Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:24:47 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ratujmy nastawnie w Naleczowie  (Przeczytany 89139 razy)
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #20 : 18 Sierpnia 2005, 11:01:56 »
0

Postaram się skontaktować z owym guru, telefon kontaktowy pewnie na stronie internetowej.
fidzio
Gość
« Odpowiedz #21 : 18 Sierpnia 2005, 11:14:41 »
0

Cytat: "kolejdojazdowamarecka"
Postaram się skontaktować z owym guru, telefon kontaktowy pewnie na stronie internetowej.

Obywatel Stateczny obiecal sie zajac owa sprawa
Krzysiek
Mechanik
Długość toru:: 150 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 18 Sierpnia 2005, 11:18:52 »
0

Cytat: "fidzio"
Obywatel Stateczny obiecal sie zajac owa sprawa :)

Super. Pewnie naświetli Ogonkowi całą sprawę więc może przy okazji dowiemy się jak on "widzi" ten pomysł.

Pozdrawiam
Krzysiek
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #23 : 18 Sierpnia 2005, 11:27:02 »
0

No to teraz pozostało jedno, musze dogadać transport dla kosiarek, na dniach wszystko będę wiedział.

Piszcie jakie jeszcze narzędzia będą nam pomocne to postaram się skombinować.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #24 : 18 Sierpnia 2005, 16:36:45 »
0

Z radością zawiadamiam, że kosiarka spalinowa załatwiona razem ze mną i jeszcze jedną osobą - będzie dnia 27 od rana na miejscu. Będzie zapas żyłek, kanister paliwa i ostrza metalowe na szersze pieńki.

Dostarczę też siekierke i jedną łopate, a może mi się uda wykombinować jakoś i drugą.

Przydałby się kilof jakiś - jak ktoś ma możliwość niech postara się załatwić, bo ja nie posiadam.

Niestety transport dla ewentualnych chętnych do pomocy nie będzie możliwy, tak więc ewentualne osoby muszą kombinować własny transport w obie strony.
statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #25 : 18 Sierpnia 2005, 16:58:37 »
0

Witam Szanownych Forumowiczów

Jestem pod wrażeniem, że tak tylu ludzi się zadeklarowało:) Oby tylu, gotowych do pracy zjawiło się na miejscu:) Porozmawiam z naczelnikiem w sprawie tej akcji, ale jak go znam to nie bedzie miał nic przeciwko. Mam tylko nadzieję, że zdajecie sobie sprawę z tego iż stacja w Nałęczowie jest baaaardzo długa i tego terenu do koszenia jest dość sporo. Dopiero po niedzieli dam znać co ustaliłem bo wyjeżdzam na Ukrainę na dniach i nie będzie mnie w Polsce a i z dostępem do neta mam ostatnio problemy:/
fidzio
Gość
« Odpowiedz #26 : 18 Sierpnia 2005, 18:43:39 »
0

Z radością zawiadamiam, że kosiarka spalinowa załatwiona razem ze mną i jeszcze jedną osobą - będzie dnia 27 od rana na miejscu. Będzie zapas żyłek, kanister paliwa i ostrza metalowe na szersze pieńki.

Dostarczę też siekierke i jedną łopate, a może mi się uda wykombinować jakoś i drugą.

Przydałby się kilof jakiś - jak ktoś ma możliwość niech postara się załatwić, bo ja nie posiadam.

Niestety transport dla ewentualnych chętnych do pomocy nie będzie możliwy, tak więc ewentualne osoby muszą kombinować własny transport w obie strony.

Wiec tak ja przyjezdzam na 50% gdyz jestem mocno podkredytowany i nie stac mnie na pociag Smutny jestem wiec uzalezniony od transportu znajomego maniaka SRK :twisted:  a on jescze nie jest pewny swej obecnosci. Jezeli dojade estem gdzieś od godziny 13 i przyjezdzamy 2-3 osobowa ekipa. Chcialbym rozruszac rozjazdy i urzadzenia w srodku. Moge wziasc kilof postaram sie jakeis kawalki drewna do zabicia okien plus gwozdzie mlotek.

P.S Statek prosze zastanow sie nad kwestia wody biezacej gdyz temat jest palacy jak ostre zupy z biedronki
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #27 : 18 Sierpnia 2005, 21:38:17 »
0

Nie wiem czy aby rozjazdy nie są zamknięte na klucze.
fidzio
Gość
« Odpowiedz #28 : 19 Sierpnia 2005, 15:10:57 »
0

Nie wiem czy aby rozjazdy nie są zamknięte na klucze.

