obserwator
|
|
« Odpowiedz #60 : 05 Maja 2009, 10:57:51 » |
0
|
Planowana impreza odbędzie się na jesieni, trwaja prace torowe i wg. kol Roberta z SKPL-u potrwają napewno jeszcze do końca wakacji. Wg. SKPL-u na Kaliskiej Kolejce ma kursowac parowóz , a imprezy oprócz typowych fotozugów dla MK mają byc takze przeznaczone dla okolicznej ludnosci.
|
|
|
|
|
|
|
mlodek
Nowicjusz
Długość toru:: 18 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #61 : 05 Maja 2009, 21:37:34 » |
0
|
Wiadomo może na jakiej trasie planowane są przejazdy ??
Pozdrawiam Paweł
|
|
|
|
|
|
|
obserwator
|
|
« Odpowiedz #62 : 07 Maja 2009, 09:24:11 » |
0
|
Tak , Opatówek - Zbiersk - Opatówek
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #63 : 07 Maja 2009, 09:56:47 » |
0
|
Do turku coś jeździ??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
mlodek
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #64 : 07 Maja 2009, 10:04:47 » |
0
|
Niestety w tej chwili nic nie jeździ, bywam w Turku co jakiś czas i od około 2 lat tory są w stanie coraz bardziej zarastającym. Słyszałem że są także ubytki w okolicy Smaszewa oraz Albertowa, ale nie wiem czy to jest prawda, nie sprawdzałem osobiście. Jak patrzę na te tory to mam poważne obawy czy kiedykolwiek Turek zobaczy jeszcze pociąg wąskotorowy....
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #65 : 08 Maja 2009, 13:12:08 » |
0
|
[OT] A nie wiesz czy stoi jeszcze przed Smaszewem taka przyczepa od Jelcza ogórka? Stała w ogrodzie przy torach,. Bo warto by ją odkupić i odnowic, wszak kaliski SAN H-100 jeżdzi po stolicy:). Sorry za ten ,,okołotorowy'' OT.
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #66 : 08 Maja 2009, 21:01:16 » |
0
|
Przyczyn zaniechania przewozow do Turku bylo kilka, w tym przede wszystkim zly stan nawierzchni i dlugi czas przejazdu. W sytuacji gdy ilosc taboru (lokomotywy i transportery) pozostajaca w dyspozycji kolei jest mala, dlugi czas transportu powoduje wydluzenie czasu obiegu taboru i jego braki, a co za tym idzie - ograniczenie zdolnosci przewozowej i niemoznosc zrealizowania pilniejszych zlecen na przewoz do stacji znajdujacych sie blizej. I jeszcze jedna sprawa zwiazana z wydluzeniem czasu transportu - czas, w ktorym wagon normalnotorowy pozostawal w dyspozycji kolei waskotorowej wykraczal poza wolny od oplat czas na rozladunek i zaladunek wagonu - kolej waskotorowa musiala pokrywac oplaty za przetrzymanie wagonow.
Podsumowujac - w chwili obecnej, wobec brakow taborowych i koniecznych do wykonania prac torowych na strategicznym i podstawowym dla funkcjonowania kolei odcinku Zbiersk - Opatowek prowadzenie przewozu towarow do Turku wydaje mi sie niecelowe. Oczywiscie nie twierdze, ze odcinek Zbiersk - Turek jest niepotrzebny i moze sobie zniszczec na amen. Uwazam, ze po prostu na drabince zadan priorytetowych ponowne jego uruchomienie lezy dosc nisko.
Uwaga: Jest to moje prywatne stanowisko i NIE JEST ono stanowiskiem SKPL-u.
|
|
|
|
|
|
|
mlodek
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #67 : 08 Maja 2009, 21:37:26 » |
0
|
Zapewne przytoczone powyżej argumenty są słuszne, niemniej mnie troszkę smuci fakt że infrastruktura nie była utrzymywana na minimalnym poziomie tak, aby można było zrealizować kilka w roku przejazdów turystycznych na trasie Turek - Dzierzbin, Mycieln etc. Myślę że zapotrzebowanie na takie przejazdy, odpowiednio wypromowane oczywiście, byłoby a linia byłaby cały czas przejezdna, a tymczasem aby ją przywrócić do ruchu to potrzeba już w tej chwili ogromnych nakładów, a przyroda nie śpi, z każdym rokiem będzie gorzej. Do tego dochodzą jeszcze kradzieże, których nie można wykluczyć, cena złomu kiedyś znowu wzrośnie. Wiem, przemawia przeze mnie w tej chwili sentyment, ekonomicznie takie postępowanie pewnie nie jest niczym uzasadnione.... Pozdrawiam Paweł
|
|
|
|
|
|
|
obserwator
|
|
« Odpowiedz #68 : 13 Maja 2009, 10:55:59 » |
0
|
I jeszcze jedna sprawa , czarę goryczy przelało postępowanie UM Turek , co miesiąc obciąża SKPL w kwocie blisko 2000 zł za ..............opady deszczu. Rocznie daje to 24 000,00 zł !!!
Tak , tak ... to prawda , wiesc gminna niesie że SKPL chce przekazac odcinek Dzierzbin - Turek w zasoby Starostwa Turkowskiego .
