojedzie do ozorkowa ale pozostaje nam czekac na ekipe z krosniewic.
Pozdrawiam !!!

Paweł P
Gość
« Odpowiedz #38 : 01 Października 2005, 22:47:53 »
0

Witam Was.

Dzisiaj (tj. 01.10.05) nasz kolega Wojtek z Krośniewickiej KD powiedział , że w przyszłym tygodniu biorą się za rozkucie Belwederskiej w Łęczycy a to bardzo dobra informacja. Z każdym dniem zbliżamy się do mometu kiedy w Ozorkowie pojawi się, pierwszy po czterech latach, pociąg.
Nie macie pojęcia ilu ludzi na widok wykonywanych przez nas prac na szlaku pukało się w głowę. Jeśli macie w swoich okolicach podobne zjawisko, to pamiętajcie, że pukają się w swoją głowę a nie w waszą.
Jeszcze wiele pracy przed nam. Ale wierzę, że w bardzo licznym towarzystwie spotkamy się w Ozorze na pierwszej imprezie z pociągiem specjalnym. Do zobaczenia.

Pozdrawiam Paweł
Zombi
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 02 Października 2005, 20:43:40 »
0

Po wiecej informacji o naszym stowarzyszeniu mozna wstpic na nasze forum www.skokw.fora.pl i galeria: www.skokw.xt.pl

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!