Sa , ale klucze dojada z Karczmisk
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #29 : 19 Sierpnia 2005, 15:26:45 »
0

E... jeśli sprawiasz, że mogą dojechać z Karczmisk klucze do zwrotnic to może załatwisz jeszcze, by dojechał jakiś kilof i jakaś taczka ?
fidzio
Gość
« Odpowiedz #30 : 19 Sierpnia 2005, 17:30:16 »
0

E... jeśli sprawiasz, że mogą dojechać z Karczmisk klucze do zwrotnic to może załatwisz jeszcze, by dojechał jakiś kilof i jakaś taczka ?

Jezeli przyjade to przyjedzie ze mna na 100% kilof. Taczki nie da rady
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #31 : 21 Sierpnia 2005, 10:59:32 »
0

Moi mili parafianiae:

Wczoraj z cierpliwą narzeczonabyłem w Nałęczowie i zrobiłem rozpoznainie przed atakiem.

Sama nastawnia: wybebeszona, część urządzeń jest, ale to co się dało urwać ukradzione, jedna szafa drewniana, w piwnicy druga, piec kaflowy nie rozbity, sterty śmieci i połamanych drewnianych elementów gł. z ramokiennych, sterty szkła z wybitych szyb, w jednym pomieszczeniu nasrane, 1 kibel rozbity, w drugim wystaje wielka sterta popiołu - ktoś spalił wszystkie dokumenty z nastawni - po podłodze całego budynku walająsię nadpalone, pomięte mokre resztki różnych druków i druczków. Ogólnie nie jest najgorzej - do budynku można wejść tylko przez okna od strony miasta, drzwi trzymają, od strony stacji normalnotorowej okna zabezpieczone dechami i eternitem, natomiast oboje drzwi do piwnic wywalone, ale na pocieszenie nie da się od piwnicy wejść do nastawni, ale oczywiście wszystko co się stamtąd dało też ukradziono. Do zamurowania jest 10 okien plus ewentualnie jedenaste w którym jest coprawda krata i dwoje drzwi do piwnic.

Suwnica: w nienajgorszym stanie, nie ma wybitych okien, ale wszystkie kable i temu podobne elementy zwisające są oczywiście sprywatyzowane przez złomiarzy.

Rampa czołowa i zapadnia transporterowa: nie ma śladu - zielsko rośnie w tych okolicach do pasa i nic nie widać.

Torowisko i rozjazdy: tory kompletne,wszystko zarośnięte miejscami po pas po szyję, gdzieniegdzie zakopane ziemią lub tłuczniem przez roboli tam stacjonujących, pracy nad odsłanianiem torów będziemy mieli na wiele długich weekendów tyle powiem.

Transportery: 25 sztuk, ogołocone ze wszystkiego, miejscami nie widać ich bo trawa po pas i trzeaba wiedzieć zawczasu gdzie ich szukać.

Trójkąt i tor szlakowy: powoli także zarasta trawą, jeszcze troche i lokomotywa będzie miałą trudno przejechać, najgorzej jest na trójkącie - powoli dżungla go pożera.

Nie poszedłem sprawdzić semafora, bo o nim zapomniałem.

Pytanie jedno - od czego tu zacząć, wg. mnie najpierw zacznijmy od trójkąta - będziemy na nim składać wykoszoną dżungle z reszty stacji.
Przydałaby się jakaś chemia na opryskanie wyciętych odcinków.
No i kupa luda do roboty.
Krzysiek
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 21 Sierpnia 2005, 18:04:42 »
0

Torowisko i rozjazdy: tory kompletne,wszystko zarośnięte miejscami po pas po szyję, gdzieniegdzie zakopane ziemią lub tłuczniem przez roboli tam stacjonujących, pracy nad odsłanianiem torów będziemy mieli na wiele długich weekendów tyle powiem.

W Nałęczowie na szczęście dotychczas nie było kradzieży, a torów na stacji dużo więc pewnie kuszą potencjalnych zainteresowanych.

Trójkąt i tor szlakowy: powoli także zarasta trawą, jeszcze troche i lokomotywa będzie miałą trudno przejechać, najgorzej jest na trójkącie - powoli dżungla go pożera.