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #69 : 13 Maja 2009, 15:00:45 » |
0
|
Za opadu deszczu??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Kajetan
|
|
« Odpowiedz #70 : 13 Maja 2009, 16:09:49 » |
0
|
Prawdopodobnie idzie o opłatę za odprowadzanie deszczówki z terenu stacji gminnym rowem melioracyjnym (Tak tak, do podpięcia się do rowu trzeba papierów). Choć ciężko zaprzeczyć, że mają dużego pecha, że komuś chciało się to sprawdzać.
|
|
|
|
|
|
|
mlodek
Nowicjusz
W terenie
|
|
« Odpowiedz #71 : 13 Maja 2009, 16:21:15 » |
0
|
Widać tutaj doskonale "prokolejowe" nastawienie miasta, zamiast zależeć miastu na transporcie kolejowym, który spowoduje jakieś tam zmniejszenie transportu drogowego i spowolnienie pogarszania stanu dróg (polecam przejazd drogą dojazdową do A2 z Turku w kierunku Kościelca) i pomóc przynajmniej w jakimś minimalnym stopniu operatorowi utrzymać torowisko to wręcz przeciwnie, jeszcze jakaś opłata praktycznie za nic. Nie chcę być złym prorokiem, ale za jakiś czas po torowisku z Turku do Zbierska będzie można przejechać sie tylko rowerem...
Pozdrawiam smutno Paweł
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #72 : 13 Maja 2009, 17:33:12 » |
0
|
Nie praktycznie a za nic. Widać władze nie chcą kolejki Może majo w planach supermarket zamiast stacji??
|
|
|
|
|
|
|
mati2460
Czytelnik
Długość toru:: 4 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #73 : 14 Maja 2009, 15:25:35 » |
0
|
...
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
|
« Odpowiedz #74 : 14 Maja 2009, 16:18:54 » |
0
|
może to sie komuś wydaje śmieszne co ja pisze ale mnie nie Nie wydaje nam się śmieszne, jesteśmy jednak realistami. W wielu kwestiach nie jest to niestety zła wola ze strony SKPL tylko brak chętnych do współpracy. Bo oczywiście łatwiej pisze się zza klawiatury, że ten niedobry SKPL znowu nam ciufci nie zorganizował a przecież tyle pieniędzy zarabia ...
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #75 : 14 Maja 2009, 17:22:01 » |
0
|
mogli by wyremontować ten px 448 1735 parowóz napewno by zyskali troche kasy i by mogła kolejka finkcjonowaw pelni opatówek - zbiersk- turek kiedyś była i wszystko grało a teraz??? bardzo lubiałem sie przejechać kolejką w niedziele jak były imprezy w russówie a teraz od dwóch lat cisza . na stronie skpl ogłaszają że w kwietniu jeszcze miał jeszcze wrócić na kilka dni parowóz ze zbierska (parowóz ze śmigla) a teraz cisza jak by makiem zasiał. jak jade sie przejechać w okolice zbiersk to tylko widze tory obrośniete krzaczyskami na 3 m czy nikt za to sie nie morze zabrać!!!! taka duża firma a zero rozumu!!! podremontować wszystko i zrobić jakąś familiade ze zbierska do russowa - napewno by ludzi nie zabrakło . może to sie komuś wydaje śmieszne co ja pisze ale mnie nie !!! Śmiało, remontuj. Ale pierw koniecznie kup sobie podręcznik z zasadami poprawnej pisowni. Wybaczcie, lekką złośliwość, ale krew mnie zalewa, jak widzę taki gwałt na mowie ojczystej.
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #76 : 14 Maja 2009, 17:36:54 » |
0
|
mogli by wyremontować ten px 448 1735 parowóz Raczej Px 48-1726 Px48-1735 dawno zezłomowany.
|
|
|
|
|
|
|
obserwator
|
|
« Odpowiedz #77 : 15 Maja 2009, 10:43:59 » |
0
|
a ja dodam - zabierzcie SKPL-owi kolejkę , nic nie robią !!! napewno kradną ...kolejny lepper się znalazł
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #78 : 12 Czerwca 2009, 19:45:40 » |
0
|
Nie przesadzaj! Zaraz nic nie robią ... . Trzeba najpierw sprawdzić, a potem klepać w klawiaturę. Otóz jak donosi najpoważniejszy kaliski organ cotygodniowy ,,Życie Kalisza'' nr 23 z dnia 10.06 br pan Prezes Robert M. zorganizował razem Kal.KD i Zespołem Szkół w Russowie przejazd dla uczestników ,,Rajdu Doliną Swędrni'' na trasie ... (po) Dębe - Żelazków. Miało to miejsce chyba w ostatnią sobotę, bo ,,redaktór'' nie precyzuje , ani terminu, ani rozkładu. No i widzisz - był co prawda ,,short program'', ale był. I pewnie gdybyś wiedział, to byś do Opatówka ,,podskoczył''??? Ja też, ale nie podskoczyłem. A wiecie dlaczego Uwaga! Rzeka Swędrnia, to jedna z rzek Kaliskiego Węzła Wodnego, która ma swój początek w woj.łódzkim a koniec w wielkopolskim. W Kaliszu ma swoje ujście. Ze wzgledu na cudowny przebieg meandrami i wspaniałą przyrodę (714 gatunków chronionych) zapraszam wszystkich MK-ów do zaliczenia Obszaru Chronionego Krajobrazu ,,Dolina rzeki Swędrni''. Tylko broń Boże na quadach czy z napędem ,,4x4'' ! ,,po'' = przystanek okazjonalny .
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
wojtek
Nowicjusz
Długość toru:: 30 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #79 : 18 Czerwca 2009, 22:57:23 » |
0
|
a ja kiedyś jechałem z panią ze starostwa w Turku, która mówiła, że zależy im na przywróceniu kolejki dla miasta... heh... to były tylko słowa...
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
|