Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Października 2024, 22:50:34 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chwalą TMKW!  (Przeczytany 9792 razy)
banowy
Nowicjusz
*
Długość toru:: 35 m

W terenie W terenie

« : 01 Stycznia 2018, 14:35:23 »
0

Dużo się dzieje w Koszalinie - co zauważają nawet branżowe portale... http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/podsumowanie-kolejnego-sezonu-koszalinskiej-waskotorowki-85030.html
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 03 Stycznia 2018, 02:57:20 »
+2

Miło, że piszą, ale ów branżowy portal ma to do siebie, że co mu wyślesz, to puści w internety. Stawiam, że materiał wysłało do redakcji TKKW.
banowy
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 03 Stycznia 2018, 21:06:18 »
+2

Nieśmiało więc zapytam: A to dobrze, czy źle, że wysłali?  News jest i tak gruby - bo obecnie w PL raczej kładzie się asfalt "z górką" na główki na wąskich przejazdach, a nie zabudowuje tinesy.
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 786 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 03 Stycznia 2018, 23:18:50 »
+2

A ja krótko....Brawo Wy!!!

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 04 Stycznia 2018, 01:19:16 »
+1

Nieśmiało więc zapytam: A to dobrze, czy źle, że wysłali? (...)

Ani dobrze, ani źle. Nie jedna kolej wąskotorowa (w tym moje macierzyste GKW) korzysta z RK do podbudowywania swojego wizerunku albo zwyczajnego informowania o jakiś wydarzeniach. Rzecz w tym, że ma się za bardzo co tym chwaleniem chwalić, bo wychodzi, że to samochwalstwo

I jeszcze jeden detal: nie TMKW, a TKKW - Towarzystwo Koszalińskiej Kolei Wąskotorowej. Zmiana nazwy nastąpiła już dość dawno temu.
banowy
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 04 Stycznia 2018, 21:05:16 »
+1

Skoro już przy szczegółach jesteśmy - to jednak lepiej wygląda słówko "niejedna" (wiem, wiem, to nie forum polonistów, ale...) Za moich z Nimi czasów było to TMKW - i tak jakoś w sercu i głowie zostało. A co do linku - nawet, jeśli sami podesłali - to dlaczego nie mają się chwalić? Słusznie minione czasy, kiedy takie postępowanie nazywano "samochwalstwem", a zaradność "prywaciarstwem", albo i gorzej  (wtedy, kiedy to parowozy serii Px48  kursowały w ruchu planowym między Koszalinem a Białogardem) - to już przeszłość. Teraz to się nazywa, jak słusznie zauważyłeś  Kolego "budowaniem wizerunku" - i jest powszechnie akceptowane, a nawet konieczne, żeby zauważono twoje starania.
Tylko tych czajników żal...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2018, 21:12:41 wysłane przez banowy » Zapisane
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4304 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #6 : 04 Stycznia 2018, 21:32:19 »
+5

Ja wolałbym aby na portalach branżowych - takich jak RK czy 750 - do których nie zaglądają rodziny z dziećmi, czyli klienci wąskotorówek, prezentować nie takie, za przeproszeniem, lukrowane ciasteczka: że to zrobiliśmy i tyle przewieźliśmy, ale treści branżowe.

Otóż chętnie dowiedział bym się w jakiej technologii wykonany był przejazd, oczywiście ze szczegółami technicznymi, rysunkami, procedurą, kosztami i, co najważniejsze, opisem co było problemem, czyli ze wskazówkami na co zwrócić uwagę w realizacji inwestycji.

Tak samo chętnie bym poczytał w jaki sposób ktoś zwiększył przewozy, wystarał się o dopłaty, zapewnił większy zysk, wdrożył nowe metody pracy...

Zdaję sobie sprawę z oczywistej oczywistości jaką jest wzajemna zawiść między kolejkami i chęć ukrycia wszystkiego przed światem, oczywiście oprócz sukcesów, ale wciąż podtrzymuję swe zdanie iż ludzie są zacni i zrozumieją w końcu że nic im nie ujmie podzielenie się zdobytą wiedzą. Myślę że realny termin tej epoki nastąpi ze dwa dni po tym jak na Titanicu orkiestra grać przestanie. 

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
banowy
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 04 Stycznia 2018, 21:40:57 »
0

10/10
Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 404 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 04 Stycznia 2018, 21:48:00 »
+1

Ja wolałbym aby na portalach branżowych - takich jak RK czy 750 - do których nie zaglądają rodziny z dziećmi, czyli klienci wąskotorówek

O ile na temat TZF zgoda, to z Pudelka Kolejowego jak najbardziej, pośrednio i bezpośrednio, w grupie doecelowej ma rodziny z dziećmi.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 07 Stycznia 2018, 04:11:43 »
0

Skoro już przy szczegółach jesteśmy - to jednak lepiej wygląda słówko "niejedna" (wiem, wiem, to nie forum polonistów, ale...) (...)

Jest z tym łącznym i rozłącznym pisaniem niemały rozgardiasz. Ot, właśnie to słówko "niemały".  Jeśli mamy na myśli rozgardiasz całkiem spory, to napiszemy, faktycznie, łącznie: "niemały". Jeśli jednak napiszemy tak: "nie mały to rozgardiasz, ale całkiem duży", to pisownia rozłączna będzie poprawna. I tak też, najwyraźniej, zamierzałem napisać, acz straciłem wątek albo zmieniłem plany. Faktycznie wyszło niepoprawnie. Za zachowanie czujności, zwrócenie uwagi i dbanie o poprawność piękne dzięki

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!