To jest ciekawe. Trójkąt zarastna nieustannie od 2003 roku. Dziwne, że skoro jest używanyco dwa tygodnie nikt z Karczmisk nie pofatygował się zrobić tam porządku.

Nie poszedłem sprawdzić semafora, bo o nim zapomniałem.

Semafor jest w miarę kompletny, musi obejrzeć go ktoś kto ma pojęcie o jego ponownym uruchomieniu. Swego czasu ktoś uniósł ramię w górę więc jeszcze nie zardzewiał do reszty.

Pytanie jedno - od czego tu zacząć, wg. mnie najpierw zacznijmy od trójkąta - będziemy na nim składać wykoszoną dżungle z reszty stacji.
Przydałaby się jakaś chemia na opryskanie wyciętych odcinków.
No i kupa luda do roboty.

Na stacji najwięcej jest chyba trawy. Krzaków nie jest dużo więc miejsca na nie nie potrzeba dużo. Od czego zacząć to nie wiem. Jak ktoś ma pomysły niech pisze.

Pozdrawiam
Krzysiek
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 21 Sierpnia 2005, 20:34:21 »
0

Cytat: "Krzysiek"
To jest ciekawe. Trójkąt zarastna nieustannie od 2003 roku. Dziwne, że skoro jest używanyco dwa tygodnie nikt z Karczmisk nie pofatygował się zrobić tam porządku.

Napisałbym co sądzę na ten temat, ale wolę się ugryźć w język...

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #34 : 22 Sierpnia 2005, 07:36:09 »
0

Nikt nie zrobił z nim porządku, bo nie ma komu, ani pieniędzy, a przede wszystkim nie ma komu, w Karczmiskach pracuje 2 maszynistów, naczelnik i kierownik pociągu, mają wystarczająco dużo roboty, by utrzymać w ruchu 2 lokomotywy, brankard, pług, 2 letniaki i 4 wagony. Sądzę, że naczelnik i kierpoć nie mają się do fizycznej pracy, więc wszystko na głowie 2 maszynistów i ludzi, których ewentualnie daje właściciel kolejki do pomocy. A pozatym jest takli kraj na świecie gdzie tory porastają zielskiem, jest to oczywiście nasz kraj, przyjezdni nie kryją zdziwienia.
Krzysiek
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 22 Sierpnia 2005, 09:38:52 »
0

Gdyby rzeczywiście to było problemem... Na NKD jest ponad 70 jednostek taboru, ale to nie jest największy kłopot. Szkoda, że nie napisałeś, że te nie wycięte krzaki to efekt zapracowania przy intensywanych przewozach...

Pozdrawiam
Krzysiek
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #36 : 22 Sierpnia 2005, 10:22:44 »
0

Ten tabor oprócz tego który wymieniłem nadaje się na szmelc, może jeszcze sprawna drezyna Wmc, jeden brankard i 2 transportery, które są zabezpieczone przed złomiarzami w Karczmiskach, reszta to w większości skorupy ogołocone ze wszytskiego co się da wynieść.

A i to co jest sprawne  też się psuje i trzeba ciągle naprawiać, utrzymanie 2 sprawnych loków nie jest wcale takie proste gdy ma się 2 ludzi i praktycznie zero środków, loki z karczmisk jeżdżą na częściach "wypożyczonych" z GKW, bo loki były rozszabrowane ze wszystkiego.

Nimniemniej masz napewno w wielu procentach słuszność, ja też mam swoje zdanie co do przewozów towarowych na NKD.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #37 : 24 Sierpnia 2005, 08:24:30 »
0

Pewna osoba wzięła na siebie rozmowe z naczelnikiem, i jak zgodził sie ?
statek
Młotkowy
**
Długość toru:: 130 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #38 : 24 Sierpnia 2005, 14:06:53 »
0

Witam

Panowie, czy nie dalibyście rady przyjechać nie w tą lecz w następną sobotę? Niestety jutro wyjeżdzam do Kijowa i nie będę mógł uczestniczyć w pracach w Nałęczowie więc niebardzo będę jak miał przywiesc Wam klucze itd.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #39 : 24 Sierpnia 2005, 22:32:13 »
0

Damy rade i w tą i w przyszłą także, tak więc na weekend za tydzień ciąg dalszy prac.

A kto przyjedzie w te sobote ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!